JJA

petak, 21.07.2006.

Kozmetika petkom...

Anti Age era

Proces starenja koze je kompleksan i ne ovisi o samo jednom faktoru na koji bi se onda koncentrirali i tako zaustavili ili usporili taj proces. Osim poznatih uzrocnika preranih bora kao sto su sunce, pusenje, stres, nadovezuju se i neminovni bioloski procesi. Samim time nema neke wunder kreme koja ce nam izbrisati bore, iako zene nakon 35 upravo masovno padaju na te fore i ZELE vjerovati da takva krema ipak postoji. Djelotvorna prevencija je ipak malo zahtjevnija od pukog mazanja neke pomade dvaput dnevno na lice (i vrat, e to cesto zaboravimo i vrat i dekolte). Znaci ma kakav god bio hit sezone (ove sezone je to orhideja, vidi tekst od proslog tjedna) on sam nece uciniti puno. Naime imali smo mi i ranije tih hitova sezone, sjecate se krema sa c vitaminom, pa Q10 eto sve su tad bile OBECAVAJUCI IZVORI MLADOSTI a gle cuda, gradom i dalje hodaju zene s borama, zene s pristicima, zene sa masnom kozom itd. Nadam se da vam je ovo dovoljan zakljucak.

Dermatolozi starenje dijele na:
- unutrasnje dakle kronolosko i ono je neizbjezno, te na ono koje sami isprovociramo tkz.
- fotostarenje - prijevremeno starenje.

Od onih unutrasnjih faktora imamo slobodne radikale (cigarete stimiliraju njihovo pojacano nastajanje te aktiviraju enzime koju razaraju vezivno tkivo) i stetu koju nanose, pricu o kolagenu, smanjenju obnovu stanica, abnormalnu formaciju stanica, smanjuje se zaliha "masti" - ono sto nam daje fini napeti a ne smezurani i uveli izraz lica. Naravno i genetika igra vaznu ulogu. No nemojte se osloniti iskljucivo na genetiku. Ako vasa mama ima lijepu kozu lica ali vi za razliku od nje pusite kutiju na dan, idete u solarij (da, gore od suncanja na plazi, ma sto god vam govorile reklame) zivite stresnije - tu vam ni sva genetika svijeta nece pomoci. Naravno da i hormoni imaju jednu od vaznih uloga - dakle kombinacija svih ovih internih i eksternih faktora, neki zbir svega je ono sto nas cini starijima. Kad se malo vise pozabavite ovim faktorima, pogotovo onim internim dakle bioloskim, postati ce vam vrlo brzo jasno da kreme NE MOGU ispuniti ono sto na reklamam obecaju.

Vise o tome imate na www.falten.de je bore su tak vazne, da ima cijela stranica o njima. Tamo ima i FAQ o borama - kratko i jasno na najcesca pitanja.

Iris Berben, meni jedna od najdrazih njemackih glumica, je dugo govorila kako je tajna njenog svjezeg izgleda i u 60-ima, genetika. Nedavno je priznala lifting i co.

Nisam strucnjak i ne znam to strucno objasniti pa molim da se za iole strucnije odgovore obratite svom dermatologu. Ja ovdje prepricavam ono sto sam cula od nekoliko renomiranih dermatologa, barem onaj dio koji sam uspjela zapamtiti, nesto sto sam procitala u nekoliko strucnih ali publicistickih verzija knjiga i nesto sa stranice od americke dermatoloske akedemije kao i njemackog udruzenja dermatologa. Vise od pola strucnih izraza ne znam ali znam koga pitati - oko mene privatno ima farmaceuta, kemicara itd. ili gdje procitati.

Ma kako vam se ovaj tekst mozda cinio logican, ne budite lijeni, pogoto kad je vasa koza u pitanju i istrazujte i citajte i sami.

Sto vise znate to ste mocniji u borbi protiv marketinga.
Dakle, kozi koja stari smanjuju se rezerve masnoce, zato stara koza izgleda tako "prozirno" i to je razlog zasto osobe s viskom kila izgledaju da imaju manje bora od njihovih vrsnjaka s idealnom kilazom. No, cim smrsave vidjeti ce se i njima te njihove bore. A sumnjam da itko zeli cijeli zivot ostati debeo ako se vec u jednoj fazi zivota zapustio i doveo do toga (ja jesam, ali losu fazu moze imati svatko, problem je kad faza produzi u nesto stalno).
Dalje, koza "raste" i siri se kako rastemo i kako starimo, usprkos cinjenici da se potporno tkivo smanjuje. Tako koza pocinje polako visjeti. Previse koze a premalo kosti (jer i one gube na strukturi) i masnoce da to nafilaju i zategnu. Istovremeno misici na licu polako gube cvrstocu. Sto vise starimo to nam je koza sve osjetljivija, pored ostalog i zbog imun-sistema koji slabi. Zato vam se cini da vam s godinama treba SVE VISE njege. Strucnjaci bi vam rekli da se u dubljim slojevima koze DNA i RNA i njihove genetske poruke kozi usporavaju (ono kao kad predjete sa DSL na dial up vezu ;-)) Bas zato su kolagen, DNA - Deoxyribonucleic Acid i RNA - Ribonucleic acid , ceramidi i ostatatak ekipe jako popularni sastojci anti age krema. Pogotovo DNA i RNA su sale stoljeca, jer jeste li sigurni da se zelite igrati sa genetskim kodom stanica. A i da hocete - ne mozete! Jer da mozete imali bi lijek za rak.


Tak, a bas sam nedavno dobila tester kremice jedne vrle firme (e bas im necu raditi reklamu) s tim sastojcima. 30 ml te kreme kosta 100 eura. Za te novce se radije dam izmasirati od dva gola tamnoputa muska tijela i kunem se da ce mi koza sjajiti nakon toga. Poboljsati ce mi se cirkulacija, od toga ce mi se zategnuti koza a jos sam i nekaj lijepog vidjela.

Kolagen i elastin u kremi moze zvucati super ali se oni ne mogu povezati sa kolagenom i elastinom u vasoj kozi. Mogu vam navlaziti kozu, to da. Ali to moze i masa drugih sastojaka i ne mora biti skupo. Dobar stari i jeftini glicerin moze to isto ali kozm. firme ne vole tu rijec koristiti jer glicerin je tako svakodnevan i jeftin sastojak - kako ce vam pobogu onda skupo naplatiti kremu?! Neke firme su se dosjetile svom jadu i nazvale glicerin nekim neobicnim kozmetickim imenom, da, da pa vi sad mislite da kupujete ne znam kaj. Tak mi se svojedobno jedna osobica klela da ne podnosi glicerin u mojoj kremi za ruke (99 centi tuba, traje 3 mjeseca, SAVRSENA) a kad sam isla iscitati sto to ima u njenoj preskupoj parfumerijskoj verziji za 19 eura - ajme muke, glicerin - humectant.

Sljedeci put nastavak ove teme, neke od najpoznatijih anti age kremica kao i malo o ruzevima

Vama zelim ugodan vikend, a muzic i ja se bacamo na razgledavanje stanova, sutra imamo 4 termina sa razlicitim agencijama, bas me zanima sto ce nam pokazati. Trazimo nesto puno vece nego sto je sadasnji stan pod obavezne kriterije sam u formularu navela: veliki balkon, puno svjetla u stanu, drveni a ne plasticni podovi (plastika u smislu i laminata), dnevno svjetlo kuhinja i kupaona, miran kvart - jer cu barem 2 dana tjedno raditi od doma, te garaza. Pa su mi u agenciji rekli da sam im dala tezak zadatak - ma jel? Ako mi vec nesto naplate 1000 eura bez rezija, mjesecno - onda to nesto mora i na nesto sliciti. Inace tip iz agencije mi je rekao da sam mu nocna mora jer pazi nisam htjela unajmiti stan koji je direktno iznad garaze (privatne garaze, za sve stanare te zgrade) jer to znaci da je ispod nas veliki negrijani prostor, dapace prostor odlicne ventilacije i kad sam to spomenula agentu samo je promijenio temu. Ili kad nisam htjela uzeti stan koji doduse svjeze omaljan jest imao fleku iza sudopera i to mokru na zidu, pa sam malo pogledala i kupaonu i nasla u jednom uglu slicnu pljesan. No ja znam koliko se za tu stanarinu naradim i ne dam ju za neku rupu. Ili nisam htjela stan gdje je doduse bio mir bozji ali kad bih otvorila prozor, uf buka da se nismo culi eek, jer da, stan je centar centra - no dopustiti cete mi tu perverziju da zelim nekad i prozore otvoriti, ne LOL. Ako je u stanu tepih (a tepihe ionako ne volim) naravno da cu pogledati ispod tepiha, stvar koja mom pragmaticnom muzicu nikad ne bi pala na pamet, a mi zenske kao samo mislimo jel nam se boja zidova svidja. Aha wishful thinking - ja sam izresetala agenta tak da je na kraju zakljucio jel bi na sljedeci termin dosao muz sam rofl. Onda bi mi rado u jednom stanu uvalio i svu aparaturu, koja doduse jest nova ali sve energetska klasa C - dakle da, kostala ih je jeftino a ja cu prvu nadoplatu struje platiti ko svetog petra kajganu, nece to u moju butigu. Kaze on, pa kao ovdje imate sve, ne morate nositi, ja rekoh imam svoje i moje je bolje i gotovo. Nama je sve energetska klasa A koja je u startu skuplja, ali za 2 godine imate vec lovu natrag. Onda nam je htio uvaliti (jedan drugi agent, mislim da je ovaj vec dao otkaz poradi mene he,he) 80 kvadrata stana, ja njemu velim, jesam zensko al ovo nema ni 60 kvadrata ma da ga...jel znate vec sto. Kao ima ima, ne da se on. A ja znam da od 1,50 metra visine ne smiju zaracunavati punu kvadraturu a on se krenuo obracati meni, jadan mislio je prvo cu lako obraditi zensku a onda ce ona obraditi muza da uzmu stan. U takav stan pase samo namjestaj radjen po mjeri a u spavacoj bi se svaki put maznula u glavu ili bi morala preko zakonitog puzati van iz kreveta. I pita on mene na kraju kaj tocno mi se nije svidjelo. Ja ga pitam - hm, koliko tocno vremena imate, mislim oduzit ce se to LOL.
Ili mi kaze (zna da trazimo veci stan zbog radne sobe) evo vam savrsene radne sobe a ono nema soba ni jednu uticnicu a kam da si ustekam comp, scanner, printer, fax, telefon, LAMPU,diktafon - njemu u guzicu?
Jucer smo vidjeli prekrasan stan 90 kvadrata, savrseno odrzavan privatni park uz ulaz i prekrasno djecje igraliste, nesto ovakvo
a kako trazim nesto gdje cu po svoj prilici i biti kad dodje do prinove, jako nam se dopalo.



Jos mi se dopao i jedan penthouse, zgrada ima 4 kata a ovo je na zadnjem, pogled na cijeli kvart i rijeku, terasa na suncanoj strani 40 kvadrata (rekao je muz da on to uzima za radnu sobu, i on smije petkom raditi od doma, pa ce onako kulerski s laptopom u krilu pijuckati limunadu i raditi). Osim toga cijela jedna strana stana ima stakleni zid (onaj gdje ne vide unutra ali vi vidite van, zvucno i toplinski savrseno izoliran) tako da je boravak, radna i dio spavace stakleni cerek Svi stanari te zgrade imaju jedan zajednicki bazen u podrumu sa saunom. Vec se vidim kak radim zimi bikini partije he,he. Uglavnom drzite nam fige da nadjemo nesto zgodno, jer nakon sto bi recimo tamo zivjeli godinu dana i testirali jel nam se svidja susjedstvo, zvucna izolacija ;-) infrastruktura i slicno, tad bi bio sljedeci korak taj isti stan kupiti na kredu. Nudili su nam odmah da kupimo, direktno od firme koja je to gradila, daju i kredite i to sa 1% kamata LOL, aha. Ali mi sad nemamo 200 000 eura koliko takav najmanji stancic kosta a kad se o lovi i ulaganjima radi tu sam teski sicheras. Ne volim dugove, ne volim velike kamate i ne volim nis na kredit, skupljamo dok ne skupimo pa onda kesom platimo (recimo sad skupljamo za susilicu) i stambeni kredit zelim dignuti tek kad barem jedno od nas dvoje ima siguran posao. Sad smo oboje na ugovorima koji nama daju veliku slobodu ali bome i nasim poslodavcima ;-) Uglavnom medju Nijemcima nije tako rasirena pojava kupnje nekretnina. Pa me svi cudno gledaju kad kazem da mi je glavna egzistencijalna briga kupiti nesto svoje. Ovdje je 70% nekretnina u rukama "auslendera" ne zato jer oni bas uvijek imaju vise love, nego jer razmisljaju drugacije. Nijemac navikao na pravnu drzavu koja fukcionira nije iskusio podstanarstvo na balkanski nacin, ovdje je stanar uvijek u pravu i zasticen je kao licki medvjed i tako oni lijepo uzivaju u zivotu, kupe si novi BMW ili Audi svakih par godina, idu svake godine na 2-3 odmora a pod stare dane ionako odu u staracki dom jer tamo imaju sve od razonode, ljecnicke skrbi, ponude sto mogucih hobija svaki dan, cistacicu, kuharicu - nisu to staracki domovi kao nasi, ovdje je to lukusz pur. Ljudi si medju svojim vrsnjacima i imaju ispunjen svaki dan i mnogi tek tad otkriju neke strasti (putovanje,walking) i procvetaju.
Dakle, Nijemci koje poznam, sve redom visoko obrazovani i sa dobrim placama uopce ne kuze moju POTREBU kupiti vlastiti stan. To dolazi od toga da smo odrasli u razlicitim sistemima i ako mene pitate i dobro tako ;-) Jer znaju i oni da svog sadasnjeg "gazdu" nisam u zivotu vidjela, to je neka firma koja ima sjediste u desetom gradu, sve obavimo preko maila i telefona, lovu automatskim nalogom prebacim svakog prvog na njihov racun, kad sto ne stima i treba popraviti zovem hausmajstora i bude popravljeno besplatno u roku od 24 sata. Znaju da mi gazda ne smije povisiti stanarinu (pise u ugovoru) da ako ostanem bez posla i nemam vise za stanarinu ne smije me izbaciti nego mora cekati dok mi to ne plati socijalno.
Malo sam skrenula s kozmetike ali kuzite, ovih dana me zaokuplja ova tematika, dal otici na super lokaciju i imati pjesice 3 minute do posla, gdje mi auto uopce nikad ne treba (imamo auto ali oboje nismo auto-fan sve volimo pjesice, podzemnom ili biciklom) ali zato imati malo kvadrata ili odseliti na periferiju na puno kvadrata ali gdje mi treba 40 minuta putovanja do posla, a to nisam imala nikad u zivotu i meni je to gubljenje vremena, svaki dan sat i pol moga zivota provesti u uzvisenom zadatku stizanja od tocke A do tocke B?
Za periferiju govori samo broj kvadrata jer i u centru grada ima pravih malih oaza mira, gdje nema buke, ima puno zelenila, u ulice u koje smijete autom samo ako tamo zivite i to morate voziti 6 km/h jer se djeca igraju na cesti :-). Da, da svega toga ima i u centru, ali je centar skup. Nasi prijatelji su to rijesili tako da su izvan grada iznajmili kucu od 130 kvadrata ALI muz placa mjesecno 140 eura pokaz i dize se sat i pol ranije nego bi se dizao u gradu, e sad da sam ja taj muz, mene uopce ne bi veselilo takvo rijesenje.
Idem sad umotati bedra u GUAM, budem i o tome pisala, koji su djelotvorni nacini da dodjete do glatke guze i zategnutih bedara a usput recimo gledate dobar film.

- 23:23 - Komentari (15) - Isprintaj - #