JJA

petak, 07.07.2006.

Maske und Co.

Zasto maska uopce? Koliko cesto? Kakva? Kakve rezultate ocekivati? Industrijska ili domaca?
Nadam se da ste poslusali savjet od utorka i osvjezili se krastavcem. No maske su definitvno stvar koju ne morate koristiti, a da bi izgledali njegovano. One su dio luksuza kojim se slobodno pocastite ali ako ga i preskocite vasa koza nece trpjeti posljedice. Ako vas maske vesele, go for it. Samo nemojte na te proizvode gledati kao na wunder-sredstva. Dakle ako vam je kozmeticki budzet ogranicen, radije kupite kvalitetnu kremu a masku preskocite. Iako maske uglavnom obecavaju CUDESNE rezultate, znanstveno nemaju nikakvu komparativnu prednost pred dobrom kremom za lice. Najcesce cete bas u maskama naci vrlo egzoticne sastojke kao sto su vulkanska zemlja, alge bas iz tog i tog mora, ovo ili ono blato, ovi ili oni vitamini itd.

Upravo u takvim proizvodima se koz. firme razigraju. No niti jedna maska nece podici vasu kozu, zagladiti bore ili dubinski ocistiti lice (povrsinski hoce), a one peel-off maske su cak i lose za osobe sa osjetljivom kozom lica. Ukoliko vam maska bas zategne lice, to je zato jer ste je previse "ocistili" i najbolje bi bilo da odmah lice namazete kremom. Osjecaj zatezanja i napetosti NIJE osjecaj koji daje njegovana koza.
Novi hit su tkz. maske sa detoksicnim djelovanjem, recimo Decleor nudi bas takve po smijesnim 95 eura kao i Biotherm za upola manju cijenu. Kako to maska tocno zna sto treba IZVUCI iz koze i kako zna sto je lose a sto dobro, pa dobro ostavi i dalje tamo, e to nam zasad reklamni magovi ne znaju reci. Niti kako bi to uopce MASKA mogla uciniti?! Zamisljam male covjeculjke sa majcama sa Biotherm logom kako trckaraju po mom licu i marljvo pumpaju toksine van. Reklame nam ne daju odgovor, koji tocno bioloski procesi bi se trebali dogoditi upotrebom jedne takve maske.

Evo par savjeta za domace maske, ja ih ne smatram dobrima za kozu, no tko voli. Ne zaboravite namazati vrat i ruke (i dekolte po zelji) i odmeditirati svojih pola sata. Ako ste smutili previse maske, mozete ju pohraniti u frizider i koristiti jos i drugi dan ali dalje od toga ne.
DOMACE:
1.smiksajte 1 avokado (mogli bi osjetiti lagane trnce ili kao da ste otopili one sumece bombone na licu), dodajte krem jogurta i zlicu meda.
2. svjezi krastavac i svjezi kravlji sir za umornu kozu lica
3. ako vam je koza uz to malo suha, umjesajte u to sve i par kapi maslinovog ili bademovog ulja
4. za masnu kozu - sirutka, prah propolisa, malo meda i par kapi limunovog soka (auch, pazite da ovo ne dodje do ociju)
5. po vrucini se preporuca nabaviti ciste ruzine vode i smjesati u to prah agar agara (makrobioticari ce znati sto je to), polutoplo kistom nanjeti na lice, kad se maska stvrdne isprati
6. za prosirene pore, maska od bjelanjka i agar agar praska
Napomena: sve ove maske se skidaju iskljucivo cistom vodom, jer upotreba sapuna, gelova ili pjena za ciscenje ponistava sve pozitivne ucinike.

Po zenskim casopisima cete naci i recept sa limunovim sokom za suhu kozu, za mene van svake pameti.
Maske bi se trebale koristiti sporadicno, jednom tjedno recimo. Tako kaze literatura. Meni to djeluje kao da vjezbam samo ponedjeljkom i ocekujem da si lijepo modeliram tijelo ili sam na dijeti samo ponedjeljkom, do utorka vec ogladnim i eto nam dijete LOL
Osobno sam vise za blagi i kontinuirani pristup. Kozi treba svaki dan njega i sve sto treba dobiva u toj dnevnoj njezi. Neke maske mogu cak dovesti do jednom spomenutog osjecaja prenjegovanosti No zene vole taj osjecaj, s vremena na vrijeme uciniti nesto EKSTRA za sebe.

Ja sam dugo uzivala u LUSH maskama, pogotovo kad im daju tako divna imena kao cupcake

love lettuce ili cosmetic varrior.
Oni koji znaju kako Lush pakira te svjeze maske, mogu lako shvatiti da ih jedan muskarac moze lako zamjeniti za neke veggie namaze. Pogotovo ako je taj muskarac navikao da mazete razna cuda na kruh. Pa pojede masku od jagode i jos se zali kako nije nis bilo fino i da je mozda prosao rok trajanja.
Kako sam se tad nasmijala, minutama se drzeci za trbuh i izvodeci nesto slicno "umiranju od smijeha" mislim da sam mu ogadila veggie namaze za cijeli zivot.

Ako ipak vise vjerujete industrijskim maskama, inspirirajte se sljedecim slikama

INDUSTRIJSKE (iako je korist maske mala, bolje uzeti kvalitetnu kremu i ostaviti ju cijelu noc na licu) ali eto sto sam probala

1.Estee Lauder-So Moist Hydrating Mask 30,00 eura
2.L’Occitane Maska od meda 100 ml 24,00 eura, mirisi bozanstveno, dakle oprez oni s osjetljivom kozom

Ili njihova Immortelle (znacajnog imena, ne) za 38 eura

te uvijek poeticna Philosophy firma sa <when hope is not enough replenishing cream while you sleep za 45 eura


Trenutni topseller u USA je Neutrogenina maska za nekih 7,50 dolara, Biore termo maske izbjegavajte ako naginjete prosirenim porama


Jos jedna stvar za pore (ja sam i nadalje skepticna prema takvim proizvodima, jer mi se ne svidja NACIN na koji uspiju smanjiti pore, naime iritacijom koze koja natekne na mikro razini i efekt koji traje svega sat dva)


Ove cini mi se svi znamo, koristila sam i verziju za stopala


Mali trik - uzmite cetkicu za zube (neku samo u tu svrhu) istrljajte usne, mehanicki peeling, debelo namazite medom i pustite tako 15-ak minuta. Isperite cistom vodom. Usne kao barsun.
Sljedeci put, vjecno pitanje - trebam li ja kozmeticarki ili ne?

- 17:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #