JJA

petak, 28.03.2008.

Klopa

sto se peklo u zadnje vrijeme? Isprobavalo? Zavoljelo? Danas od svega pomalo.

Dodatak, kod buhtli nedostaje kolicina brasna, ide 500 grama. Na srecu pa me moja Di na vrijeme pitala kakvi su to buhtli bez brasna rofl

Prvo - suseno voce.
Kao grickalica, ukras, zacin - radi jedna prijateljica.





http://www.sabinehans.de/index.php/extradry



Vrlo dekorativno, piljevina od mrkve ili kriske ananasa koje ste narezali na masinu za kruh i posusili u vlastiti cips, ili naribanu mrvku koju ste posusili bilo u pecnici na niskoj temperaturi, bilo za suncanog suhog vremena vani i mörserom (ona mramorna zdjelica sa debelim stapom) samljeli u prah, istu stvar mozete napraviti sa zacinskim biljem.
Onda vec kupljeni maslac, malo omeksate (samo malo) i u njega umiksate prah zacinskog bilja ili mrkve. Osim sto fantasticno izgleda, ima i super aromu i na obican kruh jako fino. Recimo posusite jagode (isprobano) i takve uronite u otopljenu cokoladu u koju ste dodali nesto praha chilija i onda uz to posluzite slatkac od vanilije. Niste stajali dva sata u kuhinji radi deserta, a gosti su odusevljeni.thumbup
Osim toga, ukoliko susite u kuhinji ili na balkonu, cijeli stan ce vam divno mirisati.
Sto jos sa suhim vocem? Grubo ga nasjecakti nozem i aromatizirati secer, divno izgleda u prozirnoj staklenki a i lijepo izgleda recimo na obicnoj kremi od svjezeg sira. Ili na pudingu, jogurtu ili slicnom.

Ideja za posebno kreativne, skuhate pun lonac jagoda, dodate meda da to sve poveze i razvaljate na pleh za pecenje i pustiti da se dobro osusi, na bleh staviti plasticnu foliju, ne aluminijsku jer se ona naguzva pa tepih od jagoda puca. Najbolje staviti na 2-3 sata u pecnici na 40 stupnjeva. I onda u to uvijate sto vec zelite dati za predjelo, ili pohane rajcice, ili kuglice nekog finog sira....

1. Muffinsi sa dimljenim lososom - super za tulume

Treba vam 300 grama brasna, 1 pecilni, zlica soli, 1 jaje, 200 grama buttermilch-a , mozete probati sa acidofilnim mlijekom, onda 150 grama cottage cheese (Körniger na njemackom) znaci zrnasti kravlji sir, jedno jaje, zlica sjeckanog persina, zlica sjeckanog dilla, 200 grama sirnog namaza sa zaciskim biljem i 100 grama dimljenog lososa.
Ispadne 9 komada, ako zelite vise, uduplajte mjere.



Ovo mozete spremiti i dan ranije i dobro upakirati u foliju ili tupperware i super je i drugi dan. U zdjeli sve suhe sastojke izmijesati. U drugoj sve "mokre" - jaje, sir, Buttermilch, zrnasti sir i zacine. Ostaviti malo bilja za dekoraciju kasnije. Na kraju sastojke obiju zdjela dobro pomijesati ali ne predugo mijesati jer ce smjesa postati premokra. Za posljedicu dobijete pretvrde muffinse. U podmazanu muffin formu raspodijeliti smjesu (ili u papirate formice). Ukoliko imate pravu maffin formu, neispunjene formice napunite vodom, od pare koja ce isparavati ce muffinsi postati savrseno spuzvasti. Peci na 180 stupnjeva, prethodno ugrijati pecnicu. Peci nekih pola sata. Sa drvenim stapicem provjeriti kad se tijeso od forme lagano odvaja. Bleh staviti na vlaznu krpu, lakse cete izvaditi muffine. Izvaditi i pustiti da se ohlade. Odrezati vrh muffina, a od donje polovice malo izdubiti tijesto i sve skupa pomijesati sa sirnim namazom, lososa pazljivo poloziti na to. Kapicu muffina lagano staviti na sve.

2. Punjene jagode, kao mali ljetni snack - meni pase i sad.



Treba vam: pola kile jagoda, 200 grama sirnog namaza (neutralnog) ili nekog friskog kremastog sira, pola zlice likera od narandje i 200 grama krekera. Birajte vece jagode i da imaju listice na sebi, gornju trecinu odrezati, sir sa likerom pomijesati (moze i dobar konjak, ako jedu djeca umjesto alkohola stavite sirupe) i staviti u onu spricaljku koju inace koristite za ukrasavanje kolaca. Na odrezani dio naspricati smjesu i pazljivo staviti poklopcic. Servirati na tanjuru sa krekerima.

3. Finger food s kojim nikad necete fulati je razno povrce, barem 5-6 vrsti, na raznjic nabosti i uz to par umaka. Slicno ovome, gotovo u sekundi a jako efektno, pospricati sa par kapi maslinovog, dodate jos jednu boju u kompoziciju.



300 grama koktel paradajzica, friska bazilika, 100 grama malih mozzarella kuglica (mozarella bambini), balzamicni ocat, sol, papar, cesnjak, friski persin. Naredati kako slika pokazuje, uz to pripremiti vinaigrette - pomijesati ocat, papar, par kapi maslinovog, protisnuti cesnjak i dobro izmijesati. Dodati po gore fino nasjeckano zacinsko bilje. Uz to najbolje pase bijeli francuski kruh ili talijanska ciabatta.



4. Svarcvaldica - Schwarzwälder-Kirschtorte



Biskvit: 100 grama brasna, 30 grama gustina, 10-15 grama kakao praha, jedan pecilni, 150 grama secera, jedan vanilin secer, prstohvat soli, 3 jaja, zlica vode i 125 grama maslaca. Brasnaste stvari prosijati i pomijesati i tome dodavati namirnicu po namirnicu i miksati istovremeno, maslac cete dodati omeksali ali ne rastopljeni. Staviti u kalup za torte koji ste ili oblozili papirom za pecenje ili namazali masnocom, pecnicu zagrijati na 180 stupnjeva (ako je na kruzni zrak onda na 160) i peci pola sata. Kad noz u sredini ostane cisti, peceno je. Tortu izvaditi na resetku za hladjenje, kad se ohladila prerezati, vec prema tome koliko ste vjesti, jednom ili dvaput. Mozda pokusate rezati "koncem" tj. onim ribarskim kocem, koji drzite zategnutim izmedju prstiju obje ruke.

Punjenje: 700 grama visnji iz kompota ocijediti, sok uhvatiti. Ostaviti 10-ak visnji po strani, za dekoraciju. Gustin i secer umutiti u 100 ml tog soka, ostatak uhvacenog soka ukuhati, maknuti sa vatre, ukuhati (kao kad ukuhavate puding) onu umucenu smjesu gustina i secera i pustiti jos jednom da zakipi. Umijesati visnje, ostaviti da se ohladi, sa vremena na vrijeme promijesati.

Prvi biskvit premazati sa pola te smjese, staviti gornji dio na to i premazati ostatkom smjese. Na to dolazi sljedeca krema.

600 ml slatkog vrhnja izmiksati u slag. Tko ne voli jako laganu slag kremu moze u istu umijesati prasak za kremu od Dolcele. Tko zeli samo slag neka u njega umijesa jedan paketic slagfixa. Dodati 2 zlice secera u prahu. Premazati veci dio slag kreme po vocnoj smjesi.
Ostatak staviti u strcaljku i raditi okolo naokolo male ruzice od kreme. Staviti na sat vremena u frzider da se stvrdne. Nakon toga na svaku ruzicu staviti jednu visnju iz kompota. I u sredini naribati finu mlijecnu cokoladu, onako na grubo te takodjer zalijepiti bocno oko torte. Opet u frizider na jos 2-3 sata.

Naravno mozete ju ukrasiti i malo drugacije, ima bezbroj varijanti: 1, 2, 3, 4,
5 .

Jedna od izvedenica je i rolada. Imam i jedan kompliciraniji recept, gdje je krema malo prestimanija ali to radim rjedje i kad bas imam vremena. Onda uduplam i biskvit pa ima vise katova. Neki tijesto natope sa malo visnjevca (to bi zapravo bio original). I u kremu stave tkz. puding od slaga.



5. Prinzregententorte ili Muska torta

Treba vam: pola litre mlijeka, jedan puding od cokolade, zlica kako praha, 225 grama secera, 7 jaja, vanilin secer, prstohvat soli, 150 grama brasna, 250 grama omeksalog maslaca, 400 grama cokolade za kuhanje (malo gorke), 100 grama mlijecne cokolade.

Zakuhati 400 ml mlijeka, kakao i 75 grama secera pomijesati sa ostatkom mlijeka i praskom za puding i sve zakuhati.
Pokriti prozirnom folijom da se ne napravi kozica i staviti da se ohladi. Zutanjke odvojiti, bjelanjke izmiksati u snijeg, dodati preostalih 150 grama secera, vanilin, sol, sve dobro promijsati.
Dodati zutanjke, umiksati, dodati prosijano brasno i umiksati. Kalup za torte namastiti, staviti 6-7 zlica smjese i peci na 200 stupnjeva nekih 5-6 minuta, prethodno ste ugrijali pecnicu. Odmah, jos toplo sa dugim tankim nozem odvojiti od podloge, ohladiti. Formu oprati. Sve ponoviti jos 5 puta.
Tijesto kad je peceno mora biti jako tanko, idealno bi bilo manje od 1 cm debljine, u slasticarni je svega pola centimetra. Dakle upravo ispeci tijesto u slojevima jest ovdje najveca umjetnost. Tradicionalan recept ima upravo 6 kora.
Maslac izmiksati u pjenu, dodavati puding uz miksanje cijelo vrijeme, premazati sve slojeve tijesta osim zadnjeg, tom kremom.
Rastopiti gorku cokoladu (barem 60% kakaa) i premazati preko torte gore i sa strane. Staviti u frizider na 3 sata.
Nakon toga mlijecnu cokoladu rastopiti i u sarama polijati po tome, kao da crtate vijugave linije. Staviti u frizider jos na sat vremena. Torta je najbolja drugi dan, kad otpusti.
Ima po komadu 500 kalorija, ali to ne morate nuzno upamtiti. Zove se muska torta jer je od tkz. muske, gorke cokolade i zaista ju muskarci vole.
Ova torta je kreirana u cast bayerskog Luitpod princregenta 1886 za njegov rodjendan. Slojevi simboliziraju tadasnje becirke Bayerna. Ova torta za Bayern ima jednako znacenje kao Sacherica za Bec.



Jos fotki:

jedna, u izradi.

6. Ledene kocke - kao sto vidite ja obozavam kremaste kolace, sto vise kreme, tim je meni ljepse!



Tijesto: 5 bjelanjaka, 5 zlica secera, 5 zlica brasna, 1 pecilni. Sve izmiksati, staviti u namazanu portvu i peci 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Kad se ohladi biskvit zalijati sa 100 ml prokuhanog mlijeka i 2 zlice secera.

Fila: 5 zutanjaka izmiksati sa 8 zlica secera. Zakuhati pola litre mlijeka, ukuhati u nju smjesu zutanjka i secera, pustiti da se ohladi. U ohladjeno umiksati 250 grama maslaca. Po gore izmiksati pola litre slatkog vrhnja i premazati.

7. Jogurt torta za kupinama (nisu li na slici borovnice, ja sam radila sa borovnicama) - preuzeto sa coolinarike od meni tamo najdrazeg lika.

http://www.coolinarika.com/recept/jogurt-torta-sa-kupinama

Tijesto: 3 jaja, 3 zlice vode, 120 grama secera, malo vode (zlica), prstohvat soli, 80 grama brasna, 20 grama gustina, 20 grama kakaa, jedan pecilni.

Krema: 9 listova zeletine, 500 grama kupina, 500 grama krem jogurta, 60 grama secera, 500 grama slatkog vrhnja.

Dekoracija: 300 grama marcipana (u receptu pise 200 ali nije dovoljno), 100 grama voca, oko 100 grama bijele cokolade.

Ide i sa malinama, kako znam? Pa zakoniti kupio jednom pogresno voce. Friske maline nisu bas povoljne, marcipan isto ne, ali ovo je cista fantazija okusa koja je vrijedna truda thumbup.

Priprema: Od navedenih sastojaka izmiksati biskvitnu smjesu. Staviti peci u namasteni kalup za torte, peci na 180 stupnjeva oko pola sata. Ohladjeni biskvit prerezati na pola. Za krmeu potopiti zelatinu u malo vode, kupine izmiksati (ako vam smetaju one sitnice koscice, onda ih propasirajte, mene ne smetaju). Izmiksano voce pomijesati sa jogurtom, secerom i otopljenom zelatinom. Polako dodavati prethodno umuceno slatko vrhnje. Donju koru premazati debelo kremom, prethodno biskvit vratiti u kalup (da krema ne iscuri), pokriti durgim dijelom biskvita i premazati ostatkom kreme - gledati da 2/3 idu na prvi biskvit. Staviti u frizider na 2 sata. Nakon toga razvaljati marcipan, malo zarezati krajeve da ih poslije dekorativno uvinete. Staviti taj "obruc" oko torte. Rastopiti bijelu cokoladu i u mrljama polijati po torti, na to sve staviti nekoliko cijelih kupina (?!). Staviti u frzider na sljedeca dva sata. Savrseno osvjezavajuca torta, bogata okusom zbog marcipana.

Fotka: http://www.coolinarika.com/repository_images/image_raw/17524/blowup

Prosle godine, (jel bila prosla Mentina?) sam dobila recept za ledeni vjetar i Mentina
je skuzila da bi to meni moglo biti fino i sto reci - nagovarala me dok nisam ispekla i postala robinja ove delicije cerek. Spada definitvno u meni tri najbolja kolaca, a revno ih pecem i isprobavam godinama. Preporucam Japanski ili Ledeni vjetar kod Mentine od 03.12.2006. Recept cete naci na temi od 03.12.2006 a fotke kolaca, sasvim aktualno na zadnjem tekstu kod
Mentine.



8. kukurzni kruh (pekao zakoniti) - kruh je bio ukusan iako mrvicu presuh, imate li mozda ideju kako da to drugi put ispadne bolje? Inace mu kruhovi ispadnu odlicno bilo domaci, bilo talijanski bijeli, ili francuski, pa punozrni....



Treba vam: 400 grama obicnog brasna, 175 grama kukurznog, 1 pecilni, zlicica soli i zlicica secera. 250 ml mlijeka, 100 grama maslaca i 2 jaja. U zdjeli pomijsajte brasna, pecilni, sol i secer. Mlijeko ugrijte i u njemu rastopite maslac. To dati gornjoj smjesi i dobro izmijesati. Jaja umutiti i dodati smjesi.Sve mijesiti. I mijesiti. Sad znate zasto ja to ne radim. Pokriti i pustiti pola sata. Staviti peci na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

9. Domace buhtle punjene domacim pekmezom - brzinom svjetlosti me vrate u bakinu kuhinju. Hrana za dusu. Meni ne idu posebno od ruke sve stvari sa dizanim tijestom, pa je to preuzeto zakoniti. Ja sam za kremaste carolije zaduzena. Kad mi ih je prvi put napravio onako meke, tople i mirisu na limunovu koricu, mislila sam da cu umrijeti od ljepote. U medjuvremenu se covjek navikne zubo
Bilo je zabavno kad sam ih jednom prilikom odnjela na posao i jos se rastuzila kako je "firma" prazna, nigdje zive duse na vidiku, mislila sam svi su bolesni, tko ce to pojesti. Posaljem onaj skupni mail da ima kolaca i dotrce iz svih smjerova vrijedni ljudi naughty uzmu pola (veliki su komadi, pazi se na liniju) i svi za 5 minuta jure natrag - uredi su nam svi u staklu, pa se sve vidi - ali ovaj put svatko uzima citav komad, zlu ne trebalo. zubo





Treba vam: 1 paketic germe u prahu, zlica secera, 5 zlica mlijeka, prstohvat soli, 25 grama secera, 30 grama maslaca, 1 jaje, jedan nespricani limun, jos 250 ml mlijeka, jos 30 grama maslaca.

Nijemci to rado jedu sa umakom od vanilije i visnjama iz kompota. Dakle germu sa secerom i mlakim mlijekom (5 zlica) pomijesati i pustiti da odstoji 5 minuta, dok se ne naprave mjehurici. Brasno, sol i 25 grama secera te 30 grama maslaca, jaje i koricu limuna pomijesati. Smjesu sa germom preliti preko toga, dok mijesite samo toliko toplog mlijeka dodavati da se lako mijesi ali da nije gnecavo. Na kraju ostaviit na toplom mjestu, pokriveno, pola sata. Razvaljati i izrezati na komade, ispadne 6 vecih ili 9 manjih. Ako zelite nepunjene onda od ovoga formirate kugle i jako tijesno jednu do druge poredate u namascenu protvu. Ako ih punite finim domacim pekmezom onda on dolazi na taj razrezani kvadrat, zavijete krajeve prema gore, malo ih utisnete u lopticu i taj dio onda u protvu, da se to spajanje lijepo zapece. Kad je sve u protvi, pokrijte opet i pustite da odstoji 10 minuta, za to vrijeme zagrijte pecnicu. I rastopite onih drugih 30 grama maslaca i njime premazite tijesto. Pece se na 200 stupnjeva, 20-30 minuta.

10. Jedan izmisljeni recept - kad su se daleki gosti najavili da su u prolazu i dolaze za pola sata. Nazovimo recept: palacinke na svarcvaldski nacin. Napravite obicno tijesto za palacinke, u koje stavite zlicu kakao praha. Kad pecem obicne palacinke uvijek naribam jednu narandju unutra ili stavim narandjin secer, obicno ne znaju objasniti sto je drugacije ali je drugacije fino. Dakle ispecete te smedje palacinke, tanko. Pustite da se ohlade. Za to vrijeme ste smutili 200 grama quarka, 250 grama slatkog vrhnja i ostrugali malo vanilije u sve. Pripremili visnje iz kompota ili iz visnjevca. Palacinke punite smjesom kreme i visnji - nekih 3-4 po palacinki. Zarolate i stavite u frizider. Gosti malo cekaju iz kavicu i misle da nece dobiti nista. Palacinke i smjesa se malo stvrdli u frizideru onda ih na koso rezete u rolice, da se vidi punjene, posluzite rolice. thumbup

Onda ja odnesem te svoje delicije susjedi, a ona ni pet ni sest nego zacas kod mene sa tanjurom na kojem je i sacherica i kremsnite i pita od jabuka i jos jedan pride – sa kobasicom od divljaci koju je radio njen tata i sa domacom sunkom susenom na buri. Ona donese meni da se ne udeblja, ja odnesem njoj a nasi muzevi umiru od smijeha. Pogadjate, ovih dana me lakse dobiti za prislini rad u Sibiru nego za korak na vagu. No, idmeo dalje.

11. Keks torta sa cokoladom sa coolinarike: skuhate puding od cokolade na 350 ml mlijeka i na 60 grama secera, stavite prozirnu foliju preko toga da se ne napravi kozica (primjetiti cete da neki recepti ovdje nisu identicni sa originalom, ali to samo znaci da sam isprobavanjem usavrsila varijantu) i dok se to hladi otopite 150 grama cokolade, 150 grama maslaca i 2 zutanjka. U ohladjeni puding umiksate sve ovo. Treba vam oko pola kile petit keksa, u protvu slazete red keksa, prethodno na sekundu umocenih u mlijeko (dosta vam je za sve kekse 100 ml) na to krema, pa opet keksi, pa opet krema i tako dok ne potrosite kremu sa time da zadnji red keksa jest nenamazan.
Onda umutite 1 slag pjenu u koju ste dodali 2 zlice kakaa i kad je gotovo premazite po kolacu. Na to sve posipajte vece cokoladne strugotine, onako bas na grubo. Ja kupim vec naribane. Kolac mora preko noci odstajati u frizideru da otpusti.


12. Saint-Honoré - oprez, ovdje jedan komad ima milion i nesto kalorija ali tocno takav je i okus! Prvi put je taj kolac spremio on, prije neke 2 godine, da me iznenadi kad sam potpuno krepana dosla u ponoc doma, nakon jos jednog radim nocu - rok predaje imam ujutro, dana.
Posvecena je svetom Honoriusu, francuskom biskupu, koji je danas zastitnik svih pekara.
Treba vam: pola litre mlijeka i puding od vanilije, jos 300 ml mlijeka, 300 grama secera, 1 vanilija (za izgrebati), 2 pakiranja lisnatog tijesta, 1 vanilin secer, prstohvat soli, 150 grama brasna, 5 jaja, 2 zutanjka, zlica likera od marelica, 200 ml slatkog vrhnja.

Prasak za puding razmutiti u malo mlijeka, ostatak mlijeka, 50 grama secera i ostruganu vaniliju, ukuhati. Ostaviti da se ohladi.
Razvaljati lisnato tijesto 250 ml vode sa 50 grama maslaca, vanilin secerom i solju zakuhati. Dodati brasno i mijesati dok se tijesto ne pocinje odvajati od lonca. Ostaviti da se ohladi. U ohladjeno umijesati jedno jaje. Polako uz konstano mijesanje, dodati i preostala cetiri jaja.
Lisnato izrezati na velicinu kalupa za torte koji imate. Na papir za pecenje i masinicom kojom inace ukrasavte torte istisnite 17-18 kapica od tijesta. Ne smiju se dodirivati. Ja jos imam predlozak, jer tehnicka muska ruka si je to sve nacrtala na papir za pecenje, meni je trebalo 5 minuta da shvatim u sto gledam i da to NIJE radni materijal za svemirski brod.rofl
Te tufnice u pecnici na 225 stupnjeva peci 10-ak minuta. Lisnato isto ispecete, nekih 20 minuta na istoj temperaturi i pustite da se ohladi. Svaki kolac ima svoj krucijalni trenutak - onaj kad sve podje u krivo, ako se ne pazi. Ovdje su to bas te tufnice.
50 grama maslaca, 2 zutanjka i liker pomijesati, sve skupa umiksati u onu puding smjesu. Vrhnje utuci i dodati. Kad je lisnato ohladjeno, namazati ga kremom i okolo naokolo uz rub torte poslagati tufnice, jednu ostaviti za sredinu.
250 secera i zlica vode – karamelizirati u tavi i preliti u trakicama preko cijelog kolaca, ali pretezno preko tufnica/kapica.



13. Juha od paprike - treba vam: 4 crvene paprike, luk, rezanj cesnjaka, zlica maslinovog, 3 zlice brasna, 1 zlica vegete ili nekog slicnog zacina (ima i po ducanima zdrave hrane) ili 2-3 zlice domaceg temeljca za juhe. Zlica octa od crvenog vina, 3 zlice ajvara, sol, papar, prstohvat soli, paprika u prahu, 1 baguette, 100 grama maslaca sa zacinskim biljem, 100 grama ribanog sira i 150 grama creme fraiche.
Papriku oprati, narezati na sitno, isto i luk i cesnjak, na maslinovom kratko prodinstati i posipati brasnom. vegetu/ zamjenu ili domaci temeljac dodati, podlijati sa litrom vruce vode, dodati zlicu octa i sve lagano kuhati 10 minuta, nakon toga propasirati. Zaciniti sa ajvarom, solju, paprom, secerom i parikom u prahu. Baguette prepoloviti i pole premazati maslacem i posipati sirom i zapeci 10-ak minuta u pecnici. Papriku u tanjuru ili zdjelici servirati sa zlicom creme fraiche u sredini (onako kako se borsch servira). Idealan lagani obrok.



Suseno voce radi frendica i poklonila je meni, Brotkuchen pikant sam radila za jedan tulum prije 2 tjedna, jagode i raznjice sam radila visekratno, to mi je mali dnevni snack. Jogurt tortu sa kupinama sam isto probala onako bez povoda usred tjedna. Za Uskrs smo pekli kruh dvaput, za veliki petak koji je ovdje praznik smo radili te domace buhtle, za sam Uskrs sam napravila schwarzwaldicu i saint honore i keks tortu , to se sve pojelo pa sam u ponedjeljak isla raditi nabujak od rize ciji vam recept napisem drugi put.

ARTE


ARTE
01.04. utorak i tema veceru u 21:00 Video i PC igrice i utjecaj na djecu, ovisnost i co. Usput sto msilite o novoj generaciji igrica uz koje se krecete tipa wii
02.04. srijeda u 20:15 Dokumentarac snimljen ove godine: Granice vremena – sto zapravo znaci vrijeme?
03.04. cetvrtak – tema vecerI: Tipicno finski – o narodu, o saunama i na kraju toga u 23:55 odlican film jos odlicnijeg Akija Kaurismakija Oblaci prolaze
04.04. petak u 20:15 dokumentarac Prva godina - od poroda do prvog koraka, te u 23:30 svedski film Rupa u mom srcu - nasilju, seksu i alkoholu, jedna stambena zajednica (WG) i njena propast. Geko - Goran Marjanovic sanja o novom pocetku.
06.04. nedjelja u 17:45 poznati serijal Za stolom sa...Montenegro
07.05 ponedjeljak - 21:00Maria Full of Grace, film - bez sredstava, trudna i ocajna, Maria pokusava osigurati egzistenciju kao kurir drogom
08.04. utorak - 21:00 tema veceri: Pamcenje i zaborav - nas mozak u starosti, u potrazi za memorijom, zagonetka- Alzheimer
09.04. srijeda u 20:15 dokumentarac Vrhunci uzitka: Matra planine i sjevernoj Madzarskoj
10.04. cetvrtak u 22:35 Bette Davis Story dokumentarac i iza toga u 00:05 odlican film Hitlerkantate - kada jedna vatrena obozavateljica Hitlera sanja o karijeri komponistice i upoznaje odlicnog kolegu protivnika rezima i mora odluciti izmejdu karijere i ljubavi

11.04. petak u 20:15 Vrhunci uzitka - Transilvanija, onda u 21:00 njemakci film snimljen ove godine, Monogamija za pocetnike te u 23:20 kanadski film Top of the Food Chain
14.04. ponedjeljak u 21:00 Shooting dogs, film, o terorizmu i gradjanskom ratu u Ruandi
15.04. utorak - tema veceri: Djetinjstvo bez prisille i kaziprsta. Dva dokumentarca - Gol i slobodan u Amsterdamu te Vitruve - malo drugacija skola i nakon toga talk show na temu.
17.04. cetvrtak u 21:00 The Dreamers - melankolicna prica jednog ljubavnog trokuta, sa pozadinom seksualne revolucije (inace je citav mjesecu duhu pokreta '68).
19.04. subota u 22:45 Pod bombama - fillm o sijitskoj majci koja krece u potragu za nestalim sinom. Filmska drama o zadnjem libanonskom ratu.
20.04. nedjelja u 23:50 - mikroosvemir jednog nebodera, sasvim osobne drame na malo kvadrata

21.04. ponedjeljak - Strasti, dokumentarac, ovaj put o heklanim tangama iz Poljske, u 17:35 u trajanju od 26 minuta.
22.04. utorak u 21:00 izvrstan dokumentarac (imam doma dvd, zaista preporucam) Darvinova nocna mora

23.03. srijeda u 21:00 dokumentarac u trajanju od 90 minuta - Seks i sezdesetosma
24.04. cetvrtak u 1/.30 dokumentarac Strasti: londonska hrabra krojacica
25.04. petak u 17:45 isti dokumentarac: o stidljivim machoima i sinjorama udavacama
26.04. subota u 21:00 dokumentarac Einstajnova velika ideja
28.04. ponedjeljak u 21:00 francuski film Sanjacica - jedan telefonski poziv okrece zivot studentice iz dobre kuce, naopacke. Mora se odluciti izmejdu ljubavi i zakona.
29.04. utorak u 21:00 dokumentarac Workingman's Death - najtezi fizicki rad, Nigerija, Port Hartcourt.
30.04. sreijeda u 23:20 danski film: U tvojim rukama - sto se dogadja kada nepovjerenje preko povjerenja, boli i ljubavi pobjedi?


Gledam nedavno prekrasnu zenu u podzemnoj. Torba Tod's, cipele isto, burberry sal, biseri u usima, sve stima, sve! Divan ten. Tada dama ispuse nos. I to na nacin da je se ne bi posramio ni Joza iz Mrduse Donje. Odahnem. Ipak nije od porculana.

- 14:15 - Komentari (34) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.03.2008.

Kozmetika...

Kategorija zdravlje. I seks. Jer blog.hr me jos uvijek jel u zdrav mozak, sa nefukcionirajucom arhivom.

Kozmeticki proizvodi, i dobri i losi:

Eucerin Anti-Pigment, ovaj lagani losion je ODLICNA dnevna krema koja ne masti niti zacepi pore ali. Uvijek taj ali. Nema mnogo do gotovo nista njegujucih sastojaka antioksidanata i slicnog, znaci odlicna zastita od suncevih zraka, malo vlage ali ne i svi oni fini sastojci koji kozi trebaju. I sama imam taj proizvod ALI nocu onda morate staviti neku finu njegujucu kremu, koja ima sve ovo sto ovaj proizvod nema.
Reklama kaze (reklama laze): Hochwirksames Dioic Acid hemmt die hauteigene Melaninproduktion und reduziert so nachweisbar die Hyperpigmentation. Produktleistung: Reduziert und beugt Pigmentstörungen vor, verleiht einen gleichmäßigeren Hautton...
Nema nista u ovom proizvodu sto ce vas osloboditi flekica koje vec imate. International Journal of Cosmetic Science Volume 27 Issue 2 Page 123-132, April 2005 kaze da bi ovo (dioic acid) bio sastojak za izbjeljivanje ALI ima ga gotovo nista u ovom proizvodu, cijena oko 25 eura za 40 ml.

Zene koje su presle 35 ili su mladje ali puse i ne bave se sportom i puno su u zatvorenom prostoru sve cesce razmisljaju uloziti u neki specijalni kozmeticki tretman, za pocetak mozda nesto neinvazivno, bez rezanja i slicnog: hijaluronske injekcije (Juvederm, Restylane, Hylaform)


Gdje se sve upotrebljava

Jer je djelovanje uglavnom ograniceno na 6 mjeseci, pa mozete testirati bez trajnih posljedica zelite li taj look. Jos jedna verzija je Artecoll - navodno mu djelovanje traje preko 2 godine.
Neke zene si donesu sve te stvari iz USA, gdje su duplo jeftinije i onda daju svojim kozmeticarima u domovini da im to ustrcaju.



Neke zgodne stvari:





Je, je i ja jako volim finu ambalazu.




Lancome i Platinum Hydroxy-Calcium Extra Riche SPF 15
, cijena 140 eura, na americkom amazonu je na posebnoj ponudi od 70 i nesto dolara, a dolar je slab pa je to vise nego upola cijene NO – u teglici je, ono extra riche bi vas moglo navesti na pogresan trag da je krema hranjiva i podmaziva a nije, dapace uopce nije za suhu kozu, ima o.k. SPF ali za 140 eura mozete dobiti mnogo kvalitetniji proizvod. Mozete recimo uzeti L’oreal i njihovu ovu kalcijsku kremu (ako zelite testirati kalcij na svojoj kozi), a ako zelite kvalitetnu dnevnu suncanu kremu onda Eucerin za 80% manje novaca.

Lancome i okoloocna kremica Platineum Eye (ista linija kao i gore). Isto u teglici, 15 ml i 80 eura, a dobijete prakticki identicnu kremu kao ovu gore (ujedno L’oreal ima i okoloocnu verziju, za slucaj da morate probati kalcij) no kalcij ne ucvrscuje kozu, to je reklamni geg. Uz to je kalcij naveden u drugoj trecini liste sastojaka, malo ga je i pod imenom je hydroxyapatite. Koristi se u dermalnim injekcijama kao u gore spomenutom Radiesse ali nije isto nesto povrsinski nanijeti na kozu ili ubrizgati u dublji sloj koze. Pogotovo jer ubrizgavate koncentrat a ovdje nanosite 0,01% iste kolicine. U L’orealovoj verziji cak ima vise kalcija, a mnogo jeftinije i ucinkovitije je obogatiti svoju prehranu namirnicama bogatim kalcijem. Jer to dokazano tijelo apsorbira. Lancome kreme nikad nisu bile posebno dobre, za razliku od marketinga koji im je super!

Njihov serum Absolue Ultimate Bx Serum
140 eura i 30 ml. Sadrzi tajnoviti (jer ne zele napisati sto je to) Pro Xylane kompleks koji je ovdje visoko koncentriran te kojicnu kiselinu, sadrzi micu koja opticki daje svjezi sjaj licu, zbog gore spomenute kiseline moze proizvod i posvijetliti kozu i manje pigmentacijske fleke, proizvod nije los ali je skup. Zatrazite testere prije kupnje, ne odgovara svima kojicna kiselina. I prosirene pore se mogu malo srediti.

Ista firma tekuci puder Absolue BX Lancome Makeup Replenishing Radiant Makeup SPF 18. Odlicno pokriva, ujedno je na trzistu jedan od najskupljih tekucih pudera, sa cijenom od 60-ak eura. Daje divan mat izgled koze, ne ulijeva se u bore i dobar je i za suhu kozu, lijepo zagladi pore i sitne borice, jedina mana mu je zapravo cijena.

E sad crna lista ti-lu-li-lu - Kinerase i njihov izbjeljivac Brightening Anti-Aging System
. Cijena oko 100 eura, dobijete 30 ml proizvoda i 3 mililitra u olovci.
Ta olovka sluzi kako bi pigmentacijske fleke bas on the spot tretirali. Serum nema nista sto bi moglo posvijetliti kozu ali sadrzi biserni prah koji ce opticki posvijetliti kozu – tako dugo dok se ne umijete. Proizvod sadrzi puno kinetina (biljni hormon) ali nije poznato da efektivno izbjeljuje kozu. Zbog antiseptickog sastojka proizvod moze i iritirati kozu. Olovka sadrzi sastojak koji moze uzrokovati kontaktni dermatitis – Gänsefingerkraut, Potentilla anserina, tansy, evo sve znam osim hrvatskog za tu biljku, Ovdje ga vjerojatno bas kao izbjeljivac koriste i ponosni su sto nemaju hidroquionon, iako vec duze koristim bas takve proizode jer je sastojak ucinkovit i bezopasan.
Ovaj anti-anging sistem od Kerastase ima cak 140 sastojka u ta dva proizvoda, sindrom sudopera – potrpate sve unutra i nadate se necemu...
Za te novce imate mnogo boljih opcija, recimo od Paule Begoun ili Tri-Luma. Prepisuje vam dermatolog, sadrzi 4% hidroquinona, Paulini proizvodi sadrze 2% BHA i 2% hydroquinona (gel) ili losion 2% hq. i 7 % glikolne.
Ja sam primjetila da mi glikolna nikako ne odgovara, dapace koza me pecka ali BHA (isto kemijski peeling) mi odgovara odlicno.
http://www.triluma.com/about/mildtomoderate.cfm

Kemijski peeling od firme Good Skin (nimalo sugestivno ime) Citra-Peel, High Intensity, Resurfacing Peel
. Ima 10 % limunske kiseline, kosta 30-ak dolara, navodno uklanja pigmentacijske mrlje i prosirene pore. Dolazi u dva koraka. Korak prvi - u teglici 30 natopljenih blazinica. Limunska kiselina moze pilingirati, ali nije najbolja stvar u tu svrhu. Bolje glikolna, mlijecna ili salicilina. Korak drugi - je obnova. Opet teglica sa 30 drugih natopljenih blazinica. Pored ostalog sa sodom bikarbonom. Iako taj korak dva mozete i preskociti i isprati lice obilno mlakom vodom. Voda je blaza prema kozi nego soda bikarbona. I proizvodi koji OSTAJU na kozi imaju bolje efekte. Proizvod nije uzasan ali nije ni best buy. Cijena je o.k jer vam treba max. 2 blazinice po tretmanu, koji radite recimo jednom tjedno, dakle 15 koristenja. Ako imate – potrosite, ako nemate – ne kupujte.

Iz iste firme jedan wunder proizvod Eyliplex 2 Eye Lift+Circle Reducer, nekih 10 ml i 30- ak dolara.
Koncept DVA proizvoda je marketinski trik i nema nikakve veze sa efikasnoscu. Jedan proizvod active gel bi trebao podici i ucvrstiti kozu, a long lasting nocni balzam bi trebao smanjiti tamne podocnjake. Na stranu cinjenica da su u teglici, proizvod koji bi maknuo tamne podocnjake se jos nije rodio, dnevna verzija nema SPF. Svaki proizvod ima 60 sastojaka, koliko to samo povecava sansu da cete na neki od njih alergicno reagirati!!!

Este Lauder nudi u obliku olovke (prakticno) kremasto sjenilo koje na kapcima postaje prah, cijena Double Wear Stay-in-Place ShadowStick, cijena 12 eura
.

Dr. Brandt vam nudi, pazite ovo, kremu za 50 eura koja PRIPREMA kozu na proces hidratizacije. Kao da je to kandidiranje za EU clanstvo pa treba priprema procesa. Posve besmislena krema. Liquid Synergy
. Znaci pre-moisturizer nakon kojeg ide vasa klasicna nocna krema.
Skupo labelo – Dermalogica i AGE Smart linija te Renewal Lip Complex 5 ml i 15 eura
. Sa shea maslacem, e vitaminom, ima mnogo laksu teksturu nego klasican labelo, dakle bolja je podloga za ruz, peptidi su navodno ti koji su super, uglavnom zagladiti ce suhe grube usne.
Ista frima nudi i AGE Smart Map-15 Regenerator
.
• powder-to-emulsion technology • helps dramatically improve skin firmness and clarity • help stimulate collagen production
• brightens skin tone • Contains no artificial fragrance or color

Kaze reklama. Cijena 85 dolara. Viskokoncentrirani c vitamin - MAP (Magnesium Ascorbyl Phosphate), ekstrakt bijelog caja, hijaluronska kiselina, alge itd. Uglavnom skupo ali dobro! Koncentracija c vitamina je 15%, znaci moze i izbijeliti kozu sto naravno znaci ako koristite taj proizvod nikako ne van bez SPF pored toga.
Nazalost ista firma, ista linija Dynamic Skin Recovery SPF 30 (zastita je pouzdana i solidna) ima nekoliko vrlo iritirajucih sastojaka i iritirajucih etericnih ulja. Sadrzi limun koji se ne preporuca koristiti na dnevnoj bazi. Izmedju ostalog sadrze tratincicu koju ne treba stavljati u kozmetiku – mozda niste znali, ali upravo njeni pripravci se koriste za poticanje menstruacije i otpustanje placente nakon poroda. Trudnice oprez.
Ista firma ima tonik 180 ml za 35 dolara i uz c vitamin, ekstrakt bijelog caja, peptide i neke ne tako jeftine sastojcima jos je cijena o.k. no ima nekoliko iritirajucih biljaka tipa limunovo ulje, sandalovina itd. Ukoliko to zanemarite, odlican tonik krcat antioksidasima i svim vaznih stvarima za anti age njegu. Trenutno najbolju cijenu ima amazon – tekst kaze:
Product Description: For mature and prematurely-aging skin. Most products positioned as 'anti-aging' products promise to minimize, and even erase, the manifestations of skin aging, such as wrinkles. There are products that can help minimize the appearance of wrinkles, but no wrinkle is completely curable. A better approach would be to treat skin aging at the source by addressing the actual biochemical reactions that trigger these changes in skin before they start.
Dermalogica is introducing AGE Smart, which works by impacting the main biochemical reactions that manifest the signs of skin aging: free radicals), the generation of Matrix Metalloproteinases (MMPs) and the development of Advanced Glycation End-products (AGEs).
A refreshing antioxidant shield with flash-firming properties to improve skin texture while intensely hydrating dry, dehydrated skin. Contains no artificial fragrance or color.

Njihov cleanser je zasluzio doci na crnu listu – agresivan i iritirajuci, ako dodje u oko - jako opasan (sto se ne moze reci za svaki cleanser). Ima mlijecne kiseline jer navodno pilingira, ali u tih nekoliko sekundi dok je na licu je prekratko da ista obavi.
Dermalogica – Resurfacing Cleanser.

Od DERMAdoctor Ain't Misbehavin' Intensive Medicated Blackhead Treatment
za crnu listu, , 26 ml i sa web stranice vas gleda teta u bijeloj kuti na temelju cega bi vi valjda trebali mudro zakljuciti da je ona medicinski obrazovana. Oglas kaze da dobivate maksimalnu dozvoljenu kolicinu (dozvoljenu a bez da vam treba recept) sastojka za tretiranje problematicne koze i mitesera, proizvod sadrzi 2% salicilne kiseline skupa sa AHA i azelaicnom kiselinom. Nazalost je ovo krcato alkoholom, a pH je neadekvatan tako da kemijske eksfolijacije NEMA. Jos uvijek vjerujete tetama u bijelim kutama?

Darphin – prodavan kao prekonocni balzam za lice i tijelo je zapravo pomada od ulja i voska sa posebno puno citrusnog ulja. Vase nosnice ce sigurno dozivjeti wellness ali vasa koza ne i to za cijenu od 15 ml i 60 eura!
.

I jos besramno tvrde da je to dermatoloski testirano. Sastojci: Six Essential Oils: Chamomile, Grapefruit, Orange Blossom, Rosewood, Sweet Orange and Tangerine; Natural Bisabolol, Shea Butter, Sunflower Oil, Vitamin E. Znaci sva losa ulja su stavljena ispred korisnih sastojaka!
Ima i bolje, recimo njihov 8 Flower Nectar 15 ml za 90 eura, dobila sam nedavno na poklon, znam, poklonjeno u najboljoj namjeri.
. Aromaterija je divna stvar TAKO DUGO dok ne dolazi na lice. Ulje jasmina, lavande, nerolija...ma nista to nije za proizvod za lice. Reklama kaze:
Benefit from the unique blend of 8 pure essential oils: Everlasting: Reveals a healthy glow. Iris: Calms and rebalances. Jasmine: Promotes elasticity. Lavender: Softens and soothes. Neroli: Improves skin's suppleness. Patchouli: Firms and tones. Rose: Boosts natural radiance. Ylang Ylang: Relieves stress
Reklama kaze da sluzi za detoks koze, umanjuje bore i da nema svih tih mirisnih ulja, bila bi to divna stvar za suhu kozu. U protivnom vam je ovo isto kao i da ste svoju toaletnu vodu naspricali na lice i poceli vjerovati da ce vam to dati njegovani izgled. Umjesto toga, etericna ulja nakapajte u uljnu lampicu i uzivajte, a u apoteci kupite jeftino cisto jojobino ulje pa se njime njegujte, bolja je opcija nego ovaj bombastican miks. Darphin ima jako malo dobre kozmetike, ali ima predivan miris i ambalazu i na to padaju zene.

Nesto kozmetike sam dobila i u fitness studiju, imaju razne promo akcije a mi smo zahvalna ciljna grupa. Dalje Darphin i njihova micelarna tekucina Azahar Cleansing Micellar Water All-in-one French Cleanser
, cijena 33 eura za 200 ml je navodno all round cleanser koji se ne ispire, od onih sam koji misle da se otopljena necistoca na licu ipak mora isprati ali i bez toga ova voda ima ulje narandje (iritacija) i ne zelite to zadrzati na kozi. Citrusna ulja se rado koriste u prirodnoj kozmetici, zato nije sve sto je prirodno i dobro stavljati na kozu, iako naturalisti tvrde:
Replenishing for dry and sun damaged or mature skin types, Orange Oil also relieves the irritation of eczema. For these reasons Sweet Orange oil has been included in the...:
Bedastoca samo takva, ne da oslobadja od ekcema nego PROUZROKUJE iste.
Vecina nezavisnih studija (dakle ne onih koje je platila industrija bio kozmetike) kazu:
Limonene and its oxidation products are skin irritants, and limonene-1,2-oxide (formed by aerial oxidation) is a known skin sensitizer.

Koristenje istih pogoduje aktivaciji dermatitisa. Osobno nisam alergicna ni na sta, ali me doktorica pitala (kad sam dosla sa plikovima) sto mi bi da etericno ulje stavljam na lice, bila sam mlada i zeljna avanture eh. A i cinjenica je da eto Darphin bas to prodajte za paprenu cijenu, pa sam tad mislila - onda to ne moze biti lose.
Ako dobijete reakciju na etericna ulja odmah pod tus i mlakom vodom isprite sve, nikako NE trljati. Narandjino ulje se koristi kao eko pesticid. Ujedno djeluje fototoksicno na kozu, znaci to ulje i sunce – veliki problem.
Ja ga volim, ali samo u uljnoj lampici da me kako se to lijepo kaze energizira. I super otapa etikete koje su cvrsto zaljepljene. I odlicno cisti alat mehanicarski i skida neke mrlje. Jos uvijek mislite da se njime treba njegovati?
Ozbiljne firme pisu na svoja narancina ulja ovo: Reizt die Haut und Schleimhäute. Bei Berührung mit der Haut mit Wasser und Seife abwaschen. Mögliche Naturstoffallergien beachten.
Iritira kozu i sluznicu, ako dodje u doticaj sa kozom (misli se na cisto ulje) oprati kozu sa vodom i sapunom, za vrijeme rada drzati prostoriju prozracenom - to je sazeto iz original teksta, obratiti paznju na moguce alergije na prirodne sastojke.

Clinique i Lash Power Mascara (dobila tester), vodootporna, cijena 18 eura. Navodno je kreirana za Aziju da bi zene tamo usprkos vlazi u zraku mogle biti cijeli dan nasminkane. Bez obzira koliko se znojile. A sad dolazi bingo – lako ju je skinuti, kad to pozelite, dosta je topla voda i mrvica obicnog cleansera (inace je jako tesko skinuti vodootporne maskare)
. Zbog toga ju zovu termo sensibilnom. Nije bas neki wow volumen ali divno rastavlja trepavice i cijeli dan ste bez brige.

Dobra stvar, nedavno promovirana na ulicama moga grada, dobila sam testere: Clinique i Redness Solutions Urgent Relief Cream., 30 ml ca. 32,50 eura. Ono sto trebate znati, a prodavacice u Douglasu vam nece reci jer ne znaju (sve je to za odstrel): ovdje ima 0.5 % hidrokortizona koji itekako umiruje kozu i smiruje iritacije ALI ne smije se koristiti mjesecima bez pauze. Unistiti ce kolagen a neki koji su mjesecima na velikim povrsinama morali koristiti visoko koncentriran kortizon dobili su i poremecaj funkcioniranja metabolizma, tipa dijabetes. Naravno to su ljudi sa ozbiljnim koznim bolestima kojima cesto nista drugo nije ni preostajalo, moja jako dobra prijateljica je bas zbog toga nedavno dovedena na hitnu sva u zivim ranama eh – tad se gleda da se stanje stabilizira i to je prioritet. Uglavnom kortizon na duge staze jest los. Kremicu je ne lose imati kao SOS rijesenje i ako se mazete dva tri dana za redom kad ce se manje iritacije ionako povuci, onda je to o.k. Ili imati na putu kad ne zelite u stranoj drzavi hodati sa osipom po licu nekoliko dana.
. Jedino oprez, da ne, impresionirani rezultatima, krenete to koristiti stalno.

Daily Relief Cream, 50 ml ca. 43,50 eura- navodno ublazava izgled popucalih kapirala. Kako da ne. Ako ste visegodisnji obozavatelj ove firme sjetiti cete njihove skupe linije CX, e ova Redness Solutions je jeftinija zamjena, jer ta skupa linija se lose prodavala. Znaci gotovo identicni proizvodi samo promjena vanjskog dizajna. Ova krema bi bila super da ju nisu stavili u teglicu. Naime ima SPF (a ne pisu da ima?) mica se pobrinula za suptilan svjezi sjaj koze.
Ista linija u tubi Daily Protective Base SPF 15, 40 ml ca. 21,00 eura je odlicna ljetna krema za sve koji reagiraju lose na sintetsku zastitu. Naime ja prva to ne podnosim oko ociju, pa za oko ociju ima fizicki filter (cink oksid) ali posto on zatvara pore i bjelkast je, stavim oko ociju a na ostatak kemijski filter. Formula je slicna njihovom City Block Sheer-u oil free SPF 25, sto je odlicna stvar za nekoga sa osjetljivom, iritacijama sklonom kozom. Dapace City Block bolje njeguje kozu, a ovaj Redness Solution je blago zelenkasta krema.

Avon i njihov Anew Clinical Advanced Dermabrasion System je peeling u twist tubi koji koristi ilovacu/glinu, tuba ima dva otvora: sa jedne strane je peeling, a sa druge losion ili kako avon kaze advanced skin conditioner, mozete regulirati koliko kojeg proizvoda zelite. Mozete se zabavljati ovim neobicnim nacinom koristenja, 75 ml proizvoda za 15 eura, a mozete i kupiti vec gotovi proizvod umjesto da ga sami pomijesate i ustedjeti si vrijeme. Ovo je obican, iako ne los peeling za lice, a ne ikakav dermoabrazijski sistem.
.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=k0hb6zjO9c4&feature=related

Ageless Results Intensive-A Line Treatment .
Do proslog tjedna je njemacki avon imao i internet shop, sad su to ukinili, nije moguce vise cak ni preko hotline telefonski naruciti nego samo preko predstavnika, americki shop radi. 30 ml i 10 eura. – reklama kaze da sadrzi maksimalnu kolicinu vitamina A, retinola dakle. Koja je to maksimalna kolicina? To nigdje nije normirano. Najvise u odnosu na sto?
Uglavnom proizvod ima malo retinola, a puno vise vitamina C, za slucaj da vam krema nije pasala, osjetljivu kozu askorbinska kiselina moze iritirati. Inace je to solidna kremica sa korisnim antioksidansima, dobrim pakiranjem, dobra za mijesovitu pa i masnu kozu. Za suhu nije.

Crna lista – Bare Escentuals i njihov Cleanser Bare Escentuals RareMinerals Renew & Reveal Facial Cleanser 75 ml i 17 eura.
To je sredstvo za umivanje u prahu, koje pomijesate sa vodom, tvrde da ne koriste agresivne kemikalije. So far so good. ALI – koriste agresivne "prirodne" sastojke, a koza moze biti iritirana i od sintetickih sastojaka i od prirodnih. Sva ta etericna ulja su jako iritirajuca. Nista ovdje nije revolucionarno kako proizvodjac tvrdi, jedina prednost je sto mozete naruciti besplatne testere prije nego kupite proizvod.
Ista firma i njihova RareMinerals Blemish Therapy na istu crnu listu, cijena 18 eura
.
Aktivan sastojak je sulfur 3% (Schwefel) aka sumpor koji, iako antibakterijski, jako iritira i uzasno isusuje kozu. Da u proizvodu ima minerala samo jos pojacava to djelovanje. Naime i mineralna sjenila su divna i trajna jer drze kapak suhim i nemasnim preko citavog dana. Retinol i niacinamid bi bili o.k. da to sve nije upakirano u teglicu i da nema visoke pH vrijednosti. Napomena pH iznas 8 cak moze pogorsati akne prouzrokujuci bakteriju u kozi.

Crna lista: Benefit i krema u boji You Rebel Lite SPF jer nema UVA:
(45 ml i 18 eura).

Sto ima novog na anticelulitnom trzistu? Oh svasta, pa sezona bombardiranja reklamama tek pocinje a poznavajuci zene, sve ce krenuti eliminirati celulit tamo negdje u petom mjesecu i ocekivati da im do godisnjeg u sedmom nestane naughty.

Dakle za kucnu upotrebu preko kataloske prodaje Schwab, 140 eura Laser_Cellulite kao alternativa operaciji, skupim salonskim tretmanima i vjecnim dijetama, kaze reklama. Zasto nitko reklami nije rekao da se od dijeta ne gubi celulit? No dobro.
Dakle u setu dobijete tu napravu i 100 ml nocne kreme za ucvrscivanje koze i 100 ml seruma sa kofeinom, dvije teglice. Sastojci ne pisu. Znaci uz pomoc aparatica umasirate duboko u kozu te hvale vrijedne pomade. Kreme nisu nista bolje nego one od afrodite, cak je afrodita bolje pakirana, a ovih 100 eura za aparat zamijenitre svojim rukama, efekt je isti, plus potrositi cete tako vise kalorija. Slicne setove prodaju i po tv-prodajama, razmislite da su tako magicni, bi li uopce jos celuliticne guzice setale okolo?
Osobno mi je Guam blato dalo dobre rezultate pa se sad umatam i zatezem, sta sve zena nece uciniti da bi samodopadno setala nekom vjerojatno ove godine tuskom plazom i ionako se utopila u moru drugih guzica smijeh.
Prigodna muzika: http://www.youtube.com/watch?v=DXJUtPMaYYg smijeh
Ne znam kako se stavlja pjesma u tekst, ali ovo pase uz temu, da se ponovo rodim zeljela bih biti pinup girl - to su bile zene, a ne ova androgena bica danas sto ne znas ni sprijeda ni straga jel musko ili zensko.



Za njegu kose:
Kiehl’s i njihov Silk Groom Serum
, 75 ml i 10 eura je odlicna stvar za naelektriziranu i neposlusnu kosu, daruje joj divan sjaj, a ne otezava kosu, ima silikona.
Ista firma nudi i voluminizator Super Thick Volumizer, 250 ml i 10 eura, moze dati volumen vasoj kosi ako proizvod ispravno koristite. Trebate ga naspricati direktno na korjen kose, i to samo tamo i obilno i onda sa glavom zabacenom naprijed, posusiti kosu.
Nedavno kupila fensi smensi fen za kosu, stari se nije pokvario ali je Braun nakon 8 godina svakodnevnog koristenja malo popustio, dakle mozda greska neuspijele frizure nije uvijek u stajling proizvodu nekad je i u fenu koji puse jos samo sa pola snage.
Ne bavim se puno stajling proizvodima za kosu, najvise svoju volim cistu, mirisavu i zdravu a i pustam ju sad...

Ako njegujete frizure kao onda:
Ne lijepi kosu, drzi prilicno, lako se pere ali ako ovo koristite svaki dan jednom tjedno operite kosu peeling samponom. Ima180 ml.
Ako preferirate mokri izgled
Onda od iste firme za 10 eura Just-Out-Of-The-Shower gel, za frizure koje nakon toga necete rascesljavati, ima u sebi regeneratora i nece isusiti kosu. Proizvod je u tubi. Ista firma nudi i anti-frizz kremu. Zapravo je to losion za stajling sa silikonima. Kiehls Heat Protective Silk-Straightening Cream. Stajling proizvode koristim tu i tamo, pakiranje pjene za kosu mi traje godinu dana, cisto da siske ne otkazu poslusnost kad je vrijeme jako vlazno vani .
Ove proizvode sam neke i nedobrovoljno, isprobala kod frizera. Obicno trcim direktno doma oprati kosu. Ako je dobro osisana – dosta je posusiti je. Ako nije – niti jedan proizvod vam nece pomoci.
Dakle krema je super za suhu kosu, sa jojoba uljem je i bisernim prahom (samo reklamni geg ionako) ali je o.k. Ne ucvrscuje nego samo njeguje.



Sminka danas uvodni dio, a u sljedecnim nastavcima korak po korak, kako najvise izvuci od svoje ljepote pomocu nekoliko carobnih poteza.

Sto je uopce ljepota? Pojam iste se mijenjao kroz povijest a i danas, iako prevladava nase zapadnjacko shvacanje pravilnih crta lica, jedrih grudi i vitkog struka, na nekim drugim kontinentima vaze malo drugaciji estetski kriteriji. Ne znam jel bi vi bili lijepi u onim africkim plemenima koji buse donju usnu i stavljaju u nju kolut i ne bi li vase fine male botoksirane usne proglasili ruznima.
No neke smjernice koje prevladavaju bi bile – fina, cista i njegovana koza, ne premale oci, ne pretanke usne, ne preumoran izraz lica....



Pustimo sad ono, odijelo ne cini covjeka i ne sudi knjigu po omotu ali upravo to radimo zar ne? Kako da se ja na cesti okrenem za komadom koji je dobar u dusi? Otkud da ja to znam tog trena? Okrenuti cu se ako me je nesto zaintrigiralo na njemu, naravno ako vidim da je prazna kutija – what you see is what you get, odoh ja brze bolje dalje. Ali da bih se zainteresirala, optika me mora privuci.
Ovo kao poruka svim onim bajnim djevama koje su solo i zale se da nitko danas ne cijeni unutarnje vrijednosti a same se za sobom nikad ne bi okrenule da su musko.
Vazno je da ste sebi lijepe, jer tesko da se rodila osoba koja je bas svima lijepa. Treba naci ravnotezu izmedju casopisa sa kojih nas gledaju retusirane vanzemaljke (o makeoveru-u ce uskoro biti detaljnije rijec), izmedju pederastih dizajnera koji nisu izasli iz predpubertetske faze pa bi sve zene ugurali u velicinu 34 i naravno izmedju onog sto vam je majka priroda podarila.
Filimic o zvijezdama sa i bez sminke
http://www.metacafe.com/watch/450700/celebs_with_and_without_makeup_beware/. 120 sekundi melema za oci i ego. Tko ne zeli gledati filimic, evo skraceno na sto mislim:

.
.

Zapravo pravilno se sminkati lakse je nauciti nego pravilno se njegovati, zato imate prilike vidjeti mnogo lijepo nasminkanih zena, koje kad tu istu sminku skinu otkriju losu, umornu kozu i 10 godina vise.
Ako bilo gdje vrijedi pravilo – ne slijedite modu – onda je to bas ovdje. Nosite sto vam stoji, a ne samo zuto sjenilo jer je sad IN. Mozda sjenilo i je ali bedasto izgledajuce zene nisu.

Recimo ako imate zuckaste zube, izbjegavajte pink ruzeve ma koliko bili u modi i mozda vam dobro stajali dok drzite usta zatvorena. Sminka sluzi da bi izgledali BOLJE, a ne gore nego u prirodnoj verziji.
Osobno se isto sminkam godinama, gotova za 2 minute svako jutro, rutinirani poznati potezi. Naime dok ujutro stojite pred ogledalom a dijete vam se vjesa za nogu, sa umivaonika srcete svoju nesicu i muzu dajete instrukcije za podizanje djece iz vrtica – zelite li zaista nanositi 9 vrsti sjenila na kapak i mislite da to odgovara vasem zivotnom stilu? Keep it simple. Pustite zvjeri sa naslovnice da budu prepredivne – imajte na umu njima je to POSAO i to fulltime job. I slikali su ih pod pravim kutem i pod pravom rasvjetom.
Osobno sam ekspresno gotova kad se negdje spremam, uvijek cekam druge, muza, frendice, mamu. Onda izadju van a ja ne vidim na STO su tocno utrosile 40 minuta vise od mene?
Keep it simple. Hvala.

Mijenja li se sminka sa godinama? Ako ste mudri, da. Boje postaju blaze, finije, one koje manje strogo ocrtavaju lice, vise ne skrivate pristice nego prve bore, nije vam svejedno koji ruz za usne nego onaj koji se ne razlijeva oko usana, u borice. Sjenila su mat i decentnih boja, glossy sjenila izrazito naglasavaju borice. Sa godinama bi sminka trebala biti mrvicu klasicnija, boja kose mrvicu svjetlija i frizura mrvicu meksa. To su trikovi koji zivot znace.

A ako bi malo kozmetike i za vasu najbolju prijateljicu u stanu (vesmasinu) – kupite i njoj nesto. Ocekujete da proizvodi tone i tone cistog mirisljavog vesa, a kad ste ju zadnji put dezinficirali i ocistili? Ima oh koji ni pretinac za prasak ne ociste mjesecima, meni je to automatika jednom tjedno dobro iscetkati i oprati.


Princip je slican kao i za sudjericu. Otklanja kamenac i naslage praska i ostalog. Je, sigurna sam da vam masina izgleda cista, no svako pranje ostavlja traga, ponekad i neugodan miris. Ovime cistite bubanj, cijevi, grijace elemente i sva ostala mjesta koja vi ne mozete dohvatiti. I gumeni dijelovi ce biti podmazani i manje skloni pucanju ili iskrivljavanju. Korozija ce imati jos manje sanse. Dosta je ovo koristiti tri puta na godinu.
Dr. Beckamnn ste sigurno vec culi – specijalist za fleke, to su vam one male svijetlo zelene bocice po drogerijama. 250 ml cijena 3 eura. Nakon procedure mirisi masina svjeze i cisto, sjaji se i veselo ceka novi radni zadatak.cerek

Molim savjet. Imam na balkonu 3 tegle jorgovana u granama i pupama, koje bi trebale uskoro procvjetati, ako ja to jel, prije ne sredim. Kako se to njeguje? Ne mogu pitati jer ja gotovo sve kupujem online pa sam tako i biljke narucila u online shopu i stigle mi drugo jutro. Uzela sam sve tri boje.

A u Ikei je isto pocelo ljeto! Laterne divne, koje se preko dana pune dnevnim svjetlom a nocu tu sacuvanu energiju koriste da daju ugodno blago svjetlo, vrlo ekoloski. Jos ako unutra stavite limun svijecicu rijesili ste i komaraca. Balkon bi dakle uskoro trebao osareniti, sunca ima, uz to najbolja nespresso kavica – divota.

Recepti sljedeci put. Naime ovih dana mi stigla moja koka, junior znanstvenica sa empirijskog dijela rada, Balkana, pise rad na temu ratnih sudova, spreha balkanski ko velika i nazicala sam ju svasta i rahat lokuma i domace baklave (radila njena gazdarica kod koje je unajmila sobu), pa je prosla kroz Zagreb a tu sam besramno zicala cokolino, ne kuzi ona to (ovdje nitko ne jede hranu za klince), predala mi je potpuno neimpresionirana 3 paketa uz komentar – evo ti tvoja djecja hrana. Sad razumijem tvoj ukras u kuhinji.
Naime ja u kuhnji imam na pocasnom mjestu i u finom okviru nista manje ni vise nego pakiranje cokolina uokvireno. cerek
Kad to pojedem dolazi jos jedna osoba koja je u Zagrebu bila 3 sata u prolazu i kupila mi cokolino, a cokolino me ceka i u Stuttgartu. D. nemoj mi to pojesti mouthwash

Sto ja mislim o fejsbuku, a napisala nedavno u komentare jednog bloga i molim vas, molim – nemojte mi slati pozivnice za to, necu ih prihvatiti i onda sam jos i nezahvalna zubo.

Mene ljudi ne razumiju i sa neshvacanjem tresu glavnom sto se tamo ne zelim registrirati. To je, ne znam, da nadjes nekoga za kog te sve ove godine nije bilo briga sto radi i sad ste kao super duper frendovi na fejsbuku? Mozda sam ja pogresno shvatila koncept ali meni je to tako infantilno, naravno pola mojih frendova visi na tome, a jedna je skoro i otkaz dobila kako se na to navukla. Nisam ja za tehniku (ako na njoj ne pise Miele i deLonghi), dapace sve mi je odbojnija ta njena sveprisutnost, fuckas fejsbuk, ja sjednem na teracu na sunce, noge na ogradu i pijem kavu, sa zivim ljudima.
Imam jednu poslovnu mrezu (xing, http://www.xing.com/ ) gdje imam sve bitne poslovne kontakte, a ove privatne volim live. Ako nemam vremena popiti live kavu - zakljucak je samo da mi ta osoba bas i nije toliko bitna.
Naravno po razno raznim servisima cete sresti wannabe poslovnjake, a na xingu cete sresti ljude koji zaista upravljaju svijetom. Tamo me nasao i prvi headhunter. I od tamo ne salju smijesne mejlove sa ultra smijesnim vicevima, koje u pravilu jedino posiljatelj smatra duhovitim.

Pisemo se poslije Uskrsa, svima sretni i opusteni praznici sretan

- 20:01 - Komentari (36) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.03.2008.

Satira u malom pakiranju...

o Njemackoj. Ovo je (iznimno tanzt aus der Reihe) izvanrevijalni uskok u ironican pogled na Njemacku. Nakon toga nastavljamo sa turistickih pogledom na stvari, koncept koji sam si osmislila ce ici do kraja godine, geografski smo se sistematizirali i nadam se da cete uzivati u potpisima kao sto sam ja uzivala posjecivati sva ta mjesta. Veceg pakiranja nece biti jer volim gdje zivim, da ne volim isla bih dalje.

Sto nam je Emma ucinila:

















Vecina gradova pogotovo manjih, je sterilno cista. Mirna. Sa rutinom. Bas tako i volim svoj zivot. Ostavlja mi dovoljno mentalnih kapaciteta za ono bitno, zaista bitno. Sve je u putokazima i tablama. Put do carine, wc-a ili podzemne. I strelice zaista pokazuju u pravom smjeru.





Taksiji su tehnicki potpuno ispravni, cisti i sigurni. Sto se ne moze reci za taksije svih kapitalistiki razvijenih zemalja. mouthwash
Taximetar uvijek radi, kozna sjedala su ispolirana i mirisu na cistocu. I ovo im je sluzbena boja:



Voznje su skupe. Stajaliste ima u svakom kvartu barem 3-4 puta, ako su u voznji nece stati jer su zauzeti.

Nijemci pate od kompulzivnog poremecaja odrzavanja reda. Sauber und rein! Pogledate li samo malo tv reklame, vecina ih je za savrseno sredstvo za pranje vesa. Waschkeller ima svaka kuca, prostorija gdje je masina, susilica, stalci za ves itd. Higijenicari samo takvi thumbup.

Mislim ovdje svako domacinstvo koje drzi do sebe ima perilicu zadnjih 40 godina.











Praonice rublja nisu omiljene i koriste ih iskljucivo oni koji si nikako ne mogu priustiti masinu, studenti, imigranti ili netko treci kojeg je sudbina bas tog trena lupila po glavi. Osobno ne bih nikad ves u javnoj masini oprala. Po bijeloj boji vesa se pozna domacica ne?



Narodni heroji su: Meister Proper



i Weißer Riese

te

Rijetko cete u Njemackoj naci messy domacinstvo ili neodrzavan vrt i okucnicu. Da, da iako se sve manje vidjaju, Nijemci su i strastveni ljubitelji vrtnih patuljaka. Doduse ne ovakvih, nego cudorednijih ali da ja vec stavljam u vrt, onda bih stavila da se barem ima sto vidjeti zubo





Automati za vozne karte razlicito funkcioniraju, ovisno o gradu, ako ste dosli iz Berlina i hocete se voziti po Hamburgu biti cete jednako zbunjeni kao ako ste dosli iz Frankfurta i zelite se voziti u Münchenu. Na prometnijim mjestima mozete sve platiti karticom.



Nemojte se svercati, ako vas ne ubije visina kazne, onda budu prijekorni pogledi putnika oko vas.

Jezicne pustolovine:

Ne trudite se razumijeti sto se pise sa ß a sto sa ss. Komparirati sa als ili sa wie, sto se pise malo a sto veliko, uzivajte u odmoru i neznanju. Za sve ostalo tu je Duden.



Ovo je i jezik divnih jednostavnih rijeci kao Oberpostdirektionsbriefmarkenstempelautomatenmechaniker, Dihydrogendinatriumethylendiamintetraacetat, Spracherkennungseigenschaften, Produktionenanwendungsreihenfolgediagramm, Regionalzugkurzstreckeneinzelfahrkartenschwerbehindertenermäßigung, Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft (73 slova), Mietschuldenfreiheitsbescheinigung, Vermögensschadenhaftpflichtversicherung...

To za sve one koji misle jezik na zacki zacki preko noci, a zavrse na : du schnell machen, du nix verstehe. naughty

Da i mnogi Nijemci muku muce sa vlastitim jezikom nije tajna, razlozi su donekle povijesni (do prije 100 i nesto godina nije postojao jedan jedinstveni jezik kao recimo u Francuskoj), a donekle leze i u poluuspjesno provedenoj pravopisnoj reformi.

Smijete odluciti stari ili novi pravopis, ali onda dosljedno a ne mijenjati u tekstu kako vam se sprdne. Recimo neke novine (vazne i sa tradicijom) su odlucile konzekventno reci NE novom pravopisu. Uz to svaki Svabo (pokrajina Schwaben), Bajerac ili Sachser misle da je njihov dijalekt ionako sto puta ljepsi od knjizevnog njemackog. Naravno poznavanje sluzbenog njemackog vam nece nuzno pomoci u Austriji i Svicarskoj, jer je dijalekt drugaciji, a i neke rijeci posve drugacije. Onda zakoniti radi sale kao – ajmo na odmor u neku zemlju sa stranim jezikom, ajmo u Austriju. Austrijski izrazi polako nestaju prije svega iz svijeta reklama, marketinga i show bizza. Iako sam se i tamo naucila sporazumijeti, provevsi vrijeme ljetne skole za studente u Becu.



Schwyzerdütsch bzw. Schwiizertüütsch koji ujedinjava Niederalemannisch, Hochalemannisch i Höchstalemannisch izgleda ovako:
Stefan, gang bis so guet s Fäischter go zuemache. zujo
U Bernu ce vam opet pricati ovako: MY befürchtYt, das d Zaal dYr VYrletztY, diY i ChrankchYhüsYr yglifYrYt wordY sy, no beträchtlYch aaschtygY chönnt statt mY befürchtYt, das d Zaal vo dY VYrletztY, wo i SchpitälYr sy yglifYrYt wordY, no beträchtlYch chönnt aaschtygY

Jos uvijek mislite da znate njemacki dovoljno dobro za ove drzave? Ukoliko zelite crash kurs, procitajte i donji odlomak:

• allwäg, äuä 'wohl kaum' durchgesetzt.Anke (m.!) – «Butter»
• bügle – «arbeiten», (ali u nekim podrucjima ali) «bügeln» Büsi, Büüssi, Busle – «Katze»Cheib – «Kerl» (grob oder kumpelhaft, bedeutete ursprünglich «Aas»)
• eis ga/go zieh – «einen trinken gehen» es fägt – «es macht Spass»
• grüezi – «(ich) grüss(e) Sie», Grussformel für Leute, die man siezt
• grüessech ([Èa
ryY/sÐYx]) – «(ich) grüss(e) Euch» (in Bern/Solothurn üblich, wo geihrzt statt gesiezt wird)
• Ich mag mi nümm erinnere/bsinne – «Ich kann mich nicht mehr erinnern»
• Ich mag nümme – «Ich kann nicht mehr / bin fix und fertig» oder aber: «Ich bin satt»
• lose – «zuhören, horchen», auch «gehorchen» (aber: ghööre – «hören»)
• Schtäge – «Treppe», «Stiege»
• Siech – «Typ» (grob, meist in Verbindung mit «geile» (um Respekt auszudrücken), «blööde» (um Verachtung auszudrücken) oder «huere» (als allgemeiner Fluch, wie z. B. «verdammt!»), bedeutete ursprünglich «Kranker», siehe Siechtum.
• springe, seckle – «rennen, laufen»
• schtudiere – «nachdenken, überlegen» (aber auch studieren an einer Universität)
• tschuute, schutte – «treten, kicken; Fussball spielen»
• voorig, vöörig, vüürig – «genügend; übrig» (’s hät no voorig, das isch no voorigplibe; aber auch «zur Genüge»: das langet voorig)

Dosta, zar ne? smijeh

Neki izrazi svicarskog njemackog su nasli svoje mjesto i u Hochdeutsch tkz. helvetizmi kao Müesli oder Putsch. Nakon ovog malo diskursa cemo slozno zakljuciti da Svicarci a i Austrijanci pricaju drugaciji jezik nego Nijemci.
Evo liste austrijacizama koje Nijemci ne poznaju:
http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Austriazismen, (lista je vrlo dugacka i ja sam izabrala nekoliko rijeci koje su me osobno kostale prilicnih nesporazuma u Becu), zapravo ima preko 7000 rijeci koje oni koriste, a Nijemci ne poznaju.

Dio liste:

Adabei, Backhendl, Bankomat (pojma ovdje nemaju sto je to), Bartwisch ( he he po nasem partvis), Bauxerl, Bim (tramvaj), Christtag, Eierschwammer, Eichkätzchen, Einbrenn ( po naski ajnpren juha), Erdapfel, Faschiertes (fasirano u Njemackoj isto ne znaju sto je nego kazu Hack), Gugerschecken, Hetscherl (a ja trazila caj od Hagebutte, a oni kazu nema iako vidim na listi pica da ima), Hieferl, Jause, Jungfernbraten (cega hocu pitao me mesar potpuno zbunjen!), Karfiol, Kiberer, Kipferl, Kletze, Kluppe, Kolatsche ( po nasem kolaci), kommod, Kredenz (kredenac), Kundmachung, Lungenbraten – zamislite uzasa kad su mi to ponudili a trazila sam fini file ;-) ili kad stojim na placu i hocu kupiti visnje, Weichsel po austrijski i kazu nema Kirschen, a ja stojim pred njima i mislim tko tu koga... Luster, Marille, Mistkübel, Owezahra, Palatschinken, Pickerl, Piefke (pogrdan naziv za Nijemce), Powidl, Sandler, Spital, Stanitzel ( po nasem – skarnicel), Stelze oder Haxen, ili hocete kupiti Hefezopft ili pletenicu, a oni ni vi skupa s njima ne znate da vam trebaju dati Striezel, Tschick ( po nasem cik :-)), Wappler.

No i unutar Njemacke vam se moze dogoditi da se ne sporazumijete jer ovisno o regiji je hladetina aspik ili sulz, makovnjacu cete naci pod Barchus, Mohnzopf, Mohnstrieze(r)l, Mohnflesserl, Mohnbrötli, ako trazite krafne u Berlinu, biti ce isto zabavno Berliner, Berliner Pfannkuchen, Faschingskrapfen, Krebbel, Fieze, Krapfen, Kreppel, Fastnachtsküchle, Fasentküchle, Auszogene, Pfannakung (oberfränkisch), peceni krumpir Bratkartoffeln, Röstkartoffeln, Röster, Brägele, G'röste Kartoffeln/ Erdäpfel, Eigschnietna, Erpfl ,Gebrädelde/Broodkardoffle, onda krenete kupiti obicno pecivo, zemlju Brötchen, Rundstück, Schrippe, Weck(e), pazite u kojem ste gradu, Semmel, Weggli, Semmeli bzw. Milchbrötli.
Palacinke - Eierkuchen, Pfannkuchen, Plinse, Pfannadeggel, Eerdädscha = Eierdätscher, Eierpannekuche (suedhessisch) ili u Svici Crêpe, Omelette, Amelette, Eiertädsch.
Fasiranci - Frikadelle, Bulette, Klops, Fleischklößchen, Fleischklops, Gehacktesbällchen, Fleischpfanzl, Karbonadl, Faschiertes Laibchen, faschiertes Laberl, Fleischlaberl, Hacklöble Hackplätzchen, -bällchen, -bölle, -puder, -tätschli Haggbifdeggli (slatka mala rijec ne cerek!)
Mljeveno meso - Hackfleisch, Hack, Gehacktes (slicno Mett), Hackepeter, Gewiegtes (obersächsisch), Faschiertes, Haschee (Tirol), Hackfleisch (Vorarlberg).
Njoki – Schupfnudel, Zupfnudel, Schupfnudel, Bubespitzle, Bubaspitzle (badisch, schwäbisch), Fingernudel (bayerisch), Krautnudel (Odenwald).
Neke izrazi bi juzni Bayern mogao znati jer su blizu granice, ali ostatak ne.
http://de.wikipedia.org/wiki/Regionale_K%C3%BCchenbegriffe.
Ako kupujete u Münchenu na Vikutalienmarktu (jako volim tu trznicu, meku svih svetskih zacina, okusa i mirisa), nemojte slucajno pozdraviti sa Guten Tag.
Tamo je Grüß Gott juznije od Majne, obavezno kao i Servus, na sjeveru je Guten Tag o.k. kao i Tschüss. Nijemci znaju strane jezike, mnogo putuju, mnogo studiraju vani i gotovo svi znaju barem engleski.
Oni iz istocne Njemacke imaju svoj vrlo karakteristican naglasak, na kojeg zapadni dio drzave gleda malo posprdno.

Ovak vam to zvuci smijeh, a jos se znaju i nasaliti na svoj racun, nazalost samo ako znate njemacki cete shvatiti salu...
http://www.myvideo.de/watch/29521

Istocna Njemacka je sinonim za nove savezne drzave: Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen...
Vjecni konflikt Ossis und Wessis

Wurst/kobasica je svetinja. Pa se tako proteze i kroz jezicno blago – sve mi je Wurst, znaci svejedno mi je, ob es ihm um die Wurst geht – znaci o esecijalnom u zivotu. Ima kratkih, dugackih, debelih, tankih – kobasica, ali to ste znale i same.
Jedu se tople, hladne, sa umakom, sa kruhom, u salati da, da Wurstsalat, u biti to cete moci kupiti u svakoj mesnici, ponijeti doma i jesti kao mali medjuobrok.

Znaci nareze se na trakice i napravi sa povrcem, jajima i slicnim.



A osnovni recept je pola kile kobasice (Kalbslyoner recimo), 200 grama sira, recimo svicarskog ementalera na trakice, 1 luk, na sitno kiseli krastavci i uz to kriska pravog seljackog kruha. Jako cesto se jede u Biergartenima navecer uz pivu.
Kad dodje Bayern na red pozabaviti cemo se i njihovim nacionalnim ponosom, bijelom kobasicom, ali reci cu da svaka regija ima svoju vrstu na koju je jako jako ponosna. Svaka regija ima svoju kobasicu, pivu i mineralnu.
Njemacka je broj jedan u svijetu po vrstama i kvaliteti kobasice.

Deutsche Wurst - Alles Andere ist Käse! smokin

Nijemci vole i Hawaii Toast koji jedu sa ananasom, inace vole ananas i na pizzi i na ostalim slanim jelima. I sama to cesto radim kao brzu veceru – punozrni toast, na njega komad sunke ili komad tankog pileceg snicla, na to peceno jaje, ananas i zapeci po gore sir, uz to zelena salata.

I u vecini kafica koji ne nude posebno bogatu toplu kuhinju cete naci razne salate i barem ovakve snackove i gotovo na svakom mjestu mozete pojesti nesto sitno i frisko.

Njemacki kuhari su poznata export stavka. Po njihovim knjigama i receptima kuhaju svjetski poznati restorani, obicno ih "kupuju" Arapi - kuhare ne recepte, gdje onda jedan takav covjek ima 100-njak prvoklasne radne snage (domace) kojom koordinira i ima zadnju rijec. Zaradjuju bolje nego vrhunski manageri i stvar je casti kojeg kuhara smijete dodati na vizitku svog usluznog objekta. Naravno imam neke svoje favorite, kod kojih ne jedem cesto jer su skupi, ali tu i tamo si priustim best of the best. Witzigmann, Alfred Biolek, Mario Kotaska, Ralf Zacherl, Alfons Schubeck, Siebbeck je dugo vazio za papu njemackog kulinarstva. Tave od lijevanog zeljeza, frisko bilje, regionalna kuhinja i naravno sve frisko i nepreradjeno...

Ujedno obratite paznju sto pise na lokalu, do kad ima warme Küche jer vrijeme do kad je lokal otvoren nije automatski vrijeme i do kad mozete naruciti hranu. Cesto ne mozete vise naruciti sat vremena prije zatvaranja.

Smatra se nepristojim ako ne pocistite tanjur i posluga ce vas na diskretan nacin pitati – jel nesto sa jelom nije bilo u redu. Sad znate zasto sam se brzo uklopila, ja svoj tanjur sa radoscu i gustom pocistim!
Pitanje koje ce vas pitati u lokalu – placate li zajedno ili odvojeno? Time, ako zelite platiti svak za sebe, ne dolazite u neugodnu situaciju da vi posluzi morate reci da naprave odvojene racune. Ovdje se ide puno po restoranima ali to ne znaci da uvijek morate placati runde, pogotovo ako idete sa ljudima sa kojima niste bliski. Kad idemo sa prijateljima onda svatko plati jednom i ne, Nijemci nisu skrti, dapace ne sjecam se kad mi je itko dosao u kucu praznih ruku makar dogovorili samo neobaveznu kavu. No pravilo da jedan placa za sve, ne vazi za ovu drzavu. Dobro je to znati.
Ja se krecem u drustvu gdje je to pravilo ali sam svjesna da isto nije opcevazece.

Ne vole nepozvane goste. Ne volim ni ja. Danas u vrijeme sve te silne moderne tehnologije je o.k. barem mobitelom provjeriti jesu li ljudi doma i jel uopce zele vase drustvo i to sad. Ne dolazim nenajavljena niti volim takve goste primati. Izuzetak su jako dobri prijatelji s kojima se mogu druziti i u pidjami ili kad je neka frka panika, tad moze doci svatko nenajavljen. Onda mozete doci i u ponoc i pomoci cu koliko god je u mojoj moci.
Volim goste pogostiti i ugostiti kako se spada, volim si uzeti vremena za njih, a to ne mogu ako nasjednu na zvono u nedjelju popodne dok se muz i ja opustamo i zastore spavace su zatvoreni.
Ili dok cijeli dan provodimo u pidjami i gledamo filmove i odlucimo uzeti pauzu od svega vani.

Isto tako nije uobicajno da vam prijatelji otvaraju vrata ormara ili frizidera. Tu vrstu bliskosti ili spotanosti ni sam ne prakticiram i mislim da ima mnogo drugih nacina za pokazati sa kime smo si bliski. Dakle - u goste se najavite, Nijemica kao domacica zeli sve imati pod kontrolom, isplanirati i najsitnije detalje, rashladiti vino na pravilnu temperaturu i naravno - ne dozivjeti iznenadjenja.
Ne dolazite prerano, to jest nekulturno. Barem u ovoj drzavi. Mogli bi zateci domacicu kako se upravo presvlaci iz odjece za kuhanje u odjecu za primanje gostiju, kako se jos sminka ili upravo namjesta stol. Niti prekasno nije dobro, superorganizirana domacica ce tajmirati topla jela da budu gotovi kad vi zazvonite i steta je da se jelo a time i raspolozenje ohlade.
Zapamtite, ona se potrudila pripremiti finu veceru i vas mali doprinos tome je da budete tocni.

Kad nemaju goste Nijemci veceraju hladno – Abendbrot. Kruh, nareske, sir, frisko povrce. I zna se da se nakon sedam navecer ne dolazi ljudima jer imaju svoje obiteljsko vrijeme za stolom – Abendbrot.

Vole se rukovati. Gotovo na razini opsesivno-kompulzivnog poremecaja. Ako ne zelite ispasti nekulturni, rukovati cete se 10-ak puta na dan. Mladji se vole grliti, no u pravilu u formalnijim drustvima MORATE svima dati ruku. Pa kad se skupi kod nas 10-ak gostiju, potraje to, dok svak svakome da ruku. Vidite ne smijete kasniti, uz rukovanje, klopa se brzo ohladi wink. Ako se ne rukujete, biti ce uvrijedjenih.
Meni je malo trebalo i da shvatim da se i grliti mora (sa prijateljima), one bi mene stiskale onako od srca a meni su takve intimnosti ponekad too much, jesam ja warmherzig i sve to ali mi treba malo da se zagrijem...Cim vam jace stisnu ruku, tim je karakter snazniji. Ja uvijek stisnem, nek se zna. smokin Ne volim drzati neciju krepanu ribu, pardon ruku, u svojoj.

Zestica bas i nije omiljena i ne poklanja se cesto. No omiljeno je vodjenje kroz dom, domacica ce vam time pozeljeti dobrodoslicu i kratko (ili duze) vam pokazati prostorije. Meni se obicaj svidja jer to znaci da necu morati zamisljati ostale prostorije no ja sama ne vodim bas sve ljude po citavom stanu, nego ovisno o tome koliko su mi dragi.
Dakle zestica ne ali u 99% slucajeva ce vam ljudi doci na vrata sa bocom finijeg vina. Znaci poklanjanje vina je masovna pojava. Piva se ne poklanja ali se pije, Nijemci su po kolicini popijene na trecem mjestu u svijetu odmah iza Ceha i Iraca. Statisticki gledano popije svaki Nijemac 125 litara godisnje.
Statistike kazu da bi se Nijemci u prosjeku radije odrekli seksa nego pive. Zakoniti ne pije alkohol. Pametnome dosta.

Ako se na toj tour de home zapocne razgovor gdje ste nabavili divno antiktno ogledalo u spavacoj ili gdje ste dali sivati zastore u boravku ili tko vam je naslikao sliku u hodniku...moze to potrajati. Dakle – budite tocni pri dolasku.
Nemojte se cuditi ako pri tom obilasku ugledate i posve tipicne kucne ljubimce
ovdje. Nemojte podcijeniti ritual kave i kolaca nedjeljom popodne. To je svetinja. Tu se na tren znaju zaboraviti i pokoji oveci obiteljski ratovi i cavrljati o vremenu i kolacima koje Nijemice rijetko same peku ali kupe u prefinim slasticarnama. Obicno cete vidjeti njihove zakonite kako nedjeljom popodne balansiraju sa umotanim kolacima na putu do doma. Uz meni preodvratnu filter kavu sa kondenziranim mlijekom:



Ducani su nedjeljom zatvoreni, u vecini drzave i subotom poslije 18:00, ne tako davno su subotom ducani radili samo do 14:00, a radnim danom do 18:00 svi pa je bilo tesko otici u nabavku. Sto se toga tice, mogli bi nauciti od drugih drzava.

Pricica ima naravno bezbroj i kad se sjednete zapisati ih onda ih se pola ne sjetite. Uglavnom Njemacka pred bilo koji drzavni praznik je slicna predratnom stanju. Vuku se enormne kolicine hrane kao da ducani nece biti otvoreni mjesecima, opca histerija, svega mora doma biti. Kaj ak teta Gerta odluci bas za Uskrs doci do nas a nemamo njen omiljeni caj ili bijelu kavu koju pije? A ne! Na sve moramo biti spremni. Priznajem da i ja volim imati dobro opremljenu spajzu jer mi to uvelike olaksava zivot, ali prosjecan Nijemac me u tome daleko premasuje. Slepaju se sanduci i sanduci mineralne vode, sokova i piva...pa se pitamo jel se to sprema treci svjetski rat, a mi ne znamo?
No da, zapravo ironiju na stranu, vecina svijeta ipak malo zavidi Nijemcima na njihovom perfekcionizmu.
Tante -Emma ducana ima jos samo po selima, to su vam oni gdje trgovac stoji iza pulta a vi govorite sto bi i tu intimnost dijelite sa svima prisutnima u prostoriji.


Tko se takvih ducana jos sjeca, u njima bi obicno radila neka starija bakica sa sijedom kosom podignutom u pundjicu i od tuda i naziv ducana u kolokvijalnom govoru: teta emma.

Spomenula sam vec filter kavu, znaci to je nacionalno jutarnje pice broj jedan.



Ukoliko bacite papiric na cestu, pogresno odvojite smece u kontejnere ili radite neku drugu gradjanski nedopustivu stvar – uputiti ce vam izraz pun gadjenja i prezira, vjerujte taj se genetski nasljedjuje! No ako godinama vjezbate mozete se prilicno dobro istrenirati u tome. Probajte ici kod crvenog svjetla preko ceste – cisto ako vas zanima kakav je to pogled, onda se okrenite iza sebe. Ako ste u mom gradu, posve je moguce da cu vas i ja tako pogledati.
Neki koji citaju blog a jako me vole (bok D.) su se znali i cuditi i ljutiti kako to da cekam na zeleno, nigdje zive duse oko nas. Na tu temu moram reci da ne simpatiziram ljude koji se drze pravila samo dok su na lancu, pod kontrolom.

Carobne rijeci su zimska i ljetna rasprodaja Sommerschlussverkauf (SSV) i Winterschlussverkauf (WSV).
Eh to su snizenja, a ne kao kod nas snize 35 % i jos se hvale. Snizi se sve do 80% i zaista je prilika obuci se od glave do pete.

Pazite i na rijec

Proci povoljno je cool! Ne srame se reci da su nesto jeftino kupili i ne lazu kako su to kupili za vise novaca ;-). Dapace i bogati vole kupiti povoljno, jer ne bi ni bili bogati, da izmedju ostalog, ne paze na novce. Jedan od najvecih trgovackih lanaca tehnicke robe Saturn je razvio nacionalnu krilaticu Geiz ist geil u slobodnom prijevodu Skrtost napaljuje (skrtost je hot).



Trgovci znaju engleski, ostale jezike ne. Cesto ni njemacki LOL. Jedino u novoj ruskoj metropoli, Berlinu, cete u skupim buticima biti posluzeni na ruskom ako zelite ili na nekom od arapskih jezika. Uostalom upravo u zemlje gdje se govore ti jezici i idu novi Maybachi sa tvornickih traka.





Oni naime placaju u keshu, osnovna verzija je 360 000 tisuca eura, a one zaista luskuzne jos 100 000 gore.
Na autoputu nema ogranicenja brzine. Ne dogadja se zbog toga vise, nego cak manje automobilskih nesreca nego u zemljama koje to ogranicenje imaju. Voze se iskljucivo tehnicki ispravni auti. Ako ste na autoputu prespori dati ce vam to do znanja. Naime ja prva, kad sam sama u autu volim potegnuti po autoputu, svi voze 140 to je onako lagano truckanje a 180-200 je vec brza voznja. S vremena na vrijeme obavim takvu voznju, treba mi to za dusu. Samo ja i moj cisti izglancani brm brm. Cak ni ne volim slusati muziku. Volim slusati brujanje motora i meditirati.

Gradsku voznju izbjegavam, iritira me taj stop and go i nije moja stvar. No postoji preporucena brzina i ako nu prekoracite, a NAPRAVILI ste tj. prouzrokovali nesrecu e onda ce vas kazniti vise nego da ste vozili tih 130. Znaci morate procijeniti mozete li.
Mnogi automobili koji prodju tehnicki pregled u istocnoj Europi ovdje ga nikad ne bi prosli.
Inace strance na cesti prepoznajemo i bez pogleda na tablice. Voze presporo. smijeh
Onda ce im Audi, BMW ili Porsche svjetlosnim signalom dati znak da ometaju promet i njegov normalan tijek. Ukoliko mogu birati vozim najradije njemacke automobile.


(bio do nedavno njemacki)


Satire i pricica imam jos ali za neki drugi put...

Ovaj vikend sam imala goste iz Belgije, bilo je dinamicno, zanimljivo i naporno. Sad bi mi dobro dosao neki vikend, problem je samo sto tjedan pun termina, bez milosti ceka na mene.
A belgijski gosti su donijeli sto? Pola kile orgazmickog dozivljaja – cerekcerekcerek





Neki dan u mesnici, kupujem cevapcice, lungice i ostalo i kaze mi mesarica da fino mirisem. Nasmijesim se i zahvalim. Ona kaze ali da posebno dobro mirisem...ja kimam...da jel bi joj rekla koji je to parfem. Kazem joj. Da jel bi ja njoj to kupila, evo vadi ona iz blagajne novcanicu od 100 eura i da nema veze kad stignem, nek kupim. Ja iznenadjena situacijom, pogotovo jer me zena vidi valjda drugi put u zivotu, nas stalni mesar je na godisnjem inace idem tamo. Kazem da ne, nikako mi ne davati novce, da cu kupiti pa nek mi da onda.
I da moze i sama kupiti, da nije to neka posebna parfumerija nego Douglas. Kaze da ne moze, jer radi od deset ujutro do osam navecer svaki dan i cijelu subotu. Progutam knedlu i odlucim se nikad se vise ne zaliti na moj zivot.
U taj cas se sjetim – ma necemo jos kupovati, donesem vam ja sutra moj parfem i pakiranje vam dam i vi si njuskajte, naspricajte se pa ako je i na vasoj kozi o.k. onda cemo kupiti. Njoj neugodnjak...ali ja brbljava kakva jesam (za one rijetke koji to jos nisu znali zubo...) kazem – sredjeno, do sutra. Sutra ujutro nosim parfem, kazem da cu ga navecer pokupiti i nek se slobodno par puta nasprica. U medjuvremenu nadjem super ponudu na internetu i parfem 20% jeftinije nego bilo gdje u gradu, narucim, platim, stigne za 2 dana i odnesem joj. Zena je bila tako sretna, zene drage - tako sretna! Podsjetila me u cemu treba uzivati u zivotu.
Rekoh da je parfem super napravljen i da ga je potreba doslovce kap za cijeli dan i da ga ja trosim dugo i jos ga ni 1/3 ne fali.

Prodje to sve, za par dana idem s muzem na kavu u kvart i sretnemo nju na ulazu u mesnicu, pozdravimo se lijepo, ona mahne da sacekamo i izlazi van sa dva para
, nece novce i smjeska se. Muz naravno, za prethodno storiju, ne zna. Gleda zbunjeno. Ja velim pa sprijateljica sam se sa zenskom. Veli on, boze jel ima netko s kim se ti ne sprijateljis? I pojede zadovoljno kobasu. Vrhunske su. Rade ih sami i to pred musterijama.

Zakoniti kupio Klangspiel za balkon....sad nam to zvoni po citave dane, a njemu super. Osim njega, jedino se jos susjedova macka tome veseli i sa balkona mjerka...

Sljedeci tekst je kozmeticki.

Jedan dodatak vrtnih patuljaka, samo za lolinu cerek



- 19:30 - Komentari (40) - Isprintaj - #

subota, 01.03.2008.

Stednja ili raspinistvo - drugi dio, psiholoski faktor



Kategorije: novac, obitelj i zdravlje.

U proslom tekstu smo debatirali o stednji, zakljucili smo mudro da sve ZNAMO ali...eh taj ali uvijek upropasti stvar, zar ne? A taj ali je odlucujuci u prici. To je onaj psiholoski faktor koji upravlja nama. Preporucujem knjigu Suze Oman: The Courage to Be Rich. Koja je usprkos tome sto je bogata i dalje bila i duzna i nesretna.

Sto nas to pokrece, a znamo da nije nas racionalni dio? To sto smo kao mali bili zeljni svega pa sad mislimo da TREBAMO to sve nadoknaditi, ma kostalo koliko treba. Vidite upravo deficiti iz proslosti upravljaju mnogocime u vasem sadasnjem zivotu pa tako i odnosem prema novcu. Ali vi vise niste ona 10 -godisnjakinja zeljna moderne odjece, nego odrasla zena a takvom vas i banka smatra kad vam je dala otvoriti racun.

Koji su vasi triggeri i kako im stati na kraj? Sto ste si u djetinjstvu zeljeli a niste imali i mislite da je to opravdanje da si sad u überdozama iste zelje ispunjavate? Lijepa odjeca, knjige, ljetovanja? Fina klopa, delikatese, naresci, slatkisi?



Oni koji nemaju postovanja (ne strahopostovanja) spram novca, isti nikad nece ni imati. To su recimo ljudi koji kupe pet puta skuplji auto nego si realno mogu priustiti i onda gledaju hoce li taj mjesec platiti struju.

Moc privlaci novac, a nemoc i bespomocnost privlace samo probleme.

Ako stalno strepite kako cete doci u situaciju kad necete imati dovoljno za zivot, s vremenom cete se vec mentalno pobrinuti da do takve situacije i dodje. Mentalno cete privuci te dozivljaje.
Bijesni ste i ocajni jer ste u dugovima. Taj ocaj je sve samo ne pozivajuci, dapace – odbija sve pozitivno pa i novac. Ljubomora. Na vaseg sefa, poznanike ili vaseg bivseg. Sve te negativne emocije vas cvrsto vezu u mjestu i problemu. Ne daju vam disati, micati se i napredovati. Preradite ih. Pokusajte analizirati otkud taj bijes, ta zavist? Od tamo i potrebe koje ponekad nisu stvarne nego nametnute nasim osjecajem manje vrijednosti. U tom slucaju nikad necemo kupiti dovoljno. Uvijek ce nam nesto nedostajati. Mnogo je financijski isplativije poraditi na svom osjecaju manje vrijednosti i njega promijeniti.
Imate li osjecaj da niste dovoljno dobri za druge i da im pomocu novca zelite prikazati bolju sebe? Obrazovaniju, informiraniju, vise cool osobu? Kupujte li imidz? Je li vam preskupa ta uloga? Mozda ste se okruzili ljudima koji su realno mnogo imucniji od vas i pokusavate, uzalud, drzati korak s njima?

Kupujete li utjehu? Nezadovoljni ste brakom, poslom, prijateljima i umjesto da izvor zadovoljstva sredite, vi se tjesite sarenim finim vrecicama.

Sto ste dosad ucinili sa vasim novcem? Zalili se kako ga nikad nema dovoljno? Sirili zalopojke? Nabrajali za sto vam sve nedostaje novaca? Necete nikad postati imucni ako stalno o siromastvu govorite.
Reprogramirajte se mentalno – umjesto zelio bih, imao bih. Zelim, imati cu. Nemojte se zavaravati formulacijama poput "trebala bih stedjeti". U trebala bih – je vrsta vanjske obaveze, a ne unutarnje uvjerenje. I vec u trenutku izgovaranja znate da to necete napraviti. To su recenice kao – mogla bih izaci iz minusa da dobijem povisicu place. Nema kad i ako i u slucaju da.
Ima samo sada i ovdje. To je jedina mogucnost zivljenja.
Znaci – imam dugove i upravo ih rijesavam. A ne mogla bih ih rijestiti kad se zvijezde posloze....Govore li vase misli i rijeci zaista ono sto zelite da se ostvari? Ili proricu krizu i bijedu?
Ili kad netko izjavi – ja sam jednostavno spontana u trosenju, ne mogu ja tu nista. Mentalno ste se programirali za dugove. Sad se reprogramirajte za izlazak iz duga – trosim novac, samo kad ga imam.
Ili – ja ne mogu stedjeti. Zasto se mentalno takog grcevito drzite toga? Vjerujte u sebe, vizualizirajte blagostanje, vasa podsvijest ce vec naci put do cilja. AT-ovci ce ovo svakako razumijeti.
Raskrcite kaos u vasim glavama i domovima. Napravite pregled i strukturu u zivotu. Zovite to feng shui, flylady ili nesto trece – ali napravite mjesta za nove dobre stvari u vasem zivotu.
Rijesite se i stvari koje ste davno kupili, a nemate za njih nikakvu primjenu. Maknite to groblje nekoristenih stvari iz uglova svojih domova. Ne gledajte to kao bacen novac, jer isti za kupljenu stvar ionako nikad necete dobiti natrag. Blagoslovite time nekog kome ta stvar ipak treba i napravite mjesta u vasim zivotima.
I ne predbacujte si sto ste nasjeli na super tavu na tv-prodaji ili ste bas morali imati kucni bicikl kako bi skupljao prasinu.
Ali naucite nesto iz toga. Predmeti nisu uvijek ono sto ce nas usreciti, a pogotovo ako su kupljeni novcem kojeg nemamo.
Kad pocnete vise cijeniti novac, znati cete uvijek jel si nesto mozete priustiti ili ne i po svoj prilici upravo onda zaista imati novaca kupiti si stvari koje zaista zelite, skupu torbu, finu veceru umjesto jeftinih supstituta koji ionako ne daju feeling prave stvari.



Recimo poznajem osobe koje su mi kategoricki tvrdile da ne mogu stavljati ista ispod 900 kuna na lice jer imaju pazite sad – njegovanu i otmjenu kozu lica koja ne pristaje na nista manje yes. Nisam imala srca reci da koriste zadnji sund od kreme i da su unutra sastojci za manje od 50 kuna vrijednosti. U trenutku kad je providnost bila s njima probale su ipak moju kremu za 100 i nesto kuna i zakljucile da je savrsena.
Hocu reci, neke luksuze trebamo i to je o.k. ali neke ne trebamo i cak i sami sebe drzimo u zabludi.
Moje zamke su fini katalozi koje salju trgovine delikatesama iz cijelog svijeta, vinoteke, knjizare, katalozi sa preko 500 stranica cipela....cak i kad mi nista ne treba, tesko je odoliti tako dobroj fotki, pogotovo kad na njoj uz savrsene mokasinke zena nosi iste bijele hlace koje i ja imam i vec imam mentalno slozen cijeli outfit u glavi...
U svakom slucaju se mozete zapitati bi li ne-kupnja te doticne stvari uzasno ostetila vasu kvalitetu zivota?
Ili je bolje novce ostaviti na racuni i ne bojazljivo otvarati kuvertu sa sljedecim racunom koji stigne u kucu.
Neki se posprdno odnose prema sitnisu, lipa sim i tam, hej to je za cicije, ne bavim se ja takvim stvarima.
No da, pozelite li kupiti recimo bocu soka i nedostaje vam 30 lipa, mislite da ce vam to oprostiti na blagajani? Ili – hoce li vam uopce biti ugodno pitati takvo sto?
Dakle sve je to novac. Ako ne vjerujete, pokusajte svoju mjesecnu placu pretvoriti u lipe. Vidite. Vi upravo ostavljate dio svoje place. Posprdno se odnosite prema dijelu novca kojeg ste zaradili svojim radnim vremenom, pa ce se i sef prema tom istom vasem vremenu posprdno odnositi.
Ne, to nije isto kao i dati napojnicu ili ostaviti trinkgeld negdje. Ali i kovanice se broje. Aj shoka kad sam vidjela da tetama vani ne smijem ostaviti novac jer sokirano trce za mnom i vracaju mi ga jer im blagajna nece stimati na kraju smjene. Tako da sad bas kao i ostali, svoje cente zbrajam i vracam u novcanik. I 50 centi i slicno. To stoji u salici u kuhinji i novac je za pekaru. Kad si svako jutro mogu kupiti od toga friska topla peciva onda to prestaje za mene biti apstraktan sitnis i postaje nesto konkretno i vrlo opipljivo.

Vazno je postaviti si pitanje ( i ne postavljajte si to pitanje na kavici u gradu, preko puta nekog finog izloga) sto je meni NAJVAZNIJE? Ako je to ljetovanje koje se otplacujem u sest rata. o.k. onda je tako. A mozda je sigurnost ipak vaznija? Sigurnost da ako se itko razboli unutar obitelji da cete imati novac za najbolju zdrastvenu uslugu i da tad, kad vam je najteze, nece vas jos i financijske brige moriti.
Jel vam vazno da vam dijete sa 9 mjeseci starosti nosi markiranu odjecu ili da danas sutra ima novac za studij ili skolu jezika?
Jer ruku na srce, vecina nas obicnih smrtnika mora donositi takve odluke i ne mozemo platiti sve.
Ako stvarima koje cinite ne pripisujete neku vrijednost, nece ni svijet vama pripisivati neku. Postoji veza – onaj tko se osjeca siromasan i vjeruje da ne moze zaraditi vise, nece ni postici vise.
Napravite plan, mozete li dodatno zaraditi, mozete li prestati kupovati odjecu i kozmetiku i godinu dana zivjeti na sitnom i vratiti dug? Kad ste to ucinili – otvorite novi racun, pocnite ispocetka. Dogovorite sa bankom da nemate odobreni minus ni od sto kuna.



Osjecaj koji cete imati kad ste na kraju mjeseca u plusu vam ne mogu opisati ali isplati se raditi za taj osjecaj.



Problem sa novcima je i kad krenete zaradjivati vise, osjecate se bogatije pa i trosite vise. Znaci ako niste sad u stanju ustediti (svota je nebitna), necete to biti ni kasnije.
Oni koji ni ne zele znati stanje na racunu, to saznanje vam moze manje stetiti nego biti u zabludi koliko novaca imate. Prekinite trositi energiju na zongliranje sa datumima, karticama i racunima, nju mozete mnogo pametnije upotrijebiti. Prekinite pretakati iz supljeg u prazno.
Mozda ce tako i suvisne kile lakse sa vas, neke teorije kazu da su suvisne kile pancirka koju si sami napravimo da se zastitimo od vanjskog svijeta, problema i opterecenja. I kad maknete razloge od kojih se trebate stiti, nema potrebe ni za oklopom. Ili ste od frustracije pojeli svu tu klopu, maknite izvor frustracije i nemate potrebe za tim silinim kalorijama.

Uz to, svojim dugovima stavljate i buducnost svoje djece na kocku, dan za danom, nitko ne planira da vam se ista dogodi ali nitko to ne moze ni iskljuciti. Novine svakodnevno izvjestavaju o nesrecama gdje iznenada poginu roditelji i ostave nezbrinutu djecu. U svoj tragediji zelite li im jos i dugove ostaviti????

Svojim nerazumnim odnosom prema novcu, ugrozavate i sasvim nevine osobe ukljucene u vasu obitelj.
Muza, zenu djecu vec prema konstelaciji moci i zaradjivanja.

Ako sam prodrmala samo jednu osobu, odlicno!

Zelim moci svakog trena reagirati ako mi oboli muz, dijete, roditelj. Nisam pesimist. Dapace vecinu vremena sam optimist. Optimist sa zdravom bazom.



Niste los covjek zato sto imate dugove ali ste osoba koja ne zna sa novcem. Molim neka se od ovoga izuzmu svi koji su usli u dug radi golog prezivljavanja.

Vratite si zivotnu radost. A ona nije svaki mjesec napeto cekati visoki datum hocete li se i ovaj put provuci kroz usicu igle. Pokoji panicni napad ili fobija ce se isto tako rijesiti time.
Jer svatko tko je u dugovima, a ima prosjecan osjecaj odgovornosti je barem jednom pao u paniku od stanja na racunu.
Zvuci paradoksalno ali sto manje samopostovanja imate to vam je veca granica boli. One mentalne boli. Sto ne znaci da ste super, nego da ste se u stanju vise ozlijedjivati i ciniti si lose nego ostali oko vas.
I zapravo – sto manje samopostovanja i samopouzdanja tim vise dugova.

Onog trena kad osjecaj dobrog postignete nezavisno od stvari oko vas, trebati cete manje.
Znaci stednja pocinje u glavi a ne u novcaniku.> A ne u excel tablicama.

Ljudi znaju reci da nemaju nikakve kredite osim sto su u minusu. Hej pa vi IMATE kredit. I to najskuplji na trzistu.

I jako vazna stvar. Vasa djeca uce od vas odnos prema novcu. Zelite li da nauce da je o.k. stalno biti zaduzen?
Zelite li ih sa tim znanjima i vjestinama poslati u svijet?
Ili cete im radije kupiti kasicu prasicu, udijeliti skroman dzeparac i uciti ih kad isti potrose, da novog nema sljedeci dan i da mogu sprckati na sitnice a mogu i stedjeti za big thing, za neku vecu skupu igracku...
Djeca cesto stjecu pogresnu predodzbu o novcu kad prate roditelje do bankomata i vide kako isti daje novac a ne vide da ga se fizicki prethodno igdje prvo stavilo unutra i ne vidi vezu izmedju mama radi cijeli dan i bankomat izbacuje lovu.

Zato treba imati doticaj i sa kovanicama i novcanicama, pustite ga platiti svoju zvaku, neka nauci da novac nije apstraktna kategorija.

Prije nekoliko godina su moja kumcad na vikendu kod mene na moju izjavu da ne mozemo kupiti igracku za mnogo kuna jer nemamo novaca kod sebe, rekli posve samouvjereno – idemo onda kupiti novac. Pa gdje?!? Pa na bankomat.

Eto – pravog trenutka za pricu, naravno prilagodjenu djecjem uzrastu. Pricu o tome da novac ne dolazi iz automata nego iz radnog sata i da je cesto jako skup.



Recimo kad dobijete sljedeci povrat poreznog novca. Kako bi zivjeli da isti niste dobili? Dakle zaboravite na taj novac i stavite na stranu. To je mali ali vazan prvi korak. Ne potrositi sve sto imamo.

Jednako vazno – da sa svojim zivotnim partnerom budete suglasni oko novca, ulaganja, trosenja. To se naravno provjerava prije braka. Imate li isto misljenje o tome treba li stediti i sto sa ustedjenim uciniti: investirati ili drzati na banci? Imate li isti stav o luksuzu i koji lukusz zelite, a koji ne? Ili on ne razumije trosak preskupe torbe a vi ne razumijete trosak njegove sportske opreme? Jeste li pricali o starosti? Od cega tada zivjeti? Jeste li jasno podijelili uloge tko je knjigovodja kod vas? Nitko? Uf, onda je veselo!



Imate li isti stav o velikodusnosti, o poklonima za siru obitelj? Jeste li se dogovorili u slucaju bolesti kakve obaveze cete ispunjavati u odnosu na vase roditelje, hocete li im placati dom ili njegu?
Koje radno mjesto ima prednost, ako jedan od dvoje mora zbog posla mijenjati mjesto boravka?
Tko sto placa? Jel se oboje osjecaju o.k. sa tim sistemom? (mala napomena: sistem sve je nase imaju cesto osobe koje malo do nista ne zaradjuju i kad krenu raditi – onda je muzeva placa i dalje sve nase a moja placa je moja, vidjeno x puta).
Znate li koliko vas muz/zena zaradjuju?
Nema idealnog rijesenja – idealno je ono gdje su OBJE strane zadovoljne.



Nisu vam ova pitanja romanticna? Ne dok hodate ili ste zaruceni? Da li ce vam kasniji problemi proizasli iz toga biti romanticni?

Volim promatrati kako se ljudi odnose prema novcu, to neopisivo puno o njima govori.

Mozete i diplomaticno provjeriti buducu zivotnu partnericu/partnera, jednostavno promatranjem. Daje li napojnicu, kada i zasto i koliko? Priusti li si uzasno skupu tehniku ili garderobu koja stoji u nesrazmjeru sa primanjima (alarm alarm!!!).
Pozove vas u restoran i onda se pred vama zali kako je uzasno skupo vani jesti (skrtac, ni to ne volimo ne?). Ne mora vas uopce pozvati van, ako nema love, nek sam spece pizzu ili napravi sendvice ali pozvati vas i onda vam upropastiti vecer financijskim zajedljivim primjedbama...kako placa odlazak na odmor? Rate, kesh? Voli li putovati ili ce vam cijeli zivot zvoncati kako je to bacen novac, a vi ste u dusi svjetski putnik?

Smatra li svoje roditelje produzetkom svoje place, dakle placa plus novac od roditelja i ne zna zivjeti samo sa svojim novcem?
Stedi li?
Kocka li? Ima li novcanik i dzepove jakni pune zguzvanih racuna. Ne moze platiti racun kreditne kartice odjednom?

Kupuje si novi mobitel iako nije platio rezije?

Kad govori o novcu rado prica o: mi, nama, mi cemo platiti...

Ne moze uci u ducan i izaci a da ne kupi nista cak i ako nista tog trena ne treba?

Stalno se pita na sto mu je otisla lova? Kupuje vam skupe i luksuzne poklone dok hodate, a vi znate da si to ne moze priustiti? Ide u kladionice?



Tu napominjem da ponekad sa fiksno odredjenom svotom u vidu zabave nije isto kao i kockanje do zadnjeg novcica usijanog pogleda i izgubljenog osjecaja za realnost. Volim otici u finu kockarnicu, obuci vecernju haljinu, uzeti malo novaca i zabaviti se. Odem jednom godisnje. Gotovo jednako kao u igri uzivam i u promatranju ljudi oko sebe.

Dalje, ne voli pricati o novcu i pravi se da ima sve pod kontrolom, a vi znate da ima dugove?

Sve su ovo vazne stavke kad znamo da se vecina razvoda i dogodi upravo zbog novca.

Mali test, poklonite si medjusobno, ne znam 100 eura i dogovorite se da smijete potrositi na sto zelite. I za 2-3 mjeseca porazgovarajte na sto ste potrosili. Prije nemojte otkriti da cete to pitati. I ovo ce vam otkriti mnogo o osobi.

Jel ostavljeno na racunu da se popravi minus? Jel kupljen skupi parfem? Jel stavljeno na stranu za zajednicki odlazak na more? I naravno vazna je vasa reakcija na sve.

Da li vas je ishod poklonjenog novca iznenadio? Sokirao? Razocarao? Ako si je jedan od vas dvoje nesto kupio, jel pri tom mislio samo na sebe ili na oboje? Jel si kupio teniski reket ili je kupio masinu za kavu od koje cete oboje moci uzivati?

Ili ste vi potrosili novac na sastojke za njegovu omiljenu veceru i za fini donji ves kako bi napravili poseban petak navecer? A on je svoj novac potrosio izasavsi na cugu sa deckima?

Sva ova pitanja dobiju posebnu vaznost ako se danas sutra idete rastati. Na koga su racuni? Na koga je stan? Na koga auto? Imate li vi ista za pocetak samostalnog zivota? Ili samo minus na racunu? I onda je naravno jako bitno, morate li vi otplacivati dugove vaseg bivseg muza.
Neki se odluce i na bracni ugovor. Cak i ako u trenutku sklapanja istog nemaju nista ni jedan ni drugi. Ali – mogu recimo u braku zaraditi finu lovu, a ako ugovora nemaju onda to dijele, bez obzira recimo sto vam muz nije pomogao u karijeri i radio umjesto vas do duboko u noc.

Moj tvoj i nas novac. Ili, imate li iste navike, iste hobije i zelite trositi uvijek na identicne stvari? Sistem koji se meni pokazao o.k. je nas novac za nase zajednicke potrebe, rezije, klopu, putovanja itd. i onda moj i njegov za nase odvojene guste. Zasto bi on meni placao moj wellness tjedan sa kokama u hotelu? Ili zasto bih ja njemu placala elektricni vlak za par stotina eura, a dugacak 15 cm. Znaci dogovor oko onog sto mora, a dzeparac je jako bitan i to odvojen. I ne zelim da ima samo nas racun u banci i da on zna koliko sam tocno platila njegov rodjendanski poklon i jos najbolje njegovom lovom. Nije to sistem za svakog. Ali nije to ni bitno. Bitno je da ste vi sretni i u plusu sa vasim sistemom. Da ste slozni koliko zelite potrositi na odmor i odakle novac za to (najgore je o tome ne pricati i kad dodje godisnji samo ispisati cekove), zelite li si za svaku prigodu rodjendan, godisnjicu, dan hodanja pokloniti nesto ili zelite simbolicke poklone?
Ako ste odlucili biti sa klincima nekoliko godina doma, kakav osjecaj cete imati ne imati svoj novac sve to vrijeme? Moze li se to nekako srediti, muz vam svaki mjesec uplati malu placu na vas racun, jer vi radite po citav dan svejedno. Nema veze ako cete tom placom ionako platiti rezije, bitan je feeling, da i vi budete PLACENI za svoj rad. Da on dobije feeling da vas rad kosta i da ima cijenu i da nije besplatan.



Evo ovo je bio duhovni osvrt na jednu vrlo materijalnu temu.

ARTE

Prvo najava filma, u kinima tipa zagrebacke Kinoteke, znate ona mala alternativna kina koja posjecuju samo zagrizeni filmovili i ostali cudaci, e bas u takvima igra Sex-Streik in Absurdistan od 20.03. Koreziser je Gordan Mihic, autor Kusturicinog Crna macka, bijeli macak kojeg su pogledali i mnogi ne -balkanci i time dobili extra bodove u razgovoru sa mnom.
http://www.veithelmer.de/Absurdistan.48.0.html?&L=0

Oni koji zive oko Leipziga su mozda posjetili i Buchmesse, 2. najveci u drzavu, prvi je naravno frankfurtski.

02.03. nedjelja – 17:45 Za stolom u Rusiji, dokumentarac 26 minuta, zatim u 20:15 zadnji dio dokumentarca o modernim Zracnim dvorcima ovaj put Madrid -Barajas
03.03 ponedjeljak u 19:00 do19:45, dokumentarac o Turskoj, ako kao i ja zelite tamo uskoro na odmor, zanimljiva uvertira, drugi dio serije sutra u isto vrijeme
04.04. utorak u 21:00 dokumentarac Uspravan hod i njegova cijena, koju cijenu ima istina kad su vam protivnici opaki i iskljucivo profitno orjentirani
06.03. cetvrtaku 22:50 Tajni muzeji dokumentarac, znate li koliko umjetnickih djela nikad nije vidjelo oko javnosti jer su oznaceni kao kontraverzni, nepocudni ili bolesni. Depoi mnogih svjetskih muzeja cuvaju takve umjetnine, recimo L'origine du Monde od Courbeta je tek nedavno (tek prije nekoliko godina) smjela u javnost.
07.03. petak Der Taufelbraten – pojam za izrazito zlocesto i nemoguce dijete, petogodisnja Hildegard je uz svu svoju inteligenciju i mastu roditeljima bolesna, prema knjizi Das verborgene Wort (preporucam !) u gl. ulozi mlada talentirana njemacka glumica Anna Fischer i sama pomalo u stvarnom zivotu Teufelsbraten. Te u 00:50 Coming Apart film iz 1969, sto kad vas seksualni terapeut i sam pukne?
http://estb.msn.com/i/9F/DEDABD8B2899FF9F90A6B0B0550F5.jpg
Kad Anna ne glumi onda pjeva u svom bendu http://www.berndschin.de/Panda1.jpg
http://www.arte.tv/de/suche/1944952.html
08.03. subota u 22:45 Autopiloti njemacki film iz 2007, jedan trener nacionalne reprezentacije, jedan tv novinar, jedan trgovac i jedan pjevac zabavne muzike. Sve u formi drame.
09.03.nedjelja 20:40 Tko odgaja vasu djecu? Ili zivite u iluziji bas kao i moja frendica koja radi 55 sati na tjedan izvan kuce, da ona odgaja svoju djecu? A to sto su au pairku klinci poceli zvati mama?

Dakle tema veceri – odgajateljice. I dokumentarac o eksluzivnoj engleskoj kuci koja proizvodi iste sa pedigreom, oko koje se poslije tuku celebrities i koja zaradjuje vise nego mnogi manageri. Trazite li vi jos uvijek vasu Mary Poppins?



10.03. ponedjeljak u 21:00 Na rubu noci – parabola usamljenosti jednog covjeka, te u 01:05 Eksperiment 770 – radjanje na zapovijed. Ceausescu i rumunjski eksperiment.
11.03. utorak u 21:00 dokumentarac o kemiijskom divu Monsanto-u, business sa otrovom i genima. Danas je 90% genetski manipuliranih biljaka patent ove firme. Jos jedna previse mocna Life-Science-Firma.
12.03. srijeda Komm näher – tri zene i turbulentna zima u Berlinu, tri razlicita zivota, ali ista potraga za istim – ni karijera, ni obitelj ni sloboda ne skrivaju ono sto nismo dosad u sebi nasli...
13.03. cetvrtak u 21:00 Raus aus Amal (opcenito ako volite filmove Kinoteke, voljeti cete i arte filmove, malo su nakrivo ali sa pravom dozom zabave): svedska provincija, dvije zaljubljene djevojke, razlicite da razlicitije ne mogu biti, istospolna ljubav ispred kulisa malogradjanstine.
14.03 petak – u 21.00 film i iza toga dokumentarac Vera Brühne. Film o femme fatale – niti jedan sudski proces nije privukao tolike mase ljudi kao sudjenje Veri Brühne. 22 dana je proces neprekinuto trajao, 117 svjedoka i nije joj savrseni dekolte i umijece ophodjenja sa muskarcima pomoglo. Vozacica poznatog doktora kojeg je navodno ubila zbog ostavstine, uvijek u blizini genijalnih, bogatih i po socijalnom rangu visih od nje. Bila je simbol zenske erotike u vrijeme dosadno cudoredne ere Adenauera, susjedi je se sjecaju kao samozatajne zene, koja je danju bila savrsena domacica, a nocu eskort dama. Nitko nikad nije prespavao kod nje, ali bi za uslugu pratnje isli s njom u shopping i opremali njen dom i nju. I u zatvoru je zadrzala svoje kraljevsko drzanje – cak i u obicnoj neuglednoj kuti je izgledalo kao da vas docekuje kraljica.
Haltung bewahren, das ließ Vera Brühne überleben, als ihr nichts mehr geblieben war.



16.03. nedjelja, Ljubavnice – tajne zene moci. Tema veceri. Sultanove ljubavnice. Papine ljubavnice. Tko zapravo vlada svijetom?
17.03. ponedjeljak u 20:15 Svakodnevica u Vatikanu, te nakon toga u 21:00 kultni film Bel Antonio sa Marcellom Mastroiannijem, impotentni macho i njegova nezadovoljena filmska supruga Claudia Cardinale.
Svakodnevica u Vatikanu. Kako funkcionira ova firma? Koliko zaradjuju uposlenici? O svemu prica George Clooney Vatikana ;-) najzgodniji sluzbenik (Georg Gänswein), svete drzavice. 51 -jednogodisnji privatni sekretar Pape. Stanovnika ima 1000, ali samo 500 imaju i vatikansku putovnicu. Poreza nema, bruto je neto i najmanja placa je 1500 eura, kupovati se moze i u Annoni, supermarketu, a ako vam je to premalo novceka, utjesite se mislju da ste dio bozanskog projekta. Po rangu najvisa zena je Enrica Rosanna....
evo Zorza i jos http://www.kathtube.com/media/thumbs/320/32.jpg



18.03 utorak – u 20:15 drugi i zadnji dio Vatikana. U 22:20 Geheimauftrag Kidnapping i sto CIA pod tom misijom radi. U 23:10 dokumentarac koji je sniman nekoliko godina i pratio je 4 mlade talentirane glumice od pocetka primitka na akademiju, do prvih uspjeha. Kronologija, planova snova i djelovanja. Die Spielwütigen.

21.03. petak, film Leila, fille de Harki. Ostati ili otici? Afganistanske izbjeglice u kampu u Francuskoj. Izbjeglicki zivot. U 23:30 film Themroc, za relativno otvorene i za one koji se ne sokiraju lako. Seks, surealizam, crni humor, nocna mora. Vise o filmu na anarchopediji - http://deu.anarchopedia.org/Themroc.
25.03. utorak - u 21:00 dokumentarac Svijet na rubu, o onistavanju biljnih i zivotinjskih vrsta, Geklonte Kreaturen.
26.03. srijeda, u 19:00 dokumentarac Istrazivanja o strahu od visina, acrophobia.
27.03. cetvrtak u 21:00 film Howards End sa A. Hopkinsom i Emmom Thompson, te u 23:15 dokumentarac o pornografkinjama. Kakve porno filmove snimaju zene reziseri, erotika kroz zensko oko.
28.03. petak film Mama opet radi. Kaotican zivot jedne mlade gradske obitelji, kad oboje zele karijeru i pokusavaju uz to sacuvati i razum i brak. Te u 23:20 film The Heart is deceitful above all things, kako izgleda djetinjstvo djecaka kojeg mama vuce kroz svoj svijet droge, prostitucije i nasilja.
29.03. subota u 23:50 odlicni kratki filmici na temu Scenariji protiv diskriminacije. 11 kratkih sekvenci (5 minuta po filmu) na temu parkirna mjesta za invalide, mobbing, rasizam, nacionalizam. Steta sto daju u tako kasnom terminu.

Dobro smo, hvala na pitanju, orkan Emma ( zakoniti nije propustio informirati me o tome kako se imena dodjeljuju orkanima i da je Emma zbog slova E peti orkan ove godine i da ide po abecedi i svasta nesto, cuda zna taj covjek) nas je posteno proluftao, tak da smo ujutro nalazili pocupana drveca po parku ali sad je sve o.k.

Tuzna sam. Imam jako dobru prijateljicu u Australiji. Komuniciramo klasicnim pismom, na finom papiru, ukrasimo to masnicama, prigodnim naljepnicama...ma imamo taj ritual 15 godina. I poslala sam ne tako davno (za Bozic) puno nasih slika i kalendar veliki, divan. I ona kaze da je iz pisma skuzila da je jos nesto trebalo biti unutra ali nije bilo. Pa tko je to uzeo??? Platila sam to pismo oko 12 eura jer je bilo malo teze i nisam slala zabranjene stvari. I razvijem ja to par tjedana kasnije i ponovim cijelu akciju i opet dobije nepazljivo otvoreno pismo, naknadno zalijepljeno selotepom i BEZ stvari. Pa tko to krade????
Njemacka posta? Ovo mi se u zivotu nije dogodilo. Australijska posta?

- 23:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #