JJA

srijeda, 28.06.2006.

Jos malo o novcima

Na cemu zelite sparati, a na cemu ne?

Ili ako vam je pitanje predirektno, da MORATE, na cemu bi prvo isli stedjeti? A na cemu bi tek na kraju, kao najzadnjoj opciji stedjeli?

Ne zelim stediti na zubaru, zdravlju opcenito, kvalitetnoj hrani i kulturnim sadrzajima. Tipa kazaliste, muzej, dobra knjiga.
Mogu stedjeti, kad moram, na odjeci i to na onoj markiranoj prvo, na cugama po bircevima i takvim stvarima. Ako je kraj mjeseca a mi smo na knap s novcima, popiti cu kavu doma s muzem ili cu pozvati drustvo k sebi na kavu, a poslije svi sjednemo na bike i odvozimo sat vremena u prirodi. Lijepo smo se druzili a nista nas nije kostalo.
Ili ako kupujem laptop ili idem na vozacki, onda necu tu sezonu kupiti krpice ako nemam, jer mi one nisu vrijedne toga da idem u minus.
Onda cu recimo rijedje ici jesti van, dakle onih klasicnih 3-4 puta mjesecno smanjiti na 1 ili nijedan odlazak mjesecno, dok se situacija ne popravi. Ili cu recimo auto ostaviti doma (dobro, s klincima je to sigurno manje izvedivo) i otici biciklom ili javnim prijevozom do grada. I ustedjeti na parkingu, benzinu i ostalom. Ako moram. Imam srecu da zivim u sirem centru pa mi je sve udaljeno svega par tramvajskih stanica i cesto znamo vikendom otici bas tramvajem do kazalista i isto se tako vratiti ili se pocastiti duzom setnjom doma.
Sjecam se nase prve godisnjice braka, love taman za od 01. do 01. i nisam htjela da se bacamo u trosak i rekla sam da cemo svatko onome drugome pokloniti nesto simbolicno, veceru u pristupacnom restoranu recimo i nista vise. Jer za vise nemamo. Odredjene sponzoruse dobro da me nisu rascetvorile, da kak sam se mogla zadovoljiti s time, da sam NAJMANJE trebala dobiti komad solidnog nakita. Za kojeg one svoje muzeve redovno tjeraju u minuse na racunu. Pa kak je onda takav nakit gust, kad se zna da nas je doveo u finacijske probleme? Ne kuzim.



Na post me navela bliska osoba koja si je radila kupila torbu (a ima vec tri) nego platila popravak derutnog zuba.zaliven Jer to se "ne vidi". A torba se jel vidi. Iz aviona.
Krenula sam onda razmisljati sto si sve mi priustimo a "ne vidi se" i bas nas briga kaj se ne vidi. Masaza, fina eko klopa, posjet finom restacu, da privatni odlazak zubaru, godinama kontinuirano.
Recimo ja sam u stanju dobar dio place ostaviti u dobro opskrbljenoj knjizari, ono na fensi blokice, terminplaner, kvalitetne kemijske, lijepe cestitke koje onda bez posebnog povoda saljem dragim ljudima, da ih razveselim cerek...ali kad je frka, da, mogu tjednima ne uci u takve ducane. I dapace, ne bih rekla da mi se od toga sroza kvaliteta zivota. Kad je frka mogu stedjeti na novinama (sve ionako procitam online), na nepotrebnoj kozmetici (o da, imam zadnjih godinu dana jako malo kozmetike, ali zato bas one stvari koje trebam i koje "rade").
Onda imam jednu priju ovdje kojoj je uvijek skupo otici u saunu i zgraza se nad 10 eura za 3 sata boravka ali joj nije skupo platiti neki remen 200 i nesto eura? Iako onih solidnih ima i za duplo manju svotu novaca. Dakle, sve je stvar prioriteta, a koji su vasi?

Dakle na cemu NIKAD ne stedite?

- 09:41 - Komentari (14) - Isprintaj - #

utorak, 27.06.2006.

Nastavak ovog teksta Makedonija te ovog teksta:
Iako su dani vruci, navecer zna na rivi biti prohladno, ponesite nesto za zaogrnuti ramena. Na rivi je ekipa presetavaju se lokalne ljepotice...automatski pomisljam na stih

Al' kad se spusti moja dragana
K'o ruska balerina lagana,
Korzo se zanjise, spalir se nadize
Sve se venere pomere za jedno mesto nanize
Bela haljina u visnjama
O, najlepsa je, bez razmisljanja...
Crven kais a strukic stisnjen
Vau, te su visnje bile svevisnje


Ostali tekstovi o Makedoniji ovdje: http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan31
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan29 te http://jja.blog.hr/arhiva-2006-01.html#dan2

Dakle klinci pa i bebe su na rivi u 22:00, 23:00 nije u pitanju. Da se mene pita, ta bi djecica vec odavno bila u pidjami, ali tko mene pita LOL.
Vec za 40 denara si mozete kupiti "mjesto" na rivi. Ima ljudi koji svaku vecer tamo ispijaju svoju kavicu i to jednu te istu 2-3 sata ili duze. Nije bitno sto se pije, nego GDJE se pije.
Svi koriste mobitele. Svi. Mozda ne bi bilo lose, sljedece ljeto kupiti makedonsku karticu a ne ovako placati po jednom KRATKOM razgovoru 10-15 eura pa tako 10-ak puta.
Zove mene tako jednu vecer muzic, kao da pita jesam dobra, a stol do mog sjedi cijela makedonska nogometna reprezentacija. U dresovima. Pa ti budi dobar. I pitaju jel do mene slobodno.
Tko pozeli odmor na Ohridu spojiti s wellnessom, evo nekih cijena kozmetickih usluga - za 150 kuna ce vas izsmasirati cijelu i to ce vam raditi sat vremena. Stopala (refleksna masaza) ce vam obraditi za 35 kuna. Medicinska masaza ledja je 80 kuna. Anticelulitna masaza 40 minuta za 100 kuna. Masaza lica i aromaterapija 35 kuna. Pedikura 50-ak kuna. Depilacija cijelih nogu 70 kuna (za usporedbu, mene to ovdje kosta 50 eura). Osobno sam probala samo jednu masazu, zbog manjka vremena, ali sam izasla van zadovoljna. Saloni izgledaju dobro, dobro su i opremljeni, osoblje je ljubazno, a u dobrom dijelu njih mozete i vjezbati korektivnu gimnastiku. Ili odraditi na stepperu pola sata, kao produzetak anticelulitnog tretmana. Logicno - nema lijepe guze bez malo znoja. Iako mi sve trazimo neke MANJE NAPORNE nacine. Neke cak pristanu i na aparat za cukanje misica, fuckas zdravlje, daj ljepotu. Na stranu cinjenica, sto nakon sumnjivih tretmana jeste i dalje jednakog ako ne goreg izgleda, a mozda i zdrastveno u gorenjm stanju.
Dakle-svidja mi se stav, da se do ljepote dolazi preko sporta.thumbup

Imam jednu dilemu, pa mi mozda pomognete rijesiti ju: za sljedece ljeto mi hotel daje 50% popusta na sobu, jer ostajem barem 3-4 tjedna. S druge strane, nasla sam samo ulicu dalje komforan dvosoban stan, potpuno namjesten, za ipak manje novaca. Mogu reci za vrlo o.k. cijenu kad uzmemo u obzir da je Ohrid turisticko odrediste. E sad jel bi vi za manje novaca (sredstva su mi ogranicena) bili u stanu, dijelom i sami (barem tjedan dana) a ne znate tko sve ima jos kljuc ALI mozete spremiti veceru, oprati ves, znaci svi popratni sadrzaji su besplatni, niste ovisni o fiksnim obrocima u hotelu ILI bi za vise novaca (koje cete onda morati zasparati na necem drugom, recimo shoppingu i izlascima) isli u hotel, gdje placate pranje vesa, morate biti u odredjeno vrijeme u hotelu radi obroka (opcija restorana ne dolazi u obzir na period od mjesec dana, svaki dan). S druge strane sigurni ste od provale, imate svako jutro serviran dorucak, ne cistite sami (cak i ako ne mozete birati i dorucak ce svako jutro biti isti).

Hvala na savjetima!kiss



Dok sam cekala bus natrag za Skopje i sjedila na stanici, svatko tko bi prosao bi se zaustavio i pitao
1) zasto cekam
2) gdje idem

Kad sam trecoj osobi rekla da mi je dosadilo davati odgovore na vrlo privatna pitanja i da uopce nije bitno gdje ja idem, onda sam bila neljubazna rofl Zamislite kad vam ti isti u 20 minuta pokusavaju 7 puta iznajmiti apartman u gradu iz kojeg upravo ODLAZITE. Kad vas 4 puta pozele povesti do Skopja za "samo" 80 eura iako vi vec imate autobusnu kartu koju ste platili 5 eura. (taksiji, niti jedan, nemaju klimu - pa ne vidim nikakvu komparativnu prednost). Ali ne da se on. Vi ste iz Germanije. Tamo se ima para. LOL
Doma sam se vratila sa 7 kila pisanog materijala a moj profa misli kako sam se ipak malkice odmorila, pa eto jedva cekam da mu napisem izvjestaj nut

Mala slikica sa voznje Ohrid-Skopje. Vozac busa je cijelo vrijeme voznje vjesto pljuckao korz prozorcic promjera 5 sa 5 cm, sa svoje lijeve strane. Incident je nastao kad je hracnuo kroz prozor (vjest je, mora se priznati) i to direktno u auto koji nas je upravo preticao. rofl Prozor je bio otvoren. Vozac auta je stao ispred busa i poceo se derati. Njegova suvozacica je brisala hracak s obraza.
Narodni poucak- ne preticite u Makedoniji, vozila visa od vaseg. Poucak broj dva - ako to vec cinite, zatvorite prozor.

I za kraj, glavna pjesacka zona u "zapadnom" dijelu Skopja -



- 11:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 23.06.2006.

Kozmetika petkom...

Kreme za izbjeljivanje (u nastavku: izbjeljivaci)

Ukoliko imate fleke od pristica, one dobivene u trudnoci, one od sunca tkz. photo-aging,one dobivene kombinacijom antibebi-pilula i suncanja ili opet dobivene kombinacijom kozm.proizvoda s alkoholom i suncanja, koristenja kemijskih peelinga a bez SPF zastite, ili ste na hormonskoj terapiji - prije ili kasnije cete ih pozeljeti ukloniti.
U literaturi cete za te pigmentacijske mrlje naci pojam CHLOASMA ili MELASMA. Ili sun spots, age spots itd. Takve fleke mogu dobiti i osobe tamne puti (Afrikanci i ini) samo ce njihove fleke biti pepeljastog tona.
Bez obzira na uzrok, posljedica je uvijek ista - povecana proizvodnja melanina ili hiperpigmentacija.
U vecini slucajeva je ona povrsinska - dakle da se sanirati kozmetickim proizvodima.
Neki od isprobanih:
1. Dior Snow SPF 35 (oko 60 eura za 50 ml - ima u obliku losiona, gela ili maske)


2.Neostrata- Bionic Skin Lightening Cream SPF 15, nekih 18 eura
3.NeoCeuticals HQ Skin Lightening Gel - PHA 10; 28-30 eura
4. Paula's Choice Remarkable Skin Lightening Lotion (ima i u gel formi) 118 ml za 15 eura


I neki koji nisu isprobani ali sam iz druge ruke cula da su navodno dobri.
1.NouveauDerm Skin Lightening Kit - oko 60 eura, a u nekim kozmetickim outletima je cijena 25 eura
2.Potent Skin Lightening Lotion Complex by Peter Thomas Roth, 50 dolara
3.Skin Whitening Cream with Kojic Acid, Urist Cosmetics Inc.
4.Dermawhite Skin Whitening Lotion 15 dolara

5.Porcelana Fade Dark Spots Nighttime Treatment oko 6 dolara
6. Avon - ANEW LUMINOSITY ULTRA Advanced Skin Brightener SPF15 UVA/UVB 22 eura
7.Carita Day Care Day Care, 30ml/1oz Whitening Emulsion Spf 15; 65 eura

8.Guinot Lightening Cream With Vitamin C; 59 eura
9.Cellex C Formulations Fade Away Gel for Sun and Age Spots ; 51 dolar

10.La Roche Posay Mela-D Skin Lightening Lotion SPF 15; oko 40 eura
11.Shiseido Night Care, 40ml Revital Whitening 112 eura

12. Clarins ima cijelu liniju proizvoda posvecenu ovoj problematici Clarins Intensive Age-Control Brightening Program - set kosta 140 eura


13.Fran Wilson Retinol Skin Brightener, oko 14 dolara
14.Dermablend - Chromatone Fade Creme, 18 dolara
L'Occitane, Kanebo, Juvena, SkinCeuticals, Biotherm, Babor, su neke od firmi sa slicnih proizvodima.
U rijedjim slucajevima, fleka je dubinska i kozmetika ne pomaze, nego laserski tretman. Gl. sastojak izbjeljivaca je HDYROQUINONE: dakle, to ima traziti na proizvodu. Obicno je u postotku od 2% u slobodnoj prodaji i od 4 % na recept.
Ili u kombinaciji sa tretinoinom (0,05-0,1%) koji se posebno preoruca kod photaged koze. Neki proizvodi umjesto hydroq. imaju Azelaic Acid - kozmeticko ime Azelex u koncentracji od 15%. Jedna od opcija su i kemijski peelinzi ali oni salonski ili dermatoloski jer kucne su verzije preslabe za vidljiv rezultat na ovom podrucju.
Ukoliko koristite neki od izbjeljivaca OBAVEZNO UVIJEK SPF! Cak i za 15-minutne setnje kvartom.
Izbjeljivaci nece izbjeliti dio koze bez pojacane pigmentacije iako ih u zargonu zovu bleaching proizvodi. Ako je zapakiran neprimjerno (recimo teglica) izlozen je suncevoj svjetlosti te ubrzo nakon otvaranja (osjetljiv i na zrak) postaje neupotrebljiv. Uz to mijenja boju u smedju (kako bi znali koji tocno ton smedje boje, pogledajte sljedeci put u WC skoljku nakon sto zavrsite veliki posao). Onda znate kako me muz gledao kad je vidio sto mazem na lice smijeh

Dakle NE proizvod u teglici nego u tubi, a ako je u pitanju bocica onda svakako ona od svjetlosno-nepropusnog materijala, nikako prozirno staklo.
Za slucaj da vam je vas hydroquinone ipak posmedjio, nije stetan za kozu samo nakon par dana gubi djelovanje pa cete ga mazati uzalud. Vec iz tog razloga se ne isplati ni s ekonomoskog stajalista kupiti teglicu i polupotrosenu ju morati baciti.
Ovu vrstu proizvoda morate koristiti konzekventno, disciplinirano i svakodnevno kako bi nakon 6-8 tjedana primjetili rezultate.
Kucne verzije AHA proizvoda nece same po sebi izbjeliti mrlju ali mogu pomoci izbjeljivacima da dublje prodru u kozu i bolje obave svoj posao. Sluze kao i potpora laserskim tretmanima. Ili je jedan od sastojaka u izbjeljivacu i kojic kiselina.
Profesionalni AHA tretmani (kod dermatologa, 50%-totne koncentracije sluze izbjeljivanju mrlja). Mozda malo objasnjenje kojic kiseline - nusproizvod u fermentacijskom procesu obrade rize za proizvodnju sake-a (japanskog vina od rize, kako ga zapadnjaci zovu).
Azelaic kiselina -je sastojak zrnastih proizvoda tipa psenica, rogaca, jecma. Cesto se koristi za tretiranje akni (tad u 20%-nom koncentratu).
Biljna varijanta hydroquionona je ARBUTIN, dakle svi pobornici prirodne kozmetike vise naginju ovoj varijanti-dobiven od lisca bobicastog voca (borovnica, brusnica itd.) Dakle isti sastojak, samo dobiven na drugaciji nacin. Jos nije poznato koje tocno koncentracije jesu potrebne kako bi arbutin bio efikasan, patent je jos zasticen (postoje medjunarodni rokovi do kad vazi patentsko pravo) pa mnoge firme kao zamjenu koriste biljne koncentrate - koji takodjer sadrze ovaj sastojak ali ne u izloiranom obliku.
Proizvod sa ovim sastojkom je Shisheido Whitess Intensive Skin Brightener
a cijena mu je oko 120 eura, uz to u proizvodu ima dosta alkohola i mentola pa vi odlucite da li vam se riskira za tu cijenu.
Sljedeci put o maskama za lice.

Ugodan vikend i odmorite se!

- 22:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 21.06.2006.

Fairtrade

Fair Trade – prica je pocela tamo neke 1959 u Nizozemskoj. Zaklada Steun voor Onderontwikkelde Streken (skraceno S.O.S) je osnovana par godina kasnije i pocinje s prodajom proizvoda iz tkz. treceg svijeta. 1969 se otvara se prvi Weltladen http://www.weltladen-moedling.org/. Kao specijalizirani ducan za promidzbu vise pravednosti u trgovini sa zemljama treceg svijeta. Nazvane jos Zemlje Juga. Najcesci proizvodi koje tamo mozete naci su: kava, caj, med, zacini, cokolada, sok od narandze, banane, pamucna odjeca kao i mali ukrasni predmeti (drvo, kamen). Kod mene u kvartu mozete i volontirati u takvom ducanu (i u ostalima naravno), preporucam, odlicno iskustvo. Prvo vas provedu kroz ponudu i ispricaju malo kako je sve nastalo, tako nekih sat-dva, a ostataka dana prodajete te iste proizvode. Moram napomenuti da su kupci izuzetno ljubazni i strpljivi. Kad mogu, kupim takve proizvode. No ne kupujem iskljucivo nje. Meni je fina i "obicna" milka, a svoj dug drustvu odradim volontiranjem i ne predbacujem si to zapadnjacko ponasanje. Ove lokalne proizvode prvo kupi Gepa http://www.gepa.de/htdocs/index2.php (Gesellschaft zur Förderung der Partnerschaft mit der Dritten Welt mbH) ili dwp e.G. ili El Puente ili ih se kupi direktno od grupa za samopomoc i placa po duploj cijeni, jer je u cijenu uracanata i pomoc, a ne samo ekonomska vrijednost proizvoda. Cesto cete te proizvode naci i na KIRMESIMA (prostenje), ulicnim sajmovima i slicno. Sasvim sigurno cete ih naci u svim bio ducanima.

Razvoj pecata Transfair je jedan od sljedecih koraka koji jasno oznacavaju koja roba pripada fair trade lancu.
instant kava ( ima i bezkofeinske i one od jecma). Caj za oko 4 eura pakiranje,(odlican, preporucam) med, pola kile 4,80 €, dalje papaja marmelada, 2,80 € , cokolada za mazanje, sa ljesnjacima (a ne ona smedje obojena secerna smjesa koju jos zovu Nutella)

Pripravak za vrucu cokoladu (u kojoj je PRAVI kakao, a ne neki jeftini nadomjestak)

Cokolade su napravljene od nepreradjenog secera, kao ova djecja za 1,39 eura sa Mascobado smedjim secerom. Guarana cokolada, mini porcija (tu kupim ja, ne smazem cijelu tablu, a zelju sam si zadovoljila) 0,79 centi. Njihovi gumeni bomboni (za koje koriste bio-zelatinu) mi nisu fini, jel su usljed upotrebe tog zdravog sastojka bas ljepljivi i manje gumeni.
Krekeri od paprike ili parmezana su savrseni

Poznati stundentenfutter kojeg furam svuda sa sobom te cips od banane ili jabuke (obozavam).
Secer
Quinua - poznato zrno naroda Inka, slicno Amarantu, tu mozete naci i PRAVU jasmin rizu (napominjem pravu, jer su ducani prepuni jeftinih losih kopija).

Tamo mozete kupiti i moju omiljenu Kombuchu, kojoj zahvaljujem sto u zivotu nisam imala nikakve infekcije (posebno mislim na one intimne prirode). U tim ducanima mozete kupiti i fino vino po pristojnih 5 eura boca, napravljeno od nespricanog grozdja. Sad je to ovdje jako IN, kao wellness drinks, moram reci, da sam Kombuchu i Ginko te cistu brusnicu pocela piti kad jos svi ovi trensetterovci nisu znali da postoji ista osim Cole.


Meni je to jako fino i obicno to i u kaficu narucim, iako to nije ona izvorna verzija, ali je bolje popiti to nego one preslatke soda verzije. Ako moram birati omiljeni wellness drink (od gotovih proizvoda) onda su to ove Za one koji zele vise informacija, jos nekoliko linkova:
-http://www.data.org
- http://www.transfairusa.org/content/support (zanimljivi slogan, promijenite svijet s vasom salicom kave!)
-http://www.transfair.org

Zanima vas kako zapravo funkcionira trgovina kakaom?
http://www.transfair.org/produkte/kakao/Wissenswertes.php
Price seljaka o fair tradu. Nemoguce je u jednom tekstu ispricati sve, ovo vas je trebalo zainteresirati da sami thumbup trazite dalje.

Fairfleurs - Njemacka vazi za najveceg svjetskog uvoznika cvijeca, vise miliona cvjetova dolazi godisnje zracnim putem iz Afrike i Latinske Amerike. Cvijece uzgojeno bez pesticida (ne, necete cvijece pojesti ali pesticidi odlaze u tlo i zagadjuju podzemne izvore pitke vode), radnici placeni postenim nadnicama, znaci socijalno i ekolokski osvjesteni procesi. Recimo u Njemackoj mozete naci na puno mjesta takvo cvijece (neki trgovacki lanci nude jos amo takvo cvijece i tako si grade pozitivan javni imidz)
stand izgleda ovako

Tak, sad sam vas zainteresirala za zdrave ponude koje uz to pomazu i zemljama u razvoju, znate koji pecat trebate traziti i ugodan shopping!


- 11:38 - Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.06.2006.

Idete li u minus?

I ako da, zbog cega?




U proslom tekstu sam spomenula i slucaj zena kad zbog kozmetike odlaze u minus ili ne daj boze kupuju kremu na rate!?! Postoji nekoliko grupa ljudi kad je odnos prema novcu u pitanju, oni koji ne znaju zivjeti bez minusa, oni koji u minus odu zbog nekog neplaniranog i vrlo potrebnog troska tipa popravak auta, zdrastvena pretraga i oni koji ni mrtvi ne bi otisli u minus. U zadnjoj sam grupi. Ne zelim zivjeti izvan svojih mogucnosti i placati banci MASNE kamate za taj svoj zivotni stil koji si u stvari ne mogu priustiti. Za slucaj da nisam zadovoljna zivotnim stilom, zaraditi cu jos novaca, bar sam to uvijek znala. Ili cu sniziti prohtjeve.
Bila sam u minusu jednom u zivotu i to kratko, kad nas je zahtjevna selidba iscrpila financijski, taj osjecaj ne zelim vise i zivjela sam za dan kad cu doci na nulu (na kraju, ne na pocetku mjeseca).

*** Najskuplji kredit koji postoji je minus na tekucem.****
I ocito rasiren nacionalni sport. Mnogi tvrde da bez ulaska u minus ne bi prezivjeli, a onda vidis kakve gluposti kupuju i karakateriziraju kao zivotno vazne, tipa jos jedan mobitel osobi koja je ionako cijeli dan doma i dostupna na fiksni ili na mobitel broj jedan, pa djetetu nije dosta jedan slatkac nego odmah tri, pa gotova hrana jer se nema volje iako pregrst vremena kuhati...Jedom u minus, tesko se iz njega ikad vise izvuci. Tj. morali bi mjesec dana ne disati, ne jesti ne placati rezije nego placu jedostavno ostaviti na racunu. Mislim da na taj brzinski nacin jos nitko nije izravnao minus. Imam prijateljicu koja ovdje zaradjuje oko 1500 eura sto je za samca vrlo o.k. placa kad se uzme u obzir da joj je brutto 3000, te da joj vise od pola uzme drzava jer je solo. (Najbolju poreznu klasu imaju ozenjeni). I sad ona placa banci na svoj minus mjesecno 100 eura kamata! Krajem mjeseca je opasno na crti za prekoracenje u crveni minus. Sto da joj se recimo sutra dogodi nesto (zdrastveni problem, smrt u obitelji) gdje joj ZAISTA lova treba i to hitno? Nece ju imati jer ju je vec potrosila na "zivotno vazne" stvari. Ocito nam se definicije ZIVOTNO VAZNOGA razlikuju - ja ne moram u ormaru imati 10-15 pari cipela niti 5 parfema (iskreno dosta mi je jedan) ali MORAM imati uvijek na racunu odredjenu svotu koja mi jamci da cu u slucaju bilo kakve nesrece moje ili muzeve biti u stanju i dalje placati racune, dok recimo opet ne stanem na noge.


Moj miran san mi je zapravo zivotno vazan. Najnoviji model mobitela mi je zadnja rupa na svirali (umjesto mobitela stavite torbicu s potpisom, plasma TV ili vec neki drugi zivotno vazan proizvod). Ili se voze u poluispravnom autu, s gumama koje je jos prosle godine trebalo promijeniti, ali glavno da na sebi imaju trapke za 800 kuna i pride majcu za 500.

U minus bih otisla zbog zdravlja, hrane i vjerojatno zbog kupnje stana. S time da je stavka za zdravlje nadajmo se privremeni izdatak, ako bih se nasla u frci da nemam za hranu, nasla bih nacina da sljedeci mjesec zaradim i ne ulazim dalje u minus, a kupnja stana gledam kao investiciju. Za opremanje stana ne bih usla u minus, vec bih opremala polako, kako mogu (bas tako sam i napravila).
Posebno mi sokira kad roditelji idu u minus radi nekih svojih gusta, te ne da nemaju NIKAKVU ZALIHU od par sto kuna nego su duzni ko Jugoslavija i sto da im se ne daj boze dijete iznenada razboli i treba platiti neke pretrage, bi prodali taj fensi smensi mobitel koji je bio HITNO POTREBAN? Ili kazu kako ce djeca i ove skolske praznike provesti viseci doma pred tv-om jer se nema za na more ili za neki djecji kamp, a istovremeno pater familius svako jutro mora popiti kavu, dvije u omiljenom bircu uz to ide mineralna i novine pa ode mjesecno i preko 500 kuna na tu zivotnu nuznost. Umjesto da se doma popije kavica sa zenom a ostatak love stavi na stranu i ipak dijete posalje negdje na tjedan dana. Poremeceni prioriteti, eto sto je.
Mislim da je najveci luksuz kupovati lovom koje NEMATE i praviti se da ju imate.

Mnogo je bolji feeling kupiti nesto i znati da nam je jos ostalo do kraja mjeseca na racunu.

Sto nam reklame najvise pokusvaju prodati -
osjecaj slobode
Paradoksalno. Upravo ono sto nam prvo uzmu kad padnemo na njihove sarene slike i udjemo u jos jedan potrosacki kredit, u minus na racunu ili suptilnim sredstvima natjeramo muza da radi prekovremeno. Za sto tocno bi otisle u minus? Za cipele???? Neki ce reci, pa kad bude frka uletiti ce familija, starci. Po meni su to ljudi koji nikad nisu odrasli. Ne zato sto ih roditelji pomazu (to je lijepo) nego sto ne preuzimaju odgovornost za svoje ponasanje. U stilu, ako zajebemo, vec ce nas netko drugi vuci iz dreka.

Iskreno, meni je potpuno nezamislivo da me, sa ovoliko godina koliko imam, starci pomazu, da mi daju lovu ili sl., a zdrava sam i sposobna sama zaraditi. To mi je skroz van pameti i zapravo bi mi bilo neugodno da me starci nekim dijelom financiraju na redovnoj bazi (drugo je kad se zaista dogodi nesto i treba nam hitno lova, ali to onda nisu stvari koje se dogadjaju 3-4 puta godisnje, zar ne?) ili da mi svako malo tutnu neku lovu, da mi se nadje. Ima ljudi koji s tim zive cist fajn, meni bi to opasno ugrozilo moj osjecaj odrasle osobe.
Primjetila sam i da vise cijene novac oni koji ga sami zarade. Oni koji ga dobiju, uvijek misle kako ga je lako zaraditi; ono kaj je sad to neka frka, kaj se ljudi uzbudjuju pa svatko moze zaraditi tih par suski ne? Samo se eto oni sami nikako ne motiviraju na tu trivijalnu radnju. naughty
Znam privatno osobe koje su na pragu tridesetih a nemaju niti godine dana staza u komadu. zaliven

Mislim da sam u godinama (kasne dvadesete) kad bih JA trebala biti u stanju pomagati roditelje, a ne obrnuto. Ipak si me iskolovali i red je da i sami imaju nesto od zivota.
Pomazete li ili dajete da vam pomazu?
Ako se ne definirate po sposobnosti "sami se brinuti za sebe" kao odrasla osoba, po cemu se onda definirate kao odrasli? Kako sam, po procjeni nekih, upravo u najplodnijim godinama, svako malo pitaju kad ce prinova. Na ne posebno pristojno pitanje odgovaram napristojnije sto mogu - kad cemo imati dovoljno sredstava da ih uzdrzavamo sami, a ne natovarimo ih starcima ili drzavi na ledja. Zaprepasteno prima odgovor osoba, koja upravo zuri mami (za koju rijetko ima pokoju lijepo rijec, mama je ono olicje svih zala na svijetu) kako bi joj ova udjelila tjednu spizu, pelene ukljucene, pa bi ova opet poskrivecki mogla i dalje olajavati ju. Nedavno sam bila pozvana na jedan dvodnevni izlet, krasno mjesto, no ja nisam u prilici neplanirano (pogotovo kad planirano vrlo cesto putujemo) spiskati na vikend par stotina eura.

Osoba koja je sve organizirala, je rekla "joj pa daj, pa moras si nesto priustiti" (nesto je valjda bilo – priustiti si dug na tekucem) a lova ce vec doci. Ta ista osoba salje djecu u skolu u hlacama koje su jos prosle godine debelo prerasli, u raspalim tensicama jer kaze da nema novaca. Ma ima, samo ih ne zna koristiti ali mene moj odgoj sprecava to tako joj eksplicitno reci. Ne, novci nece "odnekud doci" osim ako nemate neke nenaplacene projekte i honorarne poslove, a i tad je bolje s tim novcima racunati kad ih zaista i dobijete. Ili kad se tvrdi da se jede junk hrana jer se za onu pravu nema novaca (dodje vam skoro da vam nabiju griznju savijesti jer se hranite zdravo) a ispuse u vidu cigaretnog dima dnevno po kilu voca i povrca. Za kojeg, pogadjate nemaju novaca.
Tko je u vasoj obitelji osoba "lakse ruke"? Kod nas je to on. Da ga ne kocim, svaki bi mjesec bio u minusu i to uglavnom zbog stvari koje bi kupio meni. Sve bi mi kupio. A za sve bas i nema novaca. A meni nije drago dobiti poklon za koji bih recimo znala da mi se muz zaduzio radi njega.

Kakav vi odnos imate prema novcu? Cijem, svojem ili tudjem?

***************************************

p.s. hvala na pitanju, moj vikend je bio odlican! Malo mi je bilo cudno kad nam je u ruksake poceo pakirati svakom po litru i pol vode, al rekoh, valjda covjek brine da nam koza bude fino hidrirana smijeh Uglavnom ono sto je on meni opisao kao 5 km ugodnog pedaliranja, onako s noge na nogu, se pokazalo kao 20 km u jednom smjeru. I tako natrag.

- 17:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 16.06.2006.

Kozmetika petkom

Htjela sam neki dan kupiti toniranu kremu od Nivee sa UV potpunom zastitom, kako oni sami tvrde. Posto UVA zastitu nisam nasla na listi sastojaka, nazvala sam hotline liniju za potrosace, rekli su da pisem mail. Dobro, napisem mail. Odgovori mi neka jako strucna osoba i kaze da je sastojak Ethylhexyl Methoxycinnamate UVA zastita. Ja njoj prenerazeno, da nije. Da su u Europi u opticaju svega 3-4 i da bas zato sto ih je tako malo, lako ih je popamtiti. Ona meni mase svojom titulom ispred nosa, ja se ne dam impresionirati. Kazem joj da je moj muz jako slicne struke i da on kaze da UVA zastite nema, a moj muzic ne laze.kiss Kaze ona da ce me nazvati za par minuta kad se konzultira sa sefom. I zove macka LOL i kaze znate ipak ono nije UVA zastita (ma jel zaista?!?naughty) ali znate ona vam nije ni bitna, tj. nije bitna za njegu koze. Pitam ja nju jel ona zna od cega se dobiva rak koze i nek mi kaze koje su zrake UVA ili UVB energetski jace i prodiru DUBLJE. Ne zna, kaze ona. Al ima doktorsku titulu. Tak. Necu kupiti tu kremu. Necu kupiti vise nista od Nivee jer tamo rade sarlatani. Koji ispisuju lazne stvari na proizvode i s time jos zaradjuju masnu lovu. Jer da sam bila manje informirana (a prosjeci potrosac je) dala bi se zasljepiti od silnih titula i povjerovala. I koristim kemijski peeling. I dobila bih onda pigmentacijske fleke kojih bi se rijesavala dugo i mukotrpno. Previse vjerujemo ljudima u bijeloj kuti i previse smo komforni, umjesto da se sami informiramo. Samo me malo brine da sto je u Beiserdorf-u i La Prairie, te Basis, Eucerin, Juvena. Sad su mi svi sumnjivi namcor

Meni je ova scena pretuzna. Jer fuckas kremu ali ovo samo dokazuje da sarlatana ima svugdje i sad, ja se NE MOGU za svaku stvar u zivotu detaljno informirati. Kozmetika me slucajno zanima. Gradnja krova me ne zanima. Znaci moram vjerovati krovopokrivacu. A ne mogu, kad vidim kakvih sve "strucnjaka" ima. Ova moja javna kritika, za slucaj da se netko brine, ima svoju pozadinu dokumentiranu u mailovima, za slucaj da bi se Nivea, jadna, tuzila na klevetu.

Gdje smo ono stali? Nakon ciscenja dolazi vlazenje koze, ima tu nekoliko nacina i krema nije jedini nacin. Problem kod kremica je da su vrlo cesto precjenjene, nazvane kremama protiv bora, lift up kremama ili serumima koji se onda vama cine nekako ekskluzivniji ili vise egzoticni pa ste spremni izbrojiti i vise novaca za njih. Nema nista lose kupiti skupu kremu, ako si ju mozete priustiti. Cak i pojam skupo jest individualan jer nekome je 50 eura puno dati za kremu, a nekome je to eto, bas povoljna stvar. Ali lose je kupiti skupu i LOSU kremu. Moje neko osobno iskustvo – skupe linije ala Lancome, Chanel, Decleor itd. imaju gotovo uvijek previse mirisa, previse biljaka (znaci od svake malo, a niti jedna nije zastupljena u kolicini u kojoj bi zaista i mogla djelovati) i naravno previse boje. Jer neke zene vjeruju da ce ih krema svjetlo plave ili svjetlo zelene boje bolje osvjeziti i da recimo ona svjetlozelena ima vise neceg zdravog u sebi LOL
Onda vam jos maznu nemalu svoticu na nocnu kremu, a JEDINA razlika koja bi smjela postojati izmedju dnevne i nocne kreme je ta da dnevna mora imati SPF. Recimo osobe masne koze mogu super biti zadovoljne samo s odgovarajucim tonikom, pogotovo ako preko toga ide sminka, onda je ionako bas zadnja stvar na kozi ta koja mora sadrzavati SPF.

Okoloocne kremice- vecina zena (nije im za zamjeriti, pa cijela jedna industrija nas godinama uvjerava bas to) vjeruje da su eye creams nekako posebne. Cesto cete usporedbom sastojaka kreme za lice i one za oci iz iste linije doci do zakljucka da su identicne. Osim sto ove druge ima manje i kosta vise. Time su vas natjerali kupiti DVA proizvoda, kad vam ustvari treba samo jedan. Kojeg onda necete oko ociju UTRLJATI ili umazati nego samo utapkati. Izuzetak od ovoga je kad recimo imate jako jako masnu kozu lica i ne zelite koristiti istu kremu za lice i za oko ociju gdje je koza po defaultu manje masna. No, to ne znaci da si onda morate kupiti okoloocnu kremu, nego da mozete kupiti neku laganu hidratantnu, za cijelo lice i dobiti za svoje novce tri puta vise kreme. Veliki nedostatak ocnih krema je da NEMAJU SPF. Vi mislite da cinite nesto super za vasu okoloocno podrucje a zapravo mu ne dajete ni OSNOVNU njegu i zastitu. Al koga briga, industriju najmanje. Ionako ce spremno iz rukava izvuci novu cudotvornu kremicu, kako bi sanirali stetu koju ste si nanjeli zadnjom cudotvornom kremicom.
Nekoliko proizvoda isprobanih od mene ili mojih bliznjih (recimo nekoga tko ima izrazito masnu kozu lica, dakle isprobani iz druge ruke): vec znate, ako je cijena u eurima kupila sam kozmetiku doma (za mene je to Njemacka) ako je u dolarima, narucila sam ju preko neta ili dobila na poklon s druge strane bare. Dobar dio proizvoda za osjetljivu kozu lica sam isprobala sama a jedan dio ocjena potjece od prijateljice po struci farmaceute.

One sa SPF, dakle one koje trebate koristiti bas sada, sam vec nabrojila ovdje: http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan12

Ove koristite nocu ili zimi:

1.Clinique Moisture On-Call 45 ml za 31,00 euro kosta manje od E. Laudera a nije nista losiji kao i Moisture On line
2.Avon-Hydrofirming Night Cream 45 ml za 11,50 eura
3.Avon-Moisture 24 Long-Lasting Hydrating Cream za 45 ml 11,00 eura
4.Bodyshop-Grapessed dnevna ili nocna krema 45 ml za 12 eura
5.Dior-Hydromove, bez SPF-a krasno pakirana i krasno mirisi, dakle oprez oni s osjetljivom kozom cijena oko 45 eura za 45 ml
6.H20 Face Oasis Hydrating Treatment 45 ml za 32,00 eura ili Green Tea Antioxidance Face Complex ista cijena
7.Dove-Sensitive Essentials Fragrance Free Day ili Night Cream obje kostaju 6,80 dolara za 50 ml nedostatak dnevne kreme je sto nema SPF! Nocna verzija je vise slicna losionu.
8.Murad-Skin Smoothing Cream ( sa 6% glikolne kiseline) 90 ml za 55 dolara ili Pefecting Night Cream 45 ml za 40 dolara, obje su dobre kao nocne kreme
9.Neostrata-Ultra Moisturizing Face Cream PHA 10 45 ml za 27 dolara, dobro i za suhu kozu


(kupila ju na snizenju na aerodromu za 5 eura i bila prilicno skepticna)



E sad, naravno da i ja posjedujem okoloocne kremice, dapace posebno sam slaba na efekte onih sa silikonskom bazom ali ne zavaravam se sto one mogu a sto ne, niti bih ikad otisla u minus na racunu zbog kozmetike. No ovo su kremice koje su me zadovoljile teksturom i ucinkom ali da, mogu si zamisliti zivot i bez ocnih krema.

OKOLOOCNA KOZMETIKA
1.Aloette (kozmetika od aloe vere) Line Control Eye Gel 15 ml za 12,50 eura solidno ali nista cudesno
2.Alpha Hydrox- Retinol Night ResQ Anti-Wrinkle Firming Complex za 30 ml 11,99 dolara jedno od najboljih retinol rijesenja na trzistu
3.Beauty Without Cruelty- Green tea Nourshing Eye Gel 30 ml 14,49 dolara
4.Biotherm- D-Stress Yeax Anti-Fatiuge Eye cream 15 ml za 26,00 eura
5.Bodyshop- Vitamin E Under Eye Cream 15 ml za 12,00 eura, dobra kremica ali nista u njoj nije specijalno za podrucje oko ociju
6.Borghese-Advanced Spa Lift for eyes- 30 ml za 45,00 dolara, dobila na poklon, ako vam ju poklone, prihvatite, sami ne morate ulaziti u ovaj trosak
7.Dior-Capture Rides Wrinkle Creme for Eyes 15 ml za 45,00 eura (dobila 4 testera i razvukla ih na tjedan dana)
8.Clinique- All about eyes 26,00 eura za 15 ml, ODLICNO!cerek
9.Clinique-Moisture Surge Extra Thirsty Skin Relief 45 ml za 31,00 euro inace se prodaje kao krema za lice ali za to mi je preskupa i krasno djeluje oko ociju (eto mali trik za novcanik)
10.H2O+ Eye Mender Restorative Firming Tretament 15 ml za 25,00 eura slikonska baza
11.ili Eye Oasis Moisture Replenishing Tretament ista cijena
12.HR power A for Eyes Pure Retinol mi je jedna od najboljih okoloocnih kremica ever 15 ml i kosta 45,00 eura ali sam ju zamjenila s L’orealovim Line Eraser jer imaju iste sastojke ali ne i cijenu
13.Clinique-Advanced Stop Signs Eye SPF 15 15 ml za 30,00 eura, zink oxide ostavlja bjelkasti trag ali to ne smeta svakoga, meni dobro dodje umjesto iluminatora za moje podocnjake wink
14.Mary Kay Lumineyes Dark Circle Diminisher 15 ml za 28 eura sa vitaminom K i retinolom, E i C vitaminom, ali nece vam smanjiti podocnjake!
Cisto da ne ulazite u taj kupovni proces s pogresnim ocekivanjima



RETINOL PROIZVODI

1.Avon- Anew Line Eliminator Dual Retionl Treatment za 30 ml 16,00 eura
2.Cetaphil Nighttime Facial Moisturizer with Retinol – 30 ml za 13,00 dolara
3.L`Oreal Line Eraser 12,90 eura ili Line Eraser Pure Retinol Concentrate 15 eura za 30 ml
4.Neutrogena-Healthy Skin Anti-Wrinkle Cream with Retinol 11 eura za 45 ml je identicna Avonovom Retinol Recovery-ju kao i Estee Lauderovom Diminish-u




MASNA KOZA (koristite losione a ne kreme) osobe s masnom kozom trebale bi izbjegavati vazelin (cesto zakamufliran u koz. imena tipa sonojell ili protol) kao i koz. preparate na bazi mineralnih ulja. Taj trend je vrlo rasiren i omogucava kozm. kompanijama da sasvim obicne proizvode prodaju po astronomskim cijenama jer kupci nemaju pojma sto zapravo kupuju.
Razliciti proizvodi:
1.Biotherm-Biopur Pure Cleansing Gel 180 ml za 15,50 eura isto kao o Biopur Double Purifying Exfoliator ca. 75 ml za 16,50 eura te njihov fluid BioPur Matte Hydrating Fluid SPF 15 ml ca. 25,00 eura
2.Lancome- Gel Clarte Clarifying Gel-to-Foam Cleanser 20,00 eura za 120 ml ili identicna formula a tri puta jeftinija L`Oreal Ideal Balance Foaming Gel Cleanser for Combination Skin 8,00 eura za 230 ml
3.Estee Lauder-DayWear Plus Multi-Protection Antioxidant Losion SPF 15 38,00 eura za 45 ml ili isti sastojci a cak i bolja zastita od Neutrogene UltraSheer Dry-Touch Sunblock SPF 30 9,00 eura za 90 ml dakle cetiri puta jeftiniji a jos i dupla kolicina!
4.Olay-Regenerist Daily Regenerating Serum 45 ml 19,00 eura ali bez SPF-a
5.Chanel- Aqua Powder 23,00 eura za nekih 15 ml iz linije iod, izgleda kao puder, koji se pretvori u emulziju na kozi i onda osusi, iako su mu dodali malo glossa, znaci ne sjaji se vasa masnoca ali imate svjetlucanje od proizvoda, tko voli…
6.Clinique-puder u kamenu Stay Matte Sheer Pressed Oil-Free 16,50 eura 8 nijansi
7.Estee lauder-So Clean Deep Pore Mask 100 ml za 19,50 eura moze i za mjesovitu kozu, na T-zonu
8.Estee Lauder- Wear Stay-in-Place Makeup SPF 10 za 30,00 eura super prekriva, mozda ce to nekome biti previse sminke i kao vecina zaista mat pudera, nije se lako umiti i skinuti ga. Prednost, ne razmazuje se.
9.L’Oreal-Ideal Balance Balancing Foundation for Combination Skin (ako je koza bas jako masna, treba na neke zone i kompaktni puder, odlican puder i za mjesovitu kozu)
10.Chanel-Double Perfection Creme powder makeup SPF 15 za 42,00 eura je cream to powder u tubi sa mat finishem, moze i za mijesanu kozu samo izbjegavajte ako imate suhu
11.Neutrogena-Active Brathable Sunblock SPF 30 120 ml za 11 eura, krasan mat finish ima i verzija sa SPF 45
12.Cover Girl dualni tekuci puder Outlast All-Day Liquid Makeup SPF 14 za 9 dolara, lijeva strana bocice je SPF za zink oxidom, brzo se upija iako malkice bjelkast, druga strana je puder koji pokriva osrednje, svakog proizvoda ima ca. 15 ml, 15 nijansi, drzi skoro cijeli dan ali se teze skida, najbolji su cleanseri na silikonskoj ili uljnoj bazi.
13.Maybelline-Shine Free Translucent Pressed Powder za 5 eura, 5 niajnsi
14.Neostrata- NeoStrata Oil Free Lotion - SPF 15
15.L`oreal Infallible Never Fail Makeup SPF 18- svilenkasti osjecaj, zasad jedini puder koji ima titanium dioxide. Ostavlja jako jako suhu kozu te je zato idealan za masnu kozu, dugotrajan je ali svakako se vidi da ste nasminkani. Ako vas to ne smeta…….




SUHA KOZA
1.Biotherm- D-Stress …Radiance cream dry Skin 28,50 eura za 45 ml kao i verzija te nocne kreme
2.Biotherm- Age fitness Active Revitalizing Age SPF 15 for dry skin 35,00 eura za 45 ml
3.Body shop- Soy and Calendula Gentle Cleanser, stil cold cream 180 ml za 10,00 eura
4.Chanel- Chanel- Hydramaxx Balanced Hydrating Crème 45 ml za 40,00 eura silikonska baza
5.Clinique –Repairwear SPF 15 Intensive Cream 45,00 eura za 45 ml
6.Clinique-Repairwear Intensive Night Crème Very Dry Skin Formula 60,00 eura za 75 ml, a jeftinija a nimalo losija varijanta je Dove Essential Nutrients Night Cream 7,00 eura za 45 ml.
7.Neutrogena-Visibly Even Natural Look Makeup SPF 20 za 12,00 eura ili skuplja verzija Lancome Renergie Lift (nece podici nista!) Lifting Makeup SPF 20 (37,00 eura)
8.Revlon Cream Blush 9,00 eura cream to powder kao i sjenila za oci u kremi od Revlona
9.Estee Lauder-Tender Creme Cleanser za 100 ml i 18,50 eura je mlijeko za ciscenje lica iako je Neutrogena Extra gentle Cleanser skoro identican ali za 1/3 cijene yes
10.Estee Lauder-Estoderme Emulsion za 27,50 eura 120 ml ili maska Triple Crème Hydrating Mask 75 ml za 27,50 eura
11.Illuminare rumenilo u tubici-Perfect Colour Blush SPF 21 prekrasne prirodne neutralne nijanse, treba mrvica i proizvod dugo traje, ostavlja hidratante obraze a i stiti od sunca, kosta 20,00 dolara ili Ultimate verzija, tubica roze boje slicni rezultati, super je sto od svega mozete naruciti sve testere za male novce i tek onda kupiti veliko pakiranje.
12. La Roche-Posay LIPIKAR Flüssigseife 200 ml za 9,00 eura (to nije sapun)
13.LUSH-Skin’s Shangri La za 35 eura slicna cijena i efekt je i od After Life kreme
14.Elisabeth Arden je kreirala liniju iskljucivo za Wal Mart koja se zove skin simple i pakirana je u bijele tube, krema Beauty Sleep Nighttime Moisture Cream 45 ml za 11,50 eura je dobra
15.Estee Lauder-Future Perfect Anti-Wrinkle Radiance Creme SPF 15 Dry Skin 65 eura za 45 ml
16.Olay-Daily Facials Intensives Clear Skin Lathering Cloths 7 eura za 30 maramica, izbjegavajte ako naginjete pristicima, moraju se navlaziti i onda daju krasnu pjenu, ostavljaju svilenkasti (mozda ne voli svatko?) osjecaj na kozi. Ja koristim samo za put.
17.Mary Kay-Day Radiance Cream Foundation SPF8 Dry Skin za 14 eura, full coverage, za nekoga tko ima dosta nepravilnosti za prikriti, kapilara itd.


Mala napomena, sve maske za suhu kozu navedene ovdje ja ne bih brisala nakon 15 minuta nego jednostavno ostavila preko noci na licu (naravno namazane u kolicini koju koristite za nocnu kremu a ne u kolicini za masku)


Sljedeci put o posvjetljivacima koze tj. izbjeljivanju mrlja.

- 12:22 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.06.2006.

WM i nesto ljepse od toga

Zelim da je WM sto prije gotov. Da se drzava i grad i ulica vrati u normalu. Da me ne zaskoci minijaturna verzija nogometne lopte kad otvorim cornfleaks, sa omeksivaca me gleda cocolino medo u nogometnom dresu, a u pekari mi prodaju kruh s uzorkom nogometne lopte.rolleyes Da ne pricam kako je opasno direktno nakon utakmice voziti po gradu. Zanimljiv fenomen, naoko normalni i civilizirani ljudi, dozive 100% transformaciju prilikom nekih masovnih okupljanja. Kao da su pusteni s lanca. Kao da odjednom sveukupna pravila prestanu vaziti i kao da njihovo bedasto ponasanje nece upasti u oci ako se "sakriju" u gomili istih bedaka. Ljudi koji za tih par dana ulaze u minuse iz kojih se i oni i njihova obitelj izvlaci jos mjesecima?!? Nedavno dodjem u pizzeriju, moju omiljenu, nije bas neka od onih "sve po 10 kuna", vise onako za finije izlaske i ponadam se da su barem oni ostali normalni. Jok. Pitaju jel bi normalni ili nogomentni meni. Jedina pozitivna strana svega je da sam u petak navecer (obicno ludnica u ducanu) mogla mirne duse, laganini i opusteno kupovati i biti upola brze gotova nego inace. Relativno cesta pojava je i da vam se odjednom jave rodjaci iz domaje za koje cijeli svoj zivot niste znali da postoje niti su oni ikad ranije osjetili potrebu da vam se jave. Svi ste sretno zivjeli u neznanju o postojanju onih drugih i onda je dosao WM. Pa sad ocekuju da ih ugostite, naravno uzmete godisnji kako bi se prikladno brinuli za drage goste a to sto ste vi dogovorili godisnji u sasvim drugom periodu, uplatili putovanje i zamislite tamo bi isli s namjerom da se, zamislite drskosti ODMORITE e to je od vas ...well, jako cudno i sebicno.
Svi ducani su otvoreni do ponoci, ali svi. Jer naravno sto svaki iole razuman covjek radi, ide u 23:00 kupiti recimo kuhinju ili ne znam plocice za kupaonu. Ajde da su otvoreni ducani sa hranom i parfumerije, to jos ima smisla.

Ali evo i treceg dijela Makedonije: Ohrid je prekrasan.

Ohrid - City Of UNESCO

Jedno od rijetkih mjesta koja su pod svjetskom zastitom i kao grad spomenik i kao spomenik prirode.

Svi se voze na biciklu. Na Balkanu, grad s najvise bicikala po glavi stanovnika. Moram jos jednom pohvaliti nakit, prekrasni koralji, s toliko maste i ljubavi za detalje izradjeni.cerek Onda sam izgubila USB stick, otisla u ducan i kupila drugi, tri puta su mi naglasavali da je orginal, kao da je to nesto sto se ne dozivljava svaki dan! Dva sata kasnije sam skuzila da ne, nije orginal. Drugo jutro me zovu iz hotela u Skopju, nasli moj stick, pao mi je iza kreveta LOL. Na kraju mi je jedino zao iskreno sokirane vlasnice ducana kojoj su i samoj po orginalnoj cijeni prodali nekvalitetnu kopiju. Posto sam uzela moj model, usporedili smo oba proizvoda i na kraju se jos i smijali koliko je losa kopija. U hotelu su, za moj ukus, servirali previse mesa. Uglavnom svinjetinu. Nakon sto sam se prva dva dana sva tri obroka prehranjivala po Atkinsu i treci dan dobila za rucak govedju sniclu od – 400 grama-! vratila sam netaknuti tanjur i rekla "ako do kraja boravka pojedem i komad mesa, postati cu vegetarijanka. Ne mogu ga vise vidjeti ni nacrtano". Onda sam u Lisci kupila grudnjak koji je dosta jeftiniji nego u Zagrebu. Navecer sam sa svojim sugovornicima sjedila u luci, brodice s turistima su se polako vracale
natrag, po obali su se pocela paliti svjetla a ja sam u samo nekoliko kratkih dana stekla neka krasna poznanstva koju su na najboljem putu da postanu prijateljstva. Par puta sam ispalila neke stavri na koje se ili nasmijete ili zakolutate ocima, srecom nasmijali su se i vibra je bila ulovljena.
Muskarci su sarmantni. Jedan mladji gospodin s kojim sam se trebala naci a nismo se poznavali, rekao je da ce doci i u ruci nositi minijaturnu zastavu Makedonije. I zaista je LOL Ugledala sam njegovanog, dobro obucenog poslovnog covjeka kako mase zastavicom i ceka me na dogovorenom mjestu. Obostrana simpatija. Samo zahvaljujuci njemu sam dosla do nekih albanskih sela koja su bila bitna za moj projekt. Odlicno iskustvo.






(izvor slika sputnik.info)





I moja fotka, Albanija, Tirana


Iako su dani vruci, navecer zna na rivi biti prohladno, ponesite nesto za zaogrnuti ramena. Na rivi je ekipa party presetavaju se lokalne ljepotice...automatski pomisljam na stih cerek

Al' kad se spusti moja dragana
K'o ruska balerina lagana,
Korzo se zanjise, spalir se nadize
Sve se venere pomere za jedno mesto nanize
Bela haljina u visnjama
O, najlepsa je, bez razmisljanja...
Crven kais a strukic stisnjen
Vau, te su visnje bile svevisnje


Nastaviti ce se

- 23:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 09.06.2006.

Kozmetika petkom...

Tonici

Ono sto dobar tonik radi vasoj kozi je – omeksava ju (meka voda), uklanja zadnje ostatke make up-a ili mlijeka za ciscenje i nekima (recimo masnoj kozi) je dobar tonik dovoljan i ne treba im cesto nikakva dodatna krema.

Sto oni NE RADE a kozmeticka industrija vas u to zeli uvjeriti – oni ne smanjuju pore, nisu u stanju dubinski ocistiti i nisu u stanju smanjiti produkciju masnoce na licu. Neki od njih su izrazito AGRESIVNI kao recimo bilo koji od njih 4 CLARIFYING LOTION od Clinique.
Meni su doslovce suze tekle koliko agresivno je to isparavanje ali sam mislila da to tako mora biti, sve dok nisam dobila prve lisajeve.

Neki od dobrih, bezalkoholnih tonika koje sam probala (ideje dobrodosle!)
1.Biotherm- Biosource Softening Toner (za sve tipove koze) 240 ml za 14,50 eura
2.Estee Lauder-Soft Clean Silky Hydrating Lotion 18,50 za 240 ml ili od Clinique- Moisture Surge Face Spray za 27,00 eura i 125 ml
3. za sve tipove koze jeftinija a jednako dobra varijanta je Dove Essential Nutrients Clarifying Toner nazalost nema ga u Europi, a jednako dobri su i svi od Paule a kostaju izmedju 10 i 12,00 dolara za 180 ml, onaj za suhu kozu je odlican i ljeti vam ne treba dodatna krema, ima vaznih oksidanata, esecijalnih lipida te krasno vlazi kozu


Dobar je bio i od Diora, vidim da ga ne proizvode zadnjih pola godine, nasljednik mu je ovo ali malo preskup sport na duze staze. Pobornici BIO verzija Burt's Bees Wild Lettuce Toner for Normal to Dry Skin
8 fl oz (236 ml) za 10 dolara ili


Neutrogena Alcohol-Free Toner 8.5 oz (250 ml) za 7 eura te Skincode Gentle Balancing Toner
6.8 fl oz (200 ml) 22 eura

Ne, toneri vam nece ucvrstiti ili zategnuti kozu cak i ako ih prodaju u anti age liniji. Sto dobar tonik moze – moze sprijeciti ili suzbiti upalu, iritaciju, dati vlagu kozi. Tonike cete naci pod raznim marketinskim imenima tipa – astrigent, pore cleanse, clarifying lotion (clinique koristi taj pojam), freshner; oni i dalje imaju jednu osnovnu funkciju. Ako ste misljenja da alkohol pomaze pristicima, u krivu ste. Da bi alkohol dezinficirao morao bi biti u 60% koncentratu a u toniku ga ima 20%, znaci premalo da dezinficira a previse da bude blag prema kozi.

VAZNO!!! Nije alkohol sve sto kao alkohol zvuci. Nijh cak kao tvar ne bi ni prepoznali kao alkohol jer imaju sasvim drugu funkciju. Recimo cetyl alcohol nije opasan u gore opisanom smislu. Ili stearyl. Naravno sad se pitate, pa koje onda izbjegavati? One koje imaju oznaku SD alcohol i iza njih slijedi neki broj ili ako vidite pojam ethanol ili isoporpyl. Osim alkohola cak i alkohol-free tonici mogu sadrzavati druge iritanse. Ne bi vjerovali ali neke od skupljih firmi koriste cak i aceton, dobar dio BIO firmi koristi citruse (nisu dobri za kozu!) prevelika koncentracija kiseline, kamfor, mentol, pepermint ili neke etericna ulja (koja nisu za nanosenje na lice, to je moje osobno misljenje). Kako funkcioniraju neki "pore minimazer" tonici – oni uzrokuju (namjerno) iritaciju, koza na mikroskopskoj razini NATEKNE i da, privremeno pore izgledaju manje. No mi znamo da svaka takva iritacija ubrzava proces starenja koze, pa koliko je smisleno korisiti takvu njegu? Da tonici zaista mogu smanjiti pore, mi bi sve hodale kao iz kataloga zar ne? I nitko ne bi trebao retusiranje nego samo odredjenu bocicu. I ne, ne kontroliraju proizvodnju masti. Ona se ne moze regulirati izvana jer je odredjena unutrasnjim procesima, proizvodnjom hormona.

Najbolji tonik je onaj BEZ MIRISA I BOJE.

I ovdje vrijedi pravilo, blazinicom BLAGO prijeci preko lica, nikakvo trljanje.

Termalna voda:
Najcesce ju se moze kupiti u spreju i time ju nanosite direktno na lice, ovisno o osobnim preferencijama ili pustite da se posusi a tek onda se sminkate ili mazete, ili nanesete kremu direktno na vlazno lice (odlicno za suhu kozu). Meni jedna takva bocica uvijek stoji u frizideru i odlicno je osvjezenje preko dana, ljeti. Proizvode ich Vichy, Avene, La Roche-Posay itd.




Danas relativno kratko jer JJA nema vremena, dapace radi danas do kasno u noc kako bi sutra mogla volontirali na jednom djecjem igralistu i skupa s jos 10-ak dobrovoljaca osvjeziti boju na vrtuljcima i klackalicama, a ostatak vikenda je tradicionalno rezerviran za uzivanciju, skitnju i trosenje novaca party Iako, nadam se ipak ostati u granicama bontona jer se krajem mjeseca sprema jedan oveci pohod na outletski raj u susjednoj drzavi cerek

Dakle, ja se odjavljujem, planirana pauza je gotova, timer je odpjevao svoje (flylady princip).

Ugodan vikend!

- 15:51 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 03.06.2006.

Vec subota???

Kozmetika:

Kao sto smo vidjeli iz prijasnjih tekstova, NEMA carobne kremice. Nego je to sve kombinacija informiranosti, dosljednosti u njezi, te koristenja nekoliko pametno odabranih proizvoda. Dakle ako se oslanjate na jednu, skupu i cudotvornu kremu (zapravo jedino cudotvorno je kako naoko razumne zene, u trenu kupe nelogicno skupu kremu, jer ZELE vjerovati reklami) s kojom se mozda ne mazete bas svaki dan, nego kako se sjetite-nekih vidljivih rezultata tesko da ce biti. Ali za to vam onda uopce krema nije kriva.

Jedan od GLAVNIH koraka u njezi je:

ciscenje koze.

Dakle danas o tome. Prosla sam godine kad sam si mogla dopustiti nakon tuluma zaspati sa sminkom na licu i nadati se da to moja koza nece primjetiti.
Dakle pitanje je - s cime cistiti lice? Pitanje nije cistiti li ga u tri ujutro. Iako sam si to retoricko pitanje bas jucer u to doba postavila...
Osobno sam protiv sapuna. Svi do jednoga isusuju. Nisam ni pobornik mlijeka za ciscenje jer predstavljaju opasnost zacepljenja pora, no to je vise moj osobni izbor, vi morate sami napraviti svoj.

Uvijek se radje zalazem za kvalitetan proizvod koji si MOZEMO na duzi rok priustiti, nego za precijenjeni proizvod koji kupimo od skupe marke, pod utjecajem reklame.

Nemam nista protiv isprobavanja novih proizvoda i novih marki. Zapravo, to mi je zabavno. cerek
Ali nista pod mus. Odredis si koliko novaca ces potrositi (a da te poslije ne boli glava od racuna, jer kad te boli glava, nisi lijep), pa krenes u trosak. Nikako obrnuto: ici po proizvod, pa koliko potrosis, potrosis (u toj situaciji si podlozna brbljavoj i nametljivoj prodavacici koja ce ti napricati cudesa bas o njenom proizvodu na regalu, a kad dodjes doma, razocaras se.)

Uglavnom kupujem blage stvari koje dobro ciste i ne obecavaju cuda. Recimo Avene gentle gel cleanser je izvrstan za svaki tip koze ( u USA cete ga naci pakiranog u tubu ali to je to, ista stvar).
Kreme kupujem po sastavu i vlastitom testiranju tako da ne obracam paznju na tekst koji sastavlja marketing doticne firme (za ovakvu kozu, za ove godine, radi ova cuda, ide uz bas ovu liniju dodatnih proizvoda).
Dakle ako bih morala izdvojiti jedan kriterij, onda bi to bio -BLAGOST. Jer i od iritacija koza ubrzano stari.

Mojih TOP 12 cleansera:
Imam mjesovitu kozu

1.Cetaphil Daily Facial Celanser for normal to dry skin 6,00 dolara za 240 ml skida bolje sminku od verzije za osjetljivu kozu
2. gore spomenuti Avene
3.Neutrogena- Sensitive Skin Solutions Cream Cleanser Dry Skin 9,00 eura za 150 ml idealno i za suhu kozu
4.Elisabeth Arden- Millenium Hydrating Cleanser 120 ml za 22,00 eura
5.Eucerin- Gentle Hydrating Cleanser 240 ml za 8,00 eura bez mirisa i boje
6.HR-Fresh Foaming Gel Gentle Water Dissolve Cleanser 21,50 eura za 125 ml
7.Dove-Sensitive Essentials Fragrance Free Cleasing Toweletts 30 komada za 5,00 eura. Ja ovaj oblik ciscenja ne volim, ali je idealno za putovanja jer se nista ne moze razlijati, oprez - ne skida vodootpornu maskaru! Ima dobra dnevna i nocna krema iste linije!
8.L’Oreal -L'Oreal Plenitude RevitaClean Gentle Foaming Cleanser 180 ml za 5 eura
9.La Roche Posay- Effaclar Purifying Foaming Gel-150 ml za 11 eur, savrsen osjecaj cistoce kao i Lipikar Syndet Creme
10.Olay-Daily Facials Clarity Foaming Cleanser nekih 200 ml za 7 eura, super za sve osim jako suhe koze
11.Neutrogena-Fresh Foaming Cleanser Soap Free for Combination Skin 5,50 eura za 120 ml
12. Dove Foaming Facial Cleanser, Sensitive Skin 200 ml za 6 dolara, odlican!

Za suhu kozu:
1.Body shop- Soy and Calendula Gentle Cleanser, stil cold cream 80 ml za 10,00 eura
2.Estee Lauder-Tender Crème Cleanser 100 ml i 18,50 eura je mlijeko za ciscenje lica iako je Neutrogena Extra gentle Cleanser skoro identican ali za 1/3 cijene
3. La Roche-Posay LIPIKAR 200 ml za 9,00 eura

Za masnu kozu:
1.Biotherm-Biopur Pure Cleansing Gel 180 ml za 15,50 eura isto kao o Biopur Double Purifying Exfoliator ca. 75 ml za 16,50 eura
2.Lancome- Gel Clarte Clarifying Gel-to-Foam Cleanser 20,00 eura za 120 ml ili identicna formula a tri skoro puta jeftinija L`Oreal Ideal Balance Foaming Gel Cleanser for Combination Skin 8,00 eura za 230 ml
3. Neutrogena
> Foaming Facial Cleanser Deep-Cleansing Formula 6 eura za 180 ml

Ako vas koza nakon umivanja zateze, sredstvo koje ste koristili je preagresivno. Druga krajnost je premasno sredstvo (tipa cold cream ili plava nivea) koje ostavlja masan sloj na kozi i tako sprecava da bilo sto nakon toga naneseno na kozu prodrije dalje od povrsine.
Pazite da sredstvo nema alkohola, mentola ili vocnih kiselina. U jednom cleanseru sve nepotrebni sastojci, ali zato potencijalni iritatori.

Skidanje sminke s ociju - mojih TOP 6
1.Almay (ima samo u USA ili internet shopovima) ali cijenom slicna Nivei i prilicno solidna marka Dual Phase Eye Makeup Remover 5,69 dolara za 120 ml ili Moisturizing Gentle Gel Eye Makeup Remover 4,49 dolara za 45 ml >
2.Avon-Perfect wear Makeup Remover na silikonskoj bazi 60 ml za 4,50 eura
3.Diadermine-Sanfter Augen Make-up Entferner, plava bocica, rozi cep 150 ml oko 5 eura
4.Clinique- Naturally Gentle Eye Makeup Remover 14,50 eura za 75 ml o.k. ali nista posebno
5.Clinique –Take the Day Off Make up 18,00 eura za 120 ml, silikonska baza
6.La Roche-Posay Toleriane Eye Make-Up Remover 125 ml za 15,50, zapravo je to 30 zasebno pakiranih ampula pa je malo zahtjevnija procedura ali odlicno za putovanja


Osnovno je pravilo - NE TRLJATI! Blagi pritisak natopljenom blazinicom (po istom principu skidamo i lak za nokte), drzati tako nekoliko sekundi, BLAGO povuci u jednom smjeru. Po potrebi ponoviti. Steta, kako neke zene agresivnim skidanjem sminke s ociju tako izguzvaju tu ionako papir tanku i bez vlastite masnoce kozu e kako bi onda kupovale skupe anti age kremice i to sanirale.

I ovdje vrijedi, bolje sprijeciti...

Kreme oko ociju NE umasirati. Time postizemo kontraefekt. Samo ih blago jagodicama prstiju utapkati.

Neki imaju tek onda osjecaj CISTOCE kada koriste krpicu za pranje lica, najcesce frotirske
. To je zapravo mehanicki peeling i osim ako frotirku ne operete nakon SVAKOG koristenja, postaje pravi rasadnik bakterija i sirenja bestija po citavom licu.

MEKA I TVRDA VODA
Tvrdoca vode opisuje udio iona kalcija i magnezija prisutnoj u odredjenoj kolicini vode. Koliko je to u vasem konkretnom slucaju mozete saznati od vase lokalne vodoopskrbe. Kod tvrde vode treba vam dvostruka kolicina gela za tusiranje, sampona za kosu ili deterdzenta za sudje, kako bi postigli isti stupanj cistoce kao kod meke vode. U modi su nastavci za pipe kojima eto, izmedju ostalog stedite bas na kolicini potrosene kozmetike. Znate onaj "cisti" skripavi zvuk na svjeze opranoj kosi? E to ne skripi cistoca smijeh nego kalcij. Prije nego se bacite u neku vecu investiciju, pokusajte testirati jel ta opcija uopce za vas. Neki ne vole taj meki, skliski osjecaj na kozi. A testirate tako da se recimo tjedan dana umivate samo u destiliranoj vodi. Ako imate suhu kozu, moglo bi vam se svidjeti. I po svoj prilici vam regenerator vise nece trebati. Kosa postane od samog pranja meka. Dakle, dugorocno gledano - isplativa investicija. Ujedno cete imati tri puta manje kamenca za ribati. Mozda mala opaska za one koji imaju tanku kosu, oprez, mogla bi vam postati preleprsava LOL.

Skupo nije automatski i dobro. Jedno od gorih sredstava (previse alkohola) za ciscenje mi je bio Shiseido Pureness Foaming Cleansing Fluid. Nemojte se ici uvjeravati da je nesto dobro, samo kako bi opravdali kolicinu kuna koje ste za to izbrojili. Slusajte vasu kozu.

Mnoge zene cine pogresku te PRE-CISTE kozu. Isuse ju skroz, sto tesko koja krema moze sanirati. Ili ju toliko uguse masnim i teskim serumima, nocnim kremama i inim da koza uopce vise ne apsorbira nista, ne moze disati i dobije status prenjegovane.. Tj. sve to se samo cvrlji na povrsini i taj pojam pre-njegovanosti je jednako los kao i ne njegovati se uopce.

Dakle imate izbor izmedju 3 vrste proizvoda:

1. oni koji se koriste sa blazinicom 2. sapuni 3. tekuca sredstva za pranje

Probala sam sapune svih cjenovnih kategorija i ostajem pri tome da je sapun-sapun. Tvari koje ga drze krutima, isusuju vasu kozu a te iste tvari mogu i s vremenom zacepiti pore.Pa onda dobijete veselu kombinacciju isusene koze sa miteserima. Recimo jedan od gorih sapuna za lice mi je bio onaj clinique. Dalje, prozirni sapuni, pogotovo ako kostaju 10 ili vise eura ce vam sugerirati kako su blagi. To je varka. Bogati, masni sapuni se cesto prodaju po ducanima zdrave hrane kao "basic soaps" imaju doduse ekstra glicerina, pcelinjeg voska i ostalog ali i dalje - sapun je sapun. Ili prirodni sapuni tipa weleda, lush-imaju atraktivnu marketinsku strategiju no - znate vec, sapun je sapun (ma kako god slatki naziv imala SWEET JAPANESE GIRL).
Godinama sam vjerna nekim verzijama gela ili pjene za lice. Jer ne isusuju kozu (ako su dobro odabrani) i ne ostavljaju skliski, masnjikavi trag.

Idealno sredstvo je bez mirisa i boje, te bez grubih scrub cestica

Nisam pobornik svakodnevnih mehanickih peelinga. Za neke banalna primjedba a cuditi cete se kolikima je nova: prije ciscenja lica uvijek prvo dobro operite ruke. Izbjegavajte vrucu i hladnu vodu. Mlaka je dobar izbor.

Sljedeci put o tonicima te o okoloocnim kremama.

Imam pitanje za Depresivnu Domacicu i njenu dermatologicu -mozes li ju sljedeci put pitati kako koegzistiraju na kozi C vitamin i AHA/BHA kreme. Kako to ide skupa i sto se zadnje stavlja? Pa nam napisati ovdje? Hvala.

- 18:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #