JJA

petak, 23.02.2007.

Free or not...

Jeste li samostalni?

Ako da, cime mjerite tu samostalnost?

Jeste li dobrovoljno u postojecem statusu?

Osobno, samostalnost mjerim financijskom neovisnoscu. Cinjenicom da sam u stanju skrbiti za samu sebe. I za druge, po potrebi. Vazna mi je samostalnost. To ne znaci da druge ne trebam, nego da nisam OVISNA o njima. Mogu s njima ali nis ne moram. Ujedno, iskljucivo zaista samostalnu osobu zelim za zivotnog suputnika. Neki muskarci se boje snaznih zena. Kazu, neovisno nije zenstveno. Za mene opet, nema niceg MANJE zenstvenog nego ovisnicki, priljepak-modus. Jedino kad su pojedinci stanju sami rasti, mogu rasti i u paru...

Dodajem jedan komentar odozdola jer je Lagana mnogo bolje od mene srocila ono sto sam i sama htjela napisati:
Samostalna sam onda kada sam s nekim jer to ŽELIM biti a ne jer to MORAM biti. Mogu bez tebe, ali izabrala sam biti s tobom jer to želim. Hodaj pored mene rame uz rame. Budimo jednaki, ali ne budimo jedno. Jer ja sam svoja i ti me voliš upravo takvu.

- 07:29 - Komentari (32) - Isprintaj - #

petak, 16.02.2007.

Kozmetika petkom...

Prvo, hvala Ljeljo, zakon si!

Opet zeza tehnika, pa ako prodje tekst, dobro, ako ne - znate koga treba tuci. wink


Prvo malo to buy ili not to buy ideja, onda o kosi, a onda i jedan recept za vikend...

O kozmetici benefit sam vec pisala, feministikinje klonite se ove "sve je slatko roza i sexy" girly linije. Pakiranje cista desetka, nostalgicno i LUKSUZNO, proizvodi su mnogo losiji. Ono sto osvaja na prvi pogled su one cozy pudrijere...pravi dasak nostalgije. Ja sam kupila ruz rush hour za 22 eura, boja mi se dopala ali nije ne znam sto, u DE su preko 3 godine i dalje kontinuirano imaju sve reklame i sve brosure iskljucivo na engleskom?! I poruke tipa "Me? Work overtime? Only on myself...I’m a full time job!" u USA je ovo 20 dolara....ili napisali smo knjigu o puderu ;-))



Dobila sam danas posiljku jer sam navodno na nekoj nagradnoj igri koje se iskreno receno ni ne sjecam dobila 5 novih Dove sampona, tek dolaze na trziste. Testiram i javim.

Za Amerikanke nase naturalizirane: Flirt Pretty Easy Quick Cover
10 dolara, odlican izbor nijansi, cream to powder, njihov korektor preskocite osim sto ne zelite salicilnu kiselinu oko ociju, pH je los i doticna i ne bi obavila svoj posao a riskirate ozbiljne iritacije oka.

Onako iz gusta imam listu najskupljih kozmetickih proizvoda EVER, a DDF RMX definitvno ulazi u istu. Njihov set kosta 950 eura! Te uz Creme de la Mer spada definitvno u najskuplje stvari – pripisuju mu svojstva proizvoda stoljeca, dapace lijeka za kozu stoljeca
dostaviti ce vam ga smrznutog doma i drzati ga morate u zamrzivacu, ima unutra i kolostruma, a i primjena istog tj. priprema lica za ovaj izvor mladosti je prilicno vremenski zahtjevna. S druge strane netko tko plati kozmetiku toliko, vjerojatno i ne mora juriti rano ujutro na podzemnu i na job...dakle najveci konkuretnt ovom cudu je od La Mer The Essence za 2000 eura.
vec i pakiranje je ono sto bi vas trebalo oboriti, tri stupica koje drze magneti kako bi skupocjeni spremnici stalno dobili novu energiju.
Ima i Lancome svog kolagenskog konja za utrku ali kolagen povrsinski nanesen tesko da ima efekta, pa jos u teglici pakiran, i to sve 30 ml za 60 eura....bolje onda na kolagensku injekciju, one rade.

Avon Anew Alternative Intensive Age Treatment SPF 25 Day dobro pakirano, dobri sastojci i malo previsoka cijena za Avon...ali kud svi tud i mali mujo, pardon avon.
Clinique – za suhu kozu: Liquid Facial Soap Extra Mild (bez obzira na naslov, nema sapuna) nesto kao mlijeko za ciscenje, bez parfema
ako nemate izrazito suhu kozu, bolji je Liquid Facial Soap Mild (najbolje cijene ima Amazon).

Cover Girl – lagan, prozracan puder, odlican za suhu kozu ili zimi za mjesovitu.
Ima SPF 10 i kosta 10 eura

Dove – Energy Glow Brightening Moisturizer SPF 15 – posvijetliti ce cisto opticki ne i stvarno izbjeliti (zapravo to cini mica u proizvodu) ali super cijena i kvaliteta



Este Lauder - trajni ruz, Double Wear Stay-In-Place Lip Duo (M.A.C je malo jeftiniji a jednako dobar)
za one s manje novaca posluziti ce i Lipfinity. Ili Superstay Lipcolor od Maybelline – odlican preporuka! Skida se najbolje sa uljem ili obicnim vazelinom.

Ako trazite gel za tusiranje za suhu kozu a preskupe su vam apotekarske cijene probajte sa Olay za manje od 4 eura i to onoj butter verziji-


Za masnu kozu u trci s mineralnim puderima ima i Neutrogena i to Mineral Sheers Mineral Poweder Foundation – odlicna stvar za one s masnom kozom. Ali oni s mjesovitom oprez, suhi dijelovi lica ce vam do kraja dana mutirati u lisajeve, ovo cim je duze na licu sve vise absorbira. Urban Decey isto ima slican proizvod.
Odlicna stvar od Neutrogene Age Shiled Sunblock SPF 30 za 10 eura

iz iste linije Fresh Cooling sprej zaobidjite, ideja je odlicna jer ovo je NAJLAGANIJI SPF ever ali je prepun alkohola a alkohol i sunce...
Dalje, odlicna anti age linija, odlicno zapakirana bilo u kremi (okoloocna verzija), bilo u losionu za lice ili serumu tj. gel formi je


Crna lista:

Chanel Pro Lumiere Professional Finish Makeup SPF 15 za 50 eura – jedino profesionalno ovdje je profesionalna pljacka vaseg novcanika. Proizvod nema UVA.
Decleor i linija Hydra Floral – ima mentola, citrusa, nerolija (svi ocim decleora su suglasni da to ne smije na lice). Ako dobijete iziritiranu kozu, od toga je.
Nova linija bebe young care, slatke vesele boje i teglica koja zacas dokrajci antioksidanse, u teglice voli pakirati i L’oreal. Te slika onog Neutrogeninog loseg proizvoda:



KOSA:

Neke linije ponosno pisu na reklame da ne sadrze hidrogen peroksid u svojim bojama za kosu. Ono sto vam presute (pa se vi zacudjeno pitate kako to da ste i od takve boje dobili perut) je da sadrze sodium perborate. Koji – kad mu se doda voda reagira tako da otpusta hidrogen peroksid. Ovo je pojednostavljena verzija te price ali na to se svodi.

Pegla za kosu: stariji modeli istih su itekako unistavali kosu, pogotovo ako ju niste ovime obradjivali skroz suhu, ista vlage na kosi bi peglom doveli do kljucanja i doveli vlast do pucanja na svakoj tocci vrenja. Ove novije pegle imaju poseban ventilacijski sistem koji dozvoljava pari da izadje, najbolje rade na polusuhoj kosi i za sitne popravke (siske) dusu daju. Ne vucite kao da vam zivot o tome ovisi, lagano prolazite duzinom kose i to stalno u pokretu, nikako dugo drzati na jednom mjestu.
Pegli ima od 25 do 200 eura, onih za kucnu upotrebu, cak i sa jeftinijim Remington necete pogrijesiti

Ili Tourmaline keramicka cetka

Sunce ostecuje kosu i nema pouzdane kemijske zastite iste. Tj. proizvodi iz tih sun linija djeluju kratko jer se isperu plivanjem, tusiranjem, cesljanjem zato i necete naci na takvim proizvodima pouzdan SPF broj jer takve proizvode nije ni dozvoljeno numerirati jer se ne moze izmjeriti kolicina zastite. Najbolja zastita je pokrivalo za glavu. Nema proizvoda, tj. ne u slobodnoj prodaji ma koliko god kostali, koji mogu potaknuti rast kose. Sastojak koji se u tu svrhu koristi je minoxidil i njega cete dobiti samo na recept.
Prosli put smo naucili da se kosa ne moze naviknuti na sampon ALI neki samponi se mogu nakupiti na kosi i s vremenom ju uciniti mutnom i bezivotnom. Najbolji lijek tome je povremeno koristiti peeling sampon. Tkz. bild up nastaje i od regeneratora koji se ne ispiru, zato je najbolje iste koristiti naizmjence s ostalima. Ne morate dvaput samponirati kosu kako bi ju dobro oprali, OSIM ako ne koristite zaista velike kolicine stajling proizvoda. Svakodnevno pranje masne kose ju potice na to da se jos vise masti – netocno. Proizvodnja masnoce je uvjetovana hormonima i na to mozete minimalno do uopce ne – utjecati izvana. Ne treba svaka kosa regenerator. I to je reklamni mit. Treba vam ako vam je kosa suha, ako se tesko rascesljava, ako vam je kosa zdrava, nema potrebe da ju prenjegujete. Manje je vise. Ako imate masnu kosu, regenerator vam treba samo na vrhove. Pokusajte 1-2 ne staviti ga uopce i promotrite razliku. Reklama vam kaze da ste bez regeneratora mrtvi – no istina je da je za neku vrstu kose regenerator najgore sto joj se moze dogoditi i mnogo lakse bi slozili frizuru bez njega.
Kosa ne treba "skripati" kako bi bila cista, to skripi kamenac ali to smo naucili prije nekoliko mjeseci vec. Pokusajte ju oprati s destiliranom vodom, skripanja nema, a kosa savrseno cista. Dobar sampon se ne mora puno pjeniti a ima odlicnih sampona koji se uopce ne pjene. Pjena je efekt, a cleansing agent je nesto drugo. Ujedno jedan te isti sampon vam se nece svaki put jednako pjeniti, sto vam je kosa vise masna – manje ce se pjeniti, zato i imamo kod drugog samponiranja vise pjene nego kod prvog. Skuplje salonske linije nisu nuzno bolje jer su sastojci identicni jeftinijim linijama, cesto je vlasnik skupe i jeftine linije isti, a firme koje se bave prodajom sastojaka dostavljaju ISTE sastojke svima. Ne morate biti vjerni cjelokupnoj liniji a da bi ona radila. Ako vam netko kaze da morate kupiti sve proizvode jedne linije jer najbolje rade skupa – odgovorite mu, ako ne mogu raditi i zasebno ILI sa drugim linijama, onda su to manjkavi proizvodi. Sisanje vam ne daje guscu kosu, jedino vas oslobadja ispucalih stanjennih vrhova, pa kosa automatski dobiva vise volumena, vlas naprotiv ostaje iste debljine, isto tako ako napravite pramenove pa cekate par tjedana za minival kako bi se kosa "oporavila" izmedju tretmana – ona nije ziva, pa se ni cekanjem nece oporaviti. Oporaviti ce se ako ju pustite na miru da izraste nova.

Sljedeci put samo o kosi, da ne bude danasnji tekst predugacak...ima jos mitova i zabluda s kojima zelimo okoncati.

- 20:51 - Komentari (18) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.02.2007.

Svi su vitamini isti...ili?



Osim kretanja, uravnoteze prehrane, sto manje stresa, trebaju vam i vitamini kako bi ocuvali svoje zdravlje ili do istog dosli, ukoliko ga trenutno nemate. Dakle, pored ostalog - vitamini u nekom obliku. Ovo voce koje se bere zeleno i zrije na putu do nas po kamionima i hladnjacama, oplemenjeno pesticidima i fungizicima i razno raznim idima osim sto jedva ima okus po vocu, ima jedva ista vitamina. Pa se cudite kako jedete voce svaki dan, a opet bolesni. Znanstvenici su dosli do zakljucka da je za organizam najbolje eko voce ili organski vitaminski nadomjesci. Laicki receno, oni vitamini koji su "neprocisceni", jer bas takva kombinacija najbolje "komunicira" s nasim organizmom. Ovdje dobar dio lijecnika pije neke dodatke prehrani, a veci dio istih pije bas ortho vitamine. Moja ljecnica se kune u njih. Ortomolekularna medicina.
Vitamini su duplo ili troduplo skuplji nego obicni, da skratim oni koji ne vjeruju u homeopatiju nece ni u ovo vjerovati. Sto nije nista tragicno jer su na gubitku samo oni.

http://www.dgom.de/ ili
http://www.rosehip.de/orthomolecular.htm

te na engleskom

http://en.wikipedia.org/wiki/Orthomolecular, ova u Europi alternativna grana medicine je u nekim dijelovima USA jos davne 1978 uvedena pod mainstream.



Preparati su skupi jer sadrze vise od klasicnih, drugacije se proizvode, neke vrste i vremenski intenzivnije za proizvodnju ali bolje simuliraju voce od sintetskih vitamina. Naci se se i ovdje pokoji prirodoslovac koji ce pokusati objasniti formulama i zakonima prirode da je to sve isto, jedan isti je doma pogledao detaljnije te preparate i zakljucio da - eto nije isto. I poceo ih i sam piti.
Mjesecna doza je oko 50-70 eura, zavisi za koju kombinaciju se odlucite. Ne pusim, pa mi ostane nekoliko eurica viska, koje bez imalo griznje savijesti potrosim na vitamine. U zadnjih nekoliko godina sam bila dvaput prehladjena, a u istom broju godina nikad na bolovanju. Procijenite jel vam se vise isplati zagadjivati sebe, svoje najmilije i spizditi lovu u dim, lovu koju navodno ionako nemate i istovremeno vuci bolestine cijelu zimu (opaska: cigarete slobodno zamjenite nekom drugom posasti tipa kockanjem, posjedovanjem 2-3 mobitela i slicnim). Ili vam se vise isplati biti zdrav i radno sposoban. Osobno uzimam kombinaciju multivitamina, cinka i "bakterija" za zeludac. Malo ljudi zna da je bas zeludac naj najveci imuno-organ i kad je on u banani, bolestine su na gotovs za nama. Oni koji bi od antibiotika dobivali probleme na intimnom podrucju, iste ne dobivaju nakon kure ovim preparatima. Ili onaj feeling, kad vam se cudno podrigne "po vitaminu" sat vremena nakon sto ste ga popili. Also gone. Cesto je dovoljno napraviti kuru jacanja imuniteta od 3-4 mjeseca i uzivat ostatak godine, najvise se preporuca takve kure poceti u kasnu jesen i piti cijelu zimu. Ja sam svojedobno uzimala Echinaceu http://www.medizinfo.de/immunsystem/selbst/echinacea.htm



- 22:02 - Komentari (26) - Isprintaj - #

petak, 09.02.2007.

Berlin...

...fascinacija u velikom pakiranju. O ovom gradu postoje filmovi, knjige XXL formata, desetine turistickih vodica i pokoji blog, a tekst koji slijedi je samo jedna mala osobna crtica iz tog grada. U koji igrom slucaja zalazim cesce. Pored ostalog tamo je i moj mentor broj dva.
Preporucam kafic Aufsturz u Oranienburger Str., osim sto imaju dobru kavu, imaju i besplatan internet i fine kolace i straznju prostoriju koju ce vam besplatno ustupiti za rad (u ovom slucaju nasoj grupi).
http://www.aufsturz.de/. U sklopu kafica je galerija. Nude preko sto vrsta piva, prefine sendvice i barem 15-ak varijanti kave. Rezervirala sam prostor online, brzi su i ljubazni. Ispod kafica je i club koji me jako jako podsjeca na Kulusic.


Pri zadnjem posjetu Berlinu, u sijecnju, uzela sam ICE-Sprinter prvu klasu. Inace putujem drugom, a ustedjeni novac radije potrosim na knjige. Za gotovo jednaku ili cak i manju cijenu mogu letjeti ALI avion je mnogo losiji za okolis nego vlak, pa sve ugledne nacionalne kompanije za putovanje unutar zemlje placaju jos samo vlak. Barem one kojima je stalno do javnog imidza. Kojemu po udobnosti nista ne fali, a otpada i dosadan check in po principu 100 ml ovog ili onog. Osim toga vozeci se u vlaku uzivam u krajoliku, imam mnogo bolji restoran na izbor nego je klopa u avionu itd. Prva klasa dusu daje kad, dok putujete od A do B morate odraditi nesto, onda bukirate miran kutak u kojem nisu dozvoljeni mobiteli i imate mir. Nije to ni lose, nekoliko sati (zavisno gdje putujete) neprekinutog rada. Neometanog chatom, pozivima ili slicnim. Za mene prilicno produktivno vrijeme.
Moj neki mali ritual je uzeti novine, kad putujemo skupa, svatko svoje pa se mijenjamo, te pojesti nesto fino u restoranu. Zadnji put - Bionada, kava i prefini cokoladni kolac - komad 890 kalorija. Vjerujem da si mozete zamisliti koliko cokolade je onda imao u sebi. Sljedeci tjedan sam opet na tracnicama. No ne zelim prvu klasu. Prvo su me pitale ljubazne "stjuardese" jel bi sto pila, pa jel bi sto jela, pa mi donjeli desert, pa novine, pa maramice za osvjezenje - a sve sto sam zeljela je malo mira. Nisam uzela "miran" odjeljak. Pa taman kad sam namjestila sjedalo za spavanje - doista usporedivo sa prvom klasom najboljim aviokompanija, taman smo stigli!
Na predivan divovski berlinski kolodvor. Kazu najveci u Europi. Nisam ovo provjeravala.









Samo ducana u ovom kompleksu ima preko 15 000 metara kvadratnih.

I mjesto koje bih isto preporucila za fine lagane i opustene frustuke vikendom, je predivno
Große Wannsee
i mjesto zvano Loretta. Uz otvorenu vatru, iznimno niske cijene ica i pica i ugodnu knjiznicu koja stoji svima na raspolaganju, tesko cete naci sto za zamjeriti.
http://www.loretta.de/, vec za 5,50 po osobi mozete uzivati koliko hocete u sirnom fondue-u, kavica je 1,40 eura, a i vasi najmladji mogu se pod vasim budnim oko izludirati koliko zele







Mi smo se doduse i tamo susreli radno ali u svakako ugodnoj atmosferi. Tamo mozete iznajmiti i bike pa po sumici gor i dol, jer okolna priroda je predivna.


- 17:13 - Komentari (28) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.02.2007.

Depresija

...ovo pisem kao sto sam nekima i obecala, za sve one divne ljude koji se bore a nije im lako, s kojima se cujem na mail kiss, telefonom ili se ne cujem nikako ali znamo da se citamo i dosta nam je to znati.
Za sve vas hrabre kako bi se i dalje borili za svoj zivot kiss

Veci dio teksta bazira se na knjizi: Natural Prozac od dr. Robertsona ili Protiv depresije: vlastitim tjelesnim antidepresivima.

I prije samog pocetka - nije sramota potraziti pomoc, bilo kakvu. Sramota je dici ruke od sebe

Depresija je gotovo kao i alkoholizam, u smislu samodijagnosticiranja. Svi ju vide, osim onog tko ju ima. Mozak kao ishodiste depresije, te genetska predodredjenost, okolina, radni uvjeti, obiteljska situacija, prehrana pa i nase misli - djeluju na kemizam mozga. Pazite sto mislite - misli su mnogo mocnije orudje nego to zelite povjerovati.
Uzeti antidepresiv je najbrzi nacin pomoci samoj sebi. No nije niti bi trebao ostati jedini. Uzimanje lijekova a bez popratne terapije, kazu statistike - u 2/3 slucajeva dovodi do pogorsanja stanja usprkos uzimanju lijeka. Jer lijek ne eliminira uzrok, koji je gotovo uvijek u nasem ponasanju i u tome kako mi gledamo na svijet oko sebe. Lijek bi trebao dati snagu i poticaj PROMIJENITI taj dio sebe - poceti se ponovo voljeti i postovati.
Depresivnoj osobi u pravilu njena zivotna situacija izgleda uvijek losija, katastrofalnija i ocajnija nego to realno gledajuci je. Najgore sto depresivnoj osobi mozete reci je - razvedri se konacno! Jer da moze, ona bi to odavno ucinila, umjesto da joj vi otkrivate toplu vodu.
Dakle lijek je jedan od nacina, ali ne i jedini - mijenjanja kemizma mozga. Napomena - sve eventualne ideje koje dobijete iz citanja ovog teksta, pogotovo ako ste pod nekim lijekom - primijenite TEK NAKON razgovora sa svojim doktorom. Svi lijekovi pa tako i antidepresivi imaju nuspojave, neki lakse, neki teze. Zato bi i trebao biti cilj, dugorocno zivjeti bez lijekova. Ne silite se i ne zurite, ali imajte taj cilj pred sobom.
Autor dijeli ovu bolest na dvije osnovne kategorije: depresija zasicenja i poticajna depresija. Kod prve ste bezvoljni, malaksali i tromi, kod druge letite sto na sat i ne mozete se zaustaviti, na svojevrsnom ste mozdanom speed-u.
Dugorocno gledano - SAMO i SAMO to: promjena ponasanja je znak da je lijecenje uspjelo. Primjer - osoba koja je i dobila lijek jer je stalno doma sjedila i plakala i mislila kako nista ne vrijedi, uzimanjem lijeka se pocinje osjecati bolje, ali i dalje se prema sebi odnosi kao prema krpi, i dalje sebe stavlja na zadnje mjesto nakon svih drugih i dalje ne zna sebicno odvojiti vrijeme za SVOJ odmor i svoje hobije - velika je sansa da ce usprkos lijeku, opet pasti u pocetno stanje jer se fakticki nista nije ni promijenilo. Pa onda cujete kako je lijek prestao djelovati. Nije. Nego sami sebe mozete zavarati mjesec, dva, pola godine godinu ali ne i vjecno. Kad tad ce vam mozak poceti slati poznate signale da se i dalje unistavate i da upravo dobivate signal, singal s natpisom - zivi!
Mnogo je uzroka depresije od pretjeranog stresa, mobbinga na poslu, nekog kronicnog zdrastvenog problema, ponekad namjerno svoj zivot cinimo "napetim" kako bi izbjegli osjecaj depresije. Depresija je uvijek posljedica neravnoteze. Necega je premalo u vasem zivotu - samoljubavi, vremena, dobrote prema sebi samima, hrabrosti odgovoriti zlocestom muzu ili sefici ili vlastitoj majci. Premalo hrabrosti i previse straha. Najcesci simptomi su: poremecaj sna - bilo stalno pospan ili nesanica, gubitak koncentracije, energije, apetita, nedostatak samopostovanja, povlacenje iz drustvenog zivota, praznina, umrtvljenost. Depresija moze oslabiti imunoloski sustav i prouzrociti malaksalost.

Ponekad je uzrok ocit kao sto je gubitak voljene osobe, posla, djeteta, a ponekad ne znamo sto je to sto nam ne da da budemo sretni kad realno za to imamo ispunjene sve uvjete. Ponekad je depresija odgovor na davno potisnuti traumatski dogadjaj u proslosti.

Kemizam mozga se mijenja jednim jedinim obrokom. Meni je to objasnila doktorica u drugom kontekstu, naime mrsavim pod njenim nadozorom na principu metabolic balance pa se u sklopu toga dobije i poduka koje namirnice kako djeluju na nas. Sigurno se sjecate obroka (masni, teski obroci) nakon kojih ste smlavljeni i jedino sto ste u stanju je baciti se na krevet. Dakle ne - ne daje svaka hrana zdravu i poticajnu energiju. Kod depresije se posebno preporucuje riba i omega kiseline, a zabranjuju "brzi" ugljikohidrati koji vas secer u krvi voze kao oni avanturisticki vlakovi po luna parkovima. Gore dole gore dole munjevito. Dakle ne slatkisima, pekarskim proizvodima.

Osim hrane i muzika otjece na kemizam mozga. Pokusajte upaliti omiljenu, neku brzu stvar i pokusajte ostati mirno sjediti citavu pjesmu. Ako nista drugo barem cete pocupkivati u ritmu. Najcesce nesvjesno.

Nekome tko pati od laksih oblika depresije, pomoci ce mozda i Bach Rescue kapi, obicno to stjuardese imaju sa sobom, koga napadne panika u letu, cesto to zubari cuvaju za slucaj napada straha usred popravka zuba i slicno.



Koga zanima tema vise o tome: http://www.bachflower.com/index.html, poznata po tome da kad god ide zagovaram homeopatiju kao nacin lijecenja i opcenito neinvazivne metode, davno sam procitala knjigu o ovim kapima, stalno ju posudjujem, bas sam sad htjela nesto provjeriti ali ne mogu se sjetiti kome sam ju zadnje dala.
Ove kapi djeluju i kod zivotinja, tj. mast na istoj bazi pomaze kod rana, ozljeda, da osteceni dio mnogo brze zacijeli.

Pokusajte naci mirnih pola sata u danu, bez tehnike, bez radia, bez mobitela i zapitati se - ako se osjecate lose, ponasate li se samounistavajuce ni ne videci to? Zatvarate se u kucu jer mislite da tako zaobilazite probleme dok je istina da su oni s vama, tako dugo dok ih ne rijesite makar otisli i na kraj svijeta. Neki lijecnici smatraju da uzrok depresije nije vazan - vazno je lijeciti posljedicu, no autor ove knjige smatra da je UZROK jedini vazan.
Serotnin je carobna rijec, zaduzen za kvalitetan san, stanje opustenosti i koncentracije, pozitivnog gledanja u buducnost, on se osim lijekovima podize umjerenom tjelesnom aktivnoscu, boravku na suncu ili kad sunca kronicno nedostaje-dakle zimi- koristenju UV lampi koje simuliraju potpun suncev spektar. Neki terapeuti koriste te iste lampe tako da izloze pacijente dnevno po sat vremena takvom svjetlu, ja lampu imam doma jer daje ODLICNO svjetlo i za preporuciti je i inace ljudima koji puno rade u uredu, a imaju privilegiju uzivati ove mracne zime, kad fakticki pola dana provedete u mraku neke jadne uredske sijalice. Oci se mnogo sporije umaraju, koncentracija je bolja. U medjuvremenu sve bolje firme polako prelaze na takvu rasvjetu, koju jos i bio-svjetlom zovu. Kad recimo radim nekoliko sati pod takvim svjetlom, uvijek se zaprepastim kako ZUTO i NEPRIRODNO i oku naporno jest svjetlo u ostalim prostorijama.
Vise o tome kao i sami proizvodi ovdje http://www.ross-licht.de/ross-licht/ross.html

Uz svjetlosnu terapiju, vazno je izbjegavati crveno meso, a jesti frisku ribu barem tri puta tjedno. Preporuca se i boravak u prirodi - bilo u vidu laganih setnji, voznje biciklom ili samo sjedenja na klupi i ozivljavanja svih osjetila. Nekima ce pomoci meditacija, citanje poticajne literature ili molitva. Odlucite li se za muziku kao terapiju - ovdje priznata medicinska metoda - pogotovo kod ovakvih oboljenja, nece vas svaka pjesma "podici". Neke mogu zaboljeti ali samim time i potaknuti ono ljekovito. Neki kazu da im je pomoglo ukljuciti se u neku zajednicu - neku hobi grupu, literarne veceri, zajednicko volontiranje, sport, grupe ljubitelja zivotinja - pri tom je vazan feeling pripadanja grupi i biti prihvacen od drugih.

Osim serotonina, i dopamin i noradrelin su zaduzeni za bilo pozitivna bilo negativna stanja psihe. Zbog toga neki posezu za amfitaminina, kako bi podigli razinu istih, los izbor, izaziva ovisnost.
Jer iako sa sporijim djelovanjem (kao uostalom i sve neagresivne metode) vec 90 grama ribe svakog dana ce na prirodan nacin povecati razinu ovih neutrotransmitera.
Ne udruzujte proteine i ugljikohidrate, jer ovi drugi usporavaju mozdanu funkciju, cine vas pasivnim.

A koliko sporta dnevno jest dovoljno da bi pomogli psihi? Vec nakon 20 minuta tijelo pocinje izlucivati beta endorfin http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-endorphin, s druge strane kad igrate pc ili video igrice, povisuje vam se razina dopamina, noradrenalina i ostalog koji nisu iskoristeni, pa cak i kad ste zavrsili igricu osjecate napetost i nervozu. Dakle ako patite od depresije, izbjegavajte ovakve stvari. Radije izadjite i zustro prosecite.

Depresija: genetska tj. nasljedljena ili situacijska tj. usvojena.

Mozda su vasi roditelji patili od nekog oblika depresije, koju su skrivali nekim drugim oblicima ponasanja - ovisnostima (alkohol), prisilnim ponasanjem (cisteci pet puta na dan kucu) i slicno. I nametnuti perfekcionizam moze voditi u depresiju. Pronaci UZROK je vec pola izljecenja.

Mnoge osobe koje okolina opisuje kao workoholic su zapravo depresivni, pokusavaju groznicavo ispuniti i zadnju stvar s "to do" liste, odbijajuci se predati iz straha da ne zapadnu u ocaj, kojeg su cijelo vrijeme maglovito svjesni...

Prvi korak je dakle otkriti patite li od pasivnog ili aktivnog tipa depresije.

Depresivna osoba vjeruje da teske zivotne okolnosti koje ju bole ne moze promijeniti. Zatvara se u vlastiti zatvor beznadnosti. Kada vas nesto jako dugo boli i povredjuje - jedan od mehanizma prilagodbe jest upravo - depresija. Ona nudi prividno, odmak od onog sto vas boli. Kao vrsta sna - jezivog sna mozda, u kojem sunce ne izlazi...(i ovo je citat iz spomenute knjige)

Obavijeni depresijom zive u umrtvljenom i praznom svijetu, u kojem je zivotna snaga lisena proslosti, sadasnjosti i buducnosti, no psiholoski upravo to stanje nam daje vrijeme za - ili prilagodbu ili promjenu. Vec prema tome sto izaberemo.

Autor vidi zacetak depresije u unutarnjem sukobu i nasem odgovoru na isti: bijeg ili sukob. Depresija je bijeg. Bijeg od problema.

Knjiga ima nekoliko jednostavnih upitnika pomocu kojih mozete lakse raspoznati sto se dogadja s vama, nekoliko razradjenih tipova depresije itd.
Recimo - pasivan tip: voli tople atmosfere, mirne restorane, knjiznice, spavacu sobu, vise se usredotocuje na odnos nego na postignuce, ne voli natjecateljske sportove, guzvu ni odgovornost, niti poslovni svijet konkurencije.
Aktivan tip: voli muving, radi puno, zestoko se zabavlja, ambiciozan je, ima puno prijatelja ali malo bliskih, voli upravljati dogadjajima i ljudima, voli alkohol i kocku, najgora kazna im je dosada.

Biti izlijecen od depresije ne znaci da ce se netko kao osoba morati 100% promijeniti - nego ce se samo promijeniti onaj njegov destruktivan dio, bilo onaj koji previse vegetira ili koji se tjera naprijed dok ne padne.

Ovo je samo mali, sicusan dio onog sto se moze napisati na ovu temu. Ostatak cete, vec prema potrebi i afinitetima sigurno pronaci sami.

Jedna osoba sigurno, ako ne i vise njih, ce znati, odakle je ova pjesmica i zasto sam ju stavila; naoko plitka i u li la tonu, sadrzi ama bas sve zivotne mudrosti koje trebamo na onom, jednom jedinom i - najvaznijem- putu. Ono zivotnom. Literarna vrijednost joj je zanemariva, ali zato za mene ima veliku emotivnu vrijednost.





....TVOJA STAZA....

Cuj, kad ti je jako tesko
kad te nesto strasno muci
i kad ne znas dal' je gore
na ulici il' u kuci,
daj odmahni lijevom rukom,
daj odmahni desnom rukom
i odlucno cvrsto kreni
za necujnim nekim zvukom.

Kreni stazom koje nema
to ce biti tvoja staza.
Tko zna sto ti sutra sprema
taj tvoj put bez putokaza
al' znaj, to ce biti tvoja cesta
sto nekamo ipak vodi
i da na njoj nema mjesta za drugoga,
zato brodi...

Ako ipak i nekad jednom
na lud kamen zakoracis
pa kad s glavom na tlo tresnes
nemoj zato da se smracis,
vec, molim te, junak budi
k'o da nista bilo nije,
pa nastavi svojom cestom
još ostrije nego prije.

A kad ti je jako lijepo
i kad mislis da si sretan
smiri malo svoju snagu,
nemoj da se pravis vazan,
vec nastavi svojom cestom
niti lijevo, niti desno,
pa sirokom hodaj usko,
a napni se kad je tijesno.

Jednog ces dana stici
na kraj samo svoga puta
tog ces casa mozda biti
bez cipela i kaputa,
al' ces znati tko si-sto si
i koliko stvarno vrijedis
i da si netko samo zato
sto jedino svoj put slijedis!

- 19:19 - Komentari (16) - Isprintaj - #

petak, 02.02.2007.

Kozmetika petkom...

Danas jos malo djecje i muske kozmetike, je ne morate uvijek samo sebi kupovati ;-).
A onda usporedo s kozmetickim novostima, krece i serijal o kosi – u nekoliko nastavaka. Prvo tekstovi, pa ako nakon tekstova ipak ostane pitanja, a ja znam odgovore – rado. Ali pokusajte se suzdrzati pitanja odmah na pocetku, jer cete mozda vec u sljedecem nastavku dobiti odgovor a meni omoguciti slijed nekog zamisljenog koncepta.

Kids:
Johnson i Johnson uvijek stave parfem, ne cudite se ako vam bebaci reagiraju i to lose na njihove kupke. Jedna kupka sadrzi i mentol i eukaliptus! Sto ce to kozi novorodjenceta?nono Sva njihova ulja imaju parfeme, bolje vam je dijete namazti cistim bademovim uljem koje kupite u neuglednim i jeftinim bocicama u apoteci. Dobra krema za djecje guze je:

Vise o takvim kremama ovdje http://www.askdrsears.com/html/8/T084500.asp

Mustela ima neke dobre i neke uzasne proizvode:
Dobri: Sun losioni
Losi: previse parfema i nista dobrog za bebu, dalje kupka sa onim zlocestim sodium lauryl suflate koji iritira i isusuje! I puder im je s talkom – dakle ne.


Men:
Clinique nudi i za muskarce sapune, imam isto lose misljenje kao i o zenskim verzijama, prava napast za iritiranu obrijanu kozu. Cak im i losion za OSJETLJIVU kozu sadrzi puno alkohola i mentola .

Ako vas muskarac pozeli ipak malo hidratacije nakon brijanja a vi mu pozelite pokloniti nesto luksuza – onda je dobar izbor ovo ili ili gel za brijanje na bazi aloe vere
ali preskocite iz iste serije
jer sadrzi puno previse alkohola.
Imaju i Turnaround musku verziju ali bas kao i zenska, nece izokrenuti nista osim mozda vaseg novcanika – pH nije adekvatan.

Colgate (Palmolive) pjene za brijanje, povoljne i solidne, cak mnogo bolje od nekih skupljih verzija:

A moja omiljena Crabtree i Evelyn i muskima nudi lose isusujuce sapune, tako muskog imena koji ce i muski isusiti kozu. Krema za brijanje im je o.k.
kao i gel, dok je after shave preagresivan. Svega ovog imate na amazonu.

Dakle kratak uvod u kosu:



Zaboravite sto vam kazu reklame. I sto vam kazu frizerski saloni koji se jos vole i institutima nazivati i prave institute dovode u napadaje smijeha pri tom. Oni ce vam najcesce preporuciti proizvode firme koju prodaju. To ne znaci da je to nuzno najbolja stvar, a pogotovo ne najbolja za vas, ako dobijete alergijsku reakciju NECE VAM znati reci sto je moguci uzrok jer ja nisam dosad srela frizera koji zna iscitati i objasniti listu sastojaka najobicnijeg sampona – od pocetka do kraja. Dakle kod alergija: ne siki miki salon nego dermatolog.
Osobno idem u jedan obican povoljan salon, nakon sto sam platila i 90 eura za sisanje i prvo obisla sve razvikane i ostala razocarana. A nije bas da zivim u selendri, dapace skup i navodno napredan zapad. Kad bih usla u takav razvikani salon, odbijali su povjerovati da se doma sama farbam (ne, niste mogli od ne-profesionalne obrade dobiti TAKVU boju) i to u boju koja mi odlicno stoji (neki me citatelji ipak znaju i prve komplimente uvijek dobijem za boju, druge za frizuru – koju nemam). Tocnije ja moram biti tako osisana da kad operem kosu i jos s vlaznom izletim van, ona i dalje izgleda kao isfenirana.
Ako ste nasli dobrog frizera koji postuje vase zelje (oni koji mi namecu vlastite, me najcesce vide samo jednom) MAZITE GA I PAZITE. cerek Mene sisa jedan muskarac, muskarcima s pravim kvalitetama sam uvijek vjerna, ne brbljamo, dapace sutim i opustam se sat vremena koliko traje sisanje. Jako je precizan, detaljan i perfekcionisticki nastrojen. Ne pusta me sa stolice dok i zadnja vlast ne stoji savrseno, iako ja vec vicem – ma super je, jel mogu doma LOL. Moje babe ne idu k njemu jer je "sutljiv". Ja im kazem da za brbljanje imam njih, i NE ZELIM da me time frizer gnjavi.

Nekoliko najrasirenijih mitova:



1. ne mozete popraviti ni izlijeciti ostecenu kosu. To je reklama. Tj. ima proizvoda koji vam odaju takav dojam ali samo do sljedeceg pranja. Kosa koju vidite je mrtva (bez obzira na "utjehu kose" i njen umjetnicki domet), zivi dio je ispod koze i jedino se taj moze bioloski regenerirati. Tako kaze biologija, iako me svojedobno jedan frizerski blog uvjeravao da i biologija i profaci to nas nesto muljaju i ne kazu nam PRAVU istinu. Ja sam nakon toga pogledala u strukovne knjige frizerske skole ovdje i gle cuda - i njih uce isto. Mora da su ovi markirali kad je to bilo na dnevnom redu. Najbolje sto cete uciniti za ostecenu kosu je odrezati ju bez cjenkanja. I time sacuvati ostatak.
2. nije nuzno dvaput samponirati kosu, pogotovo ako ju perete svaki ili svaki drugi dan i ne koristite jako puno stajling proizvoda
3. baby samponi su blazi ALI ne mogu dobro oprati kosu odrasle osobe (o tome ste citali u proslom tekstu)
4. 2 u 1 samponi bi trebali stedjeti vrijeme, ali cesto naprave tkz. bild up na kosi i ona postepno postane mutna i otezana, bolje posebni proizvodi
5. najbolje je ne cetkati mokru kosu, ovo posebno vrijedi ako imate dugu
6. ne trljajte i ne stiscite kosu rucnikom, tako ju lomite, samo ju lagano stisnite rucnikom, tj. pritiskom a ne zmikanjem.
7. skupe salonske linije su nuzno bolje od onih iz obicnih ducana, jer su salonske linije koncentrati a one iz DM-a razrijedjene – krivo, (cak ih cesto i puni i proizvodi ista firma, bas kao i u ostaloj kozmetickoj bransi kad krema za 3 eura i ona za 300 imaju istog vlasnika). Dakle kad vam to neki institutski frizer tvrdi – pitajte ga KOJI TOCNO sastojak jest u pitanju, najcesce ce vam odgovoriti: u pitaju je kombinacija i mudro namignuti.
8. prirodni samponi su uvijek bolji nego "sinteticki" – krivo, dapace skroz prirodnih i nema – proucite sastojke ;-)
9. ima sampona za rast kose – da, ali njih nema u slobodnoj prodaji (Alpecin je za vasu savijest, ne za vasu kosu).


10. kosa se ne moze naviknuti na sampon, pa on postane los, ali ako sampon ima neke sastojke on moze s vremenom iste ostaviti u tragovima i nakon pranja i vasa kosa ce izgledati sve losije i losije (bil up), suprotno nekim izjavama – kosa je mrtva i ne moze se naviknuti ni na sto. Najbolji lijek je 1-2 mjesecno koristiti peeling sampon. Takve sampone nude danas mnoge firme, recimo Wella
, ja koristim basler jer je najjefitniji a dobar je jednako kao i drugi. Opcenito sam revan kupac http://www.basler-haarkosmetik.de/, katalog je ogroman i iz njega nabavljaju saloni jednako kao i privatne osobe, s malom razlikom, saloni imaju popust na kupljenu kolicinu. Njihova kozmetika nije luksuzno pakirana ali je povoljna i radi. Sampon od limuna (samo za masnu nebojanu kosu):
, litra 5 eura.
Ali ne brkati sa litrom sampona s placa, to su razlicite stvari.

Nemam bas svu silu aduta, ali kosa je ipak jedna od mojih. I gusta i sjajna i zdrava i frizura koja mi stoji, naravno da sam i ja imala svoje eksperimente u proslosti i slike koje ne bih rado pokazala: ali u "biti odrastao" se valjda broji i to da znamo sto nam stoji i da se manje vise toga drzimo, na kraju krajeva imali smo dovoljno vremena nauciti sto je to.
Dakle svaka 4-5 tjedna sisanje, minimalno ali tako uvijek izgledam jednako dobro, nema ostecene kose, cim manje feniranja i ako uopce onda samo kratko, cim manje teskih proizvoda – trenutno sam samo na samponu za bojanu kosu prvi put u zivotu, bez maski i regeneratora (isprobala sam sve linije pa nisam vise imala ideje LOL) i kosa mi je BOLJA nego dok sam ju masirala silnim ovim i onim. Farbanje jednom mjesecno, farbom iz DM-a.
Ovaj ce se serijal sastojati od barem 4-5 tekstova, a zavrsiti ce nekim mojim popisom firmi koje sam isprobala.
Proizvodi koji sadrze mentol (uzarene glave preporucam ipak drugacije hladiti ;-)) mogu recimo donjeti trenutnu ugodu ali dugorocno nadraziti vlasiste pa i do te mjere iritirati kozu da dobijete samoprouzrocenu perut.
I – iako uzivam u kozmetici, ni jedna ne moze zamijeniti kvalitetnog frizera i njegove profesionalne skare.. Recimo ove skare kostaju 900 eura (rezu toplo i tako zapecate vrh dlake da ne bi pucao) no kad je puknuo, nece ga izljeciti.


Isto tako – cak ni frizer ne moze uciniti veca cuda, manja moze, ali ako vas je priroda obdarila sa tankom leprsavom vlasi, neke frizure nisu za vas i nepotrebno si zagorcavate zivot kad se protiv toga borite. Ne stoji svaka frizura svakoj kosi ( da ne stoji svakom licu, to vec odavno znamo). Poznato je da zelimo uglavnom ono sto nemamo – prirodne frckavice zele ravnu kosu, one sa ravnom ceznu za pokojim nestasnim uvojkom.

Vecinu stvari koje reklame tvrde proizvodi NISU u stanju izvesti i na racionalnoj razini mi to znamo. Ali ujedno zelimo vjerovati da je nemoguce moguce. Zaljubimo se u iluziju. Jer je svuda oko nas. Ili – kad ste vidjeli u nekom hochglanz casopisu da pisu za neki proizvod da je LOS? ;-) Najcesce cete u Cosmu, Elle i slicnima naci sporadicno top liste – tipa 10 najboljih proizvoda po kategorijama. Steta da ne rade i kategorizaciju 10 najgorih.naughty Kozmeticke kompanije potrose godisnje milijune dolara da vas UVJERE u reklamu, a gotovo nitko ne trosi ni novcica da vas uvjeri u suprotno – dakle nije ni cudo da se tesko oduprijeti istima.

Ponoviti cu ono sto vec i vrapci na ovom blogu znaju – vjerujte svom iskustvu i listi sastojaka.

Ne vjerujte automatski ni imenu, ni reklami, ni cijeni ni sjaju salona.

Koliko je neki proizvod dobar ili los ovisi o mnogo faktora – vasoj kosi, u kojem ste dijelu vaseg ciklusa, jeste mozda na odmoru negdje gdje je posebno suha ili posebno vlazna klima. Ili imate satenske jastucnice koje ste kupili za po 5 eura komad wink – dakle nemate saten, jer on kosta deset puta vise, nego poliester i kosa vam se nocu oznoji. A vi onda i dalje trazite savrsen sampon.



Onaj model s reklame su retusirali, isfrizirali sekundu prije snimanja, BIRALI samo one zene koje po prirodi imaju prekrasnu kosu i dali bas njima da reklamiraju sampon za volumen ;-), kompjuterski obradili reklamu, postavili savrseno svjetlo, u zraku nije bilo vlage a "vjetar" je viorio bas u smjeru koji je otkrivao njen najbolji (a ne onaj pogresan) profil.
Velik ulogu igra i kako se frizirate, jesu li to kvalitetne cetke – ako vasa frizura zahtjeva feniranje, book-irajte svog frizera na sat vremena u kojih ce vam nekoliko puta pokazati tipicne pokrete i nauciti vas kako da se bolje sami isfenirate. To je mnogo bolja investicija nego da kupite jos jedan salonski sampon.



Kosa i nokti su genetski igraci. Ili vam je genetika bila sklona ili ne. U prosjeku imamo na glavi izmedju : 100'000-150'000 dlaka, do 100 vlasi dnevno je kazu normalno za izgubiti – obratite paznju na prehranu, stres, lijekove, hormone koje uzimate. Prosjecno kosa raste oko 1 cm mjesecno. I vlas je debela od 0,04 do 0, 12 mm. Cim deblja vlas tim je brojcano manje ima. Plavuse imaju obicno tanku kosu ali puno nje (oko 150 000), crnokose imaju oko 100 000, a najmanje kose (ali zato deblje vlasi) imaju crvenokose.
Genetika odreduje i koliko vam maksimalno kosa moze narasti (neki ce se sad sjetiti filma Ring), u pravilu je to do guze, no neki ljudi ne mogu dobiti kosu duzu od ramena.
Izbjegavati plasticne cesljeve iz ducana sve po 10 kuna – one preko bare ce znati sto je Hard Rubber Saw Cut Combs, dalje samponira se uglavnom tjeme, a vrhovi manje, dok je kod regeneratora obrnuto – njega na vlasi, a na tjeme ne, pogotovo ako vam se kosa brzo masti.



Jedna od smjernica su vam i INCI liste ( International Nomenclature of Cosmetic Ingredients)

Ovdje je popis istih http://www.xxl-haar.info/tiki/tiki-directory_browse.php?parent=134, da, to su duge preduge dosadne liste, pa vam je lakse pitati mene nego ih iscitavati, po svakom slovu ovakav popis http://www.xxl-haar.info/tiki/tiki-index.php?page=-A- ali brze cete doci do odgovora ako ga potrazite sami. Tako cete recimo otkriti da je PYRUS MALUS jabuka i ako iste nema na popisu, a vi kupjete sampon "od jabuke", onda....je jabuke netko pojeo LOL, a vama prodaju muda pod bubrege.

Jako puno pametnih stvari o kosi imate i na http://www.xxl-haar.de/

- 08:12 - Komentari (53) - Isprintaj - #