JJA

ponedjeljak, 05.02.2007.

Depresija

...ovo pisem kao sto sam nekima i obecala, za sve one divne ljude koji se bore a nije im lako, s kojima se cujem na mail kiss, telefonom ili se ne cujem nikako ali znamo da se citamo i dosta nam je to znati.
Za sve vas hrabre kako bi se i dalje borili za svoj zivot kiss

Veci dio teksta bazira se na knjizi: Natural Prozac od dr. Robertsona ili Protiv depresije: vlastitim tjelesnim antidepresivima.

I prije samog pocetka - nije sramota potraziti pomoc, bilo kakvu. Sramota je dici ruke od sebe

Depresija je gotovo kao i alkoholizam, u smislu samodijagnosticiranja. Svi ju vide, osim onog tko ju ima. Mozak kao ishodiste depresije, te genetska predodredjenost, okolina, radni uvjeti, obiteljska situacija, prehrana pa i nase misli - djeluju na kemizam mozga. Pazite sto mislite - misli su mnogo mocnije orudje nego to zelite povjerovati.
Uzeti antidepresiv je najbrzi nacin pomoci samoj sebi. No nije niti bi trebao ostati jedini. Uzimanje lijekova a bez popratne terapije, kazu statistike - u 2/3 slucajeva dovodi do pogorsanja stanja usprkos uzimanju lijeka. Jer lijek ne eliminira uzrok, koji je gotovo uvijek u nasem ponasanju i u tome kako mi gledamo na svijet oko sebe. Lijek bi trebao dati snagu i poticaj PROMIJENITI taj dio sebe - poceti se ponovo voljeti i postovati.
Depresivnoj osobi u pravilu njena zivotna situacija izgleda uvijek losija, katastrofalnija i ocajnija nego to realno gledajuci je. Najgore sto depresivnoj osobi mozete reci je - razvedri se konacno! Jer da moze, ona bi to odavno ucinila, umjesto da joj vi otkrivate toplu vodu.
Dakle lijek je jedan od nacina, ali ne i jedini - mijenjanja kemizma mozga. Napomena - sve eventualne ideje koje dobijete iz citanja ovog teksta, pogotovo ako ste pod nekim lijekom - primijenite TEK NAKON razgovora sa svojim doktorom. Svi lijekovi pa tako i antidepresivi imaju nuspojave, neki lakse, neki teze. Zato bi i trebao biti cilj, dugorocno zivjeti bez lijekova. Ne silite se i ne zurite, ali imajte taj cilj pred sobom.
Autor dijeli ovu bolest na dvije osnovne kategorije: depresija zasicenja i poticajna depresija. Kod prve ste bezvoljni, malaksali i tromi, kod druge letite sto na sat i ne mozete se zaustaviti, na svojevrsnom ste mozdanom speed-u.
Dugorocno gledano - SAMO i SAMO to: promjena ponasanja je znak da je lijecenje uspjelo. Primjer - osoba koja je i dobila lijek jer je stalno doma sjedila i plakala i mislila kako nista ne vrijedi, uzimanjem lijeka se pocinje osjecati bolje, ali i dalje se prema sebi odnosi kao prema krpi, i dalje sebe stavlja na zadnje mjesto nakon svih drugih i dalje ne zna sebicno odvojiti vrijeme za SVOJ odmor i svoje hobije - velika je sansa da ce usprkos lijeku, opet pasti u pocetno stanje jer se fakticki nista nije ni promijenilo. Pa onda cujete kako je lijek prestao djelovati. Nije. Nego sami sebe mozete zavarati mjesec, dva, pola godine godinu ali ne i vjecno. Kad tad ce vam mozak poceti slati poznate signale da se i dalje unistavate i da upravo dobivate signal, singal s natpisom - zivi!
Mnogo je uzroka depresije od pretjeranog stresa, mobbinga na poslu, nekog kronicnog zdrastvenog problema, ponekad namjerno svoj zivot cinimo "napetim" kako bi izbjegli osjecaj depresije. Depresija je uvijek posljedica neravnoteze. Necega je premalo u vasem zivotu - samoljubavi, vremena, dobrote prema sebi samima, hrabrosti odgovoriti zlocestom muzu ili sefici ili vlastitoj majci. Premalo hrabrosti i previse straha. Najcesci simptomi su: poremecaj sna - bilo stalno pospan ili nesanica, gubitak koncentracije, energije, apetita, nedostatak samopostovanja, povlacenje iz drustvenog zivota, praznina, umrtvljenost. Depresija moze oslabiti imunoloski sustav i prouzrociti malaksalost.

Ponekad je uzrok ocit kao sto je gubitak voljene osobe, posla, djeteta, a ponekad ne znamo sto je to sto nam ne da da budemo sretni kad realno za to imamo ispunjene sve uvjete. Ponekad je depresija odgovor na davno potisnuti traumatski dogadjaj u proslosti.

Kemizam mozga se mijenja jednim jedinim obrokom. Meni je to objasnila doktorica u drugom kontekstu, naime mrsavim pod njenim nadozorom na principu metabolic balance pa se u sklopu toga dobije i poduka koje namirnice kako djeluju na nas. Sigurno se sjecate obroka (masni, teski obroci) nakon kojih ste smlavljeni i jedino sto ste u stanju je baciti se na krevet. Dakle ne - ne daje svaka hrana zdravu i poticajnu energiju. Kod depresije se posebno preporucuje riba i omega kiseline, a zabranjuju "brzi" ugljikohidrati koji vas secer u krvi voze kao oni avanturisticki vlakovi po luna parkovima. Gore dole gore dole munjevito. Dakle ne slatkisima, pekarskim proizvodima.

Osim hrane i muzika otjece na kemizam mozga. Pokusajte upaliti omiljenu, neku brzu stvar i pokusajte ostati mirno sjediti citavu pjesmu. Ako nista drugo barem cete pocupkivati u ritmu. Najcesce nesvjesno.

Nekome tko pati od laksih oblika depresije, pomoci ce mozda i Bach Rescue kapi, obicno to stjuardese imaju sa sobom, koga napadne panika u letu, cesto to zubari cuvaju za slucaj napada straha usred popravka zuba i slicno.



Koga zanima tema vise o tome: http://www.bachflower.com/index.html, poznata po tome da kad god ide zagovaram homeopatiju kao nacin lijecenja i opcenito neinvazivne metode, davno sam procitala knjigu o ovim kapima, stalno ju posudjujem, bas sam sad htjela nesto provjeriti ali ne mogu se sjetiti kome sam ju zadnje dala.
Ove kapi djeluju i kod zivotinja, tj. mast na istoj bazi pomaze kod rana, ozljeda, da osteceni dio mnogo brze zacijeli.

Pokusajte naci mirnih pola sata u danu, bez tehnike, bez radia, bez mobitela i zapitati se - ako se osjecate lose, ponasate li se samounistavajuce ni ne videci to? Zatvarate se u kucu jer mislite da tako zaobilazite probleme dok je istina da su oni s vama, tako dugo dok ih ne rijesite makar otisli i na kraj svijeta. Neki lijecnici smatraju da uzrok depresije nije vazan - vazno je lijeciti posljedicu, no autor ove knjige smatra da je UZROK jedini vazan.
Serotnin je carobna rijec, zaduzen za kvalitetan san, stanje opustenosti i koncentracije, pozitivnog gledanja u buducnost, on se osim lijekovima podize umjerenom tjelesnom aktivnoscu, boravku na suncu ili kad sunca kronicno nedostaje-dakle zimi- koristenju UV lampi koje simuliraju potpun suncev spektar. Neki terapeuti koriste te iste lampe tako da izloze pacijente dnevno po sat vremena takvom svjetlu, ja lampu imam doma jer daje ODLICNO svjetlo i za preporuciti je i inace ljudima koji puno rade u uredu, a imaju privilegiju uzivati ove mracne zime, kad fakticki pola dana provedete u mraku neke jadne uredske sijalice. Oci se mnogo sporije umaraju, koncentracija je bolja. U medjuvremenu sve bolje firme polako prelaze na takvu rasvjetu, koju jos i bio-svjetlom zovu. Kad recimo radim nekoliko sati pod takvim svjetlom, uvijek se zaprepastim kako ZUTO i NEPRIRODNO i oku naporno jest svjetlo u ostalim prostorijama.
Vise o tome kao i sami proizvodi ovdje http://www.ross-licht.de/ross-licht/ross.html

Uz svjetlosnu terapiju, vazno je izbjegavati crveno meso, a jesti frisku ribu barem tri puta tjedno. Preporuca se i boravak u prirodi - bilo u vidu laganih setnji, voznje biciklom ili samo sjedenja na klupi i ozivljavanja svih osjetila. Nekima ce pomoci meditacija, citanje poticajne literature ili molitva. Odlucite li se za muziku kao terapiju - ovdje priznata medicinska metoda - pogotovo kod ovakvih oboljenja, nece vas svaka pjesma "podici". Neke mogu zaboljeti ali samim time i potaknuti ono ljekovito. Neki kazu da im je pomoglo ukljuciti se u neku zajednicu - neku hobi grupu, literarne veceri, zajednicko volontiranje, sport, grupe ljubitelja zivotinja - pri tom je vazan feeling pripadanja grupi i biti prihvacen od drugih.

Osim serotonina, i dopamin i noradrelin su zaduzeni za bilo pozitivna bilo negativna stanja psihe. Zbog toga neki posezu za amfitaminina, kako bi podigli razinu istih, los izbor, izaziva ovisnost.
Jer iako sa sporijim djelovanjem (kao uostalom i sve neagresivne metode) vec 90 grama ribe svakog dana ce na prirodan nacin povecati razinu ovih neutrotransmitera.
Ne udruzujte proteine i ugljikohidrate, jer ovi drugi usporavaju mozdanu funkciju, cine vas pasivnim.

A koliko sporta dnevno jest dovoljno da bi pomogli psihi? Vec nakon 20 minuta tijelo pocinje izlucivati beta endorfin http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-endorphin, s druge strane kad igrate pc ili video igrice, povisuje vam se razina dopamina, noradrenalina i ostalog koji nisu iskoristeni, pa cak i kad ste zavrsili igricu osjecate napetost i nervozu. Dakle ako patite od depresije, izbjegavajte ovakve stvari. Radije izadjite i zustro prosecite.

Depresija: genetska tj. nasljedljena ili situacijska tj. usvojena.

Mozda su vasi roditelji patili od nekog oblika depresije, koju su skrivali nekim drugim oblicima ponasanja - ovisnostima (alkohol), prisilnim ponasanjem (cisteci pet puta na dan kucu) i slicno. I nametnuti perfekcionizam moze voditi u depresiju. Pronaci UZROK je vec pola izljecenja.

Mnoge osobe koje okolina opisuje kao workoholic su zapravo depresivni, pokusavaju groznicavo ispuniti i zadnju stvar s "to do" liste, odbijajuci se predati iz straha da ne zapadnu u ocaj, kojeg su cijelo vrijeme maglovito svjesni...

Prvi korak je dakle otkriti patite li od pasivnog ili aktivnog tipa depresije.

Depresivna osoba vjeruje da teske zivotne okolnosti koje ju bole ne moze promijeniti. Zatvara se u vlastiti zatvor beznadnosti. Kada vas nesto jako dugo boli i povredjuje - jedan od mehanizma prilagodbe jest upravo - depresija. Ona nudi prividno, odmak od onog sto vas boli. Kao vrsta sna - jezivog sna mozda, u kojem sunce ne izlazi...(i ovo je citat iz spomenute knjige)

Obavijeni depresijom zive u umrtvljenom i praznom svijetu, u kojem je zivotna snaga lisena proslosti, sadasnjosti i buducnosti, no psiholoski upravo to stanje nam daje vrijeme za - ili prilagodbu ili promjenu. Vec prema tome sto izaberemo.

Autor vidi zacetak depresije u unutarnjem sukobu i nasem odgovoru na isti: bijeg ili sukob. Depresija je bijeg. Bijeg od problema.

Knjiga ima nekoliko jednostavnih upitnika pomocu kojih mozete lakse raspoznati sto se dogadja s vama, nekoliko razradjenih tipova depresije itd.
Recimo - pasivan tip: voli tople atmosfere, mirne restorane, knjiznice, spavacu sobu, vise se usredotocuje na odnos nego na postignuce, ne voli natjecateljske sportove, guzvu ni odgovornost, niti poslovni svijet konkurencije.
Aktivan tip: voli muving, radi puno, zestoko se zabavlja, ambiciozan je, ima puno prijatelja ali malo bliskih, voli upravljati dogadjajima i ljudima, voli alkohol i kocku, najgora kazna im je dosada.

Biti izlijecen od depresije ne znaci da ce se netko kao osoba morati 100% promijeniti - nego ce se samo promijeniti onaj njegov destruktivan dio, bilo onaj koji previse vegetira ili koji se tjera naprijed dok ne padne.

Ovo je samo mali, sicusan dio onog sto se moze napisati na ovu temu. Ostatak cete, vec prema potrebi i afinitetima sigurno pronaci sami.

Jedna osoba sigurno, ako ne i vise njih, ce znati, odakle je ova pjesmica i zasto sam ju stavila; naoko plitka i u li la tonu, sadrzi ama bas sve zivotne mudrosti koje trebamo na onom, jednom jedinom i - najvaznijem- putu. Ono zivotnom. Literarna vrijednost joj je zanemariva, ali zato za mene ima veliku emotivnu vrijednost.





....TVOJA STAZA....

Cuj, kad ti je jako tesko
kad te nesto strasno muci
i kad ne znas dal' je gore
na ulici il' u kuci,
daj odmahni lijevom rukom,
daj odmahni desnom rukom
i odlucno cvrsto kreni
za necujnim nekim zvukom.

Kreni stazom koje nema
to ce biti tvoja staza.
Tko zna sto ti sutra sprema
taj tvoj put bez putokaza
al' znaj, to ce biti tvoja cesta
sto nekamo ipak vodi
i da na njoj nema mjesta za drugoga,
zato brodi...

Ako ipak i nekad jednom
na lud kamen zakoracis
pa kad s glavom na tlo tresnes
nemoj zato da se smracis,
vec, molim te, junak budi
k'o da nista bilo nije,
pa nastavi svojom cestom
još ostrije nego prije.

A kad ti je jako lijepo
i kad mislis da si sretan
smiri malo svoju snagu,
nemoj da se pravis vazan,
vec nastavi svojom cestom
niti lijevo, niti desno,
pa sirokom hodaj usko,
a napni se kad je tijesno.

Jednog ces dana stici
na kraj samo svoga puta
tog ces casa mozda biti
bez cipela i kaputa,
al' ces znati tko si-sto si
i koliko stvarno vrijedis
i da si netko samo zato
sto jedino svoj put slijedis!

- 19:19 - Komentari (16) - Isprintaj - #