JJA

petak, 22.09.2006.

Kozmetika petkom...

COSMECEUTICALS – novi trend izraz. Zvuci medicinski. Bas TO su i htjeli u marketing-odjelu postici. Nema razloga da kremu svrstanu u tu novu kategoriju platite vise nego ostale. FDA ne priznaje taj pojam. Vise o tome ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmeceuticals
Sto tvrdi marketing:

Cosmeceuticals represent a marriage between cosmetics and pharmaceuticals.
Firme koje se vole tako nazivati: dr.brandt, AlphaDerma CE, DDF
(ovo je set za 1000 dolara), linija Prevage od E. Arden

SkinCeuticals, StriVectin Collection itd.
Zanimljiv clanak na temu (skrolajte drugu polovicu stranice):
http://www.emedicine.com/derm/topic509.htm
ovdje sto FDA o tome kaze:
http://www.cfsan.fda.gov/~dms/cos-217.html.Ako je marka skupa, po svoj prilici ces i dodati "cosmeceuticals", jer nekako vas moraju uvjeriti da date 80-ak eura za kremu.

Preporucena kozmeticka literatura:

The Wrinkle Cure: Unlock the Power of Cosmeceuticals for Supple, Youthful Skin (Mass Market Paperback) by Nicholas Perricone (imate na amazonu za 7 dolara)
A Consumer's Dictionary of Cosmetic Ingredients: Complete Information About the Harmful and Desirable Ingredients in Cosmetics (Paperback) by Ruth Winter za 12 dolara. Stivo koje ce vam ustediti prilicne svote u buducim shoppinzima, a uz to ustedjeti i pokoju glupost vasoj kozi.
Danas ce uglavnom biti rijeci o pojedinim proizvodima, koje kupiti, koje ne i zasto ne.

Za one koji bi htjeli postaviti pojedino pitanje bas za neki svoj proizvod, imam sljedecih tjedan dana jako malo vremena i necu odgovarati na takva pitanja. Hvala na razumijevanju.

Dakle oni koji naginju pristicima ili zacepljenim porama – izbjegavajte maramice za skidanje sminke, ima ih Diadermine, Olay, bebe itd. One obicno imaju 2 strane – jednu manje i drugu vise abrazivnu. Ova zadnja ce dio sminke utisnuti u pore. Ako bas morate koristiti, recimo na putovanjima jer je prakticno i ne razlijeva se, ali onda ne na duzi rok.

BUY : Olay Total Effects Anti-Aging Anti-Blemish Daily Moisturizer

za 45 ml platite oko 18 eura. Odlicna BHA stvar! 1.5% salicilne kiseline, iz iste linije ima i BHA-Peeling, oprez da ne udje u oci! Nije velika korist jer proizvod ostaje prekratko na kozi. Svejedno dobar mehanicki peeling, najbolji za masnu kozu.

Pond's Bare & Repair Conditioning Eye Makeup Remover 118 ml za 6 dolara

(dvofazna tekucina, u mom selu kosta oko 5,50 eura). Dalje mehanicki peeling njihov Fresh Start Daily Exfoliating Cleanser za 7 eura, tonik im ne valja, ima previse alkohola - Cool, Calm & Perfected Pore-Shrinking Gel Toner, link na taj proizvod
link na tonik

Pond's Purely Polished Micro-Dermabrasion Anti-Aging Kit
za 15 eura, Mend & Defend Intensive Protection SPF 15 Moisturizer oko 9 eura za 100 ml, odlicno pakiranje!
Radiance Restored Age-Defying Skin Brightening SPF 15 Moisturizer i to 50 ml za 13 eura, bolji od ovog iznad njega jer ima vise antioksidansa i ostalih pametnih stvari, sto se zastite tice, jednako su dobri. Kao i ultra jeftine Dove kremice s SPF-om jedne od najboljih ikad, a kostaju 7 dolara. I Pond’s i Dove su pod sefovskom palicom Unilevera.
Imajte na umu da mrlje nastale kao posljediva pristica jest teze izbjeliti nego one nastale od sunca (melasma) ili hormonalnom neravnotezom (chloasma). I da je u ovom slucaju bolji Retin-A ili Renova 8oboje samo na recept) i redovita upotreba kemisjkog peelinga. Tretinoin je ovdje aktivan sastojak i pomaze normalizaciji stanicne proizvodnje i time podrzava kozu u nastojanju da se ponasa zdravo.
Dalje - Time Rewind Overnight Wrinkle Repair Cream oko 45 ml za 14 eura sa 8% glikolne kiseline, dobar AHA proizvod, ali nazalost u teglici, treba ga jako brzo potrositi.
- Skin Effects - Flawless Effects Advanced Brightening Complex za nekih 16 dolara, 30 ml i 2% hydroquinona
- Aveeno Active naturals continuous protection Sunblock Lotion SPF 30 i to 10 eura za 120 ml, zanemarite ono "continuous" jer se i ova zastita, bas kao i svaka druga MORA redovito obnavljati. Ima i verzija sa SPF 45.
- opcija za osjetljivu kozu je bez dodatka parfema ali sa titanium dioxidom i zinc oxidom recimo Neutrogena Sensitive Skin SPF 30
- Bobbi Brown No Smudge Mascara za 20 eura, gotovo vodootporna ali se lakse od vodootpornih skida
- Kohl's good skin Clean Skin Oil-Free Lotion SPF 15 za 15 eura i 45 ml
- ista firma All Right Oil-Free Sunscreen SPF 30 za 12 eura i 45 ml
- All Bright Moisture Cream (nece izbjeliti kozu) i oko 20 eura za 45 ml

- All Firm Rebuilding Serum 25 eura i 30 ml
- Sheer Color Finishing Powder (nema SPF) ali odlicna silikonska tekstura za 14 eura, jednako dobar All Firm Finishing Powder
i proizvod dana, ODLICAN All Calm Gentle Sunscreen SPF 25 za 12 eura i 45 ml!

Dobre ali skupe stvari:

-REPAIRWEAR DEEP WRINKLE CONCENTRATE FOR FACE AND EYE Clinique
-SkinCeuticals CEFerulic, odlicno pakirano
-DiorSkin Lifting Smoothing Concealer za 28 eura
-DiorShow vodootporna maskara - jedna od najboljih vodootpornih, paznja cetkica je poveca
-Dior Gloss Spectacular Sparkling (linija DiorShow) za 26 eura, lijepo upakiran, ne lijepi se

- E.Lauder DayWear Plus Multi-Protection Anti-Oxidant Lotion SPF 30, za normalnu i mjesovitu kozu 45 ml za 38 eura
-Cosmedicine Primary Care Multi-Tasking Moisturizer SPF 20 za 48 dolara
- MegaDose PM Skin Fortifying Serum za 85 dolara i 30 ml
gotovo jednak Lauderovom CP+Perfectionist za 55 dolara i 45 ml

NOT BUY iliti crna lista:

-Origines – Next of Skin Modern Mositure Makeup SPF 15 (steta, a tako imaju vizuelno aktraktivne proizvode) – uglavnom jako puno peperminta i citrusa i ja sam od testera dobila iritaciju, prijateljica isto.
-Remede – ako prodajete skup serum c-vitamina, onda on ne bi smio biti 18 sastojak na listi, pogotovo kad isti serum naplacujete 88 dolara
-Fresh Face Skincare Spot Treatment, Maximum Strength Acne Fighter
by wet n wild – iako je vrlo povoljan i ima salicilnu kiselinu, pH je neadekvatan i nece ispilingirati nista!
-L'Oreal Special Care Acne Response Special Care Intensive Adult Acne System 1 set
22 eura za 3 proizvoda koja bi vam trebala biti dosta za 6 tjedana. Zato je na crnoj listi? Jer prvi proizvod Pre-Peel ima SAMO 0,55% salicilne, premalo za ista. Drugi proizvod Intensive Peel ima los pH i previse alkohola i treci proizvod Post-Peel neutralizirajuca krema nema svrhu jer ionako niste nista eksfoliirali. Osim toga i ona je puna alkohola?! Dalje iz linije Dermo-Expertise Acne Response Adult sistema je samo Blemish-Fighting losion o.k. jer sa 2,5% benzoyl peroxida dezinficira, a nema dodataka parfema i slicno.
- Rare Minerals Skin Revival Treatment by Bare Minerals

na ovaj proizvod su nasjeli mnogi koji traze nesto za svoje prosirene pore. Navodno ovdje ima 72 razlicita minerala i prodaje se kao proizvod koji ce za 60 dolara zadovoljiti SVE vase potrebe. To je puder u prahu i ne, nece recimo hidratizirati vasu kozu. Minerali apsorbiraju masnocu, a ne daju vlagu. Ima i mica-e, dakle lice ce vam biti "iluminirano" Sve dok se ne umijete. Ima 4 boje i prozirna verzija, pokriva sitne nedostatke na kozi ALI - proizvodjac savjetuje ovo imati i nocu na licu?! Osim sto ce ta metoda u roku od tjedan dana prilicno isusiti vas elice, minerali se ne mogu apsorbirati kroz kozu te vam i dalje ostaje puder u prahu. Pore preprasene bilo kojim puderom ce izgledati manje. Ne, ne mora puder u prahu toliko kostati i ovo nije nikakav cudotvoran proizvod.
- E. Arden Ceramide Plump Perfect Makeup SPF 15 za 40-ak eura, nema UVA zastitu!

Novi wunder-pojmovi u kozmetici:
AGE - advanced glycation end products, navodno uspjesni u borbi protiv slobodnih radikala
MMPs - matrix metalloproteinases, grupa od 23 razlicita enzima
Aquaporin-3 serije razlicitih proteina

Sebaceous Hyperplasia - http://www.attract.wales.nhs.uk/question_answers.cfm?question_id=1236
prilicno cesta pojava kad lojne zlijezde luce previse, iako cijeli zivot imamo konstantan broj istih, njihova aktivnost varira i uvelike ovisi o hormonalnoj ravnotezi. To nisu miteseri pa zato ne regiraju na povrisnke eksfolijante ili dezinfikatore.

Izgledaju kao male izrasline i cesto im se ne obraca dovoljno paznje na vrijeme i u nekim rijedjim slucajevima budu zamjenjene za s.hyperplasia, dok je moze raditi i o malignom oboljenju.
Vise o tome, kao i fotografije vrlo slicnih koznih oboljenja ovdje, ovdje pomaze tretman tekucim dusikom, trichloroacetic kiselina (tkz. deep peel) ili neabrazivni laserski tretmani.


Na ovom blogu necete naci ni jednu preporuku za sapun. Iako sam ih isprobala dosta od lush-a, sebameda, diora do

do sapunskih listica zelenog caja





i da najteze je odoljeti upravo tim malim, cukrenim ducanima na putovanjima sa hand made bozanstveno mirisljavim sapunima, dugo vremena mi je to bio najdrazi suvenir, pa jos kad vam ga zamotaju u komad platna umjesto u platnenu vrecicu


Sapuni su u pravilu jako isusujuci (i Dove, bez obzira sto kaze reklama) i ima itekako boljih nacina za dezinfekciju lica. Osim toga sapun sa pH vecim od 8 zapravo moze potaknuti rast bakterije u pori! A sapuna s takvim pH ima prilican broj medju fensi smensi skupim sapunima. Sapun moze i zatvoriti pore, ma kako cudno to zvucalo, jer tvar koja ga drzi krutim, moze i vasu poru zacepiti. Nece vam biti nista od povremenog pranja sapunom ali ako je to vas svakodnevni nacin ciscenja lica - nije za preporuciti.

- 12:31 - Komentari (10) - Isprintaj - #