JJA

utorak, 20.03.2007.

Flylady

Ili tajna zasto je kod mene pic pic. A nisam po prirodi uredna. Jok. Draze mi je citati knjigu, lezati u kadi i pijuckati vino ili razjati okolo. Pisala sam vec o flylady ovdje 18.01.2006 i ovdje 17.02.2006. Imam Sink Reflections.

Sistem koji se mozda na prvu loptu cini kompliciran. A nije. Uci vas da se bavite kucanstvom MANJE nego dosad a da isto izgleda BOLJE nego dosad.



Tajna je 31 pocetnih koraka. Mali koraci. Ali svaki dan. Umjesto da cistite i lickate cijelu subotu (hej, subote su bolje za nesto drugo) po sistemu crash and burn - vi sredite nakon posla svaki dan jedan cosak, 15 minuta dosta. U subotu vas ceka relativno sredjen stan. Na ostalo zazmirite.

Vas dom nije postao zapusten u jednom danu, pa ga ne morate ni slickati u jednom danu.

Prvi korak, na koji se vecina smije je isprazniti i ispolirati sudoper. To je sve sto trebate uciniti prvi dan.

I ponavljati dok vam ne prijedje u rutinu. Aha! Tu smo kod druge carobne rijeci - rutina. Znaci sistem kad bez obzira na stres, nemotivaciju ili nesto trece - funkcionirate na automatskom pilotu. Napravite nesto prije nego ukljucite mod - "ne da mi se".
Dakle, sudoper je pocetak. Onda vas cisti bljesteci sudoper pozdravi ujutro, umjesto onog starog punog zmazanog sudja, vi odmah bolje volje.



Drugi dan hop iz kreveta ispod tusa, ovo ce se zenama koje su u to doba vec na poslu ciniti besmisleno. Samorazumljivo. No drage moje, nije sve tako samorazumljivo. Kad sam bila izmedju dva posla, znala sam se, ne primjetivsi, do podne vuci u pidjami, onda bi me bilo sram postaru takva otvoriti vrata, onda bi po paket morala na postu, a bila sam doma u vrijeme dostave! Meni je tad zaista trebao netko tko ce mi reci - iz kreveta ne za comp, nego pod tus, obuci se i obuti, nasminkati, tko se sminka i tek onda zasjesti tamo gdje mogu provesti jako puno vremena a da ne primjetim.

Od tih 31 koraka http://www.flylady.net/pages/begin_babysteps.asp neke vec radite, neki ce vam biti smijesni, izostavite ih, preuzmite one koji pasu u vas zivot i u vasa uvjerenja.

I tako onda ide dan po dan, korak od proslog dana se ponavlja, sve dok ne postane navika. Ako ukljucite tu opciju, stizu vam dnevni podsjetnici u mailbox - tipa: popij vode sada! Iskljuci PC i izadji se prosetati. I slicno. Nesto sto svi znamo, a tako nam je tesko uciniti prvi korak.

Onda je vas dom podijeljen u nekoliko zona i odredjenu zonu bas detaljno sredite taj tjedan. Svaki dan malo. A ostale preletite. Ali nije frka. Vi znate, da cete najkasnije za mjesec dana izrotirati sve coskove i da nista nije zapusteno.

Zapravo vaznije od pukog glancanja je da raskrcite prostor. Jer ako imate puno stare, nepotrebne ili neprakticne krame, ne mozete taj prostor drzati urednim. Kaos je tesko organizirati. Najbolje ga se rijesiti. Pod kramom (clutter) mislim na cipele koje niste obuli par godina, na knjige koje ne volite i necete ih nikad procitati, na neke ukrase koji vam se nikad nisu svidjeli ali ste cijelo vrijeme bili prefini da bi ih eliminirali. Kad se rijesite takvih gluposti, vidjeti cete kako ce vam se zivotni prostor naglo povecati i prodisati.

Ono sto me mama naucila je - jedna nova stvar u kucu, stara od iste fele van. Recept koji provjereno radi yes

Glavni alat je timer. On vam dozvoljava da nakon 15 minuta PRESTANETE s poslom i bavite se necime sto vas zabavlja. Oni koji se cude kako se nista ne stigne u 15 minuta, cudila sam se i ja dok nisam probala. Za 15 minuta se napravi cudo toga! A smijes stati kad odzvoni, dakle prije nego se crknuto srusis na pod i pocnes se kleti da sljedeca dva dana ne diras nista. Ja sam kupila ovakve na e-bayu i pomazu mi i kad pisem nesto za posao pa svakih sat vremena to cudo zazvoni i podsjeti me da moram popiti vode i udahnuti friskog zraka.



Meni najkorisniji savjeti su bili, idi na vrijeme spavati. Jer ja ne legnem nikad prije jedan. A dizem se relativno rano i radim citav dan. I to onda jest problem.



Pomogao mi je i savjet o pripremi vecer ranije, onog sto cemo drugi dan obuci a ne slagati outfit u zurbi i pospana. Ili tako ocito a ipak ono sto eskiviramo i on i ja - vrati stvar odakle si ju uzeo. Ne vadi iz ormara vise nego mozes posloziti u sat vremena. Jer sto? Omete vas neki telefonski poziv ili posjeta, izvadili ste cijeli ormar na krevet, dolazi vrijeme spavanja, nemate snage ni volje sad to slagati mic po mic pa ili samo zgurate gdje je i bilo ili prebacite na fotelju gdje ce, kako se moja mama slikovito zna izraziti - cekati bozje milosti smijeh

Mene je znala demoralizirati ta izvucena KOLICINA pa sam ju ignorirala ( u smislu, preseliti cu se, sto ima veze wink) i tek tad ne bi napravila nista. Ovako da sam rekla - danas detaljno samo jednu ladicu, vjerojatno bih to i ostvarila. Ovo nije program o "cisti, kuha, peri" stepford je peace of cake za mene.

To je sistem koji kaze da sve ovo gore nece funkcionirati ako ne ucinite svaki dan nesto samo za sebe. Sitnicu. Ali mora biti.

Nemojte se primiti raskrcivanja stana, podruma, balkona ako ste sentimentalno rasplozeni. dapace morati bas JAKO DOBRO raspolozeni, naviti neku energicnu muziku i biti okrutni.smokin Pocnite s najgorim kutem stana, nekome je to dio gdje stoje dokumenti, nekome je to ostava, nekome je to ladica svastara - u koju ubacite sve ono za sto ne znate gdje bi s tim i ista ona koju se grozite otvoriti. Tko ima vise zivotnog prostora ima i prostoriju svastaru - to vam je ona u koju na brzaka ubacite sve sto treba maknuti i koju ni pod prijetnjom smrtne kazen ne bi pokazali gostima. Raskrcujte max. 15 minuta. Pretrpani dom ne dise. On gusi.

Prica frendica koja zivi preko bare da Amerikanke cesto pola dana provedu u pidjami (iskreno, nije to simptom rezerviran za prekobarce), odvezu dijete u skolu u pidjami preko koje su navukle kaput. Zelite li da vas se dijete sjeca kao rascupanog lika u pidjami? Koliko puta sam se krenula prekasno spremati (svatko ima svoje sidetracks - moj je komp) i sve na vrat na nos. Pod stresom. Oznojeni. Sve vam to ne treba.
Koliko puta izletite van bez dorucka? Auto vam ne pada na pamet voziti bez goriva. Sebe da. Uvedite zdrave navike za sebe i svoju obitelj. Da - to je sve flylady sistem.

Zajednicki dorucak kao miran pocetak dana. Ne mora to biti puno, ako niste tip od frustuka. Voce. Obican jogurt.

Stav je sve! Kucanski poslovi nece nikad biti pretjerano zabavni ali izmedju stava "jadna ja, opet brdo vesa" i stava "idem vidjeti sto cu srediti za 15 minuta, ne moram sve sad" je velika razlika. Koliko velika? Tocno jedna hrpa opeglanog vesa. Osobno, ne peglam vise 80% stvari. Otkad imam gospodju Svemirku (susilicu, svecano predstavljena na blogu, ima patent iron-free). Ako peglate redovito i niste manijak koji pegla donji ves, mozete vecinu stvari stisnuti u dva puta 15 minuta tjedno.
Dok sam jos peglala mnogo - dakle u zivotu before gospodje Svemirke (zivot dijelim na before i after nje) peglala bih odmah, dakle cim bi bilo suho. Ne zato jer sam posebno vrijedna, nego zato jer se velikih hrpa uzasavam. Do te mjere da me paraliziraju i tek onda mi se ne da. Dok je malo, dotle mi ne izgleda jako strasno.
Ne volim maratone. Osim filmske. I jos jedne. Ali ipak je ovo fini blog. A i sredili su me u Njemackoj, cujem da se prica po susjedstvu cerek.
Dakle ne volim ni maratone ciscenja, peglanja, nakuhavanja. Otkad sam na ovom programu nema potrebe za proljetnim ciscenjem. Cijelu godinu se cisti pomalo, i stalno je sve relativno o.k. A na proljece imam i pametnijeg posla od toga da si vikend time upropastim.

Kad sam tek nasla ovaj program na netu, citala sam samo, par tjedana. I razmisljala kak su svi tamo suc muc. I kak to nije za mene. I kak ja znam bolje. Je, ali sam ja bila ista ona koja je i dalje upropastavala subote ciscenjem, dok su te tamo suc muc flybabies imale fraj subote. Pa sam pomislila da nisu BAS TAK jako suc muc. I kaj reci, ostalo je povijest.

Imate jutarnju i vecernju rutinu - nema pravila, prilagodite ju svom nacinu zivota. I nemojte ju previse zakomplicirati. Jer onda ju necete napraviti. Znamo o cemu pricamo zar ne?wink
Recimo moja vecernja rutina je pogledati u rokovnik koji termini me sutra cekaju da znam kad sam doma, kad se otprilike klopa, pokupiti case po stanu a ima ih na svim nemogucim mjestima kao da nas je desetoro a ne dvoje?! Ukljuciti sudjericu, pripremiti robu za sutra itd. Jutarnja je - napraviti krevet (on), ako je suncano, odnjeti posteljinu na balkon da se sunca i zraci, pogledati sto cemo vecerati - jel treba sto odmrznuti ili kupiti na putu doma, srediti dokazni materijal - to vam je kad smo doruckovali i ne ostavimo sve na stolu.

Onda imamo CJ - control biljeznicu tj. fascikl. Nista komplicirano. Unutra su svi vazni telefonski brojevi, jelovnik za taj tjedan, kuponi, sitnice koje bi inace trazili po citavom stanu. To je plan navigacije. Kad mene nema po 7-8 dana, on se s tim super snalazi. To i je cilj CJ-a. Da se slucajno vama nesto dogodi da se netko na osnovu toga moze snaci i imati SVE VAZNE informacije na jednom mjestu i zbrinuti djecu dok vi ne stanete na noge. Svima vam zelim da ga nikad ne zatrebate u tu svrhu, ali problem je kad ga trebate a toga nema nego ima samo kaos oko vas.
Kaj je jos u mom? Doktor, zubar, sto bi po stanu htjeli napraviti a ne stignemo sad ali budemo, jer necemo zaboraviti - podsjetnik sto bi mogli uciniti kad dodjemo do novaca ili vremena. Najcesce obojeg. Tipa ofarbati hodnik, popraviti kvaku na vratima spavace. Ja to zovem - moj mozak u kuci, a najbolja stvar je kad mene nema, a nema me cesto, taj isti mozak moze i on upotrijebiti. Nema isprike da nije nasao. Sve je na jednom mjestu. Tam se zna naci i neprivlacnih poruka tipa - mene nema cijeli tjedan, ti uzivaj, budi dobar i operi prozore. Opere. U dva sata. Ostatak tjedna high life. Tam drzite svoje jutarnje i vecernje rutine u par tocaka, plan tjednog ciscenja - vi sami najbolje znate SLABE tocke vaseg stana. tamo iz zapisete i kad je zona na redu sredite. Znate ona mjesta gdje se stvari gomilaju a nitko ih nije tamo stavio! rofl Flylady to zove hot spots i u vecini slucajeva, dosta je da TO sredite i stan je odmah skoro pa super. Kod mene uvijek sto stvari na komodi u hodniku, a nitko nije. Nije on, pa ne bi on mene lagao LOL. Nisam ja, ta ne bi ni ja njega!cerek Mali je problem sto ne vjerujemo u duhove.
Tak, trebalo mi je par mjeseci ucenja, ali se ne sjecam kad sam zadnji put provela i djelic vikenda cisteci. Al se zato razletimo u petak po stanu, da nas samo vidite! Jedan mijenja posteljinu, drugi riba skoljke, prvi opet brise prasinu....
Vise ne pisem na post it kaj fali u spajzi, te ceduljice ionak zagubim, pisem to na onu metalnu plocu u kuhinji, taj papir se na kraju tjedna pokupi i pravac shopping.

Par uputa na tu temu http://www.flylady.net/pages/cjmain.asp



Meni pomazu jako i boje. Jutarnja rutina zuti papir, vecernja plavi. Koja je vasa vizuelna tehnika? Al cijeli taj fascikl vam je za nis, ako nemate svoju sretnu stranicu. Nju cete citati kad ste down. Kad je dan ljigav. Tamo stoje motivirajuce izreke, nabrojane sitnice koje vam dobro cine a kojih se ne sjetite tog trena kad vam je lose (na mojoj stoji...e necu vam to reci, ne moram vam bas sve reci). Uglavnom to vam je stranica prve pomoci. Tam moze biti slika vaseg djeteta dok je jos puzalo, slika cvijeta kojeg jako volite, rijeci vase najdraze pjesme, skuzili ste.

Jednu stranicu, koju cete onda zastiti folijom ispisite crvenim vodootpornim flomicem i tamo su svi vazni brojevi, recimo ovdje nitko ne prica hrvatski ali znali bi nazvati moju mamu u Hrvatskoj da zagusti. Zbog te stranice. Kak bi se sporazumjeli to je vec druga prica.
Tam ne pisati samo vama znane skracenice, nego ono sto ce svi razumijeti. Koga kontaktirati ako se vama nesto dogodi (meni posebno vazno, jer nemam ovdje nikoga od rodbine), brojevi auto osiguranja, elektre, brojevi kreditnih kartica -

nesto sto ce vam ustedjeti sate i sate trazenja, pogotovo u trenucima kad su minute vazne.

Ako bih morala sazeti poruku ovog sistema na jednu recenicu, onda bi to bilo - kad nam se nesto cini tesko, dosadno, obecajte si pokusati SAMO 15 minuta i ako je zaista tesko, smijete stati nakon tog vremena. U 90% slucajeva ostati cemo ipak duplo duze jer najtezi dio smo prosli, najtezi je i bio POCETI.

- 23:25 - Komentari (48) - Isprintaj - #

petak, 16.03.2007.

Kozmetika petkom

Prvo o kosi, onda o proizvodima za njegu koze, a zadnji dio slobodno preskocite jer u njemu nema kozmetike. Proizvode za kosu cu obraditi u drugom dijelu ovog serijala.



Kosa ima svoju genetsku predispoziciju, bas kao i nokti. Do neke mjere mozemo na nju utjecati njegom, oblikom frizure i slicno, ali nikad necete od tanke slabe kose uciniti punu i gustu iako mi zene u pravilu zelimo bas ono sto ne mozemo imati. Ona koja ima kovrce cini sve kako bi izravnala kosu, ona koja ima ravnu stavlja minival i daje povece svote novaca kako bi imala bas ono sto joj priroda nije dala.

Njegujte kosu koju IMATE a ne koju bi zeljeli imati.
Ovo vam se cini prilicno banalan savjet, ali koliko puta ste kupili sampon za gustu kosu u nadi da cete nakon pranja istu dobiti. Iz bocice?

Pokusajte cim manje raditi na kosi, kad god ste u mogucnosti posusiti ju prirodno, ne vezati ju precesto u konjski rep. Kosa je uglavnom sastavljena od proteina (keratin). On je otporan, snazan, elastican, bas zato kad osoba pocne celaviti kazu da nema vise proizvodnje keratina. Keratin je napravljen od amino kiselina spojenih lancano, dalje bi nastavili pricu sa cystein-om.
http://de.wikipedia.org/wiki/Cystein

Dalje ide prica o sumporu ali bojim se da je ovdje vec pola vas odustalo, jer je dio postao previse suhoparan. Uglavnom firme koje proizvode linije za kosu su kao nesto nacule da su keratin i amino kiseline dobri, pa se sad kite preko svake mjere s tim nazivima, a ne kazu vam da vam malo do nista ne znaci vanjska primjena istih i da se ne drze na kosi, zato ih i ne vidite bas na vrhu liste sastojaka ali postalo je normalno 21. sastojak s liste staviti kao prvi u reklami, na naslovnicu. Pojednostavljeno keratin sadrzi sumpor ali to nece reci u reklami jer "zvuci lose".
Slijedi prica o dream paru cuticula-cortex.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cuticle

Ovo vam po svoj prilici nije zanimljivo ali postati ce najkasnije onda kad cemo pisati o tome sto kozmeticki proizvodi mogu, a sto ne.

Ukratko, kad su ova dva elementa netaknuti – kosa je zdrava. Znaci cuticula lezi tijesno na vlasi, tj. njen je omotac. Ali kad je ista natecena ili puknuta, kosa je izlozena svim stetnim vanjskim utjecajima i najbolji lijek su skare. Zato ce ispucana kosa cesto izgledati naoko bujnije, veceg volumena ali kad pazljivije pogledate vidjeti cete da je rascjepkana i ostecena.

Vise o tome ovdje http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_2.html



Tu dolazi i prica o hidrogenskoj vezi http://www.nexxus.com/expert_hair_care_advice/hair_information_chemistry.html za one koje ipak zanima i kemijska strana price. Ista ima odlicnu memoriju i svoj karakter – primjer: svatko ima svoj rast kose koji se ponekad protivi feniranju i sve sto ste ucinili i iako ste tretirali lijevu i desnu stranu jednako, one ne izgledaju jednako. Ili jedna strana se uvrce sama od sebe prema unutra, a druga prema van.

Od pomoci vam moze biti i ovaj bioloski rijecnik http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/biobk/BioBookglossH.html

Ima i drugih bonodva, da stvar ne bi bila prejednostavna



Jos malo o cortexu i keratinu http://www.pg.com/science/haircare/hair_twh_18.htm

Sljedeci put o tome kako sprijeciti kosu da se uopce osteti, sto cini sunce nasoj kosi, i naravno i ovdje nezaobilazna pH prica.

Ovdje mozete izvesti mali test: http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_activity.html#test

Iako se farbam pa evo ima 10 godina i to pretezno sama, nikad nisam imala problema, kosu farbam svakih 4 tjedna bez iznimke, jer ne volim izrast. U zadnjih godinu dana pocela sam dobivati perut, vlasiste bi me stalno svrbilo, isprobala sam nekoliko razlicitih proizvodjaca, iscitavala popis sastojaka dok mi oci nisu ispale i okrivila Paraphenylenediamine. Kojeg ima u 98% trajnih boja za kosu. Kako pronaci onih 2% u kojima ih nema, kako znati da ce mi se uopce svidjeti ton koji cu tim proizvodom dobiti???? Nasla sam Natural Match No-Ammonia Color-Calibrated Creme by L'Oreal. Kosta 12 eura (u pravilu je boja kojom sam bila vrlo zadovoljna kostala 7 eura), na njemackom trzistu je to balansiranje ovih rijesenja:
pokrije max. 50% sijedih, kojih ja imam, doduse malo, ali imam. Od nedavno im se pridruzila (ima i u slobodnoj prodaji, ali pretezno salonska linija)


Casting Creme Gloss ili ova verzija bez amonijaka.

Naravno da ima i verzija sa prirodnim bojama, o tome cemo u posebnom testu öko-verzije ali te boje ne pokrivaju tako dobro kao klasicne.

Nanotehnologija – svi se sad kite time, onima koji se nesto kuze u to, to gotovo silovanje pojma - smeta, ali tko njih pita. Danas na svakom cosku nanotehnologija, ono otvorite nutellu ujutro i hop skoci nano. Karikiram ali slicnu poruku i salju reklame. Iako nano nije uvijek cool i super, ako sastojak bude smanjen i smanjen, da, on mozda bolje prodrije u kozu ALI mozda udje preduboko u kapilare, i dalje u tijelo a jel zelimo da taj kemijski sastojak bas direktno udje u tijelo? Pogotovo zene koje doje. U tom slucaju tesko da se mozete zastiti jer je nanotehnologija metoda a ne sastojak i ne mora biti navedena na listi sastojaka. Ili ako SPF ima nanotehnologiju i umjesto da ostane NA kozi i stiti ju, on ode, ode, ode par katova nize i vi izgorite...nanoizirali se ili ne, ne mozemo to znati. Ukoliko proizvodjac ne odluci drugacije.

To buy:

Bobbi Brown – No Smudge Mascara za 20 eura

Ako trazite dobru vodootpornu maskaru, DiorShow Waterproof Mascara, ako se odlucite i na sjajilo iz iste linije, necete pogrijesiti.

Estee Lauder: DayWear Plus Multi-Protection Anti-Oxidant Lotion SPF 30, odlican, no uskoro ce imena proizvoda biti duza nego doktorski radovi


Aweeno Active Naturals Continuous Protection Sunblock Lotion SPF 30 for face, cijena oko 8 eura. I broj 45 iz iste linije je dobar

Neutrogena: Summer Glow Daily Moisturizer SPF 20 za manje od 10 eura i 180 ml!



Age Defying Anti-Wrinkle Daily SPF 15 Lotion od Olay-a

Ponds: Radiance Restored Age-Defying Skin Brigntening SPF 15 za 10 dolara, te Bare and Repair Conditioning Eye Makeup Remover za 5 i nesto eura te Mend and Defend Intensive Protection SPF 15 za 8 eura...

Crna lista:

Dermo-Expertise Acne Response Intensive Adult Acne Peel od L’oreala, set za 6 tjedana, Pre-Peel Prep Treatment ima 0.55% salicilne kiseline sto je premalo za ista i i ispere se odmah, onda dobivate Intensive Peel previse alkohola i los pH i zadnji – Post-Peel Nuetralizing Moisturizer – nema sto neutralizirati, nista se nije ni dogodilo. Osim toga ima previse alkohola i da ste kojim slucajem kemijski ispilingirati kozu ove je zadnje sto bi na istu trebalo staviti. Da radi, cijena od manje od 25 eura za ovakvu vrstu proizvoda bi bila i vise nego fer.



Ne, ovo nije novi model mobitela nego aparat za njegu kojeg mozete kupiti za 189 dolara. Navodno vas oslobadja zacepljenih pora i pristeva, te nikad vise bolnog i skupog stiskanja kod kozmeticarke, sad cete problem rijesiti diskretno u intimi doma svoga (necete morati hodati Cvijetnim trgom namazani Aknichtholom...ah memories)
. Polazi se od pretpostavke da bakterija uzrokuje pristice i to jedna odredjena Propionibacterum Acnes i da ona ne moze prezivjeti odredjene temprature.
Evo link na FAQ koga zanima vise http://www.myzeno.com/faq.htm
Ako imate puno pristica uzmite si vremena, jer svaki se mora obraditi po 2-3 minute i tako do tri puta na dan. Neki s osjetljivom kozom mozda nece dobro podnjeti toliku temperaturu na licu. Dakle nece sprijeciti pojavu pristica nego ga eliminirati nakon sto izadje, po meni jos uvijek bolja solucija jest sprecavanje pojave pristica.

Predstavljanje firme:

Caudalie Paris – http://www.caudalie.com/, nova apotekarsko-spa linija. Kao nesto naj naj. Uzela sam si malo vremena i proucila sto nude. Cijela prica je pocela 1993 kad su osnovali firmu koja bi iskoristila dobre sastojke grozdja za njegu koze. Imaju luksuznu hochglanz brosuru, nemaju SPF ali prodaju izbjeljivace. Oni koji me redovito citaju vec pretpostavljaju moj komentar na ovo.

Cijela marka je na bazi grozdja. Iz osobnog iskustva: ne najbolja forma izbjeljivaca. Dobri antioksidansi. Ja bih tako rado voljela vjerovati njima i njihovoj hochglanz brosuri ali jos vise volim svoje lice i svoj novcanik. Kome je vazno – proizvodi nisu testirani na zivotinjama.
Ime firme potjece od vinskog pojma –vinoljupci ce znati, kad otpijete gutljaj vina, onda onaj finale koji ostaje (Abgang), dakle ono sto je ostalo nakon gutljaja i vazan je pokazatelj kvalitete dobre kapljice, jest caudalies. Znaci trajanje tog trenutka je caudalies, 20 caudalia je u vinskom svijetu dobra stvar, 50 caudalia znaci da pijete vino za bogove.

Prvo – pohvala pakiranju, dobro. Ali u liniji za osjetljivu kozu ima mentola, limete, limuna, lavande (koja drugacije djeluje u mirisnoj lampici a drugacije na kozi), cak i u kreme za podrucje ociju stavljaju te iste sastojke! lud

Neki "odmah pomladjujuci fluid" ce vas pomladiti zato jer sadrzi u sebi neke pigmente koji reflektiraju svjetlo (cesta i nista posebno ekskluzivna je recimo mica) ALI onog trena kad ste kremu oprali ode i njega. Nude i anti age kapsule za pomladjivanje iznutra. Izbjeljivac je 45 eura, kremice po 30 eura...iz EU sve proizvode mozete naruciti direktno online
. Imaju SPA centre po Europi, tretmani su pojedinacno oko 50 eura, talijanski SPA je smjesten u starom franjevackom samostanu usred nasada vinograda, pravi country odmor.cerek

- 19:46 - Komentari (22) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.03.2007.

Stari su uvijek drugi...

Alt sind nur die anderen...kaze knjiga i u njoj Elisabeth Niejahr.



Ostariti ce samo drugi...Jeste se pitali kako ce svijet izgledati kad cemo mi imati 65? Za smjernicu, ja sam sad 30.

Konkretno za Njemacku, sefica radi na studijama razvoja stanovnistva i kad mi budemo imale 65, pola stanovnistva ove drzave ce isto imati toliko ili vise.

Pa su razmisljali (malo panicno priznajem, ali na van sve onako cool) da olaksaju strancima ulazak u zemlju. Je ali ovi obrazovaniji stranci (a neobrazovaniji kostaju ovu umirucu socijalnu drzavu) se dolaskom u zapadnoeuropske zemlje prilagodjavaju nacinu zivota ovdje i isto spadnu na 1-2 djece.
Kazu studije provodjene zadnjih 5 godina. Utrosilo se puno miliona eura na istrazivanje. Rezultati deprimirajuci.

Da ce se vrtici polako sanirati u staracke domove sa rampama koje omogucuju invalidskim kolicima ulazak u iste. Da ce sve vise biti single domacinstava i da ce klasicna obitelj postati nesto egzoticno. Endemska vrsta.

Hoce li se proizvodjaci djecjih kolica specijalizirati za bypass uredjaje? Kako ce se obiteljska politika postaviti u svemu tome?

Ovdje je uobicajno za vrijeme studija otperjati iz roditeljskog gnijezda (pohvalno !) sam raznim poslicima financirati svoj studij i zivjeti u tkz. WG-ima, Wohngemeinschaft. Tak njih 3-4-5 zakupe skupi stan u centru i kad razbiju stanarinu na nekoliko dijelova kosta ih mrvicu vise nego neka studentska soba Ali imaju sav luksuz vlastitog stana i prije svega sve slobode. Cesto prijateljstva nastala u takvim formama stanovanja nista vise nece rastaviti. Ljudi na koje mozete uvijek racunati.
Jer ste skupa prosli onu fazu kad dijete postaje odrastao covjek. Citave agencije ne rade nista drugo nego posreduju kod pronalazenja WG-partnera. A kako to obicno u zivotu biva, najbolje ipak nadjete nenadano, izvan birokratskih kanala i izvan svih must check kriterija koje ste zapisali na listu.

Novi trend je da dosad samo za studente rezervirane WG-forme polako pocinju koristiti i umirovljenici. Djeca odrasla i odselila. Nije zabavno stanovati sam. Cesto nije ni nesto sto si vecina moze priustiti, tako umjesto da placaju neku prcvranicu 300 eura, oni udju u neku finu gradsku vilu, fini drveni podovi, visoki stropovi i plati njih 4-5 po 300 eura i imaju luksuzan stan. Ne moraju vise jesti sami. Cesto sami za sebe ne bi ni kuhali ali za ekipu, to da. Kad hoce svog mira povuku su se u svoje velike i lijepo namjestene sobe. Ne cuje se bas svaki prdac, ipak se radi o solidnim gradskim vilama.

Djeca ne mogu uvijek zivjeti u istom gradu. Ide se za poslom. Posla sve manje. Dakle ide se u gradove u koje me posao odvede. Jer nezaposlena i bez kinte u dzepu ni djeca ne mogu puno pomoci starcima.



Kako vi vidite svoju starost? Ja zelim djecu. Ali ne da im danas sutra budem na teret (dobro moja djeca ce biti mila i ja im i ne bi bila na teret, ali znate sto hocu reci). Ne zelim djeci kao osiguranje za starost. Ne mislim da je to fer prema njima.

Zamisljam se negdje gdje je toplo. U Njemackoj svakako ne. Moja 4 zida, moje knjige, moj pas (njega cu tek nabaviti) i daj boze da cim duze mogu sama. Volontirala sam svojedobno u starackom domu. Svaku vecer bi se vracala doma u suzama. Tu usamljenost, tu tugu... meni je to bilo pretesko. Jer nisam znala zauzeti distancu. Onu emotivnu. Nuznu za ne izgorijeti prerano u takvim poslovima.

Osoblje za njegu ide iz istocnih zemalja u zapadne, za bolju lovu. Razumljivo. Tko ce onda njegovati starce po istocnoj Europi? Kinezi? Tko ce Kineze?

Sto to znaci, kad ce vise od pola stanovnistva neke zemlje biti sijedo? To znaci da cemo raditi duze, da cemo tijekom poslovnog staza izmjeniti nekoliko zanimanja i nekoliko gradova ili drzava, vec ovisno o vlastitim ambicijama i fleksibilnosti. To znaci da zivot ne staje sa 65. Da ce se i zdrastvena osiguranja okrenuti sve vise na ocuvanje zdravlja u poznoj dobi, iako vec i sad vidim neke 65 godisnjake na Kieser-u koji su vitalniji od pola 30-godisnjakinja. Trziste je prilagodljiva zvjerka. Zacas ce se okrenuti novonastalim potrebama i klijenteli.

Biti ce normalno dobiti djecu sa 20, ici studirati sa 30 i nesto i jos 30 i nesto godina uspjesno graditi karijeru. A biti ce normalno i imati prvo dijete u kasnim tridesetima ili pocetkom 40-ih.

Moci cete bas onoliko koliko se potrudite sami.

S nekim drzavama se necete razumijeti. Evo vam prmjera – Vijetnam ce za 30 godina imati 2/3 stanovnistva ispod 30, kako da se on razumije s penzickom Njemackom? Hej to ce biti sraz generacija na globalnoj razini. Politicari se naveliko razbacuju pojmovima kao "stanovnistvo kao oruzje".
Kao Vijetnamci ce biti opasna prijetnja ostarijelim kapitalistickim drzavama. Oni ce ono, golim rukama na nas. Ili cemo mi na njih, onako stari i pola coravi ali ipak nisaneci sa mnogo boljih oruzja jer imamo i lovu i iskustvo za proizvesti iste.
A daj nam Boze mudrosti da se okanimo i jednog i drugog.

Dolazi mi u cetvrtak neki tip, strucnjak za razno razna osiguranja, uzeti ce si vecer za nas, poblize razmotriti koliko imamo ili nemamo para i reci kako bi ovo sto imamo bolje investirali u buducnost – zakljuciti mislimo zivotno, onda ono kad slucajno niste radno sposobni a da ne izvisite na socijalu, pa razmisljamo o dodatnoj penziji.
Naravno nece se nikome nista dogoditi pa cemo za 25 godina zgibati lovu i kupiti neko carstvo negdje gdje je toplo...



Bojite li se svoje starosti ili joj veselo koracate u susret? Ocekujte li da vas djeca zbrinu ili se grozite bas toga?

Isla sam na amazonu jutros po jednu strucnu knjigu, zadnje kaj se sjecam je odlogiravanja nakon kupljenih sest. Ak tako nastavim ne da ne bum usparala za suncanu Floridu ne bum bome ni za kolica imala.

Al sad imam nekaj i za sive celije, koje, poznato je, ak se ne koriste zahrdaju, Kunstspiel - igra memorije, opce kulture i smijeha jer ruku na srce malo ih je umjetnicki potkovanih. Igru sam prvo kupila kumcetu ali mi se tak dopala da sam ju sad kupila i nama. Jer vec znate, po zimi nema boljeg od skupiti ekipu, napraviti svima nesto toplo za piti i igrati se cijelu vecer...vjezbati oko, memoriju i znati se nasmijati kad i jedno i drugo zakaze i na svoj i na tudji racun.


i tko zna njemacki vise o tome
http://www.reich-der-spiele.de/kritiken/KinderKunstspiel.php

A evo sam slikala moju najdrazu frendicu, samo sam lose smanjila sliku...

,

- 17:47 - Komentari (35) - Isprintaj - #

petak, 02.03.2007.

Kozmetika petkom...



Bas kao sto smo proslu cijelu godinu to radili s kozmetikom za lice/tijelo, tako cemo i sad prvo raskrstiti sa mitovima, kako bi neoptereceni istima mogli racionalno kupovati proizvode za kosu, a na kraju serijala cemo staviti pod lupu i najpoznatije koz. linije u ovom podrucju. Pogledati sto kaze öko test i slicno. Pogledati cemo kako i da li uopce, linije za vracanje prirodne boje kose djeluju...pogledati cemo sto bio linije za kosu mogu, a sto ne. Koji samponi rade tkz. bild up a koji ne, jel su za vas linije na bazi meda, algi, avokada, jojobe, crne smole (ako patite od peruti), moja generacija ce se sjecati od Malizie crvenog spreja oil non oil, dakle za koga je to a za koga nikako nije....pivska linija, bazni sampon koji priprema vasu kosu na smionije kemijske pothvate ili silber sampon koji skida zuckasti sjaj s plave kose...




Ima i poseban sampon za dugu kosu (zar ste sumnjali?). Kod Baslera mozete naruciti preko 30-ak razlicith probi za male novce i tek onda kupiti normalno pakiranje, a ako zelite ustedjeti i frizersko pakiranje.

Neki proizvodjaci kazu da su njihovi proizvodi bolji jer ne sadrze amonijak, peroksid i slicno, ono sto vam ne kazu je da njihovi proizvodi sadrze sastojke doduse drugog naziva ali istog ucinka i jednako stetne. Ono s cime proizvodjaci racunaju je da vi necete prepoznati te mozda manje prisutne u medijima sastojke, ali zato nista manje lose.

Mit je i da mozete zastiti kosu od stetnog djelovanja kemikalija iz boja, minivala jer da bi boja uopce primila ona MORA prodrijeti u vlas. Pisem o trajnoj boji za kosu.


Ujedno ova kataloska kuca ima i lose proizvode, cisto da izbjegnemo moguce nesporazume.

Vitamini u samponu ne znace nista za kosu, jer ih kosa nece apsorbirati, vitamini moraju dolaziti iznutra i u pravilu vam treba nekoliko tjedana kako bi se vidjeli rezultati, jer vam ni kosa ne raste vidljivo svakog dana, a promjene ce se vidjeti samo na njenom zivom dijelu, dakle onom koji ce tek narasti.

Oni koji citaju ovaj blog malo duze, znaju da skuplje ne znaci automatski bolje. Znaju da je jedino sto vazi –

lista sastojaka.
Bas o tome se najcesce laze. Nedavno na reklami za jedan regenerator kazu "ekskluzivni sastojci" – pogledala etiketu, a ono isti uvijek isti, dosadno isti, jesam rekla isti? standardni sastojci.
S druge strane cijela prica se vrti i oko pripadajuceg flaira – recimo odete u ekskluzivan salon i naplate vam sisanje od 80 eura, masazu glave i pakung sve skupa 135. I onda vam idu preporuciti Balea sampon. I vi bi bili iznenadjeni, zar ne? Dakle poradi ostajanja vjernim tom ekskluzivnom ozracju, vi i OCEKUJETE da vam preporuce skupe proizvode.
Ono sto vam nece reci je da svega par koz. multikompanija na svijetu posjeduju sve te linije i da su i linije iz supermarketa i te salonske u rukama istog vlasnika: L’oreal drzi Redken, Kerastase, Garnier, Procter und Gable drzi i Pantene i Wellu i mnoge ostale iskljucivo salonke linije.
Najcesce je upravo strucna frizerska ruka ono sto vasu kosu cini super a ne bas ta i ta linija.

Uz to linije koje su ajmo reci jeftinije zapravo najvise i trose na istrazivanje, recimo Revlon, dok male ekskluzivne linije nemaju love naruciti i platiti preskupa istrazivanja pa cesto u inovacijama kaskaju za ostalima, jer su svu lovu radije ulozili u marketing.

O ovome sam vec pisala, kad ste u frci a nema tople vode ni za lijek, ili nema vode uopce...NECE zamijeniti pranje kose ali ce biti bolje nego nista. Slucajno imam danas basler fotke, ovaj sampon za suho pranje ima od raznih proizvodjaca i svi su isti.



Muski vole biljne sampone, kakva pakiranja i mirise vole, to ste nedavno procitali na posebnoj temi o muskoj kozmetici.

Jos jedan urbani mit je i da su samponi iz drogerija slabiji, u salonima su koncentrati, recimo vecinu koz. firmi opskrbljava nekoliko istih dostavljaca sastojaka i svima njima prodaje iste sastojke (nema visoko vrijednih i onih manje) po istim cijenama. Eventualno se dobiva popust na kolicinu, a ekskluzivne linije kupuju manje (i prodaju manje) pa event. zbog toga imaju vise troskova oko sastojaka, a ne zato jer kupuju bolje sastojke. Istina je da vas frizer zna bolje izabrati koji tocno preparat vama treba ali to ne znaci da nema jednako dobrog negdje drugdje, po nekoj pristupacnijoj cijeni. Ono sto je plus salonskih linija, jest to da mozete prvo isprobati proizvod. Ali da bi zaista znale da je nesto efekt proizvoda, a ne sisanja ili feniranja i to obojeg profesionalnog, trebali bi otici u salon, dati si oprati kosu time i otici doma bez ikakvog dodatnog tretmana i onda usporediti kosu. Salonke linije nisu nista vise dermatoloske nego ostale, zapravo najkraca istina je da bas svaka firma na svijetu ima dobre i lose proizvode.

Neki kazu – svi kupuju taj sampon, mora da je dobar! Svi idu i u McDonalds – zakljucak donesite sami. Kod kupnje salonske linije imate pravo vratiti naceto pakiranje ukoliko niste zadovoljni, no koliko vas to zaista i napravi?
Ja prva ne. Odem radije u ducan i kupim novi sampon, a ovaj ceka i skuplja prasinu dok ne dodje na red fly lady akcija ili ga koristim za pranje finog vesa. Zene naginju skupljanju: sminke, sitnica, sampona. Firme i racunaju s tim da od 20 nezadovoljnih kupaca mozda svega jedan zaista i reklamira isti.

Onda ima cijeli jedan val – bio, organsko, prirodno. Ja prva volim bio snicle, bio jaja, ali nije sve sto je prirodno za sve dobro. Ili drugacije – vecina prirodnih sampona (postati ce vam jasnije kad vam pokazem sazetak öko testa) ima neke vrlo opasne sastojke.
Recimo neki preporucuju limun kao pravo malo wunder sredstvo (zapravo dobar dio pobornika prirodne kozmetike ce vam to preporuciti) – ima sampona na bazi limuna, nude se prirodni tonici na bazi istog. Moje je misljenje: limun stavite u salatu, ako bas morate njime istrljate laktove i stopala ali NE stavljajte ga na lice (nesto ste pogresno procitali o vocnim kiselinama) ni na kosu. Ukoliko ga stavite, ne cudite se peruti, lisajevima, nadrazenoj kozi.

Neki kemicari su se malo poigrali i uzeli jedan takav "bio sampon" i iz njega maknuli sve prirodne sastojke, on je bio i dalje jednako dobar sampon. Onda su u drugoj fazi maknuli sve sintetske sastojke i zadrzali samo prirodne – kosa oprana time je i dalje bila zmazana uz to i bezivotna, ima stvari kod kojih ima svrhe organski trend ali bas kao sve u zivotu i to treba uzivati s mjerom.
Meni je recimo maslinovo ulje (koje obozavam cerek i bez kojeg ne mogu zivjeti, kad se o klopi radi) isusilo kosu. Dobivam domace s Korcule. Probala sam i recept s majonezom – pripisujem to u mladenacke ludosti.

Usprkos velikom bio drive-u u drustvu upravo polyvinylpyrrolidone cini vasu kosu sjajnom i mekom, a ne kapljica lavande koju su ionako radi mirisa stavili u sampon.

Cesto cete cuti da su ti i ti rezultati potvrdjeni u znanstvenim studijama, za koje vi ne znate koliko su zapravo znanstvene, za koje niti jedan relevantan strucni casopis na tom podrucju nije cuo (svatko tko se dosad bavio objavljivanjem u znanstvenim medjunarodnim casopisima zna da se prolazi stroga procedura visekratke anonimne provjere prije nego se clanak odobri i to ipak daje neku afirmaciju tekstovima u istima).
Dakle vi ne znate tko je narucio i platio studiju (a bas o tome ovise i rezultati dobiveni iz iste ;-), a cesto kad i zatrazite uvid u te spektakularne studije odjednom ih ne mogu naci.

Neki kazu, mora biti dobro, pa patentirali su formulu. So what? Ja mogu sutra otici u patentni ured napraviti sampon od persina i banane, platiti prijavu i imati patent. To ne znaci nista, a najmanje da je proizvod dobar. Samo da je formulacija na neko odredjeno vremenko razdoblje moja i samo moja.

Ovo vam sve pisem da bi novce trosili na zaista bitne stvari u zivotu, a pri tom ne bili nista manje njegovani. Samo s pokojim novcicem vise u dzepu.

Ne morate biti vjerni jednoj liniji, to smo vec kod kremica razjasnili, dapace proizvodi koji rade SAMO potpomognuti s jos pet slicnih bocica i nisu nekaj posebno, da ne napisem nesto mnogo gore.

Ne kupujte spontano, kupujte planski i proracunato.
Spontanost ostavite za neke druge sfere. Zapisite sto vam je bilo lose, jednom pogrijesi svatko, ali ne morate dvaput istu gresku raditi. Ne nagomilavajte proizvode, i oni imaju rok trajanja, ne vjerujte reklamama, to su REKLAME, a ne dokumentarne emisije.
Na reklame je malo tko imun, inace ne bi firme na iste trosile milijune dolara, cesto se kozmetika za kosu usporedjuje s onom za lice – pa gle sampon od 15 eura uopce nije skup, krema me kostala 75! Sve se zbraja – sampon sim i tam, krema ova ona, i opet je prazan novcanik.
Cesto zavara i cinjenica da vam za kosu u pravilu treba manje proizvoda (dosta je sampon i regenerator), nego za njegu lica...pa kao smije malo vise kostati. Naravno da je i meni ugodno uci u neki prestizni salon i u elegantnom ambijentu kupiti elegatno upakiranu bocicu, ali to je uzitak kupovine koji nema direktne veze sa onim u bocici. Znam da bi svi najradije htjeli procitati sto da kupe a sto ne i s ceduljicom u ducan. Ali jedan dio posla morate odraditi sami. Citajte listu sastojka, usporedjujete. Nisam protiv skupih sampona, ali sam protiv skupih i losih.

Sljedeci put cemo ponoviti osnove biologije.

Za one u Njemackoj evo dobre adrese za povoljniju kupnju proizvoda za kosu https://www.ssl-id.de/hair-shop24.de/shop/index.html

Oni koje zanima iskljucivo kozmeticki dio, mogu ostatak teksta uredno preskociti jer nema veze s kozmetikom.

Moj cerek



Sokovi niks vise kupovni, samo natruhe voca ali prepuni secera i konzervansa, radim doma sama sokove, drze 2 dana u frizideru, za napraviti litru soka mi treba 2 minute.

Cak i za one koji ne vole voce mozda je lakse na brzinu popiti casu takvog soka nego pojesti 5 jabuka.
Uglavnom isprobane varijacije su:
- kila jabuka, svjezi celer i 4-5 mrkvi, druga varijacija – 2 paradajza, 1 mrkva, 1 celer (korijen) i 1 limun. Danas je na redu bio jedan ananas, 3 narandje, 3-4 kruske i pola limuna. Kad dodje sezona jagoda, malina, tresnji piti ce se crveni sokovi.

ARTE preporuke jer su neki to trazili:
(kao sto znate ne gledam nis ona reality sranja, za mene je to cisto ispiranje mozga, ali gledam sljedece stvari):

27.02 je bio Organopoly iliti business sa ljudskim organima, dokumentarac frisko napravljen, biti ce repriza, sinoc je bio klasicar Anna Boleyn, snimila, gledati cu za vikend kad popusti ova ludnica od radnih obaveza.
Odlican, informativan i najvaznije ne senzacionalisticki serijal o hrani buducnosti, sto cemo jesti za 50 godina? Sensual food, moral food, nature food...serijal ide u podne pola sata, tad radim, snimim.

Odlican dokumentarac jucer (ima repriza sutra ujutro), Sugar Town o starim deckima u Grckoj i vrlo domisljatom njihovom gradonacelniku http://www.arte.tv/de/suche/1472774.html

Veceras ima dokumentarac o tome kako zive nekadasnji laboratorijski majmuni, kako zive zivotinje u Tiergarten-u Schönbrunn i uvijek na web stranici u programu navedu kad je repriza i to su termini na koje se mozete pouzdati.
Odlicni su im i tematske veceri: veceras Sifilis - obicno jendut emu nastoje obraditi iz vise kuteva, zannstveni, populisticki, duhoviti, filozofski i uvijek o istoj ima mala diskusija zanimljivih sugovornika, sljedeci tjedan nove preporuke.
http://www.arte.tv/de/woche/244,broadcastingNum=631312,day=7,themaNumber=631312,week=9,year=2007.html

U ponedjeljak navecer o cuvenom novom berlinskom kolodovoru o kojem sam ovdje ne tako davno pisala.

Tko cita njemacki, odlicni blogovi na temu hrane, kad otkrijem jos koji stavim ovdje.

http://www.feinschmeckerblog.de/

http://www.winzerblog.de/

Vijest!
Za one koji zive u Austriji, od sad imaju Paula’s Choice austrijsku podruznicu (online). Za neke vazna vijest. Ja sam jucer tamo narucila moje mjesecne zalihe BHA 2 % za lice, te onog za tijelo, pa relief losion koji je odlicna za one koji se rodovito voskaju, pa njemu za brijanje...

- 17:04 - Komentari (32) - Isprintaj - #