JJA

petak, 28.04.2006.

Kozmetika petkom...

Kratak osvrt na c vitamin u kozmetici, na sto me inspirirala Depresivna Domacica. Hvala D.D. kiss Ujedno me potakla da osvjezim neka svoja znanja i ispravim nedoumice.


Vitamin C se smatra potentnim antioksidansom, neke kozmeticke firme tvrde da moze sprijeciti bore ali za ovo nema znanstvenih dokaza. Za sto dokaza ima je da stiti od photodamage iliti ozljeda koze od strane UVA/UVB zraka. Uziman oralno pruza takodjer donekle zastitu ali kad zelite poluciti efekte na kozi onda je najbolje stavljati ga na kozu jer povrsinki nanesen donosi jacu koncentraciju na kozi. Ne apsorbira ili blokira stetne ultravioletne zrake kao sto to cini efikasan SPF. Umjesto toga, pojacava sposobnost koze da neutralizira stetu nastalu slobodnim radikalima. Nanosen povrsinski postane integralni dio koze i ostaje takav bez obzira na umivanje, tusiranje ili sminkanje. Koristen pravilno, odlicna je pomoc pri koristenju sredstava za sucanje, pri suzbijanju erythema-e (crvenila) te moguca alternativa retinolu u tretmanima protiv finih bora, te ujedno stimulira zacjeljivanje rana. Ovo sve tvrdi americko dermatolosko drustvo a ja cu procitati jos par clanaka prije nego formiram svoje misljenje.
Znanstvenici se jos uvijek svadjaju koja je OPTIMALNA FORMA c vitamina za koristenje u kozmetici dok bi meine vise zanimalo pitanje jel c vitamin ucinkovitiji od ostalih antioksidanata?
Naravno ne morate odmah kupiti najskuplji Cellex-C bocicu za smionih 130 dolara.

Proces starenja koze je naravno mnogo kompliciraniji od gubitka ili nadokadjivanja c vitamina jer tu ima jos toliko drugih vitamina, enzima, proteina, amino-kiselina, lipida itd. UZ c vitamin odlicni antioksidanti su vitamin E i A, zeleni caj, esktrakt grozdja, selen itd.

No, kao sto sam obecala nastavak peeling-teme.

AHA/BHA proizvodi.
Ako odete u parfumeriju i niste sigurni koji tocno proizvod zelite (o.k. ni onda niste sasvim sigurni ali su sanse ipak vece da se obranite) nagurati ce vam svu silu preparata jer ih neke kozm. kuce vole smatrati IZVORIMA MLADOSTI. Znaci prodati ce vam i dnevnu kremu i nocnu i okoloocnu i masku sve na bazi odredjenog kemijskog eksfolijanta a to je PREVISE za kozu. Dovoljan vam je JEDAN proizvod, koristen redovno. Neke firme prodaju jace koncentrate, recimo AHA 15%, upozorila bih da se ne treba pomamiti za instant rezultatima i bolje uloziti malo strpljenja u taj proces jer jace koncentracije znace i jace IRITACIJE. Najveca mana losih AHA/BHA proizvoda je losa formula tj. neadekvatna pH vrijednost ili neefektna koncentracija. To ne znaci da na vama kemijski eksfolijanti ne djeluju, nego mozda samo da ste kupili los proizvod. A njih nazalost ima u svim cijenovnim kategorijama.
Mnogi AHA/BHAs za masnu kozu sadrze alkohol sto nije nuzan sastojak dapace vise problem-seeker. Netko tko zaista ima masnu kozu bi trebao izbjegavati kemijske eksfolijante u kremi ili losionu i koristiti gel ili tekuce verzije.
Kako bi iritaciju koze sveli na minimum, uz kemijski eksfolijant ne bi trebali koristiti nikakav drugi tipa peeling sa granulicama, ili krpicu za pranje lica, cetku ili maske (recimo one na bazi citrusa ili gline). Moguce je da prilikom prvog koristenja osjetite blago peckanje ili svrbez na kozi i to je normalno. Ukoliko feeling toga nije BLAG prestanite koristiti proizvod.
Neke americke i japanske firme ne smiju uvoziti u EU svoje AHA proizvode, razlog je tome sto mi imamo stroze propise i nasi dermatolozi se boje koristenja AHA proizvoda bez suncane zastite i inzistiraju prvo na edukaciji potrosaca pa tek onda na uvodjenju proizvoda.

Tako je i moja omiljena kozmeticka linija od Paule Begoun dobila napokon podruznicu u Europi ali samo za BHA proizvode.

TRETINOIN (RETIN-A, RENOVA itd.)

Ako imate kozu ostecenu od sunca, izrazito suhu, naboranu ili sklonu aknama moguce ste culi za Retin-A i Renovu, Tazorac i njihov aktivan sastojak TRETINOIN. To nisu eksfolijanti, iako mnogo ljudi misli upravo to. Dok AHA/BHA utjecu na povrsinu koze – EPIDERMIS, tretinoin utjece na DERMIS, gdje se proizvode nove stanice. Orginalan patent za koristenje tretinoina u borbi protiv akni je imao Johnson i Johnson sredinom 90’ih. Znaci T. mozete dobiti samo na recept i to samo kad ste isprobali sve ostalo jer prilicno isusuje kozu (bas zbog toga ga zamijene sa kemijskim eksfolijantima). Glavni problem suncevim zrakama ostecene koze je abnormalan rast stanica, mutacija stanica. Tretinoin se tehnicki zove all-trans retinoic acid i zapravo je forma vitamina A.

Zasto se smatra eliksirom mladosti? Jel utjece na obnovu stanica a nove stanice bolje podrzavaju svojstva ZDRAVE koze od onih starih ostecenih. Velika je sansa cak i ako vam prepisu tretinoin da cete ga sami platiti, oko 60 eura za Renovu ili pola cijene za ke proizvode kao sto su Tazorac ili Avita. Neki dermatolozi preporucuju oboje, ujutro T. a navecer AHA ili BHA. Kako god ga koristili efekt traje samo dok proizvode koristite i bas to je glavni argument onih koji tvrde da ovi tretmani ne utjecu na dublje slojeve koze.

Ako vam je T. prepisan vodite racuna o sljedecem - NE VAN bez SPF-a. Za vrijeme koristenja T. izbacite sve suvisne kozm. preparate iz upotrebe jer zelite svesti iritaciju na najmanju mogucu mjeru. Dakle veliko NE tonicima s alkoholom, osvjezivacima, raznim proizvodima za necistu kozu, mehanickim pilinzima, peel off maskama, SAPUNIMA i bilo kakvom proizvodu koji sadrzi parfem.
Izbjegavajte saune. I ako zelite vidjeti rezultate morate proizvod koristiti redovito, a redovito za neke ljude s problematicnom kozom moze znaciti do kraja zivota.

Mozda ce vam pozitivne promjene na vasoj kozi biti dovoljna motivacija da se disciplinirate u koristenju proizvoda. Rezultat koji sam ja imala nakon samo 10-ak dana koristenja me naveo da pozelim long-term relationship sa kemijskim eksfolijantima.


Ugodan vikend!

- 15:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2006.

Asia Look i kozmeticke novosti



Fura se azijski stil. Precizan rez, pune geometrijski precizne, simetricne siske. Tamni tonovi. Prava azijska kosa je njegovana, sjajna, svilena. To objasnjava zasto je indijska kosa recimo tkz. temple-kosa u Europi toliko trazena, pogotovo kad se radi o umecima. Zelite li njegovati kosu sa asia feelingom mozete probati gliss kur liniju Asia Beauty Hydro-Öl Elixier. Ili od TIGI S-factor-dream drops za svega 24 eura! Ili ako vam to nije dovoljno luksuza onda Pashmisilk Intense, sa pasminom (ne to nije ima sala kao sto neki misle), svilom od M.Möllera za ciglih 50-ak eura. Nedavno mi se poznanica osisala na tkz. "china-bob", rez ravan kao crta, tamno, glatko i sjajno. Siske su glavni element u asia-look-u. Moraju biti SAVRSENO odrezane. Ne koristiti velike okrugle cetke, Azijatkinje nemaju valove u kosi. U to ime nas na policama ceka i nova linija boje za kosu od Poly Brilliance pr. Tokio black-purple. Ili mozete posjetiti neki tematski salon i prepustiti se profesionalnoj masazi vlasista u nekim od Aveda ili Phyto salona.
Jos par proizvoda-Ultimate Shine regenerator od Douglasa ili moja omiljena linija Wella SP.

NOVOSTI

Novi Nivein ruz Extreme Stay, kupila broj 24, zadovoljna. Vjerovali ili ne, godista nisu vise vazna samo za vina nego i za parfeme! Recimo ja imam doma od GIVENCHY-ja - Very Irresistible. Je, ali taj moj nije napravljen od PRVIH ubranih latica u tocno odredjenom trenutku jutra i u tocnom odredjenom tjednu godine. Jer navodno je bas TAJ NEKI tjedan imao vremenska svojstva i ostale uvjete (vlaga, polozaj sunca, svojstva tla) koji su bili SAVRSENI. A savrsenstvo kosta, zar ne? u ovom konkretnom slucaju 30% vise od redovne cijene.Jer na njemu je oznacen datum "berbe". Savrseno za ljude nagrizenog ega koji trebaju nesto ekskluzivno kako bi si pokrpali ego. Barem za taj dan.
Dosad sam naucila da se bas iz razloga postojanosti istog mirisa unutar jedne firme mijesaju cvjetovi nekoliko sezona. Sada me KOMERCIJALIZAM pokusava uvjeriti u nesto drugo.
Margaret Astor je izbacila novi anti stress+lift puder. Tekuci puder-koji, pazite sad-ISTOVREMENO opusta i zateze lice! Dove opet novu stajling liniju za kosu, navodno je trik u OBLIKU rasprsivaca.
Ako imate viska novaca i manjak samopouzdanja mozete si priustiti i 4-tjednu intenzivnu kuru od Lancoma ABSOLUE PROGRESSIVE CURE za pisljivih 200-njak eura!


- 11:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 21.04.2006.

Peeling 2. dio

Prosli put smo obradili mehanicki peeling, a danas obradjujemo kemijski.

Osnovno je odluciti se zelite li AHA ili BHA proizvod.

AHA ili apha hydroxy acid je popularnija od BHA ili beta hydroxy acid jer je prva predstavljena trzistu i to Avonovom Anew linijom davne 1992 godine. Ima samo jedna BHA naime salicilna kiselina ali nekoliko AHA verzije kao sto su glikolna, mlijecna, citrusna itd. kiselina. Od ovih ipak se glikolna i mlijecna kiselina najcesce koriste u kozmetici zbog svog svojstva najboljeg prodiranja u kozu. Sto kemijski eksfolijansi cine je - odlijepe gornji sloj koze, pomazu obnovu stanica i time dozvoljavaju novim, zdravim stanicama da se probiju na povrsinu. Glavna razlika ovih dviju grupa kemijskih eksfolijanata je da BHA ima bolju sposobnost prodrijeti kroz masnocu, znaci uspjeti ce odtcepiti i poru a ne samo povrsinu koze.
Fundamentalna razlika (a ujedno i smjernica koje proizvode cete koristiti za svoju kozu je) da je AHA topiva u vodi a BHA topiva u masnoci. Ovo je pojednostavljena verzija, jedan kemicar kad ovo procita ima prigovor strucne prirode i poceti ce vam objasnjavati da stvari bas i nisu TAKO jednostavne i da sve ovisi o duzini strukture odredjene kiseline, ali mi ne zelimo postati kemijski strucnjaci nego nauciti izabrati pravu kremicu za sebe zar ne? Ne pitajte me KAKO znam sto bi jedan kemijski strucnjak zamjerio mom tekstu wink Zamjerio bi mu svojevrsnu povrsnost, ali ja ovo ne pisem za znanstveni simpozij neku za siroku publiku kojoj zelim da me razumije!
Dakle ta unikatna sposobnost BHA da prodre kroz masnocu u poru zapravo pomaze u borbi protiv pristica, akni, mitesera i inih zala. AHA ne moze proci kroz taj sebum ili moze u minimalnoj mjeri tako da su AHA proizvodi prikladniji za osobe koje imaju cisti ten ali recimo imaju tragove nepromisljenog suncanja, neke poremecaje pigmentacije (recimo nakon trudnoce) i slicno.
No ponekad su kemicari ipak u pravu cerek i stvar bas i nije tako jednostavna, naime nije dovoljno imati PRAVI sastojak u kozm. proizvodu nego ga imati i u pravom omjeru i jos uz to uh pravi pH.

AHA funkcionraju najbolje u koncentraciji od 5-8% i sa pH izmedju 3 i 4 dok BHA radi najbolje u koncentraciji 1-2% i sa pH izmedju 3-4

Jos nesto, danas je jako "in" stavljati te kemijske pomladjivace u sve i svasta pa vam se lako moze dogoditi da imate tih supstanci i u toniku i u kremi i u jos kojecemu i samim time previse ogulite kozu. Dovoljno vam je samo jedan proizvod na bazi istoga i OBAVEZNO SPF pored svega.
Ako koristite kemijski eksfolijant ali ne i SPF zastitu, prije ili kasnije cete dobiti neki poremecaj pigmentacije, koji doduse nije nerijesiv ali vam niti ne treba, zar ne?

Isto je vazno gdje tocno na listi sastojaka stoje AHA i BHA, recimo za AHA je pozeljno da je na 2 ili 3 mjestu (pravilo od 5-8%) dok BHA moze stajati i negdje oko sredine liste.
Obje supstance imaju svojstva vezanja vode pa uz to sto rade peeling ujedno i vlaze kozu.

Pitanje- koliko cesto- je individualna stvar i to morate otkriti sami. Recimo ja koristim BHA losion svaku vecer i otad nemam onih PMS pristica vise, nema mitesera, nema nicega. Jednako tako ne morate nanositi na cijelo lice, mozda je vasa problem zona samo celo? Ili mozete nanositi samo jednom tjedno.
Nema tu pravog i krivog nacina, vasa koza ce sama signalizirati sto treba.

Paradoks je da iako BHA prodire dublje zapravo je manje iritantna za kozu nego AHA i to zbog svoje veze sa aspirinom. BHA kao salicilna kiselina je derivat acetilsalicilne kiseline a to je tehnicko ime za aspirin. A aspirin opet ima protuupalna svojstva. Zato smo si za vrijeme rata kad nije bilo nicega sto zivot znaci (dakle solidne kozmetike) u krainjim nuzdama otapale aspirin u zlici vode i time mazale pristic koji bi do jutra bio jos samo jadno sjecanje na upaljenu bubuljicu vecer prije. Ujedno je ova metoda EFEKTIVNIJA od svih onih skupih kremica kao sto je on the spot od clinique-a, ali kozmeticka industrija ne zeli da vi pribjegnete JEFTINIM rijesenjima.;-)

Evo par primjera gdje je omjer kiseline i pH uspjesno spojen u jedan solidan proizvod:
1.Neutrogena- Rapid Clear Defense Face Lotion 7,40 eura za 45 ml sa salicilnom kiselinom 2%, ne bi nanosila na cijelo lice nego samo na pristice a nikako na podrucje oko ociju i
2.Clinique Acne Solutions Emergency Gel Lotion 13,50 eura za 15 ml, imala sam njihov on the spot gel, meni je vise pomoglo cisto ulje cajavca a kosta neusporedivo manje i izaziva manje iritacija
3.Mary kay-Acne Treatment Gel 45 ml za 8 eura sa 5% benzoyl peroxidom
4.BeautiControl (Tupperware-ova firma) kataloska prodaja All Clear Outta Sight Nighttime Clearing Complex 30 ml za 14,00 eura 2,3% bezoyl peroxide, povrsinski dezinfikator
5.Oxy-Balance Acne Treatment for Sensitive Skin,Vanishing 5% benzoyl peroxide neiritirajuci 5,00 dolara za 30 ml a ako vam je draza blaza formula i natopljene blazinice onda Stridex Benzoyl Peroxide Powder Pads sa 2,5% koncentracijom i 28 pads za 6,50 dolara a zaista snazan proizvod i samo za ozbiljne probleme ili on the spot primjenu od Clearasil Total Control Crisis Clear UP sa 10% b.p. i 30 ml za 9,00 dolara.
6. Neutrogena On the Spot 2,5 % Benzoyl Peroxide oko 7 dolara za 20 ml
7. Amway Alpha Hydroxy Serum Plus 6% koncentracija za 40,00 dolara za 30 ml, odlicna stvar ali ima i jeftinijih a istih svojstava
8. Neutrogena –(AHA) Healthy Skin Face Lotion 12,00 eura za 75 ml i 8% glikolne kiseline a ima i verzija sa 5% za osjetljivu kozu
9. naravno moja omiljena firma, Paula Begoun kozmetika i njeni AHA ili BHA proizvodi za 16 dolara imate 118 mililitara a proizvod ce vam trajati mjesecima!
10.najbolji AHA exfoliant na trzistu je Lac-Hydrin Five Lotion ili 12 Lotion prvi je 11 dolara za 240 ml 5% mljecne kiseline dok ovaj 12% ide samo na recept


Napominjem ako nesto MENI nije odgovaralo to jos uvijek ne znaci da je to los proizvod, sasvim je moguce da vi s time napravite sasvim drugacija iskustva! Kozmetiku koje nema u Europi narucim preko drugstore.com-a recimo dvaput godisnje, s time da si tjednima prije toga radim listu cega mi je usfalilo i kad platim i dostavu i carinu jos uvijek imam solidan proizvod za manju cijenu nego da sam ovdje platila neko zvucnije ime a losiji proizvod.

Estee Lauder je bila prva "drugstore" firma koja je lansirala AHA, mozda se netko sjeca proizvoda Fruition. U svakom slucaju da se prisjetimo price o vaznosti omjera kiseline, napravili su proizvod sa 2% AHA i kao takav je bio potpuno neefektivan. Onda su to sljedece sezone povukli s trzista i izbacili a sto drugo nego IMPROVED verziju istog i nazvali ga Fruition Extra. Zapamtite, kozmeticke firme nece nikad priznati da su napravili greske u koracima i da ste vi te njihove greske jos i skupo placali i vjerno nanosili na lice ali kad sljedece sezone izadje popravljena verzija (a ovo se dogadja iz godine u godinu najzvucnijim imenima) postojeceg proizvoda, znaci onaj prvi nije bio dobar.

Ili jos jedno moje iskustvo- od Clinique Total TurnAround ima 1% BHA ali pH preko 5 i u tom omjeru nece, da se malo naslaim s naslovom, OKRENUTI NISTA naglavce, osim vaseg novcanika. Kad sam ja kupila tu kremu kostala je oko 45 eura a vjerujem da u medjuvremenu nije pojeftinila.

Dio vas koje zanima kozmetika i kako izvuci cim vise iz nje za svoju dobrobit je svakako cuo da ima i vrlo visokih koncentracija AHA kiselina recimo 10%, 20%, 30%.
Jasno nam je, cim veca koncentracija tim veci rizik iritacije koze i burne reakcije i ti koncentrati su u pravilu koristenju od strane strucnog osoblja i trebali bi imati licencu za koristenje istog. Jednako kao sto necete doma sami raditi pramenove, ili hocete ali onda potrositi jos tri takve svote na rehablitaciju istih i svjedno imati ostecenu kosu- jednako tako vam savjetujem da takve visokokoncentrirane tretmane ne radime doma- iako je iskusenje veliko, pogotovo kad vas mame obecavajucim rezultatima na reklami doticnih proizvoda. Recimo, mozda ce vam se uciniti da 1% BHA ne "radi" dovoljno na vasoj kozi, dapace radi i to bas kako treba naime ako nemate iritacija ni crvenila, znaci da radi SAVRSENO, njezno i kontinuirano.

Kako koristiti AHA i BHA proizvode?
Moj vam je savjet, izbjegavajte ih u vidu bilo kakvih sredstava za ciscenje lica jer osim sto uopce ne ostaju na kozi, tj. isperu se kroz par sekundi a u tih par sekundi zaista ne ne mogu ostvariti nikakvo zamjetno djelovanje, osim toga riskirate da vam KISELINA udje u oci. Dakle BHA/AHA ili u vidu tonika ili kreme, znaci nesto sto OSTAJE na kozi. Dakle proizvod isperete prije nego ima sanse uopce djelovati ali to malo vremena je dovoljno da vam udje u oko i da s crvenim ocima sljedeca dva dana hodate okolo.
Izbjegavajte podrucje oko ociju i ako izlazite obavezno nanesite SPF. Cak i ako ne izlazite ali imate osjecaj da vam treba jos malo vlage na licu, slobodno nanesite preko toga kremu, sminku ili nesto trece.
Nikad ali nikad ne koristite BHA/AHA proizvode u kombinaciji s alkoholom, mentolom, citrusima. Tu gresku sam napravila ja sa poznatim carobnim trojcem od Clinique-a onaj sapun, zatim jedan od tonika u 4 jacine (i onaj najblazi je PREVISE iritantan) te na kraju DDML zuckasti bogati porozatvarajuci losion. Da, prvih 2 tjedna sam bila odusevljena efektom ovog proizvoda a nakon toga sam sljedeca 3 tjedna sanirala iritacije, EKCEME i slicno na do tad zdravoj kozi.

Idealan AHA/BHA proizvod bi imao u sebi i SPF pa bi tamo jednim udarcem rijesili sve potrebne korake, dakle peeling, njegu i zastitu.
Koliko sam ja upoznata (a nisam zadnjih mjeseci citala clanke na tu temu pa sam moguce nesto propustila) zasad jedino Neostrata ima takav kombinirani proizvod.

Zasto? Zato sto stabilna suncana zastita (formula) obicno zahtjeva pH VISI nego sto je onaj u kojm AHA/BHA najbolje funkcionira.

Ima toga jos na temu kemijskih eksfolijansa ali za danas dosta, sljedeci put cu napisati mali preostali dio na tu temu i malo se osvrnuti na profesionalne tretmane po kozmetickim salonima kao sto je laser ili mikrodermoabrazija te navesti glavne prednosti i nedostatke pojedine metode.

A onda hitno na tekst o zastiti od sunca jer sve je toplije i necu da mi izgorite!
Ugodan dan
Vasa JJA




- 11:15 - Komentari (19) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.04.2006.

Jesmo li u trendu, jesmo li u stresu, znaju li svi da smo vazni?

Na temu me potakla kolumna Johna von Düffela, koju ce uskoro objaviti u knjizi How to be a Bürger http://www.matthias-kehle.de/portraits/dueffel.htm

Jel biti tocan u danasnjem uzurbanom svijetu postala karakteristika glupih i naivnih? Time sto cijenimo SVOJE vrijeme na racun tudjeg, pokazujemo sto? Premoc? Vaznost? Ekskluzivitet?

Prije nekih 50-ak godina je tocnost kao karakterna osobina imala sasvim drugu konotaciju. Sto nam se u medjuvremenu dogodilo? Rastrgani izmedju bacanja oka na reality show na tv-u, drugim kutkom oka chatamo na nekom forumu a lijevom nogom njisemo kolica naseg podmlatka kako ne bim plakao i ometao nas u nasem ispunjenom zivotu. Da li je to generalni pad vrijednosti u nasem gradjanskom drustvu? Oni koji rade, zele mozda pokazati da su vrijedniji gradjani drustva nego ostali, da omogucuju da socijalni sistem koliko toliko funkcionira, da podizu BDP, te da jos onako usput prehranjuju 3 umirovljenika. Danas, ako ne izgledate kao da ste totalno u stresu, netko bi lako mogao pomisliti da nema potraznje za vasim vremenom, da ste besposleni i ne daj boze, paraziti drustva. Stres je postao statusni simbol a ne kao prije, znak da ne znate dobro organizirati svoje vrijeme i da nemate samokontrole ili sebe pod kontrolom. U vremenu u kojem sve manje ljudi ima posao a oni koji ga imaju-imaju ga sve VISE, postalo je cool biti opterecen. Ako NEMATE vremena, znaci da je vase vrijeme dragocjeno, osnovi ekonomski zakon ponude i potraznje, znaci za VASIM vremenom ima vise potraznje nego vi imate ponude. Kao i u business svijetu i ovo je znak da nesto radite dobro. Navodno.

Ne volim stres. Za mene osobno je to i dalje znak da nesto radim NEDOVOLJNO dobro; bila to organizacija, uskladjivanje termina ili procjenjivanje vlastitih kapaciteta. Ne pusim price kako je cool raditi 4 dana pred termin kao sumanuta (daleko od toga da nisam, nazalost, i to radila) i time sebi dokazivati svoju übermenschlichkeit, dok drugima oko sebe u tih par dana zivot okrenemo naglavacke jer alarmiramo sve moguce snage da nas odterete u onim uobicajnim svakodnevnim obavezama. I dalje smatram da je to nedostatak samodiscipline POCETI POSAO NA VRIJEME te ne dozvoliti da zbog naseg manjka organizacije cijelo "preduzece"- ono privatno, trpi.
Ili recimo to ovako, sto sam starija, sve vise mi gode UREDJENI odnosi, nezivciranje, laganini ali konstantan radni tempo i toliko i toliko sati sna. Bilo bi zalosno da s godinama nisam nista naucila zar ne?
Za to moram ponesto i zrtvovati, recimo svoj kampanjski odnos prema poslu. No to je mali ulog u odnosu na ono sto u konacnici dobivam.
Ako bi one "uspjesne" procjenjivali samo po tome koliko vremena imaju, lako bih mogli doci do pogresnih zakljucaka. Recimo jedan preuspjesan menadzer Deutsche Bank moze imati jednako malo vremena kao i student recimo slavistike koji mora raditi jos 2 posla da bi se mogao skolovati. l po nekim opcevazecim drustvenim mjerilima, oni svejedno NISU jednako uspjesni.

Vrijeme je postala najskuplja sirovina naseg stresnog zivota

Ili kad se s nekim dogovarate tri puta duza za termin za kavu nego sto taj sastanak, kad jednom do njega dodje, uopce traje!

Samo po sebi namece se pitanje- kasnite li? I ako da, zasto?

Niste u stanju organizirati svoje vrijeme? U stanju ste, ali vam se ne da? Pa nek drugi pate zbog te vase inercije? Pokazu razumijevanje za vase male musice jer na kraju krajeva njihovo vrijeme je mnogo masovnija roba, pa sto ako vas cekaju 20-ak minuta?
Za mene je konstantno kasnjenje znak pomanjkanja kucnog odgoja, onog osnovnog. Uz to ponekad zna biti prilicno smijesno slusati neke neuvjerljive isprike ljudi koji su barem vec 2 desetljeca punoljetni a jos uvijek nisu naucili gledati na sat.

Svojedobno sam bila jako dobra s jednom zanimljivom osobom, koja, nezaposlena, bez djece je uredno kasnila do pola sata na svaku kavu, kino ili setnju. Ja sam istovremeno studirala i radila, volontirala i uvijek dolazila na vrijeme. S vremenom sam pocela izbjegavati te kave, jednostavno sav taj stres na pocetku svakog susreta nije mi vise bio vrijedan tog druzenja.
Ta konstantna kasnilica nije NIKAD zakasnila na razgovor za posao ili vlak. Sto pobija teoriju o nemogucnosti stizanja na vrijeme.

Koliko postujete TUDJE vrijeme? Mislite li da ta osoba nema nista pametnije nego cekati na vas?

Koliko postujete SVOJE vlastito vrijeme? Imate li vremena cekati, ne cineci nista, da vam se ostvare neki vasi snovi? Ili ste konacno spoznali da bas za CEKANJE i status quo vise nemate vremena.

- 13:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 07.04.2006.

Peeling 1.dio

Svaka koza treba peeling. Samo ne treba svaka koza ISTI peeling.

2 glavne vrste bi bile: mehanicki i kemijski
Ako se vec odlucujete za mehanicki peeling onda dva velika NE
1). ne grubo lomljenim cesticama, tipa BIO pilinzi od ulja i mljevenih orasastih plodova, jer tako grube (zamislite razbijeno staklo) cestice ostecuju vasu kozu. Dugorocno.
Kratkrocno je izbruse, ali na duge staze koza mora upregnuti sve snage kako bi zaljecila te iritacije i mikroskopske POSJEKOTINE koje se golim okom ne vide ali ih dermatolog ili kozmeticar posebnim povecalima vide. Bolje nikakva njega nego ona koja vam ostavlja dalekosezne posljedice. Dakle trazite pilinge sa kuglicama obicno nekog sintetskog sastava kao sto je Johnson ili od skupljih Payot .Dalje, ako imate pristic, mehanicki pilinzi ce raznjeti bakteriju na ostatak lica i za tjedan dana nemate vise jedan nego 3-4 pristica

2). ne prehrambenim namirnicama u svrhu eksfolijacije. Tipa secer, kukurzno brasno, ili jako omiljena kombinacija maslinovo ulje i sol. Osim sto su ovi sastojci gotovo uvijek na dohvat ruke i relativno jeftini, njima ujedno hranite bakteriju u pristicu, koji upravo zbog svojih grubih rubova ogrebu ranicu, koju ne mozete tako dobro oprati a da ne ostane maleni trag secera i time ste dali HRANU vasoj bubuljici da dalje raste. Koristila sam i sama, ucite na mojim greskama, najskuplji secer kojim sam polirala svoje lice je definitvno od HR Art of Spa Vichy ima "profi" set za po doma za 55 eura tkz. kombi-peeling, ove godine su bas ti kombi preparati jako in - kombinacija vocne kiseline i mikrodermoabrazije. I L'Oreal ima svog konja za utrku-Renoviste- za 21 euro. Pod mikrodermoabrazijom obicno nude Aluminiumoxid ili kristale soli. Iako nisam ljubitelj takvih rijesenja, ako vec radite ovakve tretmane sad (a ne zimi kad je idealno vrijeme za njih) ne zaboravite prije svakog izlaska van visoki SPF!
Body Scrub - od povoljnih Diadermine u obliku gela za tusiranje, od socnih Body Shop verzije ili L'Oreal sa AHA kiselinama EXFOTONIC za prihvatljivih 6 eura. Dobar mi je bio i Clinique-ov Sparkle Skin , zapravo cijela ta linija za tijelo mi je bila dobra za razliku od njihovih kemijskih eksfolijanata tipa total turnaround koji su me razocarali i zaposlili da saniram kozu jos tjednima nakon. Clarins ima verziju sa vostanim kuglicama- dakle bolju verziju mehanickog peelinga.
Namece se i pitanje sto sve pilingirate? Ja sve sto se da, vlasiste ukljuceno. Jednom mjesecno prije farbanja, operem kosu nekim peeling samponom kako bi je oslobodila svih zaostalih styling proizvoda. Kerastase ima skuplju verziju Peeling Purifiant a nakon toga sam otkrila Basler kozmetiku http://www.basler-haarkosmetik.de/ prilicno povoljniju a bolju nego Kerastase.
Nazalost na nasim prostorima cete upravo najlakse i naci mehanicki peeling i sama sam ga godinama koristila, nisam znala za bolje. Sad vec 2. godinu zaredom koristim kemijski peeling i vise sam nego zadovoljna.
O potrebama vase koze ovisi KOLIKO CESTO cete raditi peeling. Ja ga stavljam svaku vecer u vidu laganog BHA losiona.
Da, i suha koza treba peeling.Ovako ju mazete ovim i onim kremicama, trudite se a sve to ostane neiskoristeno na POVRSINI jer mrtve stanice koje niste uklonili sprecavaju da hranjivi sastojci prodru tamo kamo trebaju. Kako cete prepoznati da vam se bas ovo dogadja?
Ako vam je koza na povrsini vlazna/masna ali sloj ispod toga odmah zateze i uvijek je suh (recimo nakon umivanja).
Dakle nije pitanje da li peeling - nego KOJI i KOLIKO CESTO

Proizvoda koji skidaju povrsinski sloj koze na trzistu ima bezbroj - klasican peeling sa granulicama, sapuni sa ljuskama u tragovima (najcesce LUSH; Body shop, L'OCCITANE) tonici (recimo poznati clinique 1,2, 3 ili 4´- kemijski eksfolijanti). Zatim one maske koje se "odlijepe" s lica, abrazivne spuzvice ili rucnici, ek. cetke za "dubinsko" ciscenje lica. Cesta pojava je i da zene iz neznanja previse OGULE kozu - recimo ne obracaju paznju da im je vec tonik vrsta kemijskog peelinga, da uz to mozda imaju kremicu s vocnim kiselinama i tako dovedu kozu u stanje potpunog kaosa. Jer se ona vise nije u stanju obraniti od svih tih tretmana i uspostaviti prirodnu ravnotezu.
Moj vam je savjet, budite osvjesteni kupci i citajte sto je u proizvodima koje kupujete.

Cule ste za izraz, prenjegovana. Ovo gore je klasican primjer za to. Onda vam odjednom ne pasu kreme koje su vam UVIJEK pasale i vise ne prepoznajete svoju kozu. Izbezumljeno trcite u parfumeriju po novu pogresnu kremu, sta kostalo da kostalo, samo neka vam obecaju da ce pomoci!
Iako sam u zadnjih nekoliko godina probala sve vrste eksfolijacije odustala sam od abrazivnih spuzvica, moja el. cetkica za lice stoji negdje u podrumu zapakirana . Razlozi su opisani gore u tekstu, osim sto su rasadnici bakterija, osim ako ih nakon svake upotrebe ne dezinficirate temeljito, a velika je vjerojatnost da to sa el. cetkama ne radite.
Dakle sazetak-klasican peeling vam moze vrlo lako POSJECI kozu a dermatolozi su slozni u izjavi da svaka IRITACIJA ubrzava starenje koze. Dakle blag i kontinuiran pristup se isplati. Uz to dobar dio klasicnih peelinga sadrzi ili vosak ili za podlogu glicerin kako bi se lakse dao razmazati na kozi a time zapravo blokira pore i zapravo prouzroci kontraproduktivan ucinak. Gl. nedostatak mehanickih peelinga je da tretiraju samo povrsinski sloj koze, ne prodiru u poru i nju i dalje ostavljaju zacepljenu. Naravno necete sad pobacati sve vase klasicne peelinge ali mozda je ovo mala inspiracija pri sljedecoj nabavci.

Nastavak o AHA i BHA i pozitivnim i negativnim stranama kao i top lista proizvoda slijedi sljedeci petak.

***********************************************************************************

Dani su sve duzi, sunca je sve vise, izadjite na zrak i razgibajte se!thumbup

Pitanje- sto cinite sa svojim ukucanima kad u masini opranog tamnog vesa naidjete na papirnatu maramicu, multipliciranu u TISUCU dijelova?

- 20:35 - Komentari (8) - Isprintaj - #