JJA

petak, 02.02.2007.

Kozmetika petkom...

Danas jos malo djecje i muske kozmetike, je ne morate uvijek samo sebi kupovati ;-).
A onda usporedo s kozmetickim novostima, krece i serijal o kosi – u nekoliko nastavaka. Prvo tekstovi, pa ako nakon tekstova ipak ostane pitanja, a ja znam odgovore – rado. Ali pokusajte se suzdrzati pitanja odmah na pocetku, jer cete mozda vec u sljedecem nastavku dobiti odgovor a meni omoguciti slijed nekog zamisljenog koncepta.

Kids:
Johnson i Johnson uvijek stave parfem, ne cudite se ako vam bebaci reagiraju i to lose na njihove kupke. Jedna kupka sadrzi i mentol i eukaliptus! Sto ce to kozi novorodjenceta?nono Sva njihova ulja imaju parfeme, bolje vam je dijete namazti cistim bademovim uljem koje kupite u neuglednim i jeftinim bocicama u apoteci. Dobra krema za djecje guze je:

Vise o takvim kremama ovdje http://www.askdrsears.com/html/8/T084500.asp

Mustela ima neke dobre i neke uzasne proizvode:
Dobri: Sun losioni
Losi: previse parfema i nista dobrog za bebu, dalje kupka sa onim zlocestim sodium lauryl suflate koji iritira i isusuje! I puder im je s talkom – dakle ne.


Men:
Clinique nudi i za muskarce sapune, imam isto lose misljenje kao i o zenskim verzijama, prava napast za iritiranu obrijanu kozu. Cak im i losion za OSJETLJIVU kozu sadrzi puno alkohola i mentola .

Ako vas muskarac pozeli ipak malo hidratacije nakon brijanja a vi mu pozelite pokloniti nesto luksuza – onda je dobar izbor ovo ili ili gel za brijanje na bazi aloe vere
ali preskocite iz iste serije
jer sadrzi puno previse alkohola.
Imaju i Turnaround musku verziju ali bas kao i zenska, nece izokrenuti nista osim mozda vaseg novcanika – pH nije adekvatan.

Colgate (Palmolive) pjene za brijanje, povoljne i solidne, cak mnogo bolje od nekih skupljih verzija:

A moja omiljena Crabtree i Evelyn i muskima nudi lose isusujuce sapune, tako muskog imena koji ce i muski isusiti kozu. Krema za brijanje im je o.k.
kao i gel, dok je after shave preagresivan. Svega ovog imate na amazonu.

Dakle kratak uvod u kosu:



Zaboravite sto vam kazu reklame. I sto vam kazu frizerski saloni koji se jos vole i institutima nazivati i prave institute dovode u napadaje smijeha pri tom. Oni ce vam najcesce preporuciti proizvode firme koju prodaju. To ne znaci da je to nuzno najbolja stvar, a pogotovo ne najbolja za vas, ako dobijete alergijsku reakciju NECE VAM znati reci sto je moguci uzrok jer ja nisam dosad srela frizera koji zna iscitati i objasniti listu sastojaka najobicnijeg sampona – od pocetka do kraja. Dakle kod alergija: ne siki miki salon nego dermatolog.
Osobno idem u jedan obican povoljan salon, nakon sto sam platila i 90 eura za sisanje i prvo obisla sve razvikane i ostala razocarana. A nije bas da zivim u selendri, dapace skup i navodno napredan zapad. Kad bih usla u takav razvikani salon, odbijali su povjerovati da se doma sama farbam (ne, niste mogli od ne-profesionalne obrade dobiti TAKVU boju) i to u boju koja mi odlicno stoji (neki me citatelji ipak znaju i prve komplimente uvijek dobijem za boju, druge za frizuru – koju nemam). Tocnije ja moram biti tako osisana da kad operem kosu i jos s vlaznom izletim van, ona i dalje izgleda kao isfenirana.
Ako ste nasli dobrog frizera koji postuje vase zelje (oni koji mi namecu vlastite, me najcesce vide samo jednom) MAZITE GA I PAZITE. cerek Mene sisa jedan muskarac, muskarcima s pravim kvalitetama sam uvijek vjerna, ne brbljamo, dapace sutim i opustam se sat vremena koliko traje sisanje. Jako je precizan, detaljan i perfekcionisticki nastrojen. Ne pusta me sa stolice dok i zadnja vlast ne stoji savrseno, iako ja vec vicem – ma super je, jel mogu doma LOL. Moje babe ne idu k njemu jer je "sutljiv". Ja im kazem da za brbljanje imam njih, i NE ZELIM da me time frizer gnjavi.

Nekoliko najrasirenijih mitova:



1. ne mozete popraviti ni izlijeciti ostecenu kosu. To je reklama. Tj. ima proizvoda koji vam odaju takav dojam ali samo do sljedeceg pranja. Kosa koju vidite je mrtva (bez obzira na "utjehu kose" i njen umjetnicki domet), zivi dio je ispod koze i jedino se taj moze bioloski regenerirati. Tako kaze biologija, iako me svojedobno jedan frizerski blog uvjeravao da i biologija i profaci to nas nesto muljaju i ne kazu nam PRAVU istinu. Ja sam nakon toga pogledala u strukovne knjige frizerske skole ovdje i gle cuda - i njih uce isto. Mora da su ovi markirali kad je to bilo na dnevnom redu. Najbolje sto cete uciniti za ostecenu kosu je odrezati ju bez cjenkanja. I time sacuvati ostatak.
2. nije nuzno dvaput samponirati kosu, pogotovo ako ju perete svaki ili svaki drugi dan i ne koristite jako puno stajling proizvoda
3. baby samponi su blazi ALI ne mogu dobro oprati kosu odrasle osobe (o tome ste citali u proslom tekstu)
4. 2 u 1 samponi bi trebali stedjeti vrijeme, ali cesto naprave tkz. bild up na kosi i ona postepno postane mutna i otezana, bolje posebni proizvodi
5. najbolje je ne cetkati mokru kosu, ovo posebno vrijedi ako imate dugu
6. ne trljajte i ne stiscite kosu rucnikom, tako ju lomite, samo ju lagano stisnite rucnikom, tj. pritiskom a ne zmikanjem.
7. skupe salonske linije su nuzno bolje od onih iz obicnih ducana, jer su salonske linije koncentrati a one iz DM-a razrijedjene – krivo, (cak ih cesto i puni i proizvodi ista firma, bas kao i u ostaloj kozmetickoj bransi kad krema za 3 eura i ona za 300 imaju istog vlasnika). Dakle kad vam to neki institutski frizer tvrdi – pitajte ga KOJI TOCNO sastojak jest u pitanju, najcesce ce vam odgovoriti: u pitaju je kombinacija i mudro namignuti.
8. prirodni samponi su uvijek bolji nego "sinteticki" – krivo, dapace skroz prirodnih i nema – proucite sastojke ;-)
9. ima sampona za rast kose – da, ali njih nema u slobodnoj prodaji (Alpecin je za vasu savijest, ne za vasu kosu).


10. kosa se ne moze naviknuti na sampon, pa on postane los, ali ako sampon ima neke sastojke on moze s vremenom iste ostaviti u tragovima i nakon pranja i vasa kosa ce izgledati sve losije i losije (bil up), suprotno nekim izjavama – kosa je mrtva i ne moze se naviknuti ni na sto. Najbolji lijek je 1-2 mjesecno koristiti peeling sampon. Takve sampone nude danas mnoge firme, recimo Wella
, ja koristim basler jer je najjefitniji a dobar je jednako kao i drugi. Opcenito sam revan kupac http://www.basler-haarkosmetik.de/, katalog je ogroman i iz njega nabavljaju saloni jednako kao i privatne osobe, s malom razlikom, saloni imaju popust na kupljenu kolicinu. Njihova kozmetika nije luksuzno pakirana ali je povoljna i radi. Sampon od limuna (samo za masnu nebojanu kosu):
, litra 5 eura.
Ali ne brkati sa litrom sampona s placa, to su razlicite stvari.

Nemam bas svu silu aduta, ali kosa je ipak jedna od mojih. I gusta i sjajna i zdrava i frizura koja mi stoji, naravno da sam i ja imala svoje eksperimente u proslosti i slike koje ne bih rado pokazala: ali u "biti odrastao" se valjda broji i to da znamo sto nam stoji i da se manje vise toga drzimo, na kraju krajeva imali smo dovoljno vremena nauciti sto je to.
Dakle svaka 4-5 tjedna sisanje, minimalno ali tako uvijek izgledam jednako dobro, nema ostecene kose, cim manje feniranja i ako uopce onda samo kratko, cim manje teskih proizvoda – trenutno sam samo na samponu za bojanu kosu prvi put u zivotu, bez maski i regeneratora (isprobala sam sve linije pa nisam vise imala ideje LOL) i kosa mi je BOLJA nego dok sam ju masirala silnim ovim i onim. Farbanje jednom mjesecno, farbom iz DM-a.
Ovaj ce se serijal sastojati od barem 4-5 tekstova, a zavrsiti ce nekim mojim popisom firmi koje sam isprobala.
Proizvodi koji sadrze mentol (uzarene glave preporucam ipak drugacije hladiti ;-)) mogu recimo donjeti trenutnu ugodu ali dugorocno nadraziti vlasiste pa i do te mjere iritirati kozu da dobijete samoprouzrocenu perut.
I – iako uzivam u kozmetici, ni jedna ne moze zamijeniti kvalitetnog frizera i njegove profesionalne skare.. Recimo ove skare kostaju 900 eura (rezu toplo i tako zapecate vrh dlake da ne bi pucao) no kad je puknuo, nece ga izljeciti.


Isto tako – cak ni frizer ne moze uciniti veca cuda, manja moze, ali ako vas je priroda obdarila sa tankom leprsavom vlasi, neke frizure nisu za vas i nepotrebno si zagorcavate zivot kad se protiv toga borite. Ne stoji svaka frizura svakoj kosi ( da ne stoji svakom licu, to vec odavno znamo). Poznato je da zelimo uglavnom ono sto nemamo – prirodne frckavice zele ravnu kosu, one sa ravnom ceznu za pokojim nestasnim uvojkom.

Vecinu stvari koje reklame tvrde proizvodi NISU u stanju izvesti i na racionalnoj razini mi to znamo. Ali ujedno zelimo vjerovati da je nemoguce moguce. Zaljubimo se u iluziju. Jer je svuda oko nas. Ili – kad ste vidjeli u nekom hochglanz casopisu da pisu za neki proizvod da je LOS? ;-) Najcesce cete u Cosmu, Elle i slicnima naci sporadicno top liste – tipa 10 najboljih proizvoda po kategorijama. Steta da ne rade i kategorizaciju 10 najgorih.naughty Kozmeticke kompanije potrose godisnje milijune dolara da vas UVJERE u reklamu, a gotovo nitko ne trosi ni novcica da vas uvjeri u suprotno – dakle nije ni cudo da se tesko oduprijeti istima.

Ponoviti cu ono sto vec i vrapci na ovom blogu znaju – vjerujte svom iskustvu i listi sastojaka.

Ne vjerujte automatski ni imenu, ni reklami, ni cijeni ni sjaju salona.

Koliko je neki proizvod dobar ili los ovisi o mnogo faktora – vasoj kosi, u kojem ste dijelu vaseg ciklusa, jeste mozda na odmoru negdje gdje je posebno suha ili posebno vlazna klima. Ili imate satenske jastucnice koje ste kupili za po 5 eura komad wink – dakle nemate saten, jer on kosta deset puta vise, nego poliester i kosa vam se nocu oznoji. A vi onda i dalje trazite savrsen sampon.



Onaj model s reklame su retusirali, isfrizirali sekundu prije snimanja, BIRALI samo one zene koje po prirodi imaju prekrasnu kosu i dali bas njima da reklamiraju sampon za volumen ;-), kompjuterski obradili reklamu, postavili savrseno svjetlo, u zraku nije bilo vlage a "vjetar" je viorio bas u smjeru koji je otkrivao njen najbolji (a ne onaj pogresan) profil.
Velik ulogu igra i kako se frizirate, jesu li to kvalitetne cetke – ako vasa frizura zahtjeva feniranje, book-irajte svog frizera na sat vremena u kojih ce vam nekoliko puta pokazati tipicne pokrete i nauciti vas kako da se bolje sami isfenirate. To je mnogo bolja investicija nego da kupite jos jedan salonski sampon.



Kosa i nokti su genetski igraci. Ili vam je genetika bila sklona ili ne. U prosjeku imamo na glavi izmedju : 100'000-150'000 dlaka, do 100 vlasi dnevno je kazu normalno za izgubiti – obratite paznju na prehranu, stres, lijekove, hormone koje uzimate. Prosjecno kosa raste oko 1 cm mjesecno. I vlas je debela od 0,04 do 0, 12 mm. Cim deblja vlas tim je brojcano manje ima. Plavuse imaju obicno tanku kosu ali puno nje (oko 150 000), crnokose imaju oko 100 000, a najmanje kose (ali zato deblje vlasi) imaju crvenokose.
Genetika odreduje i koliko vam maksimalno kosa moze narasti (neki ce se sad sjetiti filma Ring), u pravilu je to do guze, no neki ljudi ne mogu dobiti kosu duzu od ramena.
Izbjegavati plasticne cesljeve iz ducana sve po 10 kuna – one preko bare ce znati sto je Hard Rubber Saw Cut Combs, dalje samponira se uglavnom tjeme, a vrhovi manje, dok je kod regeneratora obrnuto – njega na vlasi, a na tjeme ne, pogotovo ako vam se kosa brzo masti.



Jedna od smjernica su vam i INCI liste ( International Nomenclature of Cosmetic Ingredients)

Ovdje je popis istih http://www.xxl-haar.info/tiki/tiki-directory_browse.php?parent=134, da, to su duge preduge dosadne liste, pa vam je lakse pitati mene nego ih iscitavati, po svakom slovu ovakav popis http://www.xxl-haar.info/tiki/tiki-index.php?page=-A- ali brze cete doci do odgovora ako ga potrazite sami. Tako cete recimo otkriti da je PYRUS MALUS jabuka i ako iste nema na popisu, a vi kupjete sampon "od jabuke", onda....je jabuke netko pojeo LOL, a vama prodaju muda pod bubrege.

Jako puno pametnih stvari o kosi imate i na http://www.xxl-haar.de/

- 08:12 - Komentari (53) - Isprintaj - #