JJA

petak, 28.07.2006.

Kozmetika petkom

I tak bi se ja sad nasminkala, sama sam na poslu, svi otisli doma. Pod nasminkala mislim - popravila ruz i matirala T-zonu. Ali ne da mi se do wc-a, pa si mislim kak uopce ne bi bilo lose da ima neka tipka kojom bi na ekran PC-a prizvali ogledalo. Ne kameru, nego ono - BAS ogledalo. Pa kad smo sami, iz ladice izvadimo ruz i brzo se popravimo.LOL Ovak i dalje cekam na jedan sluzbeni poziv gdje je vremenska razlika takva da si sugovornik valjda taman kuha jutarnju kavu i dolazi sebi.

Nastavak anti age teme

Upozoravam, tekst je poduzi.

Neke od najpoznatijih anti age kremica (obratite paznju da sam napisala najpoznatije a ne najbolje ;-)


za 475 dolara






http://www.drlewinns.com/us/main.php

La Prairie http://laprairie.com/shoponline/shop.html

Kad se zelite pobrinuti za svoju kozu, onda je zadnje mjesto kamo trebate otici parfumerija. Od tamo tesko da ce vas pustiti izaci, a bez da vam dijagosticiraju neki problem koji treba HITNO sanirati i to ne, pobogu nicime drugime nego BAS njihovom linijom! I ako to ne ucinite SAD I ODMAH (ne, ne, ne morate se time namazati, za lijep izgled je bitno da to kupite sad i odmah) wink pogledati ce vas sazalno i reci kako morate misliti na sebe, kako si ne bi trebali dopustiti da u TIM godinama tako izgledate i kako s PRAVOM njegom nikad nije prerano za poceti. Ja sve te monologe vec znam napamet i ponekad mi dodje da im ponudim izrecitirati ih umjesto njih. Daleko od toga da ja ne kupujem u parfumerijama. Kako da ne, zlatna kartica Douglas. Ali kad ulazim, znam tocno po sto sam dosla jer sam se prije raspitala, citala, informirala i ne zelim da mi pruze ikakvu drugu vrstu usluga osim da mi dohvate proizvod s police i naplate ga.

Ne dam se vise "savjetovati". Nemam ja za to vremena. Radije cu otici sa mojom apotekarkom na kavu pa ce mi ona suvislije ispricati sto ima novog u svijetu znanosti i koja firma je prva s time skocila na trziste. Mene vise zanima kad im istice licenca kako bi proizvod konacno postigao realnu cijenu, isto kao i sa kim ljekovima - apsolutno su isti kao i oni markirani, samo su ili u apoteci ispod kase LOL ili cak u skladistu, jer su tri puta jeftiniji pa da ne bi previse zapinjali za oko.
Tak su vam meni tete u parfumeriji sa 26 dijagnosticirale bore koje eto ni par godina kasnije nemam.
Razumijem kako je tesko odoljeti svim tim sarenim teglicama koja su jos upakirana u tako krasna obecanja, a sa plakata vas jos i izgleda krasno retusirano lice, pa tko ne bi pozelio izgledati tako???
Pogotovo kad sve sto za to trebamo uciniti je utrositi par sekundi ujutro i navecer i dohvatiti carobni mix iz teglice i to jos sa pisljivih 60 eura. Iskreno - kad bi krema to mogla sto obecaje, 60 eura bi bila prava RASPRODAJA za takve rezultate te bi estetski kirurzi svi ostali bez posla.
Jer tko bi isao pod noz i placao 20-30 puta vecu svotu, kad to moze imati na mnogo jednostavniji i bezopasniji nacin?

Urbani mit - masna koza dobiva bore kasnije i suha koza ranije stari.
I zene koje koriste IZNIMNO skupu kozmetiku i dalje dobivaju bore zar ne? I cak i one se narucuju na tretmane estetske kirurgije, a ako bi kozmetika bila odgovor na sve, upravo one bi si bile u stanju kupiti NAJBOLJE. Zasto onda poznate glumice idu i dalje pod noz? Mislite da vi znate neku tajnu koje one ne znaju ili ste vi samo podlozniji reklami? Djeca sa izrazito suhom kozom nemaju bore, zar ne, iako da, moze im koza izgledati malkice izguzvano, sto nestaje cim ste ih namazali necime. Upravo u tome je caka - suha koza (ako ju ne mazete) ce izgledati naboranije od masne, ali samo izgledati tj. cim ju namazete "bore" ce nestati. A da su to bas prave bore, ne bi nestale.

Imala sam i sama slicnu zgodu, pocetak 20-tih, upala sam u neki stos sa puderom u prahu i doslovce se overdosirala time da sam jedne veceri ugledala duboke linije ispod ociju i dozivjela sok (zar vec, u tim godinama bore?!) a tu vecer su mi decki obicno dali 6-7 godina vise. namcor A joj muke. Uglavnom presla sam na tekuci puder i pogadjate bore su nestale. Stari trik kojim se marketing sluzi, da, svaka koza izgleda bolje kad je navlazena. Svaka. Istina je da anti age kreme (osim zastite od novih bora dobivenih kroz fotostarenje) NEMAJU nikakav ucinak na eliminaciju postojecih bora. A i ovaj spomenuti ucinak imaju samo ako imaju solidan SPF, a znamo da vise od pola njih nema nikakav SPF a one koje imaju, dio njih nema UVA. Tako da te Instant Wrinkle Eraser-e promatrate sa skepsom. Neke kreme (da, cesto one na bazi silikona ili one koje sicunim iritacijama "napuhnu" kozu na par sati) ce uciniti da izgleda da su bore manje (jedna Sisley krema bas to radi). No onog trena kad umijete lice, one ce biti i dalje tamo. U nepromjenjenoj formi. I bilo koja anti age krema bez SPF-a ne moze zaustaviti ama bas nikakvo starenje, pa ni no prerano. Te fine borice koje u reklami spominju i koje vam obecavaju izravanti i nisu prave bore - to je dehidrirana koza. Naravno da ce krema pomoci. Skoro pa bilo kakva krema. To je kao da usporedite mozete li se napiti sa ili bez alkohola, jer upravo po slicnom principu dolaze do wunder rezultata u smislu povecala se vlaznost koze za 300%. Bas na takve izjave znanstvenici padaju u ocaj.
Nisu vam rekli da su prije toga mozda kozu prebrisali alkoholom i namjerno isusili kako bi dobili cim losije pocetne rezultate za usporedbu, nisu vam rekli da bi bilo koja krema, a ne ISKLJUCIVO njihova imala identicne rezultate u tim uvjetima.
Ili, neki dan citam reklamu za novi proizvod koji je testiran (prvo u naslovu pise velikim slovima DERMATOLOSKI TESTIRANO), a onda sitno sitno na dnu pise da su proizvod testirali na 10 zena, koje su po savjetu dermatologa to same mazale doma LOL.
Dakle fine borice odlaze bilo kojom vlaznom kremom, a prave bore ne odlaze NIKAKVOM kremom. Na stranu cinjenica da su tete u parfumerijama trenirane da prepoznaju vas ocajan pogled pri ulasku u parfumeriju. Blizi se 40-ta! Nude nam rijesenja. Kupujemo! Odmah! Samo da vec nije kasno!
Najveci dio bora koje imate u 40-tima je upravo zato jer ste to sami isprovocirali, prave bioloski uvjetovane bore dolaze kasnije.
Provjerite. Pogledajte lice i imate li bore oko ustiju i ociju, pa pogledajte guzu. Imate li tamo bora? (nemate, ukoliko niste imali velikih oscilacija u tezini), imate li tamo poremecaje pigmentacije - jok. Ili zasto ne proizvode kreme protiv bora za guzu? Jer koza je koza i jednako stari. Ili ne?! Ili stari onako kako se ponasamo prema njoj i lice nam je mnogo cesce na suncu i smogu, nego guza. Zasto sa 45 nemate naguzvanu guzu (imati cete ju, ali 20-ak godina kasnije)? Kozmeticka industrija nema na to odgovor a vi ga niti ne trazite.
Jos jedan marketinski pojam je - cellular renewal, cim pojam znanstvenije zvuci i cim ga je teze zapamtiti, tim je proizvod koji ga sadrzi bolji. Ili ne? Zapravo velik dio kvalitetnih kozmetickih proizvoda cak i ako to eksplicitno ne napisu, rade upravo to - stanicnu obnovu. Sve sto stiti od sunca, ima antiiritante i antioksidante, teoretski podrzava tu obnovu. Zdrava koza se obnovi potpuno u razdoblju od 28-45 dana. Ali ako se suncate, pusite, pod stresom ste, taj proces se prilicno usporava. Onda recimo uzmete najobicniji peeling kako bi odstranili mrtve stanice koze, one koje izgledaju sivo, umorno i time ste podrzali celularnu obnovu.
Dakle proizvod na kojem pise da sluzi za cellular renewal ne morate platiti puno i ako ga platite to sigurno nije zato jer ima neki unikatan sastojak. Nase stanice se kako starimo sve sporije obnavljaju, dok se na kraju ne prestanu obnavljati. Neki znanstvenici istrazuju growth factors koji bi sprijecili stanice da se "ugase". S druge strane, ako imate stanice koje ne znaju kad treba odumrijeti - imate rak.

Vjezbe za lice:
Ne upraznjavam niti vjerujem u iste, ali koga veseli: njima kao jacate misice lica i drzite kozu duze napetom (kronoloski duze). Medjutim opusteni misici lica su tek jedan od nekoliko uzroka nastanka bora. Mnogo vazniji faktori su: smanjeni kolagen i elastin (suncanje), genetika i biolosko starenje - smanjuje se kolicina masnoce na licu. Mimika koji cesto cinite (pusaci i pusacke bore oko ustiju) kao i opustanje misica jer se ligamenti koji ih drze olabavili. S druge strane kad si date uspricati botox on uklanja bore na nacin da zamrzne misic i sprecava ga da se mice, a ovdje savjetuju da vjezbate misice.
Knjigu na tu temu mozete kupiti na Amazonu za 4,00 eura
Estetska kirurgija naime povuce misic na licu tamo gdje je bio prije nego se "spustio" i "zaljepi" ga na to novo-staro mjesto. Dakle gimnastika tih misica bi ih samo dodatno pojacala na losem mjestu na koje su spali i neka moja teorija - tako samo jos povecala bore.

Anti age maske
- vecina maski za lice (http://jja.blog.hr/arhiva-2006-07.html#dan7) je glina, blato i minerali. Maske koje bi mogle uciniti nesto za izgled koze su one na bazi AHA, BHA ili tretoina. One peel off maske cesto koriste sastojak koji se koristi i za lak za kosu, zaljepe se za lice i onda ih vi "ogulite" - peel off. To moze biti losa stvar za osjetljivu kozu. Ali moje misljenje o maskama znate, sastojak koji bi vam tamo pomogao bolje koristite svaki dan a ne jednom tjedno na 20 minuta. Nekim zenama treba taj ritual maske, kako bi osjetile da cine nesto posebno za sebe. I to je o.k. Pazite samo da za sastojak ne izabrete nesto sto iritira kozu i ne ocekujte cuda. I nakon tih peel off maski vam je lice privremeno gladje, jer su zapravo "skinule" povrsinski dio koze.

Koje ruzeve, sjajila koje firme i koje nijanse volim i zasto:

RUZ - tonovi s ove slike su oni koje najcesce nosim
1.Almay – Lip Vitality Smoothing Lipcolor with Kinetin SPF 15 8,69 dolara krasno kremast
2.Borghese-B-Moisture Lipcolour 23,00 dolara
3.Borghese-Lip Treatment Moistuzier SPF 15 18,50 dolara
4.M.A.C. Amplified Creme Lipstick 14,00 eura a jednako dobra varijanta je i od Rimmela Lasting Finish Lipstick 5,50 eura, ovo su kremasti ruzevi

5.Mat ruz- Elisabeth Arden Color Intrigue Lipstick 17,50 eura prekrasan izbor boja M.A.C. Matte Lipstick 14,99 eura je vise mat nego prvi a ima i Paula’s Select Smooth Matte Lipstick za 9,00 dolara a nista losiji
6.Dior- Diorific Long Wearing True Color Lipstick 22,00 eura uopce nije trajan kao sto bi naslov dao zakljuciti ali je dobar ruz
7.Dior-Rouge Hydrating Lipstick 21,00 eura vrlo kremast, bogat, skroz pokriva
8.Clarins-Le Rouge Lipstick 21,50 eura i 30 krasnih boja, podjeljen u vise skupina, emotions grupa ima prekrasne nude tonove, passion grupa zivu crvenu boju, insipration ima koraljne i boje cigle, fusion ima neutralnu roza i mauve smedje tonove te sensation ima zemljane tonove slican ali za manje novaca je Revlon Absolutely Fabulous Lip Cream SPF 15, za 9,00
9.Clinique-Long Last Soft Matte Lipstick 12,50 eura
10.Estee Lauder True Lipstick za 17,50 eura satin ili mat, luksuzno zlato zapakiran
11.FACE Stockholm 114 full coverage nijansi za 17,00 eura ili prakrasan mat ruz Matte Lipstick za 17,00 eura
12.HR-Ritual Rouge Intense Color Long Lasting Lipstick 21,00 euro ili sheer varijanta, dakle prozirnija boja Ritual Rouge Brilliant te Stellars kolekcija iz koje imam dva savrsena ljetna ruza - svjetlucava varijanta (odlicna zamjena za sjajilo)
13.Chanel-Aqualuminere Sheer Colour Lipshine SPF 15 za 23,00 eura ima dobru SPF zastitu i meni je draza varijanta od sjajila jer je manje ljepljiv, inace mi se musice zaljepe dok vozim bicikl smijeh
14.L’Oreal-Endless Comfortable 8-Hour LipColour za 8 eura je vrlo slican Lancomovom Rouge Attraction Lipcolour koji je skoro tri puta skuplji! Obje firme koriste istu tehnologiju L’Oreal ju zove "soft-seal" a druga firma ju zove "stayPut". Ruzevi su o.k. ali ne traju 8 sati, ako zelite trajan ruz probajte Lipfinity ili My Lip Miracle.
15.Krasan kremasti ruz je L’Oreal Colour Riche Rich Creamy LipColour za 7 eura, slican je Lancomovom Rouge Sensation LIpColour osim sto je ovaj drugi tri puta skuplji. Nesto izmedju krasnog kremastog ruza koji se ne razmazuje i druzi duze nego obicni je Rouge Pulp Anti-Feathering Lip Liner za 9 eura u obliku automatske olovke i 6 boja
16.Lancester-Moisture Enhancing Lipstick za 14,50 eura, veliki izbor boja, nije pretrajan kao i krasan mat ruz Velvet Matte Comfort Lipstick, ista cijena
17.M.A.C. Lipstick za 14 eura, podjeljeni su u nekih 5-6 podgrupa tipa Satins, Frosts, Retro …Satin je mat, kremast i o.k.
18.Max Factor-Shimmer Perfection Lipstick za 7 eura za one koji vole sjajne ruzeve! Lot of shimmer!Za one zeljne paznje.
19.Makeupforever-Liquied Lipstick za 16 dolara prekrasno bogate boje kao i Rouge Pinceau Mat Lipstick and Brush 19 dolara sa ugradjenom cetkicom, oni koji su u potrazi za mat ruzem trebali bi svakako ovo kupiti
20.MK Signature Creme Lipstick 12 eura
21.Neutrogena-Lip Boost Intense Moisture Lipstick SPF 20 za 7 eura cerek
22.Orlane Treatment Lipstick za 22 eura, to je jedino sto iole valja od te firme, hidratantna kremasta tekstura, nije los ni njihov "tekuci" ruz Fluid Lip Colour za istu cijenu.

TEKUCI RUZ (hibrid ruza i sjajila)
1.Lancome Lip Dimension Lasting Liquid Lip-Shaping Colour za 20 eura ili jeftinija verzija od L’Oreala Colour Riche Rich Creamy Lipliner za 7 eura
2.Estee Lauder-Electric Intense Liquid LipCreme za 22 eura je hibrid ruza i sjajila kao click-pen sa cetkicom za aplikaciju. Nije previse ljepljiv.


OLOVKA ZA USTA
1.Guerlain- Divinora sa kisticem, vec godinama kupujem samo nju i preporucuju ju i sa konkurentskih countera, a to ipak nesto znaci. Cijena 17 eura
2.Cover Girl-Outlast Smoothwear Lipliner 6,69 eura
3.HR-Lip Pencil 16,00 eura
4.L’Oreal- Crayon Petite Automatic Lip Liner za 7 eura ili Lip Duet Lip Liner and Colour Crayon dual-sided pen za 9 eura

TRAJNI RUZ
1.Max Factor Lipfinity ili Lipfinity Everlites za 9,50 eura (ovaj drugi je verzija blazih boja, za osobe koje preferiraju nude ili prirodni stil i ne zele djelovati nasminkano)
2.Avon – My Lip Miracle 8,00 eura
3.Cover Girl- Outlast Smoothwear 8,99 dolara i Outlast All Day Lipcolour za 11,00 dolara, jedina razlika toga i Max Facora je da Cover Girl ima puno vise nijansi
4.M.A.C. Pro Longwear Lipcolour 19,50 eura s dva kraja, jedan daje boju, drugi daje finish
5.L`oreal Endless Kissable Lipcolour 8,99 eura, daje zaista trajnu boju ali usne se mogu osjetiti suhima, nikako za zene koje pate od suhoce usana, Avon ima verziju ovog i to Perfect Wear Ever Glaze Lip Link ali nije ni do koljena Max Factoru, osjecaj na usnama je suhoca. Jos jedan ruz koji ova firma svrstava u trajne je Colour Endure Stay ON LipColour za 10 eura i slican je Revlonovom ColorStay
6.Lip Ink-ruz traje 24 sata , bilo da jedete da se ljubite ili tusirate zato se i zove tinta, prodaje se u setu S M ili L a najmanji set kosta 33 dolara plus dostava, vazno je pustiti da se svaki sloj dobro osusi a to zahtjeva vise od 10 minuta, ako imate izrazito suhe usne izbjegavajte ovo
http://www.lipink.com/

7.M.A.C. Pro Longwear Lustre Lipcolour 19,50 eura, nastavlja 2 steps sistem, koji je prvi poceo Max Factor a do savrsenstva doveo M.A.C. Lustre verzija je drugacija od Pro Longwear klasicne jer su boje manje intenzivne i gornji sloj je malo svjetlucav dok je u klasicnoj verziji clear.

SJAJILA ZA USNE
1.Revlon- Super Lustrous Lipgloss 7,00 eura nijansi 10, izgledaju svjetlije na usnama nego u tubi. Nista losiji od Chanela, a 3-4 puta jeftiniji.
2.Chanel-ako nesto radi super onda su to sjajila za usne, svaka firma ima neke adute, ovo su aduti ove firme Cristalle Gloss Waterlight Lip Gloss 24,50 eura, te jeftiniji a zaista nista losiji je Revlon Super Lustrous Lip Gloss 7,00 eura
3.Clinique-Glosswear For Lips Sheer Shimmers, 16,50 eura, nije ljepljiv, lagan
4.Estee Lauder- Go Pout Sheer Lip Glaze za 16,00 eura ili Pure pops brush-on colour
5.Laura Mercier-Lip Glamour za 18 dolara i boja ambre rose glace
6.Clinique-Colour Surge Impossibly Glossy za 14,50 eura je sjajilo u tubi i prvo od ove firme koje ima zaista intenzivnu boju, bogate pigmente
7.Makeupforever- Super Lip Gloss, tuba, 16 dolara, jedan od najboljih sjajila na trzistu
8.Mary Kay- MK Signature Lip Gloss 12 eura, nije ljepljiv, ultra wet finish, pigmenti su snazni i efektni

Ja cu vas 2-3 mjeseca zabavljati sa temama o kosi, celulitu, estetskoj medicini i novim proizvodima, ujedno primam prijedloge ako sam koju temu zaboravila, a voljeli bi citati o tome, a od jeseni krecem sa temama o kosi cerek Istine i zablude kao i top liste proizvoda od Avona do body shopa preko Vichy-ja i head and shouldersa do Dove-a. Garniera, L'oreala, Friede, Kerastase-a Kiehl's-a, Pantene, Redkena, Revlona (imam trenutno njihov sampon za bojanu kosu), preko wash and go, Welede, Welle ukljucujuci i salonsku liniju. Biti ce to nama zanimljiva jesen i zima party

Danas sam isla u apoteku po one kapi za vlazenje ociju ( jednokratne ampulice Hya-Opthal, preporucam, koristi i moj oftamolog, za sve koji rade po citav dan na PC-u) i tako usla u razgovor s magistrom i mic po mic nadjem ja sebe kako joj objasnjavam cijeli njen regal kozmetike rofl Zena mi se jos ispricala i priznala da pola toga ne zna i da ne zna da ako prodaje kemijske peelinge mora napomenuti i SPF zastitu i isla si je to zapisivati na neki blok LOL. Kupila sam jos jednu bocu termalne vode, toga uvijek treba i La Roche Toleraine gel za umivanje bez dodataka boja, mirisa i konzervansa, 150 ml oko 13-14 eura. Za normalnu do mjesovitu kozu jako jako blaga stvar.

Korason zelim dobro rostiljanje skupa sa tzazikijem party a i svima ostalima ugodan vikend! Mi smo jutros potpisali novi ugovor o najmu stana, pa smo eto shodno tome happy cerek Jer smo nasli stan ULTRA brzo (svi su nas upozorili na mjesece i mjesece trazenja, jer su takva njihova iskustva, a mi nasli u roku od 2 tjedna), jer nam se stan svidja, jer je skup ali ne i preskup i jer ce nam zidove prefarbati svaki u boju koju mi zelimo i to besplatno. I jer imamo prekrasnu divovsku garazu, vrt i balkon cerek i jer cu uskoro u pravu pravcatu vlastitu radnu sobu, za koju vec polako biram namjestaj cerek Sad cemo vikend provesti u Baumarktu i traziti potrebne sitnice za stan.

- 20:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 21.07.2006.

Kozmetika petkom...

Anti Age era

Proces starenja koze je kompleksan i ne ovisi o samo jednom faktoru na koji bi se onda koncentrirali i tako zaustavili ili usporili taj proces. Osim poznatih uzrocnika preranih bora kao sto su sunce, pusenje, stres, nadovezuju se i neminovni bioloski procesi. Samim time nema neke wunder kreme koja ce nam izbrisati bore, iako zene nakon 35 upravo masovno padaju na te fore i ZELE vjerovati da takva krema ipak postoji. Djelotvorna prevencija je ipak malo zahtjevnija od pukog mazanja neke pomade dvaput dnevno na lice (i vrat, e to cesto zaboravimo i vrat i dekolte). Znaci ma kakav god bio hit sezone (ove sezone je to orhideja, vidi tekst od proslog tjedna) on sam nece uciniti puno. Naime imali smo mi i ranije tih hitova sezone, sjecate se krema sa c vitaminom, pa Q10 eto sve su tad bile OBECAVAJUCI IZVORI MLADOSTI a gle cuda, gradom i dalje hodaju zene s borama, zene s pristicima, zene sa masnom kozom itd. Nadam se da vam je ovo dovoljan zakljucak.

Dermatolozi starenje dijele na:
- unutrasnje dakle kronolosko i ono je neizbjezno, te na ono koje sami isprovociramo tkz.
- fotostarenje - prijevremeno starenje.

Od onih unutrasnjih faktora imamo slobodne radikale (cigarete stimiliraju njihovo pojacano nastajanje te aktiviraju enzime koju razaraju vezivno tkivo) i stetu koju nanose, pricu o kolagenu, smanjenju obnovu stanica, abnormalnu formaciju stanica, smanjuje se zaliha "masti" - ono sto nam daje fini napeti a ne smezurani i uveli izraz lica. Naravno i genetika igra vaznu ulogu. No nemojte se osloniti iskljucivo na genetiku. Ako vasa mama ima lijepu kozu lica ali vi za razliku od nje pusite kutiju na dan, idete u solarij (da, gore od suncanja na plazi, ma sto god vam govorile reklame) zivite stresnije - tu vam ni sva genetika svijeta nece pomoci. Naravno da i hormoni imaju jednu od vaznih uloga - dakle kombinacija svih ovih internih i eksternih faktora, neki zbir svega je ono sto nas cini starijima. Kad se malo vise pozabavite ovim faktorima, pogotovo onim internim dakle bioloskim, postati ce vam vrlo brzo jasno da kreme NE MOGU ispuniti ono sto na reklamam obecaju.

Vise o tome imate na www.falten.de je bore su tak vazne, da ima cijela stranica o njima. Tamo ima i FAQ o borama - kratko i jasno na najcesca pitanja.

Iris Berben, meni jedna od najdrazih njemackih glumica, je dugo govorila kako je tajna njenog svjezeg izgleda i u 60-ima, genetika. Nedavno je priznala lifting i co.

Nisam strucnjak i ne znam to strucno objasniti pa molim da se za iole strucnije odgovore obratite svom dermatologu. Ja ovdje prepricavam ono sto sam cula od nekoliko renomiranih dermatologa, barem onaj dio koji sam uspjela zapamtiti, nesto sto sam procitala u nekoliko strucnih ali publicistickih verzija knjiga i nesto sa stranice od americke dermatoloske akedemije kao i njemackog udruzenja dermatologa. Vise od pola strucnih izraza ne znam ali znam koga pitati - oko mene privatno ima farmaceuta, kemicara itd. ili gdje procitati.

Ma kako vam se ovaj tekst mozda cinio logican, ne budite lijeni, pogoto kad je vasa koza u pitanju i istrazujte i citajte i sami.

Sto vise znate to ste mocniji u borbi protiv marketinga.
Dakle, kozi koja stari smanjuju se rezerve masnoce, zato stara koza izgleda tako "prozirno" i to je razlog zasto osobe s viskom kila izgledaju da imaju manje bora od njihovih vrsnjaka s idealnom kilazom. No, cim smrsave vidjeti ce se i njima te njihove bore. A sumnjam da itko zeli cijeli zivot ostati debeo ako se vec u jednoj fazi zivota zapustio i doveo do toga (ja jesam, ali losu fazu moze imati svatko, problem je kad faza produzi u nesto stalno).
Dalje, koza "raste" i siri se kako rastemo i kako starimo, usprkos cinjenici da se potporno tkivo smanjuje. Tako koza pocinje polako visjeti. Previse koze a premalo kosti (jer i one gube na strukturi) i masnoce da to nafilaju i zategnu. Istovremeno misici na licu polako gube cvrstocu. Sto vise starimo to nam je koza sve osjetljivija, pored ostalog i zbog imun-sistema koji slabi. Zato vam se cini da vam s godinama treba SVE VISE njege. Strucnjaci bi vam rekli da se u dubljim slojevima koze DNA i RNA i njihove genetske poruke kozi usporavaju (ono kao kad predjete sa DSL na dial up vezu ;-)) Bas zato su kolagen, DNA - Deoxyribonucleic Acid i RNA - Ribonucleic acid , ceramidi i ostatatak ekipe jako popularni sastojci anti age krema. Pogotovo DNA i RNA su sale stoljeca, jer jeste li sigurni da se zelite igrati sa genetskim kodom stanica. A i da hocete - ne mozete! Jer da mozete imali bi lijek za rak.


Tak, a bas sam nedavno dobila tester kremice jedne vrle firme (e bas im necu raditi reklamu) s tim sastojcima. 30 ml te kreme kosta 100 eura. Za te novce se radije dam izmasirati od dva gola tamnoputa muska tijela i kunem se da ce mi koza sjajiti nakon toga. Poboljsati ce mi se cirkulacija, od toga ce mi se zategnuti koza a jos sam i nekaj lijepog vidjela.

Kolagen i elastin u kremi moze zvucati super ali se oni ne mogu povezati sa kolagenom i elastinom u vasoj kozi. Mogu vam navlaziti kozu, to da. Ali to moze i masa drugih sastojaka i ne mora biti skupo. Dobar stari i jeftini glicerin moze to isto ali kozm. firme ne vole tu rijec koristiti jer glicerin je tako svakodnevan i jeftin sastojak - kako ce vam pobogu onda skupo naplatiti kremu?! Neke firme su se dosjetile svom jadu i nazvale glicerin nekim neobicnim kozmetickim imenom, da, da pa vi sad mislite da kupujete ne znam kaj. Tak mi se svojedobno jedna osobica klela da ne podnosi glicerin u mojoj kremi za ruke (99 centi tuba, traje 3 mjeseca, SAVRSENA) a kad sam isla iscitati sto to ima u njenoj preskupoj parfumerijskoj verziji za 19 eura - ajme muke, glicerin - humectant.

Sljedeci put nastavak ove teme, neke od najpoznatijih anti age kremica kao i malo o ruzevima

Vama zelim ugodan vikend, a muzic i ja se bacamo na razgledavanje stanova, sutra imamo 4 termina sa razlicitim agencijama, bas me zanima sto ce nam pokazati. Trazimo nesto puno vece nego sto je sadasnji stan pod obavezne kriterije sam u formularu navela: veliki balkon, puno svjetla u stanu, drveni a ne plasticni podovi (plastika u smislu i laminata), dnevno svjetlo kuhinja i kupaona, miran kvart - jer cu barem 2 dana tjedno raditi od doma, te garaza. Pa su mi u agenciji rekli da sam im dala tezak zadatak - ma jel? Ako mi vec nesto naplate 1000 eura bez rezija, mjesecno - onda to nesto mora i na nesto sliciti. Inace tip iz agencije mi je rekao da sam mu nocna mora jer pazi nisam htjela unajmiti stan koji je direktno iznad garaze (privatne garaze, za sve stanare te zgrade) jer to znaci da je ispod nas veliki negrijani prostor, dapace prostor odlicne ventilacije i kad sam to spomenula agentu samo je promijenio temu. Ili kad nisam htjela uzeti stan koji doduse svjeze omaljan jest imao fleku iza sudopera i to mokru na zidu, pa sam malo pogledala i kupaonu i nasla u jednom uglu slicnu pljesan. No ja znam koliko se za tu stanarinu naradim i ne dam ju za neku rupu. Ili nisam htjela stan gdje je doduse bio mir bozji ali kad bih otvorila prozor, uf buka da se nismo culi eek, jer da, stan je centar centra - no dopustiti cete mi tu perverziju da zelim nekad i prozore otvoriti, ne LOL. Ako je u stanu tepih (a tepihe ionako ne volim) naravno da cu pogledati ispod tepiha, stvar koja mom pragmaticnom muzicu nikad ne bi pala na pamet, a mi zenske kao samo mislimo jel nam se boja zidova svidja. Aha wishful thinking - ja sam izresetala agenta tak da je na kraju zakljucio jel bi na sljedeci termin dosao muz sam rofl. Onda bi mi rado u jednom stanu uvalio i svu aparaturu, koja doduse jest nova ali sve energetska klasa C - dakle da, kostala ih je jeftino a ja cu prvu nadoplatu struje platiti ko svetog petra kajganu, nece to u moju butigu. Kaze on, pa kao ovdje imate sve, ne morate nositi, ja rekoh imam svoje i moje je bolje i gotovo. Nama je sve energetska klasa A koja je u startu skuplja, ali za 2 godine imate vec lovu natrag. Onda nam je htio uvaliti (jedan drugi agent, mislim da je ovaj vec dao otkaz poradi mene he,he) 80 kvadrata stana, ja njemu velim, jesam zensko al ovo nema ni 60 kvadrata ma da ga...jel znate vec sto. Kao ima ima, ne da se on. A ja znam da od 1,50 metra visine ne smiju zaracunavati punu kvadraturu a on se krenuo obracati meni, jadan mislio je prvo cu lako obraditi zensku a onda ce ona obraditi muza da uzmu stan. U takav stan pase samo namjestaj radjen po mjeri a u spavacoj bi se svaki put maznula u glavu ili bi morala preko zakonitog puzati van iz kreveta. I pita on mene na kraju kaj tocno mi se nije svidjelo. Ja ga pitam - hm, koliko tocno vremena imate, mislim oduzit ce se to LOL.
Ili mi kaze (zna da trazimo veci stan zbog radne sobe) evo vam savrsene radne sobe a ono nema soba ni jednu uticnicu a kam da si ustekam comp, scanner, printer, fax, telefon, LAMPU,diktafon - njemu u guzicu?
Jucer smo vidjeli prekrasan stan 90 kvadrata, savrseno odrzavan privatni park uz ulaz i prekrasno djecje igraliste, nesto ovakvo
a kako trazim nesto gdje cu po svoj prilici i biti kad dodje do prinove, jako nam se dopalo.



Jos mi se dopao i jedan penthouse, zgrada ima 4 kata a ovo je na zadnjem, pogled na cijeli kvart i rijeku, terasa na suncanoj strani 40 kvadrata (rekao je muz da on to uzima za radnu sobu, i on smije petkom raditi od doma, pa ce onako kulerski s laptopom u krilu pijuckati limunadu i raditi). Osim toga cijela jedna strana stana ima stakleni zid (onaj gdje ne vide unutra ali vi vidite van, zvucno i toplinski savrseno izoliran) tako da je boravak, radna i dio spavace stakleni cerek Svi stanari te zgrade imaju jedan zajednicki bazen u podrumu sa saunom. Vec se vidim kak radim zimi bikini partije he,he. Uglavnom drzite nam fige da nadjemo nesto zgodno, jer nakon sto bi recimo tamo zivjeli godinu dana i testirali jel nam se svidja susjedstvo, zvucna izolacija ;-) infrastruktura i slicno, tad bi bio sljedeci korak taj isti stan kupiti na kredu. Nudili su nam odmah da kupimo, direktno od firme koja je to gradila, daju i kredite i to sa 1% kamata LOL, aha. Ali mi sad nemamo 200 000 eura koliko takav najmanji stancic kosta a kad se o lovi i ulaganjima radi tu sam teski sicheras. Ne volim dugove, ne volim velike kamate i ne volim nis na kredit, skupljamo dok ne skupimo pa onda kesom platimo (recimo sad skupljamo za susilicu) i stambeni kredit zelim dignuti tek kad barem jedno od nas dvoje ima siguran posao. Sad smo oboje na ugovorima koji nama daju veliku slobodu ali bome i nasim poslodavcima ;-) Uglavnom medju Nijemcima nije tako rasirena pojava kupnje nekretnina. Pa me svi cudno gledaju kad kazem da mi je glavna egzistencijalna briga kupiti nesto svoje. Ovdje je 70% nekretnina u rukama "auslendera" ne zato jer oni bas uvijek imaju vise love, nego jer razmisljaju drugacije. Nijemac navikao na pravnu drzavu koja fukcionira nije iskusio podstanarstvo na balkanski nacin, ovdje je stanar uvijek u pravu i zasticen je kao licki medvjed i tako oni lijepo uzivaju u zivotu, kupe si novi BMW ili Audi svakih par godina, idu svake godine na 2-3 odmora a pod stare dane ionako odu u staracki dom jer tamo imaju sve od razonode, ljecnicke skrbi, ponude sto mogucih hobija svaki dan, cistacicu, kuharicu - nisu to staracki domovi kao nasi, ovdje je to lukusz pur. Ljudi si medju svojim vrsnjacima i imaju ispunjen svaki dan i mnogi tek tad otkriju neke strasti (putovanje,walking) i procvetaju.
Dakle, Nijemci koje poznam, sve redom visoko obrazovani i sa dobrim placama uopce ne kuze moju POTREBU kupiti vlastiti stan. To dolazi od toga da smo odrasli u razlicitim sistemima i ako mene pitate i dobro tako ;-) Jer znaju i oni da svog sadasnjeg "gazdu" nisam u zivotu vidjela, to je neka firma koja ima sjediste u desetom gradu, sve obavimo preko maila i telefona, lovu automatskim nalogom prebacim svakog prvog na njihov racun, kad sto ne stima i treba popraviti zovem hausmajstora i bude popravljeno besplatno u roku od 24 sata. Znaju da mi gazda ne smije povisiti stanarinu (pise u ugovoru) da ako ostanem bez posla i nemam vise za stanarinu ne smije me izbaciti nego mora cekati dok mi to ne plati socijalno.
Malo sam skrenula s kozmetike ali kuzite, ovih dana me zaokuplja ova tematika, dal otici na super lokaciju i imati pjesice 3 minute do posla, gdje mi auto uopce nikad ne treba (imamo auto ali oboje nismo auto-fan sve volimo pjesice, podzemnom ili biciklom) ali zato imati malo kvadrata ili odseliti na periferiju na puno kvadrata ali gdje mi treba 40 minuta putovanja do posla, a to nisam imala nikad u zivotu i meni je to gubljenje vremena, svaki dan sat i pol moga zivota provesti u uzvisenom zadatku stizanja od tocke A do tocke B?
Za periferiju govori samo broj kvadrata jer i u centru grada ima pravih malih oaza mira, gdje nema buke, ima puno zelenila, u ulice u koje smijete autom samo ako tamo zivite i to morate voziti 6 km/h jer se djeca igraju na cesti :-). Da, da svega toga ima i u centru, ali je centar skup. Nasi prijatelji su to rijesili tako da su izvan grada iznajmili kucu od 130 kvadrata ALI muz placa mjesecno 140 eura pokaz i dize se sat i pol ranije nego bi se dizao u gradu, e sad da sam ja taj muz, mene uopce ne bi veselilo takvo rijesenje.
Idem sad umotati bedra u GUAM, budem i o tome pisala, koji su djelotvorni nacini da dodjete do glatke guze i zategnutih bedara a usput recimo gledate dobar film.

- 23:23 - Komentari (15) - Isprintaj - #

utorak, 18.07.2006.

Koliko vam treba da se skockate?

Meni relativno malo. Tako malo da se sve zenske pripadnice cude kad se idemo osvjeziti u wc. Jer ne popravljam kompletnu sminku. Jer se ujutro spremim na posao za 15 minuta (tusiranje je uvijek navecer)
Dio lezi u rutini, dio u kvalitetnim proizvodima (i cinjenici da posjedujem malo kozmetike, prosla me manija nagomilavanja) a dio i u tome da vjerujem da je manje - vise.
Recimo ako idem vikendom van, neki party, 15 minuta za tusiranje i pranje kose, plus 5-10 minuta za posusiti kosu. Namjerno sam tako osisana da izgledam odlicno i bez da se feniram, a dapace svoju kosu jako volim, i jedna je od mojih aduta. Sminkam se od 5-10 minuta,
s tim da je ovih 10 minuta za mene vec jako puno i u pravilu koristim 1-2 mjesecno. Puder, korektor, rumenilo, ruz, maskara. Spric parfema, uskacem u odjecu. Ako nemam namazane nokte, cijeloj proceduri dodajte 10-15 minuta. Ormar drzim preglednim, sve sto nisam obukla citavu godinu - rijesavam se toga. Volim vidjeti ODMAH sto imam i tako sam u stanju skombinirati o.k. outfit za minutu. Pristalica minimalizma - zastupam isti i u ormaru. Radije 4-5 kosulja, ali dobrih nego 20-ak kojima je sav malo nakrivo, gumb je jedan otpao vec nakon 3 nosenja i tako. .
Radije 4-5 odlicno krojenih majci, od najboljeg pamuka nego 25 kojima jedan rub visi ili se odpara saf vec nakon mjesec dana. Radije jedne prave suncane naocale, nego 5 modernih koje ce mi losim UV filterima unistiti oci.
Neki zastupaju teoriju da si oni koji se stalno isto furaju dosadni. Well, ako ste zaista DOSADNA pojava i osoba, ni sva roba svijeta vam nece pomoci popraviti to. I obrnuto, netko tko je uvijek u istoj boji (crna) uvijek isti kroj stvari ali zna to nositi, taj uvijek prolazi.

Sad on - tusira se pola sata, to mu je gust, pustiti toplu ili hladnu vodu (vec prema godisnjem dobu) i stati ispod mlaza vode i meditrati. Da, mi imamo veliki racun za vodu. Onda sljedi slaganje frizure, znate one frizure, gdje mora izgledati kao da se NIJE trudio...
onda ciscenje usiju, pranje zuba minimalno 4 minute (je, treba isprati svu tu silnu nutellu smijeh) pa after shave, pa rol on - tak skupi se tu svaki dan sat vremena. Ukljuceno i meditativno citanje na wc-u. Tam cita samo knjige. Ne voli novine. Onda kad negdje moramo stici, a zakasnili smo - seretski se naceri i kaze mudro: ah, zene, znate! Pritom sam ja cekala NJEGA i to 25 minuta. I bila kao i uvijek na vrijeme gotova, jer ne volim kasniti. Ali mene vide dotjeranu, njemu se bas i ne vidi zbog cega bi proveo puno vremena u kupaoni, te i ostali zakljuce da je u pravu.

- 23:12 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 14.07.2006.

Kozmetika petkom...

Da li trebam kozmeticaru?
Misljenja sam da ne, ne mora svaka zena nuzno ici u kozmeticki salon da bi bila njegovana. Neke zene su jednostavno usrecene prekrasnom kozom lica i zasto prckati po tome, radije potrosite novac na nove cipele ili na neko mini putovanje. One koje imaju "problematicnu" kozu lica, trebale bi prvo ustanoviti, po mogucnosti kod dermatologa, sto je UZROK tome a tek onda se baciti na sanaciju. Ponekad je uzrok hormonske prirode, ponekad stres i losa kozmetika - ona koja nam je zacepila pore, ponekad je uzrok reakcija na neku hranu - neke osobe na svu ljutu i jako zacinjenu hranu reagiraju pristicima. Kao sto i vidite po nabrojanim uzrocima, pola toga mozete rijesiti a bez da ste koracili u kozmeticki salon. Ja sam u svojim ranim dvadesetima isla redovito na klasicno ciscenje lica, jer bi mi se uvijek pojavila 2-3 tvrdokorna pristica pa kad bi oni prosli, 2-3 tjedna mir i hop eto novih. Danas znam pametnije i ne bih vise isla na takva ciscenja, iako sam sa kozmeticarkom bila vise nego zadovoljna. Danas bi umjesto mehanickog ciscenja radije napravila ono kemijsko, kako uostalom i rade u bijelom svijetu. Hrvatska je jedna od rijetkih drzava (ajmo reci od onih drzava koje streme prema zapadu) u kojoj prevladava takav oblik ciscenja. I poznati aknichtol nut
Dakle kozmeticki salon da za kemijske peelinge i to samo do odredjenog stupnja jacine. Sve iznad toga je ionako posao za dermatologa i u pravilu salon ni nema licencu za te jace stvari.
Kozmeticarka moze i dalje mnogo strucnije nego vi sami doma istisnuti mitesere. Moja je radila jako povoljne tonike i kremice (tj. radili su po njenoj recepturi u apoteci) no vani je pravi business upravo SPA kozmetika - iako ima izvjesni ekskluzivni flair, ta salonska kozmetika nije nista bolja od one iz drogerije, samo je eto duplo skuplja. Neke od poznatijih SPA linija su Peter Thomas Roth

Phyris, Thalgo kozmetika itd. su samo neke od njih. Opcenito puno mozete i napraviti sami doma odabirom kvalitetnih proizvoda, kontinuiranom njegom iz dana u dan te eliminacijom stresa.
Isto tako zaboravite sto su vam rekli o tipu koze koji imate. Njegujte kozu koju imate SADA, a ne onu za koju su vam rekli ove zime da ju imate. Mozda da si skratite muke oko trazenja SAVRSENE kreme za lice i radije posegnete za ucinkovitijim rijesenjem - ucinkovitijim i za vasu kozu i za vas dzep. Kupite 2-3 kreme pristupacne cijene s tim da je jedna jaca masnija, druga je hidratantna recimo s SPF-om a treca je neki ultra lagani losion. I onda to vrtite, ovisno koji vam je dan ciklusa, jeste li tulumarili noc prije pa kozi treba malo vise njege ili je vruc dan i treba vam samo vlaga i SPF zastita. Prije nego se odlucite koji ste tip koze, ne bi bilo lose uvjeriti se jeli to zaista vas tip ili ste taj tip isprovocirali bas kozmetikom koju koristite tipa preagresivnim tonicima ili premasnim kremama. I zaboravite na kreme s reklame gdje jedna krema ISTODOBNO vlazi obraze i matira celo. Toga nema. Jer jedni te isti sastojci ne mogu malo vlaziti a malo matirati, vec kako se vama cefne. Jednostavno koristite dvije razlicite kreme - jacu za obraze i neku manje masnu za T-zonu. Obratite paznju i na vanjske uvjete koji su se mozda promijenili - jeste li mozda otisli na more na 3-4 tjedna ili otputovali negdje gdje je zrak puno susi nego kod vas?
Evo nekih smjernica kako bi mogla izgledati jutarnja i vecernja rutina, ovisno o tipu koze:
Normalna koza - nesto za umivanje, po zelji tonik, ujutro krema sa SPF-om navecer neka lagana kremica i to mozda ne na cijelo lice nego samo na obraze i okoloocnu zonu. AHA u nekoj varijanti i to ne nuzno svaki dan.
Masna koza - nesto za umivanje, tonik, BHA u gelu ili tekuci, te SPF na to, navecer nesto za umivanje i ako imate dobar blagi tonik onda bi vam on mogao dovoljno navlaziti kozu te vas nista vise ni ne treba, ako vas je zelja razmazite se necime za okolo ociju.
Ako ste skloni pristicima, ubacite izmedju tonika i BHA i neki povrsinski dezinfikator recimo benzoyl peroxide.
Suha koza - nesto za umivanje, tonik, krema sa SPF-om a navecer nesto za umivanje tonik, AHA u kremi.
Ako je vasa koza UZASNO suha onda ste vec bili kod dermatologa i koristite mozda Eucerinovu 12% Omega kremu
ili od La Roche Posay Nutritic a za prvu pomoc mozete nanjeti cistog maslinovog ulja, bademovog ili jojoba ulja na posebno suha podrucja.
Ako iz nekog razloga (neurodermitis) koristite kortizonske kreme onda znate da se one ne smiju na duze razdoblje kontinuirano koristiti jer "stanjuju" kozu.

Toliko zanimljivh, jos ovdje neobradjenih tema od dekorativne kozmetike do ucvrscivanja koze, borbe protiv celulita, prosirene pore, njege kose, kako opticki povecati oci i smanjiti nos ...toliko zanimljivih tema a tako malo vremena.

Za kraj evo malo kozmetickih novosti - L'oreal ima Glam Shine Crystal sa aplikatorom u obliku srca kojega reklamira Scarlett Johansson i to nosi moju omiljenu ljetnu boju - koraljno crvenu. http://www.lorealparis.de/index.asp . Proizvod je tako nov da ga jos nemaju ni na stranici smijeh M. Astor nam nudi novi ruz Soft Sensation double excellence, ima u Njemackom DM-u pa bi ga trebalo biti i u Hrvatskom . Onda imamo novi hollywoodski hit - masazer od plemenitog kamenja, Englezi ga zovu Yuroll http://www.hqhair.com/code/products.asp?PageID=650&SectionID=731
a ako bi se i vi masazirale po holivudski onda vam je 20-ak dolara prava sitnica, u Njemackoj ta smijurija kosta nekih 15 eura.
Ako vam je vruce i zelite se malo matirati za vecer evo nekih od prijedloga za puder za tijelo - Silken Dusting Powder Lily of the Valley ili Dolce Marshmallow Powder Puff by MOR ili od Dr. Hauschke svileni puder ili od Clinique-a Aromatics Elixir Body Powder Shaker.

Ako se osjecate malaksalo i ausgepowert evo jednog wellness drinka - skuhajte zeleni caj, ohladite, zacinite limetom i ako imate proziran vrc kao ja, narezite par ploski limete u vrc, dodajte malo limunovog i naradjinog soka. Ili u bocu mineralne natrgajte listice svjeze mente i pustite da odstoji.
Eucerin ima novu kremicu namjenjenu anti age kampaniji - Hyaluron-Filler Tag. Kao sto znate, svake sezone izadje na trziste NOVI CUDESNI kozmeticki sastojak (sjecate se Q10, pa c vitamina, pa grozdja) - e pa ove sezone je to orhideja. Princip je isti, sve u ostalo nijanse.
Dakle prvo naprave boom s time i shodno tome svi proizvodi u kojima se doticna biljka makar samo u tragovima nalazi dobiju cijene neslucenih visina. Sljedece sezone vec i vrapci na krovu znaju da je to jos samo jedan u nizu od sastojaka koji su obecavali cuda ali na to se nemamo vremena previse obazirati jer nas je ves sa plakata zasljepio novi obecavajuci proizvod - Orchidee Imperiale cijena sitnica samo 320 dolara i to na strawberrynet-u gdje je ionako sve malo jeftinije nego drugdje. A u USA hit kod celebrities je Freeze 24-7
za pisljivih 210 dolara. Od te freeze verzije sam neki dan dobila 3 testera i nakon par dana koristenja mogu reci - otidjite radije za te novce tjedan dana na more.

Evo sto na netu o kremi pise: izvor :http://www.fabuloussavings.com/online/us/skinstore/1/freeze247/
Freeze 24 7 Skin Care
Natural and safe, Freeze 24 7 uses advanced Topical Muscle Relaxer technology to effectively reduce the appearance of wrinkles, fine lines, and stretch marks. You can't get more Gamma Amino Butyric Acid in any other product on the market. That's why many swear by Freeze 24 7 anti wrinkle cream.

Don't have expensive and potentially dangerous surgery done. Freeze Plump Lips 24 7 - moisturizing and plumping up your lips. Sensual pouts are everywhere in Hollywood from the Desperate Housewives to Mr. and Mrs. Smith star, Angelina Jolie.

Looking for a Freeze 24/7 cream? Make a smooth move with Freeze 247 Antiwrinkle Cream. Use it as a base prior to moisturizing to diminish the appearance of fine lines and wrinkles. It contains GABA, which is the body's natural muscle relaxing agent. Say goodbye to wrinkles and hello to the fountain of youth.

While many people look for Freeze 247 EyeCircles Antiaging Eye Serum, what they really want is EyeCICLES (not circles). Enhanced with Advanced GABA Active Technology, this product will help you get rid of those dark circles, any puffiness, fine lines, and other visible signs of aging.

As delicious for your skin as it sounds, Freeze 247 Ice Cream Antiaging Moisturizer has GABA, Gynostemma Pentaphyllum Extract (a natural circulation enhancer), and an Advanced Anti-Oxidant Complex, which is a moisturizer and treat all in one.

- 20:07 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 12.07.2006.

SMINKANJE JAVNO



Pisala sam vec u par navrata o tome, ali eto da jednom posvetim tekst bas tim individuama. Sto mislite o sminkanju u javnosti – tipa javni prijevoz, ulica, kafic? Osim sto to iz higijenskih razloga u meni pobuduje osjecaje gadjenja, da, izgleda mi i nekulturno. Zena koja ZAISTA drzi do sebe, uspjeti ce to obaviti doma. Ili ce biti takva faca pa ce joj biti svejedno jer zna da je prekrasna. Za mene je sminkanje dio osobne higijene, a kako ne rezem nokte u tramvaju niti perem zube necu se tamo ni sminkati. Iz mojih starijih tekstova znate kako imam jednu uvijacicu trepavica skoro svako jutro u viziru. Ili kad vidite nekoga da u hodniku (javna ustanova) mokrom maramicom ide ispod majce i brise pazuha, a wc je svega par metara dalje. Jesu te osobe toliko opustene pa je to kao cool? Ili su vise nemarne.
Jednako ruzno mi je vidjeti kad zene na plazi obavljaju osobnu higijenu.bang Tipa cupaju dlake pincetom, raspaju nokte ma fuj, fuj. To se radi doma, moje dame.
Kak vam izgeda zenska koja na cesti pusi? Mislim hoda i pusi. Meni vulgarno. I smeta me kad po cesti ljudi piju kavu iz onih to go kartonskih salica. Pobogu, pa zar bas SVE moramo podrediti sparanju vremena? Jos nam samo fali da si i krevet privezemo za ledja pa tako ustedimo vrijeme usputnog zaustavljanja doma e u svrhu zaista ljeganja u krevet.rolleyes Ako NEMAM vremena popiti salicu kave, a da NIJE na cesti, jebes takav zivot onda. Onda nesto radim krivo. Onda cu se strpiti do ureda i tam popiti prefini espresso iz one masine koja je kostala vise nego cijela moja kuhinja, a moja kuhinja bas i nije bila s rasprodaje. Ili kad je jednom zenska pred izlogom popravljala sminku sto je s obzirom na grimanse koje je pri tom proizvodila bilo izuzetno smijesno, pogotovo jer nije znala da je spigl samo s jedne strane, a da ju iz unutrasnjosti ducana gledaju zaprepasteni kupci i 2 prodavacice LOL . Kad to rade u tramvaju, pozelim da naglo mora zakociti i da joj taj ruz (koji joj nimalo ne pase na facu ionako) odsklize na ostatak lica. Eto sto cete, zlobna sam.
Jel to neko moderno doba, zivjeti u pokretu pa sam ja staromodna?
Po bontonu je i jesti u hodu no-no. No eto to radim, takav mi je tempo ovih dana. Trci simo tamo s jednog posla na drugi s drugog na treci pa na kavu poslije. Pojedem slatkac u hodu ili sendvic ili nesto iz pekare.
Ne sminkam se na javnim mjestima. Kakva izadjem van, takva idem po svijetu. Za odredjene stvari postoje odredjena mjesta. Moram se znati podnjeti i u manje savrsenom stanju i meni je to o.k. Nakon vecere vani ne popravljam sminku. Popravljam ju nekad u velikom zenskom wc-u sa onim velikim komodama kao u kupaoni, na poslu. I to obavim za manje od minute i najcesce samo ruz popravim. Iako me uopce ne smeta doci bez ruza navecer doma, jer sam ga u toku dana pojela LOL.
Iako se volim dotjerati, uopce ne nosim ono kozmeticko ogledalce u torbi. Pa se zenske cude, kao kak ja volim kozmetiku a to nemam u torbi.
Kuzim one zen-filozofije tipa live and let live, ali blog mi sluzi za komentiranje. Uzivo takve stvari ne komentiram tim osobama, sutim i promatram.
Frendica kaze da ljudi koji 5 puta na dan idu popravljati sminku jesu itekako nesigurrni. Sljedeca kategorija je sminkanje u autu, pa zenska zabrije na semaforu, zeleno je al eto jos samo jedan potez maskarom. Kaj ja znam, prava zenska ce se po meni namazati doma a ova samo pokazuje da si ne zna rasporediti vrijeme
I pitate se kakave veze ima ruz s gornje slike sa tekstom? E pa s time sam se pocastila danas cerek

A sad idem punit canellone sa tri vrsta sira i svjezim zacinskim biljem, imam jednu vegetarijanku na veceri. Uz to fino rashladjeno bijelo vino i velika zdjela salate.

- 10:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 07.07.2006.

Maske und Co.

Zasto maska uopce? Koliko cesto? Kakva? Kakve rezultate ocekivati? Industrijska ili domaca?
Nadam se da ste poslusali savjet od utorka i osvjezili se krastavcem. No maske su definitvno stvar koju ne morate koristiti, a da bi izgledali njegovano. One su dio luksuza kojim se slobodno pocastite ali ako ga i preskocite vasa koza nece trpjeti posljedice. Ako vas maske vesele, go for it. Samo nemojte na te proizvode gledati kao na wunder-sredstva. Dakle ako vam je kozmeticki budzet ogranicen, radije kupite kvalitetnu kremu a masku preskocite. Iako maske uglavnom obecavaju CUDESNE rezultate, znanstveno nemaju nikakvu komparativnu prednost pred dobrom kremom za lice. Najcesce cete bas u maskama naci vrlo egzoticne sastojke kao sto su vulkanska zemlja, alge bas iz tog i tog mora, ovo ili ono blato, ovi ili oni vitamini itd.

Upravo u takvim proizvodima se koz. firme razigraju. No niti jedna maska nece podici vasu kozu, zagladiti bore ili dubinski ocistiti lice (povrsinski hoce), a one peel-off maske su cak i lose za osobe sa osjetljivom kozom lica. Ukoliko vam maska bas zategne lice, to je zato jer ste je previse "ocistili" i najbolje bi bilo da odmah lice namazete kremom. Osjecaj zatezanja i napetosti NIJE osjecaj koji daje njegovana koza.
Novi hit su tkz. maske sa detoksicnim djelovanjem, recimo Decleor nudi bas takve po smijesnim 95 eura kao i Biotherm za upola manju cijenu. Kako to maska tocno zna sto treba IZVUCI iz koze i kako zna sto je lose a sto dobro, pa dobro ostavi i dalje tamo, e to nam zasad reklamni magovi ne znaju reci. Niti kako bi to uopce MASKA mogla uciniti?! Zamisljam male covjeculjke sa majcama sa Biotherm logom kako trckaraju po mom licu i marljvo pumpaju toksine van. Reklame nam ne daju odgovor, koji tocno bioloski procesi bi se trebali dogoditi upotrebom jedne takve maske.

Evo par savjeta za domace maske, ja ih ne smatram dobrima za kozu, no tko voli. Ne zaboravite namazati vrat i ruke (i dekolte po zelji) i odmeditirati svojih pola sata. Ako ste smutili previse maske, mozete ju pohraniti u frizider i koristiti jos i drugi dan ali dalje od toga ne.
DOMACE:
1.smiksajte 1 avokado (mogli bi osjetiti lagane trnce ili kao da ste otopili one sumece bombone na licu), dodajte krem jogurta i zlicu meda.
2. svjezi krastavac i svjezi kravlji sir za umornu kozu lica
3. ako vam je koza uz to malo suha, umjesajte u to sve i par kapi maslinovog ili bademovog ulja
4. za masnu kozu - sirutka, prah propolisa, malo meda i par kapi limunovog soka (auch, pazite da ovo ne dodje do ociju)
5. po vrucini se preporuca nabaviti ciste ruzine vode i smjesati u to prah agar agara (makrobioticari ce znati sto je to), polutoplo kistom nanjeti na lice, kad se maska stvrdne isprati
6. za prosirene pore, maska od bjelanjka i agar agar praska
Napomena: sve ove maske se skidaju iskljucivo cistom vodom, jer upotreba sapuna, gelova ili pjena za ciscenje ponistava sve pozitivne ucinike.

Po zenskim casopisima cete naci i recept sa limunovim sokom za suhu kozu, za mene van svake pameti.
Maske bi se trebale koristiti sporadicno, jednom tjedno recimo. Tako kaze literatura. Meni to djeluje kao da vjezbam samo ponedjeljkom i ocekujem da si lijepo modeliram tijelo ili sam na dijeti samo ponedjeljkom, do utorka vec ogladnim i eto nam dijete LOL
Osobno sam vise za blagi i kontinuirani pristup. Kozi treba svaki dan njega i sve sto treba dobiva u toj dnevnoj njezi. Neke maske mogu cak dovesti do jednom spomenutog osjecaja prenjegovanosti No zene vole taj osjecaj, s vremena na vrijeme uciniti nesto EKSTRA za sebe.

Ja sam dugo uzivala u LUSH maskama, pogotovo kad im daju tako divna imena kao cupcake

love lettuce ili cosmetic varrior.
Oni koji znaju kako Lush pakira te svjeze maske, mogu lako shvatiti da ih jedan muskarac moze lako zamjeniti za neke veggie namaze. Pogotovo ako je taj muskarac navikao da mazete razna cuda na kruh. Pa pojede masku od jagode i jos se zali kako nije nis bilo fino i da je mozda prosao rok trajanja.
Kako sam se tad nasmijala, minutama se drzeci za trbuh i izvodeci nesto slicno "umiranju od smijeha" mislim da sam mu ogadila veggie namaze za cijeli zivot.

Ako ipak vise vjerujete industrijskim maskama, inspirirajte se sljedecim slikama

INDUSTRIJSKE (iako je korist maske mala, bolje uzeti kvalitetnu kremu i ostaviti ju cijelu noc na licu) ali eto sto sam probala

1.Estee Lauder-So Moist Hydrating Mask 30,00 eura
2.L’Occitane Maska od meda 100 ml 24,00 eura, mirisi bozanstveno, dakle oprez oni s osjetljivom kozom

Ili njihova Immortelle (znacajnog imena, ne) za 38 eura

te uvijek poeticna Philosophy firma sa <when hope is not enough replenishing cream while you sleep za 45 eura


Trenutni topseller u USA je Neutrogenina maska za nekih 7,50 dolara, Biore termo maske izbjegavajte ako naginjete prosirenim porama


Jos jedna stvar za pore (ja sam i nadalje skepticna prema takvim proizvodima, jer mi se ne svidja NACIN na koji uspiju smanjiti pore, naime iritacijom koze koja natekne na mikro razini i efekt koji traje svega sat dva)


Ove cini mi se svi znamo, koristila sam i verziju za stopala


Mali trik - uzmite cetkicu za zube (neku samo u tu svrhu) istrljajte usne, mehanicki peeling, debelo namazite medom i pustite tako 15-ak minuta. Isperite cistom vodom. Usne kao barsun.
Sljedeci put, vjecno pitanje - trebam li ja kozmeticarki ili ne?

- 17:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

utorak, 04.07.2006.

Sve je nase...pa i bakterije

Kupila sam La Roche Posay termalnu vodu i to ono pakiranje od 300 ml, velicina boce dakle kao klasicna boca laka za kosu. Ne volim kad se moja kozmetika koristi bez pitanja. Kad me se pita, s izuzetkom par stvari, dajem rado. Izuzetak su maskara, olovka za oci, spuzvice kojima se nanosi sjenilo oko zjenice oka, ruz. Ali svu vrstu preparative, pa rumenila, pa lakove, pudere, korektore, moze. Pogotovo zatecena sam kad mi krene maskaru isprobavati osoba koja redovno par puta godisnje ima konjuktivitis. Dakle ne hvala - bakterijama, bilo tudjim bilo mojim. Zato maskaru mijenjam svakih 3-4 mjeseca (stari savjet oftamologa) bez obzira potrosena ili ne. Kremu za lice isto nakon sto je max. pola godine bila otvorena. Sigurno ste primjetili nove oznake na kozmetickim proizvodima, no o tome cu detaljnije drugom prilikom.
One kazu koliko se s proizvodom mozete druziti nakon sto ste ga otvorili. Datum koji je obicno otisnut negdje na poledjini ili dnu proizvoda je onaj koji nam kaze, kad i neotvoreni proizvod vise ne smijemo koristiti, dakle pazite na ovaj simbol


Jos savjeta: kreme u teglici izgledjau slatko ali su NAJPODLOZNIJA vrsta pakiranja za unjeti bakterije i prljavstinu u kozmetiku, osim toga takvo pakiranje dopusta najvise zraka u proizvodu a to znaci da ce neki proizvodi jako brzo nakon otvaranja biti nedjelotovrni. Birajte tube i bocice na stiskanje (sistem tekuceg sapuna).

Kozmetiku cuvati od izvora svjetla, sunca i vlage. Tamne bocice bolje cuvaju proizvod od svijetlih. Pazite se kozmetike bez konzervansa, takva se u pravilu pokvari u roku od tjedan dana.
Dakle da se vratim na pocetak price, nasprica se ta moja prija "lakom za kosu" i izadje prenerazeno iz kupaone, da kako si je sad upropastila frizuru, jer se pospricala termalnom vodom. Ja NIKAD ne koristim lak za kosu i nisam kriva sto tudju kupaonu smatra samoposluzivanjem.
Nekoliko dana kasnije - hop, krvave oci, reze me, suze curkom cure, krmezlji koje u pravilu nikad nemam - odjednom su tu. Imam deadline za jedan tekst, radim. Kad je postalo nepodnosljivo, muzic me doslovce prisili da odemo na hitnu. Zakljucuju - virusna upala oka. Daju mi kapi, neku mast i mnostvo divnih savjeta. Na stranu cinjenica da sam osoba koja ORGANSKI NE PODNOSI ista u oku, pa kad mi prilikom voznje bike-a musica uleti u oku, padam s istog. Konzekventna ne? Dakle iz 9. pokusaja uspjevaju mi zakapati oko, jer majstorica u onoj milisekundi u kojoj kap leti prema oku, zatvori oko. Svaki put. Dolazim doma, vrtim film unatrag, ona moja prija mi je nedavno spominjala opet neke probleme s okom. Ne voli svoj posao, pa razumljivo jedva doceka da doktor ima razlog ostaviti ju par dana na bolovanju. I gle cuda pocetkom proslog tjedna je bas tamo i bila. Zovem ju jutro i pitam bijesno (kad sam bijesna muzic kaze da zvucim tiho, smireno i prijetece) jel slucajno probala moju maskaru. U glasu mi prepoznaje da sam jedva frendly raspolozena i uz malo simo tamo kaze da je. I da mi nije rekla jer zna moj stav o tome nono Govorim - ti si meni draga (cinjenica je da se znamo kratko i da kod mene traje malo duze da mi ljudi postanu VRLO dragi ali kad se to dogodi za njih bih ucinila sve), ali meni nije dosta s nekim popiti dvije kave i zakljuciti kako smo dozivotni prijatelji. I ocekujem barem u toj pocetnoj fazi, dok se jos "njuskamo" da se pazi na granice zar ne? No oni koje smatram svojim PRIJATELJIMA, oni su povlastena kategorija i smiju puno. Recimo smiju mi ko neku noc doci nenajavljeno (da da zivim u drzavi gdje se privatno za sve najavljuje i rade se termini i za obicne dnevne kave) oko ponoci, radni dan bez da ista pitam, izgrlim ju izljubim, posjednem na sofu, muzic se oblaci i ide nam na benzinsku 2 ulice dalje po slatkac jer zakljucuje da bi zenske to sad trebale cerek i pustam ju da nesuvislo prica sat vremena i pokusavam poloviti dijelove price. Onda joj dam svoju pidjamu, ususkam ju i ujutro ju odvezem doma i jos joj kupim stvari za dorucak. Eto, da bi se do tog stadija doslo, trebamo ipak prvo nesto proci zajedno a ja to sa ovom osobom jesam. I tocno znam sto bi za mene ucinila. Mogu reci prvo pravo prijateljstvo otkad sam dosla iz Hrvatske. Je, ali to s ovom maskara-pozajmusom nisam jos stigla izgraditi, a po svoj prilici niti necemo. Dakle kazem joj, najmirnije sto mogu, ako ikad vise uzme bez pitanja nesto iz moje koz. torbice, da cu se osjecati prisiljena nalaziti se s njom samo na nekim javnim mjestima. Odlazim u kupaonu i tuzno bacam svega 4 tjedna staru HR maskaru. I cudim se kako lose odgojeni ljudi mogu biti. U zivotu nisam, bilo tajno bilo javno isprobavala TUDJU kozmetiku. Ako me bas zanima kako neki parfem mirise, zamoliti cu vlasnicu da mi malo posprica zapesce i ako kaze da radije ne bi, postujem. U parfumerijama ne isprobavam nista na licu. Nego gledam nijanse na ruci. I izadjem na dnevno svjetlo. No vidim da zenske bez pol frke mazu usta, onako iznutra i tako valjda 50-ak razlicith osoba na dan.

Kistovi
Koje kistove imate? Cak ni najkvalitentija kozmetika sa LOSIM kistovima nece dati svoj puni potencijal. U fazi sam kupnje kvalitetnih kistova - nesto u cemu cu nadam se uzivati nekoliko godina. Preporuceni su mi:
1.Bodyshop-Face and Body Brush 24,50 sinteticke, dovoljno cvrste ali ne i grube
2.Chanel (ali ne svi kistovi) Eyeshadow 1, 2 i 11, te Blisu cetka, Powder cetka, ostale nisu nista posebno
3.Laura Mercier-sve cetke jako dobre
4.M.A.C. izbori preko 30 kistova cetke traju zauvijek

Mislim otici ovih dana do Douglasa i pocastiti se necime. Revlon navodno ima dobre a povoljne kistove (8 eura) ,
zagledala sam si zapravo Chanelov kist kao i njihove puderaste papirice, za matiranje T-zone ljeti, a od ljudi koji se profesionalno bave makeup-om sam dobila tople preporuke za Bobbi Brown cerek za one koji imaju viska novaca i traze kvalitetu, preporucam
da Vinci, po kistu oko 40 eura ali eto bar cete imati nesto zajednicko s profesionalcima.
Kad smo vec spominjali bakterije - kist se treba redovito prati, recimo ja ga operem jednom mjesecno u nekom blagom samponu, dobro isperem, stavim regenerator (kistovi sa pravom dlakom) osusim na zraku. Kao nov. Jer se nakupi sto sminke, sto masnoce sto nasih odumrlih stanica - dakle pravi rasadnik bakterija. Pogotovo ako naginjete necistoj kozi - koliko cesto perete kistove i spuzvice?

Ujedno pozdravljam svoje vjerne citatelje party- Euroherc, Colt-shiseido-gmbh, Makedoniju, Srbiju i BiH, Fribourg, Brasil?!?, New Jersey, Floridu, Bec me isto redovito cita, London, Berlin, Valais, Split, Pula, Banja Luka, Columbia, Vjesnik, Dcc, Metronet Telekomunikacije, Rijeka, Pliva, Illinois, pa Beobanka, Dukat pa me cita netko iz mog grada ali to nisam ja jer imamo razlicite providere - ovo je samo 1/2 citatelja, za pola ovih znam tko su, a druga polovica tvrdi da me ne cita smijeh

- 11:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.07.2006.

Bonn

Oprez, ima 20-ak slika, vjerojatno ce se stranica sporo otvarati.
Evo mene doma, maloprije popila prvu jutarnju u krevetucerek i pustam da dan LAGANO pocne. Bonn mi se jako dopao. No da krenem ispocetka - ICE - InterCityExpress, da bas taj famozni ICE,
najbrzi vlak ovdje, ekstra komforan, najvisa kategorija u rangu voznje vlakom. Da bas taj Flaggschiff Deutsche Bahn-a nam je kasnio.
Najbrza verzija ICE-a je tkz. ICE-Sprinter koji vozi samo rano ujutro i navecer i staje samo u 2-3 veca grada. Ovo sve znam jer je zakoniti veliki obozavatelj vlakova, modela, maketa, elektricnih igracaka te vrste i ostalog te je voznju uzivao s daleko vise predznanja od mene.
Vise o tome http://de.wikipedia.org/wiki/InterCityExpress. Dakle vlak je kasnio 7 minuta jer je vozac zaspao LOL. Naravno da DB nije navela TO kao razlog kasnjenja, nego neki tehnicki nedostatak ALI mi smo igrom slucaja sjedili iza vozaca, udaljeni pola metra i dijelio nas je samo stakleni prozirni zid, pa smo culi sto govori pretpostavljenom na telefon.naughty Usput sam vidjela da je u prvih 15 minuta voznje, zjevnio ravno 19 puta, a poslije mi je dojadilo brojati, pa sam radije uzivala u krajoliku.

Nakon sto sam se taman rastuzila da necu vidjeti cuvenu Kölln-sku katedralu, jer smo imali 3 minute za presjesti na drugi vlak - izlazim iz vlaka, dizem pogled (jedini peron s kojeg se katedrala vidjela!) i predamnom stoji u punom sjaju. Manicno vadim fotic, zakoniti me vuce za ruku, da kaj bum sad slikala da ce nam vlak pobjeci, ja kazem da nece jer mi je "karta v dzepu" on ne kuzi foru, ja slikam i tek onda idem dalje. Eto sto je sreca. Inace ovo je druga po visini crkva u Njemackoj i TRECA u svijetu (najvisi je Ulmski Münster sa 161 i nesto metra, a druga po redu je bazilika Notre-Dame-de-la-Paix na Obali slonove kosti. Najvisa sakralna zgrada je jedna dzamija u Maroku, mislim da ima 210 metara, prilicno visoka je i metodisticka crkva u New Yorku ali zato jer za temelje ima jedan drugi neboder).
Iako su najavili kisu, docekao nas je prekrasan suncani dan, za 9 eura smo kupili dnevnu kartu, na koju se moze voziti do 5 osoba, citav dan, neograniceni broj puta u svim prijevoznim sredstvima (brod ukljucen).

Svi voze bicikl. Auta ima malo. Grad po mojoj mjeri. Kako izgleda sveciliste, edel - eto kako:



Grad je prepun parkova, tradiocionalnih studentskih udruzenja (grad s najvise istih po glavi studenta) da vam kratko objasnim sto su ta Burschenschaft-en,

to vam je ono kad malo izabranih ima pristup u to udruzenje, nije rijedak slucaj da se uce vjestine poput macevanja i prica samo na starim jezicima a network koji ondje stvorite obicno vas sluzi cijeli zivot. Jedna od najljepsih ulica u gradu puna je starih gradskih vila u kojima su smjestena ta udruzenja. Gradska posta te bazilika


Kako vec ona narodna kaze, bolje se roditi bez one stvari nego bez srece, tako moram reci da mi je ova cijela godina popracena nizom sretnih okolnosti - dakle u malom gradicu je ovo ljeto Guggenhiem gost - da, da bas taj Guggenheim je izlozio zbirku (jednu od najvecih na svijetu) moderne slikovne umjetnosti (u Kunst-und Ausstellungshalle Bonn). Po opusu, najvece Guggenheim putovanje ever.
http://www.kah-bonn.de/
Picasso, Marc itd. svi svjetski Guggenheim muzeji su poslale svoje najbolje konje za trku. New York, Bilbao, Venecija, Berlin i Las Vegas. Tko je bila obitelj Guggenheim i kako su se na neocekivani nacin obogatili, mogu ispricati jednom drugom prigodom. Jedna od najljepsih "filijali" mi je bas taj iz Bilbao-a

Cijena ulaznice je 14 eura po osobi i na karti pise u koliko tocno sati smijete uci i to na pola sata. No vrijeme u kojem posluju je odlicno od devet ujutro do devet navecer. Znaci taman prije fine vecere, jos red kulture. Grad je mali ali nadasve zivahan.

Mnostvo ponuda za skolarce na ferijima u gradu, svaki dan mozete birati izmedju radionica u muzejima, tematskih izleta, barem 15-ak inventivnih ponuda dnevno. Za male novce, grad je sponzor. Po glavi stanovnika drugi po redu po broju studenata (jedino je Münster jaci) 1/3 stanovnistva studenti cerek
Nemam rijeci za ovaj privatni muzej, fantazija cista

Mozete iznajmiti muzej i zivjeti u njemu 3 mjeseca ili duze i provesti odmor iz snova, okruzeni poznatim umjetninama.






- 11:32 - Komentari (9) - Isprintaj - #